5.nap: Becsekkolás a hotelbe (már nagyon vágytam arra a zuhanyra...:), délután nyugati part (Szt Simeon kolostor, Aga Khan mauzóleuma), majd este Núbiai Múzeum.
6.nap: Abu Szimbel, Nagy gát, Philae sziget (szervezett proram keretében), majd még délután Elephantine-sziget.
7.nap: Vonat Luxorba. Szállás elfoglalása. Utána vonattal és taxival Denderába (hú, az nem volt semmi, arról mesélnem kell!:-))), majd vissza. Este séta Luxorban.
8.nap: Bicajbérlés a nyugati parton (Memnon kolosszusok, Királyok völgye, Deir el Bahari madártávlatból, Medinet Habu). Délután naplemente-felukkázás a Níluson csak a fíling kedvéért.
9.nap: Utazás busszal Hurghadába. (Upper Egypt társaság, szintén rémesen lassú...) Délután még egy kis pocaksüttetés belefért.
10.nap: Egész napos pocaksüttetés. (eszméletlenül odakozmáltam, pedig végig árnyékban voltam)
11.nap: Snorkelling délután négyig.
12.nap: félnapos pocaksüttetés, majd du utazás Kairóba. Este taxi a belvárosba, a detty által ajánlott hotelbe.
13.nap: Iszlám Kairó: Citadella, Halottak városa (am. temető:)), Khan El-Khalili, régi városfalak és -kapuk, mecsetek, medreszék + a csúcs az Al Azhar mecset.
14.nap: Délelőtt kopt negyed, délután valami botanikus kert, este még egy kis bazározás. 23-kor taxi a reptérre.
+1.nap: 03:30 körül felszállás, reggel 7 körül Bp.
Egyelőre ennyi, majd írok bővebbet + ha kérdeztek, amire tudok válaszolok:_)
Hát igen, kedves gombócz, jegyzeteltem rendesen. Gondoltam, hogy írok majd olyan naplóféleséget, mint anno Tunéziában. A bibi csak az, hogy még a másfél évvel ezelőtti törököt se vittem gépre...:(
No mindegy, egy elég száraz zanza a két hétről:
0. nap: A repülőtéri sztrájk ellenére időben (23:10-kor) indulás Ferihegyről a Malév menetrendszerinti járatával.
1.nap: 3:30 körül érkezés Kairóba, vízum kiváltása (még mindig 30 USD), népi pénzváltás, taxi a belvárosban levő Turgoman buszpályaudvarra. Onnan busszal Alexandriába, majd másfél órás várakozás után egy másikkal Szívába. Mindezt a West Delta társaság hiperlassú gépeivel...:) Így történt, hogy este 8 után értünk csak az oázisba. Az a szállás, amit kinéztünk a LP-ből már full tele volt, így csak másodszorra sikerült olyat találni, ami fogadni tudott (egyébként pont egy négynapos ünnep első napján értünk oda pechünkre...)
2.nap: Bicajt béreltünk, és azokkal jártuk be a környéket (Shali romjai, Holtak hegye, Orákulum templom, Amon templom, Kleopatra-forrás, Fatnasz- sziget és - forrás)
3.nap: Délutánra befizettünk egy félnapos jeeep-túrára a sivatagba. Addig csak sétálgattunk, megvettük az esti 10-es buszra a jegyeket, stb. Éjszaka buszoztunk.
4.nap: Az alexandriai buszpáylaudvarról betaxiztunk a vasúti pályaudvarra, megnéztük a menetrendet, majd továbbcaplattunk felfedezni a várost. Római amfiteátrum, a Corniche, Kait El-bey erőd, halpiac, Antonius oszlopa, Sagafa katakombák, kb ennyi. Aztán az állomáson kiderült, hogy (a 4napos hálidéj negyedik napja lévén) már egyetlenegy vonatra sincs egy megveszekedett jegy sem...:( A buszra kb ugyanannyi az esély... Aztán valahogy beugrott a luázs (ők máshogy híjják), azzal viszont hamarabb Kairóba értünk (és pont a Ramszesz térre), mintha vonattal mentünk volna.:-) Meg akartuk venni a jegyeket másnapra Asszuánig, az első utunkba kerülő rendőr rögtön elkapott minket és elhurcolt a pénztárhoz. Rádumált, hogy aznapra vegyünk jegyet, ne másnapra. Megadtuk magunkat a sorsnak (insallah...), így meg is vettük a jegyeket első osztályra Asszuánig. Bemetróztunk a Tahrirra, sétáltunk a Nílus parton, aztán este fél 10-kor már a vonaton ültünk.
folyt köv, mert félek, hogy törlődik, amit eddig írtam...