Keresés

Részletes keresés

gertibor Creative Commons License 2006.10.17 0 0 1148

Szia Laci!

Én még sosem használtam cseppfolyós ként. Melyik jobb? Hol lehet kapni, ha jobb?

Na ennyi kérdés egyszerre elég, mert a végén nem lesz időd országutat építeni -hehe

üdv. Gréti

Előzmény: lalá (1142)
Derekhegy Creative Commons License 2006.10.17 0 0 1147
Köszönöm.
Előzmény: lalá (1144)
BZoltan Creative Commons License 2006.10.16 0 0 1146
megkezdődött a hárslevelű szüretelése... 22 fokkal nagyon meg vagyok elégedve. A furminttal még várunk mert csak 18-nál tart... de rossz időt ígérnek. Szóval lehet, hogy itt a vége fuss el véle. De a kiválló Juhfark és azigen jó Hárslevelő eredmények fényében nem leszek elkeseredve.

z
RAMBO Creative Commons License 2006.10.16 0 0 1145
Megvolt a rizling szüret. Olyan fáradt vagyok, majd' meghalok. Így táviratilag:

19 mustfok, mind a darálóból, mind a présből. Ezt nem tudom hogyan lehet, de így volt.
A legutolsó préselés után 19,5 fokot mértem, lett kb. 10 liter, de megittuk mustként.

Összes mennyiség: cca 410-450 liter.

Gyönyörű, aszusodóan beszáradó botritiszes szemek, vörösesbarnára pirult nap felőli szőlőszemek. A muston enyhe töppedt íz érezhető, nagyon érdekes lehet, kíváncsi vagyok, mi lesz belőle.

Csendélet

A muskotályt lekéneztem, jövő héten lefejtem az első seprőről, a finomseprőn marad még egy ideig, aztán vizsgálat, palackozás. Egyelőre még keserű (kotlósmust ízű), nagyon savas. Talán egy savtompítás ráférne. Mindenesetre emelem a sárga muskotály arányt az ültetvényben, így a savhoz - jó sokára - meg lesz az édesség is.
lalá Creative Commons License 2006.10.15 0 0 1144
-Itt keresgélhetsz érdeklődésednek megfelelően. Először Csepregi, Lőrincz, Török, Kállay, Eperjesi neveket nézd meg.
http://www.kee.hu/borinfo/szakir/index.html
Előzmény: Derekhegy (1143)
Derekhegy Creative Commons License 2006.10.15 0 0 1143
Sziasztok!

Milyen szakirodalmat tudnátok ajánlani? Afféle kezdő vagyok, lelkes amatőr! :) És mélyebben is érdekel a dolog. (ha valami egyetemi tankönyv, akkor írjátok hozzá légyszi, ha tudjátok, hogy hol lehetne beszerezni)
lalá Creative Commons License 2006.10.15 0 0 1142
-Van Magyarországon is. Legalább olyan jó.(hihi)
Előzmény: csicsa10 (1139)
lalá Creative Commons License 2006.10.15 0 0 1141
-Valószínűleg elértetted. A cseppfolyós kéndioxidot minden jobb gazdaboltban árulják 1-kg-os kiszerelésű kis palackokban. Mint a spray. És tényleg 100%-os. Amit Te említesz az a törzsoldat, ennek a cseppfolyós kéndioxidnak a vizes(vagy boros) oldata. Nyáron 4-5%-os, télen a hideg beálltával lehet 4-10%-ost is készíteni
Előzmény: Cirfandlia (1137)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.10.13 0 0 1140

egyáltalán nem; sőt:

az 5 %os oldal decilitere 5 g hatóanyagot (SO2) tartalmaz; a neked ajánlott 0,2 dl 1g-ot (1000 mg) adna hektoliterenként; ami 10 mg/l.

Tudni kell, h a borba juttatott kén nagy része (függ a ph-tól, savtól, de durván a fele) lekötőtik; és hasznos szerepet csak a szabad kénessavtartalom ("SO2 vízzel reagál") tölt be.

A szükséges szabad "kéntartalom" 25-60 mg/l között lehet (a tv. max 60-at enged) ezt célszerű méréssel ellenőrizni; de a 10mg/l az már csak utókénezésnél lehet elegendő; először az alapkénezésnél mindíg több kell.

Az alapkénezés mértéke függ a technológiától; borfajtától is (kemény savas magasabb alk. - kevesebb kénnel is elvan) de én kiforrás után min. adnék literenként 60 mg-ot mert amúgy is lekötődik a fele; + fejtés amikor távozik. (boltban a hölgy 100mg/l-t ajánlott...) De bármilyen pontos is az adagolás, nem úszható meg legalább egy laboros vizsgálat.   

 

Amit neked írtak, az valószínű a fejtéskori utókénezés; akkor szokás ennyivel pótolni a mozgatás miatt távozottat és igen, ezt célszerű minden fejtésnél (ha nyílt) pótolni.

Előzmény: csicsa10 (1139)
csicsa10 Creative Commons License 2006.10.13 0 0 1139
Én Slovéniából hoztam folyékonyként(5-6%) ,és az azt irja,hogy:hl-ként 0,2dcl-0,6dcl-ig lehet kénezni.
Kérdés:Nem sok egy kicsit ennyi kén(méreg)?
A másik, ezt minden bor fejtésnél figyelembe lehet venni,vagyis meg kénnezni?
Köszi
Előzmény: Cirfandlia (1137)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.10.13 0 0 1138

Mustot nehéz héjon áztatás előtt kénezni :) ellenben a cefre felszínét ha hosszabb ideig áztatsz - és érintkezik a levegő oxigénjével - érdemes. Ekkor por alakú kénnel csak a felszínt érdemes megszórni. DE csak ha egészséges a szőlő és nem rohtadt. (mert akkor tilos kénezni a a cefrét - ilyenkor erősebben kénezzük a mustot és nem nagyon áztatunk) Egy éjszaka alatt nem indul be az üllepíteni kívánt mustod, ettől ne félj; bár én az üllepíteni szánt mustomat is megkéneztem 25mg/l egységgel a jobb üllepedés érdekében. Gyönyörűen letisztult; utána beoltás és 1 nap múlva forrás indult.

 

Előzmény: bslogin (1135)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.10.13 0 0 1137
Sztem egyszerűbb hatóanyagra számolni mind a por alakút (az ugye kálium metabiszulfit E224 ); mint a folyékonyat - ebből még nem láttam 100%-osat; 5 és 45(50)%os koncentrációban kínálják, de a hígabb is annyira kevés "vizet" juttat a borba, hogy híguláson aggódni felesleges. Valóban ügyelni kell a pontos kimérésre.
Előzmény: lalá (1134)
bslogin Creative Commons License 2006.10.12 0 0 1136
Szerintem sokat nem erdemes a homerseklettel foglalkozni, mivel 10-12 C must eseten is csak 0,3-0,5 mustfokot kell levonni. Ennyit kar levonni, ez a kerekitesi hiba.
Előzmény: Törölt nick (1122)
bslogin Creative Commons License 2006.10.12 0 0 1135
Gondoltam ra, sot kb 1 hete installaltam. Gondolom ezzel rendesen tulterheljuk a szervert.)

A folyekony kenbol azert jobb a 50%-os, mint a higabb (5%), hogy ne menjen viz a borba?

A mustot csak hejon aztatas elott kenezitek vagy a preselt must ulepitese elott meg egyszer? Ha csak aztatas elott kenezem, az visszatartja elegge az erjedest (figyelembe veve, hogy egy ejszakat szeretnem ulepiteni a mustot)?



Előzmény: RAMBO (1095)
lalá Creative Commons License 2006.10.12 0 0 1134
-A cseppfolyós kéndioxid 100%-os, tehát abból a lenti példa szerint 1,25g kell. A cseppfolyós kéndioxid a legjobb, hiszen semmi más anyagot nem viszünk be. Viszont kicsit veszélyesebb mint a porkén vagy a törzsoldat.
Előzmény: csicsa10 (1133)
csicsa10 Creative Commons License 2006.10.12 0 0 1133
-Én így kénezném: 25liter bor x 100mg/liter 50%-os porkén=2500mg=2,5gramm porkén

Ehez szeretnék kérdezni: A folyékony kénnel,hogy kell kénezni.Egyáltalán szabad-e kénezni vele,vagy csak hordó eltartásra való.

köszi:Csaba
Előzmény: lalá (1111)
Flanell Creative Commons License 2006.10.12 0 0 1132

Tűzre az is jó.

Tavaly dinnyész kollégámtól a sorompóként funkcionáló szálfát lopták el, ami a bejáratot zárta el a tolvajok autói elől. A két megvasalt végét otthagyták, a közepét kifűrészelték.

Idén az új sorompóra rátekert és U-szögelt vagy 30 méter 4-es acéldrótot, amit még az erővágó sem visz.

Előzmény: BZoltan (1131)
BZoltan Creative Commons License 2006.10.12 0 0 1131
én azóta feladtam minden reményt, hogy a pince mögül ellopták a fatönköt amin hasogatni szoktunk. Ráadásul szúette, kopott holmi volt. Ezek után csak a jószerencsén múlik, hogy mit lopnak el és mit nem.

z
Előzmény: RAMBO (1130)
RAMBO Creative Commons License 2006.10.12 0 0 1130
Tavaly én is úgy éreztem, hogy eltűnt 3 félsorról a termés.Remélem idén a seregélyek se és a tolvajok se látogatnak meg.

Megint betörtek két szomszéd pincébe: az egyikből elvitték a szüretelőknek szánt kolbászt(?!?), a másikból meg nem vittek el semmit, mert csak nyaralásra használták, de mindent (TV, mikró, stb) hazavittek a tulajdonosok 2 hete.
Előzmény: Cirfandlia (1129)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.10.12 0 0 1129

Hajrá hétvégére! Pazar idő van/volt a héten sztem egy MM-ot feljebb nyomult az anyag még!

Más; szegény barátomnak jelentős mennyiségű szőlőjét leloptak..... :( az a Chardonnay volt kinn amiből én is kaptam; a leszedett maradék neki 21.4es volt.... tudják a szemetek mi a jó. 

Előzmény: RAMBO (1128)
RAMBO Creative Commons License 2006.10.12 0 0 1128
Az már nagyüzem!

Gratula!
Előzmény: Rákrosseb (1124)
gertibor Creative Commons License 2006.10.12 0 0 1127

Hogy ne légy egyedül, én is gratulálok!

üdv. gertibor

Előzmény: Rákrosseb (1124)
Flanell Creative Commons License 2006.10.12 0 0 1126

Ma hajnalban elkezdték kiszedni az oltványokat az abasáriak.

Tegnap du. 4-kor mentem munkába, akkor még semmi sem volt, ma 7-kor hazafelé meg azt láttam, hogy egy negyed hektár már ki van szántva.

Érdekes, hogy egyes fajtákon már hetek óta nincs levél, mások meg dúsan zöldelnek.

Flanell Creative Commons License 2006.10.12 0 0 1125

Tegnap Gyöngyösön életemben először kerültem seregélycsapat alá. Ritka hatalmas raj volt, félelmetes szárnysuhogással.

Szerencsém volt, semmi nem esett rám.  :)

Rákrosseb Creative Commons License 2006.10.11 0 0 1124

Megvolt a szüret!

 

18,8-as soproni kékfrankost szedtem le 26 mázsát!

Gratulálok magamnak! :-)

tomlaker Creative Commons License 2006.10.11 0 0 1123
tegnap villányban is szép seregélykoncentráció volt
Előzmény: Cirfandlia (1113)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.11 0 0 1122
Köszönöm, már ez is infó. Sajnos, az enyémhez nem volt táblázat, de még a korábbihoz, ami eltört, ahhoz sem. Addig pedig, amíg ez el nem törik, nem veszek másikat.
Előzmény: szava23 (1121)
szava23 Creative Commons License 2006.10.11 0 0 1121
Hidegebb akkor sűrűbb igy magasabb cukrot mér van olyan cukorfok mérő, amely tartalmaz hőmérőt és korrekciós táblát.
Előzmény: Törölt nick (1120)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.11 0 0 1120

Itt biztosan tudtok válaszolni a kérdésemre. A könyveimben nem találtam rá választ.

Ha a cukorfokmérőmre az van írva, hogy 20Celsiusnál mutatja a megfelelő fokot, akkor hogyan lehet átszámolni ? Pl az idén melegebb volt a must, de tavaly pl elmlékszem, olyan hidegben szüreteltünk, hogy majd ráfagyott a kezünk a fürtökre.

 

Ha nem is átszámítási táblázattal, de legalább annyi infóval, hogy melegebb mustnál több-e a fok, vagy kevesebb a mértnél. Sajnos, rég volt, hogy fizikát tanultam, gőzöm sincs.

Zalancelot Creative Commons License 2006.10.11 0 0 1119
A madarak szerencsére nem csak a magyar gazdák életét keserítik meg, de a konkurensekét is.
Személyes tapasztalat alapján állítom, hogy a Toszkán borvidék szőlőültetvényeinek legalább 60%-át madárháló védi.
Ja, persze úgy azért könnyebb.
Előzmény: Cirfandlia (1113)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!