Ezt a képet azért küldöm, hogy megmutassam a paradicsom birja a meleget, csak nem szabad olyan fajtát ültetni amire az van írva szabadföldi termesztésre.
Amit az uborka bír azt a paradicsom is elviseli.Érdemes az üvegház tetejére zöld árnyékoló hálót tenni a nagyon meleg időszakra.
Nekem az idén kb 30 fokra fűtött dobozban is ilyen lassan csíráztak. Az üvegházba szántam őket, bízom benne, hogy bírni fogja a meleget. Ott talán a bogarak is lassabban találják meg. Tavaly az uborka szép volt benne, de a paradicsomnak túl meleg volt, nem lehet elég jól szellőztetni.
A Rédei féle Balkonstar 95%-ban kibújt! 8 napj ültettem őket. Ennek nagyon örülök! Két napig langyos vízzel átitatott zsebkendőben tároltam a magokat, lehet, hogy ez segített. A palánta-palánták 22 fokban mulatnak az ablak (és a fűtőtest mellett) és már hajlanak a nap felé.
Én nem foglalkozom vele, mert nekem ugyan termett, de a világ összes krumplibogara megtudta, hogy nekem van, és taarra rágták, vegyszerezni meg nem akartam. A legmelegigényesebb növény. Keléséhez folyamatos 25-30 fokon kell tartani nedvesítés után. Ekkor kb 8-10 napra kikel. Ezután is 20-25 fokon kell tartani. Ahhoz hoggy szedhetőre beérjen március közepén el kell vetni, tápkockába, pohárba, ami legalább 8-10-es átmérőjű.
Kétszer próbáltam padlizsánt nevelni, először nem bírtam kivárni, hogy kicsírázzon, idén türelmes voltam. 1 db aránylag hamar csírázott, a többi kb. 1 hónap alatt. Most az elsőnek 2, a többinek 1 pici lomblevele van.
Engem is érdekelne a válasz, mert pár palántával hasonlóan jártam.
Eddig azt gondoltam, hogy biztosan megfáztak, mert azután lettek ilyenek, hogy a tegnapi elég hűvös időben kitettem őket egy kicsit a szabadba. Lehetett ez, vagy a szakértők szerint más a baj?
Szerintetek várjak még ,hátha magukhoz jönnek, vagy kezdjem elölröl az egészet? Az jó, ha a régiek földjébe belenyomok új magot? Nem tudom elképzelni, hogy a sütött földben fertözést kaptak, de azért majd belocsolom valamivel.
Padlizsántermesztéssel van valakinek tapasztalata? magja van valakinek?
Tegnap megyek haza, a paradicsom palántáim sárgulnak, a száruk meggörbülve, a sziklevelek a föld felé pofával.
Nem olyan, mint a palántadölés, nem a tövében van elvékonyodva, hanem a szára hajolt meg középen. A földet Orthociddal fertőtlenítettem. Eddig nem volt semmi baj.
Mi történhetett?
Paradicsom "szakmérnökök" válaszát várom.
A paradicsom a konyhaablakban van. Már volt szabadban is (ott kelt ki, napokig kint volt).
Viszont mellette van a mikrónk, amit eddig nem használtunk e, de a kávéfőzönk beszart és még nem csináltam meg, azóta abban melegítjük a vízet. Lehet a mikrónak ilyen hatása, mert nem nagyon hiszek az ilyesmiben.
A felső sarokban van az a bizonyos paradicsom. Egyébként idén is ezek a fajtáink lesznek a kis piros körtealakú kivételével, és ezeken kívül Subartic Maxi, balkonparadicsom, de Berao és 1 v. 2 tő Gardener's Delight (ez utóbbi nagyon finom, de iszonyú kényes a burgonyavészre, csak cserépben, tető alatt érdemes nevelni.).
Időnként olvasom a topikot, csak nem szívesen írok, mert ritkán sikerül elküldenem a hozzászólást. Van egy paradicsom fajtám, amelyiknek paprika alakú a termése, bár nem olyan óriási, mint amilyenről írtál. De nagyon finom. A lombja jellegzetes, kicsit kornyadt kinézetű, magonc korban is meg tudom különböztetni a többitől, talán ez segít az azonosításban. Folyton nővő, fának azért túlzás lenne nevezni. Van belőle mag, nekem jól csírázott. Küldtem E-mailt is.
Annyit még sikerült összekotornom, hogy van olyan, hogy nettó tenyészidő, ami a mag vetésétől, az első terméskötésig tart. Valamint előkerült egy Úniós ajánlás (A Bizottság 93/79/EGK irányelve) a fajták megjelölésére, ami tartalmazza a korai, középkorai stb. fajtajelölést. Én maradok annál, ami a zacskóra van írva, meg az elmélet helyett a gyakorlatnál.
Nem biztos, hogy jól emlékszem, de a barátomék telek szomszédja szokott ilyen paradicsomot ültetni. Ezt csak nyáron tudom meg, akkor fogok csak a szomszéddal talákozni. Jövőre szerzek magot, ha idén is ülteti ezt a fajtát.
Egyszer régen én is ültettem, egy munkatársam adta a magot, de már nem dolgozunk egy helyen.
Az F-1-eseket természetesen magboltban veszem, a többit saját magról ültetem.
Az idei adag már szét van egyesével pohárba ültetve és szépen növöget, már alig várom a jó időt, hogy nappalra a szabadba legyenek. Kb 80 db. van poharakban és kb. u.a. egy ládában azt szoktam elajándékozni a szomszédaimnak.
Mikor télvégén megláttak a kerben már kérdezték, hogy lesz paradicsom?
Mielőtt kiültetem a szabadföldbe a palántákat előtte való nap friss hígított /feles/ tejjel permetezem meg, ez védi meg a vírus fertőzéstől.
A tartós tej nem jó erre a célra itt a tejsav baktériumnak van védő szerepe.
Picit csúnya lesz tőle mert egy fehérbevonat rászárad de az elmúlik, de ha virusos lesz az nagyobb baj.
Kedves irhaTOM, nem tudom hol laksz, az elsiratott paradicsomodból nincs magom, de Bpesten az újpesti piacon van egy növénytermesztő, aki szokott ilyen palántát árulni, én mindig tőle veszek, beválik. Mondjuk áprilisban már árulja, paprika paradicsom néven forgalmazza, mert a paradicsom "fazonja" pont olyan, mint egy paprika.
Milyen fajtákat fogsz ültetni? Én 2 féle lugast (az egy a Schott Péter féfe, a másik az F1), manót, korallt, meg marmandet. Eddig a lugason kivül mindig a pacion vettem a palántákat, az idén én nevelgetem mindet.
Tavaly csak 1 tő óriási paradicsomot vetettem (Andin Cornu, ha jól tudom, a termése húsos, magszegény, megnő akár 20 cm-re is hosszában, és 10-12 cm átmérőjű a hengeres teste, alul pedig csúcsos). Mivel nagyon kevés magja van, elrakni is csak keveset tudtam. Most viszont már többedik menetben próbálkozom, és hetek óta nem és nem kelnek ki! Az utolsó 4 szemet itatóspapír közé tettem, nedves tőzegre, és meleg helyen tartom - ennek már kb. 2 hete. Szépen megduzzadtak, aztán annyi. Szóval kifogytam az egyik kedvenc parimból!
Van valakinek ilyen magja? Nagyon-nagyon hálás lennék, ha tudna küldeni párat! Én néhány éve szereztem "óriás paradicsom" vagy "paradicsomfa" néven, már nem tudom, és azt sem tudom elérni, akitől kaptam.
Nagyon elkeseredtem. Ha nem tudtok segíteni, kénytelen leszek átmenni a Kerti zokogóba :-(((
Elméleti magyarázatba nem szivesen megyek bele, mert nem vagyok kertészeti szakember. A magok zacskóján általában szerepel a fajta tulajdonságainál az
érési időszak, amit tenyészidőként is neveznek, és legtöbbször az addig eltelt napok számát adják meg. Ezért írtam egy mondatban ezt válaszként. Más a fajták tulajdonsága, amit a termesztés körülményei, helye, fény és hőmérsékletviszonyok is meghatároznak. A korai, középkorai, késői megnevezés fajtajellemzők, ugyanúgy, mint pl a hajtatási, szabadföldi.
A tenyészidő az évnek az a része amely valamely egyéves virágos növény számára a csírázástól magja beéréséig tart, ill. valamely évelő növény számára életfolyamatainak végzésére alkalmas. Jellemzően úgy határozzák meg, hogy mivel a tenyészidő alatti hőmérséklet döntően befolyásolja a növények termését és egyben meghatározza a termeszthető növényeket, ezért tenyészidőnek azt az időtartamot nevezik, ami az utolsó ártalmas tavaszi fagy és az első ártalmas őszi fagy között eltelik, tehát lényegében a fagymentes időszakot. Kérem mondja el más is a véleményét, mert lehet, hogy tényleg én kevertem össze a dolgokat.
Nem nagyon értek hozzá, de itt keverve van a tenyészidő és az érési időszak. Lehet, hogy nem pontos a megfogalmazásom. A korai fajta attól korai, hogy korábban vethető, jobban bírja az alacsonyabb hőmérsékletet. Nemcsak jobban bírja, hanem magasabb hőmérsékleten nem is terem a növény. Pl.a korai káposzták, ha nem érnek be időben, akkor egész nyáron áll a növény és csak az ősz kezdetén kezd újra fejlődni. A rövid, közép tenyészidejű növények rövidebb idő alatt kifejlődnek, de ezek általában koraiak is egyben. A hosszú tenyészidejű növényt később is ültetjük, magasabb hőmérsékletigényük van. Ezek jobban tárolhatóak, mint a rövid tenyészidejű növények. Én szoktam korai paradicsomot ültetni (hajtató). Egész nyáron teremnek, nem rövid időre korlátozódik a termésidőszak. Érdekes, mert ha a piacon veszek korai paradicsomot, akkor korán pár darab terem rajt és kész. Nem tudom, mitől terem az én általam vetett paradicsom a vettől.