A kor technikai szinvonalán képtelenség lett volna a mai pontos bombázásokat végrehajtani. Viszont a városok lebombázása nélkül Németország legyőzése sokkal több szövetséges katona életébe került volna, ha egyáltalán sikerült volna.
A városok bombázását különben a nácik kezdték, gondolj csak a következőkre: Guernica, Varsó, Rotterdam, London.
Nem válaszoltál, csak mellébeszélsz. A forrásod amit hoztál, egy amerikai propagandabrossúra, amit az amerikai légierő készítetett. Magyarul, nem tekinthető hiteles, elfogulatlan forrásnak. A városok terrorbombázásának elhibázott és bűnös koncepcióját lehet védeni, mentegetni, ahogy sok minden mást is (ahogy arra van példa elég itt az indexen is) ez csak a mentegető személyét minősíti.
Igen, ebben lehet valami, én is tisztán hallottam ma délben a katolikus templom tornyából a harang hirdetését és zúgását, mely szerint éljen a hős szovjet hadsereg, amiért 60 éve felszabadított minket a fasiszta hordák elnyomása alól.
Már csak azért is furcsa, mert Magyarországról az utolsó német katona április 13-án távozott. Április 5-én Nemesmedvest újra visszafoglalták a németek, az utolsó harcok Pinkamindszenten és Rábafüzes külterületén folytak.
A drezdai bombázást mint propagandaanyagot Goebbels kezdte használni. Aztán átvették tőle az NDK kommunistái. Jelenleg pedig a német és más (pl. magyar) neonácik kedvenc témája.
A németek meg is adhatták volna magukat, s akkor nem kerül sor erre a bombázásra sem. Fontos vasúti és közúti csomópont volt, a városban jelentős hadiüzemek (vegyi, optikai, elektronikai) voltak, a város határában laktanyák voltak. Nem is beszélve a hadianyagraktárakról.
mert ápr. 4-e volt.
ennyire egyszerű.
(azért azt megnézném, te hogy viselkednél több év háboruskodás után elszakitva messze a családodtól. ne haragudj, de nem tetszik ez a fajta cinizmus )
" Prepared by: USAF Historical Division Research Studies Institute Air University "
aha... még jó hogy mindig a megfelelő forrásból tájékozódsz, gondolom a gulág történetét is sztálin tolmácsolásában olvasod el. nyilván a US army történészei nem fogják azt mondani hogy rossz dolog volt, hogy a légierejük bombázta drezdát... valódi indokok my ass... egyébként a dokumentum elején írja, hogy azért kellett megírniuk ezt a kis szösszenetet, mert már az amerikaiak is kezdik elhinni a kommunista és anti-amerikai propaganda hazugságait, és ez ellen kell tenni az írással (magyarul ellenpropagandáról van szó).
."Április 4-e ne, de május 9. nyugodtan lehetne ünnep. mert valami nagyon rossznak vége lett."
Apr -4-e Malinovszkij jelenteseben volt kozben a nemetek ott voltak meg kanizsa hataraban par kilometerre.A varosba az oroszok 2-3-an jottek be a bolgarokkal.
Igaz az amik meg Steierorszagban kb 50-60 kilometerre .Ha marcius vegen amikor a Balatonkeresztur-nagyatad vonalon allt a front,az utolso vedelmi vonal ami mogott par nyilas suhancon kivul nem volt semmi ausztriaig,ha az amik hajnalban beulnek a dzsipjeikben 2 ora mulva a kanizsai piacon ehettek volna a hajdinashurkat. csak megalltak .Apam ezt sosem bocsatotta meg nekik.Zala meguszhatta volna az orosz atvonulast,megha kesobb ki is vonultak volna,mint Lipcsenel is tortent. A dolgon amugy sokan meglepodtek hiszen ott volt a zalai olajmezo ami amerikai cege volt.
Anyám -már nem él, az Isten nyugosztalja- mélyen hívő ember volt.
Azt mondja, felejthetetlen boldogság volt, amikor április 4.- én megszólaltak a harangok és tudtára adták a lakosságnak, hogy Magyarország számára a háború végetért
nem akartam én semmit sem árnyalni,me óvatoskodni, pusztán leirtam, amit gondolok.
nem történelmi esszé akart lenni a beirásom.
Április 4-e ne, de május 9. nyugodtan lehetne ünnep.
mert valami nagyon rossznak vége lett.
Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a nácik nem csak a zsidók, de a szlávok kiirtását is megkezdték. Valószinüleg a magyaroknak sem szántak sokkal jobb sorsot.
Persze ez szokás szerint egy nagy marhaság, - az elsö (ideiglenes) kormányt nem választások alapján hozták létre, mint ezt rajtad kívül mindnki tuggya, - a választások után létrejött kormányok összetételébe pedig nem szólt bele Vorosilov.
Pedig akár bele is szólhatott volna, hiszen ö volt itten, a mexállt országban a Szövetséges Ellenörzö Bizottság elnöke.
Nem olvastam ela topikot , de szerintem nagyon-nayon sok ember fellélegzett.
Egy szégyenteljes korszak ért véget akkor, és rengeteg szovjet kiskatona vesztette itt el az életét. Ez tény. Mindezt nem szabad összemosni azzal, ami utána jött, mert az már egy másik történet. Hogy ez az előzménye? Persze, de mégiscsak valami rémes korszak elmult.
szerintem felszabadulás a nácizmus alól.
És sajnos kezdete a sztálinizmusnak is.
De közben azért volt pár év, ami országépitéssel telt el.