Kedves shammy, a vetésforgót házikertben erősen ajánlott megoldani, még "vezéráldozatok" árán is, különben kemény vegyszereket kell bevetned, és a végeredmény erősen kétséges. ( Biotermesztők ide se figyeljenek :) ) Az első kérdés, hogy mit is akarsz kiirtani a talajból. Ha fonalférget, akkor a Vydate nevű szer az egyik legjobb, de nagyon észnél kell lenni a használatánál. Más a helyzet a talajban élő/áttelelő gombákkal. Ami a paradicsomvészt(fitoftóra) okozza, az ellen felesleges felvenni a harcot ilyen módon. Számtalanszor leírtam már e topicban, hogy a paradicsom növényvédelme a preventív filozófiára épül, és az időjárás megfigyelésére. Kontakt és felszívódó szerek okos és kombinált használatával, no meg egy kis előre gondolkodással a termesztési kockázat erősen lecsökkenthető. Ettől még az időjárás tud olyat produkálni, hogy elviszi a termés egy részét. Ez benne van a pakliban. Olvassad végig a topicot, sok ötletet meríthetsz belőle. Frint
Kedves trofimov, ez nagy valószínűséggel marhaszív paradicsom, vagy röviden szív paradicsom. Számtalan változata van, méret és alak szerint, de mindre jellemző a vékony héj, kellemes íz, húsosság, és az összetéveszthetetlen hús-szín, amely néha vörösbe, néha lilába fordul. Sok ilyen fajtám van, szívesen küldök. Amúgy nem egyszerű termeszteni, vegetatívba hajló,elég rosszul köt, könnyen rothad. Toplista: Lugas F1, Flavorino, K-262, Pink Brandywine,Korall - de ez nagyon szubjektív :) Frint
Tanácsot kérnék, ha bárkinek használható javaslata van termesztési gondomra.
Sok-sok éve termesztek paradicsomot a kertem váltakozó területein. Tudom, hogy a talaj (gombás - peronoszpórás?) fertőződése miatt nem ésszerű egymást követő években azonos helyre ültetni.
A paradicsomnak használt terület környékét lucernával vetettem be, kényelmi szempontok miatt.
2006-ban többszöri rézgálicos permetezéssel sikerült megóvnom a fertőzés elhatalmasodásától. Bár kárt így is bőven okozott.
Az a kérdésem tapasztaltabb társaimtól: van e lehetőség, valamely talajfertőtlenítő módszerrel elejét venni, vagy mérsékelni a fertőzés mértékét?
Ez a kérdés annál is fontosabb, mert problémás lenne a jelenlegi helyét megváltoztatni.
Évekkel ezelött (15 éve) kaptam egyik ismerősömtől sárga paradicsomot. Olyan színe van, mint a narancsnak. Már alig hoz termést. Szeretnék ilyen magot venni, de nem tudom a nevét.
Amit lehet kapni, az világossárga és aránylag kis bogyójú. Ezt nem szeretem, mert hamar bepuhul és nem is olyan ízletes.
Nincs valakinek ilyen: A 880as hozzászólásomban van róla kép, de itt a színe jóval világosabb, mint a valóságban. A szín: Narancssárga
Tavaly február közepén kezdtem vetni, és nekem bejött. Szép, egészséges palántáim nőttek, mire kiültettem őket. (Tavalyelőtt annyira türelmetlen voltam, hogy már januárban vetettem, és javában virágoztak, amikor kiültettem őket, nem hiszem, hogy jót tett nekik.)
Csak azért ugrottam be, hogy elújságoljam: ma voltam a XI. Bartók B. úti Hermes vetőmagboltban. Van nagy választék paradicsommagból, és legnagyobb meglepetésemre a San Marzano volt a legolcsóbb. :-O :-O 89 ft egy tasak, a többi 110-130. Eddig még Mo-on nem is láttam SM-t.
én imádom a paradicsomot, már gyerekkorom óta. szinte naponta fogyasztom, kivéve ilyenkor, mert ilyenkor már csak borzalmas valamik kaphatók.
viszont van paradicsomlé és hámozott paradicsom konzerv:)
idén megint termesztenék...
kérdésem a következő:
gyermekkoromban nagymamánál volt egy fajta paradicsom ami hatalmas volt. forma: nem hosszúkás hanem inkább lapított, nem csúcsos. a termésfal nagyon vékony volt.
az egész paradicsom lédús és fűszeres ízű.... a színe nem igazán paradicsom színű volt mindig, hanem átment olyan lilásba is néha.
MELYIK EZ A PARADICSOM? hol tudom a magját vagy palántáját megszerezni?
valamint:
ha finomat akar az ember enni, jó édeset, vagy fűszereset akkor melyik fajtát kell ültetni? tudom, hogy ízlések stb. de tényleg kíváncsi lennék egy 5 fajtából álló
"top 5 " listára az íz alapján. kinek mi a véleménye?
Most én elvonulok téli álmot aludni (sajnos csak január 3-ig), ezért szeretnék minden fórumozónak békés, boldog ünnepeket kívánni, jövőre pedig bő termést!
Sziasztok, itt vagyok :) Kedves TAF69, a növényháló szinte minden jobb gazdaboltban beszerezhető, különböző méretben és színben. Méreten e háló rácsok méretét is értem, szerintem paradicsomhoz a 10*10-es tűnik célszerűnek. Használata: a kertben leverünk egymástól 2 - 2,5 méterre embermagasságú karókat ( 3*3cm keresztmetszetű elég). ( Embermagasság: én közel 2 méteres vagyok :) ) 40 cm-enként manila vezérzsinórt húzzunk ki és azt minden oszlopra tekerjük rá. Ezután a hálót kell erre a "szerkezetre" rágyógyítani. A karókhoz legegyszerűbben tűzőgéppel lehet odatűzni. A manilához meg néhány helyen manilával hozzáfogatjuk, és kész. Tavaszra elkészül nálam, majd lefotózom. Az anyaga bivalyerős műanyag, több évig is bírja. Miért előnyös? Egyszerre biztosít stabilitást a növénynek; szellős, nehezebben támad a fitoftóra; könnyű a kötözés, több szálon futtatás; és van annyira laza, hogy egy erős szélviharral együtt tud kicsit mozogni az egész, nem lesz nagy kár. Amúgy elnézést a kimaradásért, igyekszem itt lenni. Frint apó :)
Az Amerikai Óriás nem hibrid, nagy(2 ökölnyi), inkább lapos termése van, és nem vastag a héja. Viszont elég érzékeny, ha nem vagy résen a permetezéssel, akkor elviszi valami kórság, ami a mostanság szokásos nedves nyarakon elég esélyes. Ettől én még minden évben erre szavazok - de azért biztonságinak mindig vetek Lugas F1-et is, mert az meg a vastag héja miatt nem annyira érzékeny.
Üdv Nektek! Jövő év tervezéséhez kérnék tanácsot. Melyik az a fajta lugasparadicsom, amelynek közepes, vagy nagyobb nagyságú a termése, bordázat mentes, nem csúcsos. Ami magot eddig vettem nem nyerte meg a tetszésem lugas fajtából. Az idén a ZKI Lugas F1 volt, ez pedig csúcsos, kemény héjú volt. Előre is köszönöm.
Kb 2 hete voltam lent, a borsó igencsak le volt lombozódva, akkor fagyok voltak. Viszont volt rajta üres hőle. Holnap megyek a telek felé, meg fogom nézni, lett-e termés a borsómon?
A peronoszpóra 13fok felett és nedves, párás időben érzi jól magát. Eddig azért nem volt hideg és reggelente párás is a levegő rendesen. A Balatonon meg mégúgy. A növény, amin szép új hajtások vannak, az öreg részek, alul betegek.
helló, képzeljétek, tegnap találtam egy virágot a majdnem teljesen elszáradt paradicsomon! már csak 4tő van meg, nem is öntöztem a földet(nálam van ládában), és mégis hozott egy virágot! :)