Sziasztok, segítséget kérnék. Néhány napig, nappal kiraktam a kis paradicsom palántáimat, és sanos megégtek, szerintetek érdemes még reménykednem, vagy sebtibe vessek másik magot? Hogy lehet megmenteni őket?
Az ACE 55-öt én is kedvelem. Fagyasztani a Cherolla koktélparadicsomot termelem. Bekapkodni is finom, fagyasztani is, kb. 2 cm nagyságú termései vannak. Ezeken kívül az idei fajták a Marmande, Korall, Lugas F1, Manó, Mobil. A lányom ígért Olaszországból meglepi magot, az nem tudom milyen lesz.
Tavly vettem Szlovák magot ribizli paradicsom volt a neve és nem volt hibrid mag, így természetesen csináltam belőle magot.
Épp most fogom pohárba tüzdelni. Ez olyan magas paradicsom mint a lugas csak a bogyója apró teljesen egyforma méretű rengeteg van rajta és még októberben is volt. Az íze is kiváló.
Fagyasztani kizárólag ezt tettem.
Egyébként ha nem hibrid paradicsomról van szó mindig a saját magjaim ültetem.
Sok évvel vettem egy ACE nevű paradicsomot valahol nyugat v. dél európában már nem emlészem az országra, a mai napig a kedvenc fajtám. Azóta már láttam nálunk is a magját. Ez kb. a térdemig ér de karózni kell mert rengeteg van rajta kb. 2o dkg-os és annyi éve nevelem de nem fajzott el eddig.
Szia :) Még egy ZKI "hívő", egyetértünk. Amúgy a Garafarm is nagyon jó, azt is hosszú évek óta használom. No és ne feledkezzünk meg a Royal Sluis-ról sem, paradicsomban is nagyon jók.
Vegyél most, még nem késtél. A Balkon pari kb 20 cm magas, apró 1,5-2 cm átmérőjű termése van, cserépbe, balkonládába jó, finom is, de szalonnához, sültkolbászhoz "rendes paradicsom" kell. Pl. Marmande, Korall stb.
Én idén Kertimag-ot (Rédei) vetettem pariból. Korábban a ZKI parimagjai mind kikeltek, de idén a Kertimaggal gondjaim vannak nekem is! Nem nagy mennyiséget vetek, nekem saját szükségletre kb. 5 bokor biztosítja a cuccot.
Először 10 magot vetettem szemenként, tőzegpogácsába. Ez vmi fürtős pari, 'Balkon' névvel. Egyetlen darab mag kelt ki! Újra vetettem kb. 2 hete de semmi! Most a hosszú 7végén ismét vetek. De jövőre inkább ZKI-t veszek megint.
Zöldségtermesztési Kutatóintézet. Ha jól tudom fejből: www. zki.hu. Az oldalukon van a teljes magválaszték, képpel, szöveggel. De a gugli keresbe beírod, tudja. Nem a dátum számít. a csíraképesség, mikor termelték, mennyire érett be. stb
Megértelek, bosszantó, amikor az ember lesi, hogy kikelnek-e a magok. nem is az ára, hanem az időveszteség a bosszantó. Ezért használom már évek óta kizárólagosan a ZKI magokat.Az árúsítók egyöntetűen állítják, hogy az el nem kelt magokat visszaviszik, régit nem forgalmaznak. Ebben az évben is a szemről vetett magok 100%-osak voltak. Nagyon különlegességnek kell lenni, hogy más gyártó magját vegyem. Tegnap ilyenek voltak a palánták.
Márcisu 4-én elültettem a paradicsomot és a fűszer paprikát.
Csütörtökig kikelt minden paradicsommag, kivéve a lugas f1-t. Azóta sem nőtt ki. A magot idén vettem.
Nem az első eset, hogy a vett magjaim nem kelnek ki. Tavaly nem kelt ki a sütőtök, cukkini mag. Egyetlen egy darab sem. Rédei felírat van rajtuk. Kezd elegem lenni belőle, régen ilyen soha nem fordult elő.
Az az "alap" a zöld sapore fruttato. A könnyedebb a kék Gentile, és van a harmadik, amit sajnos :-(((( itthon már nem forgalmaznak, a robusto. Na annak igazán finom erőteljes íze van. :-)
Csatlakoznék a Bertolli-hívők "csapatához". Annyi félét kipróbáltam már, hogy végül eldöntöttem: drága-nem drága, nem kísérletezek többé. Az extra szűz mindenfélébe finom, de van belőle "Gentile" annak még ennél is lágyabb az íze, ha pedig valami salátába markánsabb ízre vágyom, akkor a "Fruttato" fajtáját veszem.
Kedves zsebi41 az aszalt paradicsomodhoz csak gratulálni tudok, ha idén sikerül érésig nevelni normális mennyiséget, én is ki fogom próbálni.
Az olcsó olivákkal nekem nagyon rossz tapasztalataim vannak, többször jártam már úgy, hogy az extraszűz felbontás után néhány nappal megavasodott. Bezzeg amit Görögországban vettem az utcán, még hónapokkal később is csodálatos volt.
A képen az idei támrendszerem látható a Lugas F1-ek számára.
palántázó ládába vetem, kis sorokba, mikor már van igazi levele akkor ültetem inkább tejfölös pohárba mert az mélyebb és olyan mélyre ültetem, hogy épp csak a levele van kint.
Mi szeretjük az erős ízeket, így nagy sikere van a csilis olajnak evvel szoktam a salátát ízesíteni.
:-))) Ugye milyen jókedve lesz az embernek egy kis tavaszillattól? :-)
Sajnos nekem sem szabadna ilyesmit ennem (ugrálnak tőle az epeköveim), de egy kis finomságért még némi szenvedést is bevállal az ember.... :-)
Mivel a családom nem annyira lecsórajongó, főleg magamnak szoktam csinálni, és az utóbbi időben leginkább "francia lecsót", azaz ratatouille-t.
A lecsóhoz képest annyi a plusz, hogy van benne cukkini és padlizsán is, valamint fűszerként fokhagyma és finom illatos rozmaring, zsálya, bazsalikom, esetleg oregano.
Célszerű a padlizsánt és a cukkinit először átsütni az olívaolajon, majd kivenni, és a vége felé újra beletenni, mert másképp ezek feloldódnak a paradicsomos lében. Minél színesebb paprikából csinálod, annál gusztább. :-) Jó friss foszlós kenyérrel... NYmmmm.... :-)
Felpörget ez a paradicsom! Mindjárt lecsót főztem ma vacsira! :-) Na, a nyomába se ér a kerti paradicsomból készült lecsónak, de nagyon szeretem! Füstölt kolbászt is karikáztam bele! :-) Lesz éjjel gyomorégés, de majd teszek ellene! Bocs, ha már megint offoltam volna!
Szerintem az olaszoknál mindenki a _saját_ szűkebb szülőföldjén termett olívaolajat tartja a legjobbnak. :-) Meg hát ízlések és .....
Fűszerolajat én is csináltam már korábban kukoricacsíraolajjal, a megajándékozottaim pozitívan nyilatkoztak róla. :-)
ON: minden évben elhatározom, hogy időben vetem a magokat, no, az idén sem sikerült. Pedig igazán korán kezdődött a tavasz (ill. nem is volt tél :-) ). A San Marzanot kivéve általában veszem a palántákat, de idén azért megpróbálkozom vetni is pár fajtát. A kutatóakció :-) a pincében már megvolt, van egy csomó apró cserepem és joghurtosdobozom. Ti egyből pohárba vetitek a magot, vagy előbb tálba, és aztán pikírozzátok?
Boldog vagyok, hogy újabb rokonlélekre találtam, remélem még sokan vagyunk!
Zitka de van benne más értékes olaj is, és nagyon finom az íze. Én nem minden virgin olivát szeretek, nekem van aminek az íze túl markáns. Nekem egyszer elmagyarázták, hogy attól függ Olaszország melyik tájegységéről származik./ezt az üvegeken nálunk nem tüntetik fel/ állitólag a legfinomabb a Garda tó vidékéről való, és teljesen más a Görög olaj íze is.
Mivel én évről évre egyre több parit aszalok azért próbálkoztam tavaly más viszonylag olcsóbb olajjal. És teljesen megfelel nekem a kukorica csíra és a szöllőmag olaj is. /ugyancsak a Carapelli cégé /
Mindig ilyenkor szoktam ültetni a palántákat. Nálam is nagyon sok fajta van az biztosítja, hogy a végét a fagy szokta elvinni /Kivéve 2005 amikor kórság vitte el./
Hát, ez oltári klassz finom lehet!! Ha idén esetleg elöntene majd a sok aszalt olajos paradicsom, akkor szólj! És akkor is ha menni kell segíteni vágni! :-)
Ezt láttam már én is az Auchanban, viszont az ára nem nyűgözött le. ;-) Lehet, hogy nem néztem meg jól, de ahhoz képest, hogy tán 5% olívaolaj van benne, alig volt olcsóbb, mint a 100% extraszűz olívaolaj. Sajnos ebben nagyon hű vagyok az olaszokhoz, csakis extraverginet veszek. Legalábbis a húsokhoz, salátákhoz. EGyéb vegyes célra jó a napraforgó, bár elég kevés fogy nálunk. Ilyen palackban (mint a képen) láttam szőlőmagolajat is, azt egyszer ki szretném próbálni.
Szia zsebi41, bennem is újabb rokon lélekre leltél, gyönyörű a kerted, gratulálok hozzá! (merrefelé van? ) Az aszalásos technológiádat köszönöm, "szabványosítom". Nálam általában 25-35 fajta paradicsom terem, egészen változatos fajták ( sok Kanadai fajta is, egészen kitűnőek). Nagyon korán kezded a palántanevelést, én csak szerdán vetem el - akkor is csak egy részét. Igyekszem szakaszosan termelni, hogy kihúzzam ameddig csak lehet. :) Más. Én is osztom a nézetet: már zöldbogyós állapotban is lehet kezelni rézzel, én Cuproxat-ot használok, remekül tapad. Két kép tőlem:
Szia Kiseg, használnám, de rettentő drága, és nem vagyok még meggyőződve a hasznosságáról. Igen, valamilyen folytonnövő, vagy féldeterminált paradicsom illik hozzá, pl. a Lugas F1
Örülök, hogy tettszett az eljárás. De lehet tényleg rokonlelkek vagyunk én az első San-Marzanot Párizsból hoztam a Szajna parton van Párizs legrégibb magboltja, ha jól emlékszem Vilburn a neve na onnan alig tudtam kijönni ott kaptam pl rukkola magot, most már itthon is van, meg azt a nagyon vékony zöld színű zöldbabo, sárga és fehér cukkinit
Akartam küldeni abból a nagyon jó ízű vegyes olajról képet. most bepótolom. Nekem nagyon ízlik és kb, fele az ára mint az oliváé