Szia :) Valószínű túl sok vizet kapott, és tőhervadás vitte el...gyakori gond, gombaölőszerekkel elkerülhető, meg ilyenkor óvatosan kell a vízzel bánni. A paradicsom zacskóját, ha megfordítod, és alul, ahol a vonalkódok vannak, a ragasztási csíkon megtalálod a fajta nevét, a minősítés és az érvényesség dátumát. Fűtetlen fóliába lehet bátran vetni, én is ezt teszem holnaptól. Én kezeletlen talajba vetek, csak Orthocidos vízzel locsolom be. Sütött talaj csak a kaktuszmagnak kell!
Látom megszabad itt paprika ügyben is szólalni. Az én kedvencem a tulipámpaparika, finom erős nem csak az íze de a növése is egy kis fa. Egy hátránya van elég későn érik be. Ezért én mindenévben 3 tövet nagy csrépbe ültetek és ha korai fagy jön akkor bevisszük ha elmult a fagyveszély megy újra ki.
Amikor beérett egy fatálcára kiterítem és karácsonyig esszük valami olyan viaszréteg van rajta ami megvédi a kiszáradástól.
Február 17-én ültettem keltetőtálba kétféle magot az egyik az volt amit tavaly vettem üzletben, a másik az amit a saját termésből szedtem óriási a különbség a saját mag javára. Na ez az amit nem értek.
Paradicsom ügyben: én akkor is bent neveltem a palántákat mikor még volt fűtetlen üvegházam, most meg bent a lakásban. Nekem nincs vele semmi bajom a paradicsom hőigénye ebben a stádiumban nappal 20-25 fok éjjel 15-20 fok szerintem ez fűtetlen fóliában nem megvalósítható.
Egy hét után kikeltek, mostanra viszont mégis kidöltek a paradicsomjaim. Nem tudom milyen fajta, Garafarm mag, a közértben vettem, nemes egyszerüséggel ez állt rajta: "Paradicsom". 60 percig 200 c°-on sütött földbe vetettem: virágföld, marhatrágya, homok, perlit, tözeg keverékbe, fütetlen üvegházban tartom. Mi kell ezeknek?
Szobai magvetéssel még sose volt szerencsém. Próbáljam újra, vagy nem jó fajta ez?
Hétvégén harmadjára is vetettem, kíváncsi vagyok, hogy mi lesz belőle. Ami a legelső vetélsből kikelt, az már elég szép kis palánta.
il1312 írja, hogy az ilyen-olyan gasztronómiai kulináris konyhai ügyekhez igazi paradicsom kell. :) Ezzel én is egyetértek, de a helyem az baromi kevéske, és ez a néhány tő balkonpari is vmilyen edényben fog majd növögetni. :) Volt már nekem 2 éve ilyen apró parim, most nem emlékszem a nevére. Nagyon apró "hangyafasznyi" kis bogyói voltak (nah, jó nagyobbak) és azt nagyon szerettem vegyes salátába beletenni, csak úgy félbevágva. Azzal viszont az volt a gond, hogy egy erős esőzés után felrepdtek az éredő bogyók. Szerencsére csak egyszer fordult elő, mert nem tudtam esőtől védett helyre tenni.
A vetéstől a termésre fordulásig mért időt jelenti. Koraitól későiig.110-140 nap. A korairól hamarabb szedhetünk érett termést. A korairól is lehet később termést szedni, de hamarabb leterem. Ha később lett elvetve, augusztusban is jól terem a korai.
Azt tudom,hgy a Dob u. legvégénél, ahol ki lehet kanyarodni a Városliget felé, van egy mintaboltjuk (múltkor hétvégén láttam), de az nekem nagyon kiesik. :-(
Én a hétvégén nagyon berágtam a Garafarmra. 3 hete nem képes a cseresznyepaprika kikelni, és most vettem észre, hogy a tasakon átragasztották az érvényességi időt 2005-ről 2007-re! Hát irgum burgum!!!!!! Eddig többnyire ilyen magot vettem, de mostantól csakazért sem.
Mellesleg most vettünk ZKI magokat is, és Royal Sloist (a férjem régen itt doglozott), és kellemesen csalódtam! A ZKI-ból az összes elültetett mag kikelt! Fantasztikus!!!! A RS-t csak most ültetttük, várom az eredményeket. Vettünk Kertimagot is, azért remélem abból is lesz valami!!!!
A korainak modott paradicsom, pontosan mit jelent? Azt tudom, hogy előbb kezd teremni. Utána kisebb terméshozamú? Vagy pl augusztusban miben más mint a többi pari?
Sziasztok, segítséget kérnék. Néhány napig, nappal kiraktam a kis paradicsom palántáimat, és sanos megégtek, szerintetek érdemes még reménykednem, vagy sebtibe vessek másik magot? Hogy lehet megmenteni őket?
Az ACE 55-öt én is kedvelem. Fagyasztani a Cherolla koktélparadicsomot termelem. Bekapkodni is finom, fagyasztani is, kb. 2 cm nagyságú termései vannak. Ezeken kívül az idei fajták a Marmande, Korall, Lugas F1, Manó, Mobil. A lányom ígért Olaszországból meglepi magot, az nem tudom milyen lesz.
Tavly vettem Szlovák magot ribizli paradicsom volt a neve és nem volt hibrid mag, így természetesen csináltam belőle magot.
Épp most fogom pohárba tüzdelni. Ez olyan magas paradicsom mint a lugas csak a bogyója apró teljesen egyforma méretű rengeteg van rajta és még októberben is volt. Az íze is kiváló.
Fagyasztani kizárólag ezt tettem.
Egyébként ha nem hibrid paradicsomról van szó mindig a saját magjaim ültetem.
Sok évvel vettem egy ACE nevű paradicsomot valahol nyugat v. dél európában már nem emlészem az országra, a mai napig a kedvenc fajtám. Azóta már láttam nálunk is a magját. Ez kb. a térdemig ér de karózni kell mert rengeteg van rajta kb. 2o dkg-os és annyi éve nevelem de nem fajzott el eddig.
Szia :) Még egy ZKI "hívő", egyetértünk. Amúgy a Garafarm is nagyon jó, azt is hosszú évek óta használom. No és ne feledkezzünk meg a Royal Sluis-ról sem, paradicsomban is nagyon jók.
Vegyél most, még nem késtél. A Balkon pari kb 20 cm magas, apró 1,5-2 cm átmérőjű termése van, cserépbe, balkonládába jó, finom is, de szalonnához, sültkolbászhoz "rendes paradicsom" kell. Pl. Marmande, Korall stb.
Én idén Kertimag-ot (Rédei) vetettem pariból. Korábban a ZKI parimagjai mind kikeltek, de idén a Kertimaggal gondjaim vannak nekem is! Nem nagy mennyiséget vetek, nekem saját szükségletre kb. 5 bokor biztosítja a cuccot.
Először 10 magot vetettem szemenként, tőzegpogácsába. Ez vmi fürtős pari, 'Balkon' névvel. Egyetlen darab mag kelt ki! Újra vetettem kb. 2 hete de semmi! Most a hosszú 7végén ismét vetek. De jövőre inkább ZKI-t veszek megint.
Zöldségtermesztési Kutatóintézet. Ha jól tudom fejből: www. zki.hu. Az oldalukon van a teljes magválaszték, képpel, szöveggel. De a gugli keresbe beírod, tudja. Nem a dátum számít. a csíraképesség, mikor termelték, mennyire érett be. stb
Megértelek, bosszantó, amikor az ember lesi, hogy kikelnek-e a magok. nem is az ára, hanem az időveszteség a bosszantó. Ezért használom már évek óta kizárólagosan a ZKI magokat.Az árúsítók egyöntetűen állítják, hogy az el nem kelt magokat visszaviszik, régit nem forgalmaznak. Ebben az évben is a szemről vetett magok 100%-osak voltak. Nagyon különlegességnek kell lenni, hogy más gyártó magját vegyem. Tegnap ilyenek voltak a palánták.
Márcisu 4-én elültettem a paradicsomot és a fűszer paprikát.
Csütörtökig kikelt minden paradicsommag, kivéve a lugas f1-t. Azóta sem nőtt ki. A magot idén vettem.
Nem az első eset, hogy a vett magjaim nem kelnek ki. Tavaly nem kelt ki a sütőtök, cukkini mag. Egyetlen egy darab sem. Rédei felírat van rajtuk. Kezd elegem lenni belőle, régen ilyen soha nem fordult elő.
Az az "alap" a zöld sapore fruttato. A könnyedebb a kék Gentile, és van a harmadik, amit sajnos :-(((( itthon már nem forgalmaznak, a robusto. Na annak igazán finom erőteljes íze van. :-)
Csatlakoznék a Bertolli-hívők "csapatához". Annyi félét kipróbáltam már, hogy végül eldöntöttem: drága-nem drága, nem kísérletezek többé. Az extra szűz mindenfélébe finom, de van belőle "Gentile" annak még ennél is lágyabb az íze, ha pedig valami salátába markánsabb ízre vágyom, akkor a "Fruttato" fajtáját veszem.
Kedves zsebi41 az aszalt paradicsomodhoz csak gratulálni tudok, ha idén sikerül érésig nevelni normális mennyiséget, én is ki fogom próbálni.
Az olcsó olivákkal nekem nagyon rossz tapasztalataim vannak, többször jártam már úgy, hogy az extraszűz felbontás után néhány nappal megavasodott. Bezzeg amit Görögországban vettem az utcán, még hónapokkal később is csodálatos volt.
A képen az idei támrendszerem látható a Lugas F1-ek számára.
palántázó ládába vetem, kis sorokba, mikor már van igazi levele akkor ültetem inkább tejfölös pohárba mert az mélyebb és olyan mélyre ültetem, hogy épp csak a levele van kint.
Mi szeretjük az erős ízeket, így nagy sikere van a csilis olajnak evvel szoktam a salátát ízesíteni.
:-))) Ugye milyen jókedve lesz az embernek egy kis tavaszillattól? :-)
Sajnos nekem sem szabadna ilyesmit ennem (ugrálnak tőle az epeköveim), de egy kis finomságért még némi szenvedést is bevállal az ember.... :-)
Mivel a családom nem annyira lecsórajongó, főleg magamnak szoktam csinálni, és az utóbbi időben leginkább "francia lecsót", azaz ratatouille-t.
A lecsóhoz képest annyi a plusz, hogy van benne cukkini és padlizsán is, valamint fűszerként fokhagyma és finom illatos rozmaring, zsálya, bazsalikom, esetleg oregano.
Célszerű a padlizsánt és a cukkinit először átsütni az olívaolajon, majd kivenni, és a vége felé újra beletenni, mert másképp ezek feloldódnak a paradicsomos lében. Minél színesebb paprikából csinálod, annál gusztább. :-) Jó friss foszlós kenyérrel... NYmmmm.... :-)