megkezdődött a hárslevelű szüretelése... 22 fokkal nagyon meg vagyok elégedve. A furminttal még várunk mert csak 18-nál tart... de rossz időt ígérnek. Szóval lehet, hogy itt a vége fuss el véle. De a kiválló Juhfark és azigen jó Hárslevelő eredmények fényében nem leszek elkeseredve.
Megvolt a rizling szüret. Olyan fáradt vagyok, majd' meghalok. Így táviratilag:
19 mustfok, mind a darálóból, mind a présből. Ezt nem tudom hogyan lehet, de így volt. A legutolsó préselés után 19,5 fokot mértem, lett kb. 10 liter, de megittuk mustként.
Összes mennyiség: cca 410-450 liter.
Gyönyörű, aszusodóan beszáradó botritiszes szemek, vörösesbarnára pirult nap felőli szőlőszemek. A muston enyhe töppedt íz érezhető, nagyon érdekes lehet, kíváncsi vagyok, mi lesz belőle.
A muskotályt lekéneztem, jövő héten lefejtem az első seprőről, a finomseprőn marad még egy ideig, aztán vizsgálat, palackozás. Egyelőre még keserű (kotlósmust ízű), nagyon savas. Talán egy savtompítás ráférne. Mindenesetre emelem a sárga muskotály arányt az ültetvényben, így a savhoz - jó sokára - meg lesz az édesség is.
Milyen szakirodalmat tudnátok ajánlani? Afféle kezdő vagyok, lelkes amatőr! :) És mélyebben is érdekel a dolog. (ha valami egyetemi tankönyv, akkor írjátok hozzá légyszi, ha tudjátok, hogy hol lehetne beszerezni)
-Valószínűleg elértetted. A cseppfolyós kéndioxidot minden jobb gazdaboltban árulják 1-kg-os kiszerelésű kis palackokban. Mint a spray. És tényleg 100%-os. Amit Te említesz az a törzsoldat, ennek a cseppfolyós kéndioxidnak a vizes(vagy boros) oldata. Nyáron 4-5%-os, télen a hideg beálltával lehet 4-10%-ost is készíteni
az 5 %os oldal decilitere 5 g hatóanyagot (SO2) tartalmaz; a neked ajánlott 0,2 dl 1g-ot (1000 mg) adna hektoliterenként; ami 10 mg/l.
Tudni kell, h a borba juttatott kén nagy része (függ a ph-tól, savtól, de durván a fele) lekötőtik; és hasznos szerepet csak a szabad kénessavtartalom ("SO2 vízzel reagál") tölt be.
A szükséges szabad "kéntartalom" 25-60 mg/l között lehet (a tv. max 60-at enged) ezt célszerű méréssel ellenőrizni; de a 10mg/l az már csak utókénezésnél lehet elegendő; először az alapkénezésnél mindíg több kell.
Az alapkénezés mértéke függ a technológiától; borfajtától is (kemény savas magasabb alk. - kevesebb kénnel is elvan) de én kiforrás után min. adnék literenként 60 mg-ot mert amúgy is lekötődik a fele; + fejtés amikor távozik. (boltban a hölgy 100mg/l-t ajánlott...) De bármilyen pontos is az adagolás, nem úszható meg legalább egy laboros vizsgálat.
Amit neked írtak, az valószínű a fejtéskori utókénezés; akkor szokás ennyivel pótolni a mozgatás miatt távozottat és igen, ezt célszerű minden fejtésnél (ha nyílt) pótolni.
Én Slovéniából hoztam folyékonyként(5-6%) ,és az azt irja,hogy:hl-ként 0,2dcl-0,6dcl-ig lehet kénezni. Kérdés:Nem sok egy kicsit ennyi kén(méreg)? A másik, ezt minden bor fejtésnél figyelembe lehet venni,vagyis meg kénnezni? Köszi
Mustot nehéz héjon áztatás előtt kénezni :) ellenben a cefre felszínét ha hosszabb ideig áztatsz - és érintkezik a levegő oxigénjével - érdemes. Ekkor por alakú kénnel csak a felszínt érdemes megszórni. DE csak ha egészséges a szőlő és nem rohtadt. (mert akkor tilos kénezni a a cefrét - ilyenkor erősebben kénezzük a mustot és nem nagyon áztatunk) Egy éjszaka alatt nem indul be az üllepíteni kívánt mustod, ettől ne félj; bár én az üllepíteni szánt mustomat is megkéneztem 25mg/l egységgel a jobb üllepedés érdekében. Gyönyörűen letisztult; utána beoltás és 1 nap múlva forrás indult.
Sztem egyszerűbb hatóanyagra számolni mind a por alakút (az ugye kálium metabiszulfit E224 ); mint a folyékonyat - ebből még nem láttam 100%-osat; 5 és 45(50)%os koncentrációban kínálják, de a hígabb is annyira kevés "vizet" juttat a borba, hogy híguláson aggódni felesleges. Valóban ügyelni kell a pontos kimérésre.
Szerintem sokat nem erdemes a homerseklettel foglalkozni, mivel 10-12 C must eseten is csak 0,3-0,5 mustfokot kell levonni. Ennyit kar levonni, ez a kerekitesi hiba.
Gondoltam ra, sot kb 1 hete installaltam. Gondolom ezzel rendesen tulterheljuk a szervert.)
A folyekony kenbol azert jobb a 50%-os, mint a higabb (5%), hogy ne menjen viz a borba?
A mustot csak hejon aztatas elott kenezitek vagy a preselt must ulepitese elott meg egyszer? Ha csak aztatas elott kenezem, az visszatartja elegge az erjedest (figyelembe veve, hogy egy ejszakat szeretnem ulepiteni a mustot)?
-A cseppfolyós kéndioxid 100%-os, tehát abból a lenti példa szerint 1,25g kell. A cseppfolyós kéndioxid a legjobb, hiszen semmi más anyagot nem viszünk be. Viszont kicsit veszélyesebb mint a porkén vagy a törzsoldat.
Tavaly dinnyész kollégámtól a sorompóként funkcionáló szálfát lopták el, ami a bejáratot zárta el a tolvajok autói elől. A két megvasalt végét otthagyták, a közepét kifűrészelték.
Idén az új sorompóra rátekert és U-szögelt vagy 30 méter 4-es acéldrótot, amit még az erővágó sem visz.
én azóta feladtam minden reményt, hogy a pince mögül ellopták a fatönköt amin hasogatni szoktunk. Ráadásul szúette, kopott holmi volt. Ezek után csak a jószerencsén múlik, hogy mit lopnak el és mit nem.
Tavaly én is úgy éreztem, hogy eltűnt 3 félsorról a termés.Remélem idén a seregélyek se és a tolvajok se látogatnak meg.
Megint betörtek két szomszéd pincébe: az egyikből elvitték a szüretelőknek szánt kolbászt(?!?), a másikból meg nem vittek el semmit, mert csak nyaralásra használták, de mindent (TV, mikró, stb) hazavittek a tulajdonosok 2 hete.
Hajrá hétvégére! Pazar idő van/volt a héten sztem egy MM-ot feljebb nyomult az anyag még!
Más; szegény barátomnak jelentős mennyiségű szőlőjét leloptak..... :( az a Chardonnay volt kinn amiből én is kaptam; a leszedett maradék neki 21.4es volt.... tudják a szemetek mi a jó.
Köszönöm, már ez is infó. Sajnos, az enyémhez nem volt táblázat, de még a korábbihoz, ami eltört, ahhoz sem. Addig pedig, amíg ez el nem törik, nem veszek másikat.
Itt biztosan tudtok válaszolni a kérdésemre. A könyveimben nem találtam rá választ.
Ha a cukorfokmérőmre az van írva, hogy 20Celsiusnál mutatja a megfelelő fokot, akkor hogyan lehet átszámolni ? Pl az idén melegebb volt a must, de tavaly pl elmlékszem, olyan hidegben szüreteltünk, hogy majd ráfagyott a kezünk a fürtökre.
Ha nem is átszámítási táblázattal, de legalább annyi infóval, hogy melegebb mustnál több-e a fok, vagy kevesebb a mértnél. Sajnos, rég volt, hogy fizikát tanultam, gőzöm sincs.
A madarak szerencsére nem csak a magyar gazdák életét keserítik meg, de a konkurensekét is. Személyes tapasztalat alapján állítom, hogy a Toszkán borvidék szőlőültetvényeinek legalább 60%-át madárháló védi. Ja, persze úgy azért könnyebb.