Sziasztok! Kb 5 hete szüreteltünk.Vegyes fehér fajtákat de föleg zalagyöngye és csemegeszőlő.Cukorfoka nem volt erös csak 15-os a csemege miatt.2 hektohoz raktam 6 kg cukrot igy kb 19 lett.Szépen beindult forrni,de most már lassan forr.Ez nem baj hogy ilyen sokáig forr?Ahogy kostoltam az ize jó.Attól félek hogy egérizü lesz.
Cirfandliának igaza van, a pirkadt színt kiveszi a kén. Majd kiforrás után kell hozzáadni, 15 g/hl a "porított borkén" nevű termékből. A katalógusa ennél többet ír, de ne adj annyit hozzá első körben, mert majd a végleges (bemérés utáni) kénezéssel pontosan beállíthatod.
Én is azt olvastam, hogy az aszúszemeket a házi mustfokolóval higítás után lehet megmérni, és az eredményt vissza kell szorozni. Gyakorlati tapasztalatom nincs benne.
Ezzel a filoxéra képpel kissé zavarba ejtettél mivel az én szőlőben is jelentkezik az oltványon ,de én eddig abban a hitben voltam, hogy ez szőlő gubacsatka.
Nagyon nagy butaság? A cukor fok g/l, azaz ha veszel egy 0,5dl-es mintát, azt felöntöd 0,5dl vízzel (esetleg deszt. vízzel), akkor lesz 1dl fele olyan híg, és így már 60-ig mérhetsz. s.í.t. (a pontosságod közben csökken jócskán csökken)
Nem én mértem mert az aszút tegnap leadtam az Andrássy Pincészetnél és ott mérték egy távcsőszerű ketyerével gondolom a fénytörés elvén működik egy csepp folyadékkal.A mintavétel a Ramboéhoz hasonló krumlinyomó tele asszúval és egy cseppet ki préselnek belőle.Az árából veszek oltványt.
Előre is elnézést kérek a szakszerűtlen fogalmazásért, abszolúte amatőr vagyok.
Segítséget szeretnék kérni, hátha valaki ismeri a fajtát:
Eredete ismeretlen, valamikor régen kaptuk, "teltfürtű kékoportó" néven. Fürtje közepes, "szimpla" (azaz nem ágazik el, mint a kékfrankosé) nem túl tömött, sőt inkább ritkás. Relatíve korán érik, bogyói kicsik-közepesek, kékszínűek, leve rendkívül színgazdag. Idén szeptember 20-25 körül szedtük, 20,5 mustfokkal (igaz addigra rendesen túlérett volt, potyogott). Ami a lényeg, hogy valami bődületesen erőteljes növekedésű és zöldmunka igényes. Tavasszal korán megindul a keringés, gyorsan kihajt. Minden létező helyen hajtást hoz, nem csak a csapon, akár csoportosan is. A zöldmunka kegyetlen, képes egy-két hét alatt több méteres hajtásokat produkálni, ha visszavágod akkor erőteljes (több tízcentis-méteres) hónaljhajtást nevelni. Tetejezni ezért min. 5-6-szor kell. Fagyra, szárazságra, betegségekre nem különösebben érzékeny. Bora sötétvörös, jellegzetes illatú-zamatú, ami évek alatt gömbölyödik le.
Valami kísérleti fajta lehetett emlékeim szerint.
Ha rájövök, hogyan lehet képet csatolni, teszek fel egyet róla :-)
miért baj ha rózsaszínes? érdekes, hogy elkopik a szürke színe az érleléssel, eddig még palackozott szürkénél nem láttam azt a mélyebb rózsaszínűséget, amit háztáji bornál Csopakról
61 fok? azt hogy mérted, mivel; mert pár napja volt gondja ismerősömnek, h. Móron kiváló aszúalapanyagot készített; ami áztatás után is bőven a fokoló 30as értékhatárán felül volt. Mi a módszer ilyenkor, kell-e valahogy higítani; ill. milyen más mérési módszer létezik? (refraktó; cuk. konc. mérés?)
Szia, ne aggódj a kénezés majd színteleníti; én 70-80 mg/l hatóanyagot adnék, ami por alakú (50%os) borkénből 15g-ot jelent hl-ént.
Használhatsz deritont, de bármi más derítőt is; Bentonit félék, vagy van tán olyan ami színhibára jobb - ennek kérdezz v. nézz utána. (fejből én nem tudok)
Én is igy engedtem le.A feleségem kezelte fent a csapot én meg lent maradtam.Aszú 61 fok ezzel vége a szüretnek számomra.Most már csak a bor kezelést kell ellesnem töletek:)
sziasztok! Kifort a mustom,de a színe eléggé rozsaszínes lett.5-fajtábol áll,és van benne szürkebarát.Gondolom ez szinezte meg,mert sajnos csak másnap tudtam ki préselni.Mennyi ként tehetek bele(100L-ént)?Esetleg deritont használhatok?Tavaly használtam, én semmi rossz izt nem éreztem. köszi
Csak úgy ne járjatok, mint itt egy illető a múlt héten.
Két 500 l-es edényből slagon engedték le a mustot a pincébe. Csak éppen tovább préseltek közben, és a munka hevében elfelejtették, hogy a 200 l-es hordó egyszer meg fog telni. Mire egyikük lement megnézni, hol tart a dolog (és üvöltve felrohant), akkorra már bokáig ért a pincében a must.
Aztán még nem tudtak lemenni, várni kellett, hogy eligya a homok.
Nem a hengere gondoltam hanem a tengelyeikre amelyek a hengerek mind két oldalán műanyagfoglalatban forognak és felűlről megvannak fúrva, hogy a kenőanyag eljusson a forgó fém tengelyhez ugyan ugy mint anno a darálónál csak ott fémből voltak ezek a "csapágy házak"
Rambo a bogyózód kenését , hogy végezted? Most használtam előszőr az enyém olasz gyártmány a gépkönyvébe az volt irva a láncot és a fogaskereket kenjebe "gépkenőccsel". Remekül leforditották.Most nem mertem még kenni igy amikor a tisztitásánál szét szedtem látszott hogy a műanyag fogaskeréknek termel kevés port. Igy a Láncot és a fogaskereket gépzsirral lekentem ezeket nem éri a must mivel ugy állitom be ,hogy enyhén lejtsen a kivezető nyilás felé.Az zúzó hengerek tengejét viszont legközelebb étolajjal fogom kenni /bár nem kedvelem mert szépen összesűrösödik/, de korábban a darálót is ezzel kentem és a prést is.Ha van jobb ötleted légyszi ird meg.