Keresés

Részletes keresés

honvéd elvtárs Creative Commons License 2005.02.13 0 0 286
Ma a Deutsche Welle TV és az EuroNews is 35 000 fő áldozatról emlékezett meg.
(Korábban nekem is éppen Drezdában 80 000- ről beszéltek.)
Előzmény: Bimbum (280)
Bimbum Creative Commons License 2005.02.13 0 0 285

A kor technikai szinvonalán képtelenség lett volna a mai pontos bombázásokat végrehajtani. Viszont a városok lebombázása nélkül Németország legyőzése sokkal több szövetséges katona életébe került volna, ha egyáltalán sikerült volna.

A városok bombázását különben a nácik kezdték, gondolj csak a következőkre: Guernica, Varsó, Rotterdam, London.

Előzmény: ztorkuz (281)
suto Creative Commons License 2005.02.13 0 0 284
Igen? Nekem más adatom van:

"Az angol légierő hamvazószerdai támadásakor 135 ezer civil, főleg gyerek, nő, idős és menekült vesztette életét a német városban." (NSZ)
Előzmény: Bimbum (280)
honvéd elvtárs Creative Commons License 2005.02.13 0 0 283
Hülyeséget beszélsz, vagy csak éppen vicces akartál lenni?

Előzmény: pirosfülű (278)
Bimbum Creative Commons License 2005.02.13 0 0 282
Miért 1920 és 1944 között demokrácia volt? Horthy nagyon szomorkodott volna, ha a rendszerét valaki demokráciának nevezte volna.
Előzmény: pirosfülű (264)
ztorkuz Creative Commons License 2005.02.13 0 0 281
Nem válaszoltál, csak mellébeszélsz. A forrásod amit hoztál, egy amerikai propagandabrossúra, amit az amerikai légierő készítetett. Magyarul, nem tekinthető hiteles, elfogulatlan forrásnak. A városok terrorbombázásának elhibázott és bűnös koncepcióját lehet védeni, mentegetni, ahogy sok minden mást is (ahogy arra van példa elég itt az indexen is) ez csak a mentegető személyét minősíti.  
Előzmény: Bimbum (274)
Bimbum Creative Commons License 2005.02.13 0 0 280
25.000 német pusztult el. Persze ezek között számos katona is volt.
Előzmény: suto (279)
suto Creative Commons License 2005.02.13 0 0 279
Ha nem csalódom, ez ún. terrorbombázás volt, kedves Bimbum. Lehet hadi célokkal jönni, de hány civel is pusztult el?

Én azt mondom, ez is háborús bűn volt, Hirosimával és Nagaszakival együtt, csakhát ugye a győzteseket nem szokták megbüntetni.
Előzmény: Bimbum (274)
pirosfülű Creative Commons License 2005.02.13 0 0 278
Igen, ebben lehet valami, én is tisztán hallottam ma délben a katolikus templom tornyából  a harang hirdetését és zúgását, mely szerint éljen a hős szovjet hadsereg, amiért 60 éve felszabadított minket a fasiszta hordák elnyomása alól.
Előzmény: honvéd elvtárs (276)
Bimbum Creative Commons License 2005.02.13 0 0 277
Már csak azért is furcsa, mert Magyarországról az utolsó német katona április 13-án távozott. Április 5-én Nemesmedvest újra visszafoglalták a németek, az utolsó harcok Pinkamindszenten és Rábafüzes külterületén folytak.
Előzmény: budai93 (268)
honvéd elvtárs Creative Commons License 2005.02.13 0 0 276
Én sehogyan sem emlékszem, mert 1950- ben születtem.

De az anyám egy alföldi városban élte át és amint az előbb írtam is a város minden templomának minden harangja zúgott és hirdette, hogy:

MAGYARORSZÁGON MÁR NINCS HÁBOTÚ !!!
Előzmény: budai93 (268)
pirosfülű Creative Commons License 2005.02.13 0 0 275
Bocsánat, elnézést ha nem alélok el az áhitattól a szovjet és a felszabadulás szavak hallatán.
Előzmény: Törölt nick (273)
Bimbum Creative Commons License 2005.02.13 0 0 274

A drezdai bombázást mint propagandaanyagot Goebbels kezdte használni. Aztán átvették tőle az NDK kommunistái. Jelenleg pedig a német és más (pl. magyar) neonácik kedvenc témája.

A németek meg is adhatták volna magukat, s akkor nem kerül sor erre a bombázásra sem. Fontos vasúti és közúti csomópont volt, a városban jelentős hadiüzemek (vegyi, optikai, elektronikai) voltak, a város határában laktanyák voltak. Nem is beszélve a hadianyagraktárakról.

Előzmény: ztorkuz (272)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.13 0 0 273
mert ápr. 4-e volt. ennyire egyszerű. (azért azt megnézném, te hogy viselkednél több év háboruskodás után elszakitva messze a családodtól. ne haragudj, de nem tetszik ez a fajta cinizmus )
Előzmény: pirosfülű (269)
ztorkuz Creative Commons License 2005.02.13 0 0 272

"  Prepared by:
USAF Historical Division
Research Studies Institute
Air University  "

aha...   még jó hogy mindig a megfelelő forrásból tájékozódsz, gondolom a gulág történetét is sztálin tolmácsolásában olvasod el. nyilván a US army történészei nem fogják azt mondani hogy rossz dolog volt, hogy a légierejük bombázta drezdát... valódi indokok my ass... egyébként a dokumentum elején írja, hogy azért kellett megírniuk ezt a kis szösszenetet, mert már az amerikaiak is kezdik elhinni a kommunista és anti-amerikai propaganda hazugságait, és ez ellen kell tenni az írással (magyarul ellenpropagandáról van szó).  

Előzmény: Bimbum (249)
Derek Creative Commons License 2005.02.13 0 0 271

."Április 4-e ne, de május 9. nyugodtan lehetne ünnep. mert valami nagyon rossznak vége lett."

Apr -4-e Malinovszkij jelenteseben volt kozben a nemetek ott voltak meg kanizsa hataraban par kilometerre.A varosba az oroszok 2-3-an jottek be a bolgarokkal.

Igaz az amik meg Steierorszagban kb 50-60  kilometerre .Ha marcius vegen amikor a Balatonkeresztur-nagyatad vonalon allt a front,az utolso vedelmi vonal ami mogott par nyilas suhancon kivul nem volt semmi ausztriaig,ha az amik hajnalban beulnek a dzsipjeikben  2 ora mulva a kanizsai piacon ehettek volna a hajdinashurkat. csak megalltak .Apam ezt sosem bocsatotta meg nekik.Zala meguszhatta volna az orosz atvonulast,megha kesobb ki is vonultak volna,mint Lipcsenel is tortent. A dolgon amugy sokan meglepodtek hiszen ott volt a zalai olajmezo ami amerikai cege volt.

Előzmény: Törölt nick (263)
pirosfülű Creative Commons License 2005.02.13 0 0 270

Ha úgy gondoltam volna, ahogyan te direkt félreérted, akkor 1945-öt írtam volna.

Volna- volna. Zsákutcába tévedtél.

Előzmény: PuPu (267)
pirosfülű Creative Commons License 2005.02.13 0 0 269

Érdekes, hogy május 9-e nem volt ünnep a Kádár korszakban sem.

Lehetséges azért, mert elég kínos az a kép a szovjet zászlókitűző kiskatonával a Reichtag tetején, két karórával a csuklóján. :-)

budai93 Creative Commons License 2005.02.13 0 0 268
"április 4.- én megszólaltak a harangok "

Ezt azért még rágd át.

Biztosan nem jól emlékezel..
Előzmény: honvéd elvtárs (266)
PuPu Creative Commons License 2005.02.13 0 0 267

Nézd, akinek 1944 jelenti a magyar demokráciát, azzal nekem nincs min vitatkoznom...

:O)))

Előzmény: pirosfülű (264)
honvéd elvtárs Creative Commons License 2005.02.13 0 0 266
Anyám -már nem él, az Isten nyugosztalja- mélyen hívő ember volt.

Azt mondja, felejthetetlen boldogság volt, amikor április 4.- én megszólaltak a harangok és tudtára adták a lakosságnak, hogy Magyarország számára a háború végetért
budai93 Creative Commons License 2005.02.13 0 0 265
"de május 9. nyugodtan lehetne ünnep. mert valami nagyon rossznak vége lett."

Ezt "ugatom" én is.
pirosfülű Creative Commons License 2005.02.13 0 0 264

Te tudod rosszul, beleszólt.

Nálunk 1944 óta egy percig sem volt demokrácia 1990-ig.

(az utóbbi 15 év demokráciájának minősége más téma) 

Előzmény: PuPu (260)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.13 0 0 263
nem akartam én semmit sem árnyalni,me óvatoskodni, pusztán leirtam, amit gondolok. nem történelmi esszé akart lenni a beirásom. Április 4-e ne, de május 9. nyugodtan lehetne ünnep. mert valami nagyon rossznak vége lett.
Előzmény: pirosfülű (259)
Bimbum Creative Commons License 2005.02.13 0 0 262
Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a nácik nem csak a zsidók, de a szlávok kiirtását is megkezdték. Valószinüleg a magyaroknak sem szántak sokkal jobb sorsot.
Előzmény: pindiy (255)
budai93 Creative Commons License 2005.02.13 0 0 261
Meg azért a háború alatt is elkövettek ezt azt.

Természetesen amit tettek azt be lehet tudni a megtorlásnak.

Viszont egyiket sem ünnepelném.

A béke napja az más.

Az igazi ünnep.

Az oroszok is számtalan fájdalmat okoztak.

Két testvéremet vesztettem el.

Egyiket itthon lőtték le/ leány volt és nem katona/

Másikat elvitték .

Soha többet nem hallottunk róla.

Eltünt..
Előzmény: Bimbum (254)
PuPu Creative Commons License 2005.02.13 0 0 260

Persze ez szokás szerint egy nagy marhaság, - az elsö (ideiglenes) kormányt nem választások alapján hozták létre, mint ezt rajtad kívül mindnki tuggya, - a választások után létrejött kormányok összetételébe pedig nem szólt bele Vorosilov.

Pedig akár bele is szólhatott volna, hiszen ö volt itten, a mexállt országban  a Szövetséges Ellenörzö Bizottság elnöke.

:O)))

Előzmény: pirosfülű (250)
pirosfülű Creative Commons License 2005.02.13 0 0 259

Hát azért ez a kérdés már a Tizedes és a többiek című filmben is árnyaltabban volt tárgyalva, pedig az 40 éve készült.

Április 4-én is ünnepelnünk kell ?

Előzmény: Törölt nick (257)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.13 0 0 258
egyébként van már ilyen topik:http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9016612&la=16597311 Április 4. Tényleg felszabadulás ?
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.13 0 0 257
Nem olvastam ela topikot , de szerintem nagyon-nayon sok ember fellélegzett. Egy szégyenteljes korszak ért véget akkor, és rengeteg szovjet kiskatona vesztette itt el az életét. Ez tény. Mindezt nem szabad összemosni azzal, ami utána jött, mert az már egy másik történet. Hogy ez az előzménye? Persze, de mégiscsak valami rémes korszak elmult. szerintem felszabadulás a nácizmus alól. És sajnos kezdete a sztálinizmusnak is. De közben azért volt pár év, ami országépitéssel telt el.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!