A szőlőtelepítéssel (ill. pótlással) kapcsolatban kérdezném, hogy lehet-e talajfúrógéppel kifúrni a földet, és abba elrakni az oltványt?
Eddig mindig ásóval kiástam a gödröket, és akkor szépen belefért a trágya, eligazgattam a gyökereket...stb. Idén viszont annyira száraz mifelénk az idő, hogy nem tudok ásni( annyira kemény a talaj), ezért gondoltam, hogy egy gépkölcsönzőből kölcsönöznék ki egy talajfúrógépet, és akkor azzal kifúrnám a talajt, csak azt nem tudom, hogy jó megoldás -e ( mivel ugye a talajfúró viszonylag kis lyukat fúr)
ALKALMAZÁSI TERÜLET Folyékony, rendkívül gyorsan ható, habzásmentes fertőtlenítőszer. A vegyszer a hidrogén-peroxid és a perecetsav stabilizált kombinációján alapul. Széles mikrobiológiai hatásspektrummal rendelkezik. Már alacsony hőmérsékleten (5-20°C-on) megbízhatóan elpusztítja a vírusokat, baktériumokat, gombákat és spórákat.
Lugason 1 tőke Csabagyöngye idén is leadott 15 kilónál többet, meg sok van, ami 10 kiló fölötti, azért gondoltam az 5 kilót. De kordonon talán tényleg túlzás. Bár némely csemege fél kiló fölötti fürtöket nevel, és 10 fürt nem olyan sok...
Hát ha 5öt nem is (kivéve több évtizedes pergolák, felfuttatott lugasok) de 1,5-3kg-ot gond nélkül sokáig. :)
Nem feltétlen kellene kiszedni az oszlopokat, de ha az egészet újratelepítenéd akkor célszerű a Flanell kolléga által javasolt talajmozgatás. Ekkor érdemes és lehet kis trágyát is odajuttatni a majdani gyökérzónához.
Közelebbi ismeretem nekem sincs, csak egy kis karosszékbeli okoskodás:
Egy tőke terem mondjuk 5 kilót különösebb gond nélkül. 140 tőke 700 kilót.
Egy fő, aki nagyon szereti a szőlőt, megeszik mondjuk 2 naponta fél kilót. Ha sikerül tökéletes érési sort telepítened, akkor 4 hónapig. Ez fejenként 30 kiló. Ha 24 tagú a család, akkor még venni is kell egy kicsit. :)
Persze, a gyümölcsfákat én sem vágnám ki. Viszont egy kis talajmozgatás, trágyázás mindenképpen hasznos lenne, mert esetleg nem terem annyi, hogy jóllakj vele. Ha nem szeded ki az oszlopokat, akkor legalább a drótokat szedd le, és beszélj valami TZ-4K vagy hasonló kistraktor tulajdonosával, hogy keresztben-hosszában járja meg. Az istállótrágya meg csak ültetés előtt ér valamit.
Meg akarod enni 140 tőke termését? Hívd ki a Guinnes-bizottságot. :)
Én is értetlenkedem, hogy miért nem ültetsz 1 sor csemegét, és 3 sor bort. Még így is lenne csemege-maradék, amit beleszórhatnál a borszőlő közé.
Azt hiszem, a nálam hozzáértőbbek is úgy gondolják, hogy nem a régi tőkék helyére kellene tenni az újakat, hanem inkább átrakni máshová a sorokat. De még ha ezen a helyen akarod is hagyni a szőlőt, mindenképpen érdemes lenne kiszedni az oszlopokat és beszántatni néhány kocsi trágyát. Fáradságba és pénzbe kerülne, de ha már csinálja az ember...
- ha nincs kedved - nincs időd - nem megfelelő a területed
akkor NE vágj bele ebbe a dologba.
Telepíts néhány csemegeszőlőt (amit akár a wikipédiáról kinézhetsz magadnak), 15-20 tőkét, amit egy kézi "Permike" nevű kézi permetezővel max 1 óra alatt meg tudsz permetezni, vagy fél délután meg tudsz kapálni, futtasd fel valami egyszerű támrendszerre ( a régi magyar termesztési mód kiszáradt fákra futtata fel a szőlőt ) ez kellően csinos, és hagyd a borászkodást. Csemege fajtából (pl. Chasselas) csak nagyon komoly felkészültséggel lehet egy illatos de gyenge bort készíteni, ez nem éri meg.
Ahogy szokták mondani: a szőlőnek nem gazda kell, hanem cseléd.
3-4 év; oltványtól talajtól évjáratoktól függően. A többit kicsit konkretizáld, mert ez kb olyan mint ha azt kérdeznéd, h. "mennyit fogyaszthat és milyen gyors lesz az az autó amit meg akarok majd venni?". Területnagyság, tervezett támrendszer térállás stb.
Az Ék fekvés valóban nem ideális; de az sem mindegy milyen lejtésű, és az ország melyik részén van, mert ha nógrád vagy borsod akkor inkább ne szőlőt...
Ha mégis szőlőben gondolkozol, akkor válassz korai v. max. középérésű fajtákat, toleránsat v. rezisztenset és akkor kevés permetezéssel elvan és még a gyengébb termőhelyen is beérik.
Az étkezésre szánt csemegeszőlő NEM való se bor sem mustkészítésre, erre "találták ki" a borszőlőket.
Szerintem nincsen ebben sok nevetnivaló... nagyon is igaz amit írsz. Az is közrejátszhat a dologban, hogy a pincekóstoláskor gyakran hordómintát kóstol az ember, viszont elvitelre már egy szűrt és palackozásra kezelt bort adnak el.
De mindenképpen helytálló amit írsz... a pince klímája, levegője, illatai, félhomálya hatalmas hangulati tényezők amik mindig pozitívan befolyásolják a véleményt.
Egyszerűen azért írtam ezt, mert szerintem akárhogy dédelgeted az üveget, egy otthoni palackozás más, mint egy talpig csempe agyonfertőtlenített borkonyhában végzett palackozás.
Ahogy itt valaki írta: abban az évben célszerű meginni, mert szerintem a palackban tönkremegy.
Most van egy cikk az Indexen, ami leírja és bemutatja, hogyan néz ki egy modern pince. Na ezt a színvonalat nem lehet otthon hozni.
Vannak olyan borok, ami a pincében, helyben sokkal jobb, mintha elviszed onnan. (Kaló boraira sztem nem igaz.) Valahogy a hely (a levegő, a helyi illatok, stb.) annyira meghatározó, hogy amikor megkóstolod a bort, rögtön veszel belőle 2-3 üveggel. Elviszed onnan 180 km-re, és nem ugyanaz. Rögtön kiugranak a savai, már nem olyan telt, eltalált az illata, stb. Szóval vannak "kozmopolita" borok, meg helyi borok.*
És ami fontos :) Péntek reggel leszedtük a furmintot és a hérslevelű végét.
A furmintnak úgy ahogy sikerült behozni a kezdeti lemaradását és 21 fokos lett. Ez nem rossz, de csak rajtunk múlott, hogy nem 23 volt... majd jövőre. A hárs 22 lett és ezzel én meg vagyok elégedve.
Összességében én nem emlékszem olyanra, hogy minden fajtát 21 fok fölött szedtünk volna valaha ha hegyen, de ez nem akkor kunsz mint az, hogy az öregek is ezt mondják. Savai annak kevés tramininek lettek a legalacsonyabbak 5,5-tel...
Nekünk mindenképpen kimagaslóan jónak jgérkezik ez az év és a tudatosabb zöldmunka és a terheléssel való kisérletezés megmutatta, hogy minek van értelme és minek nincs... Például a furmintnál alaposabb levelezésnek és egy augusztusi szigorú fürtválogatásnak sok értelme lett volna.
A környéket körüljárva azt láttam, hogy a szüretnek gyakorlatilag vége. Néhány helyen még kinn van a vége, de tegnap is és szombat hajnalban is esett az eső. Szóval aki ez után szüretl az lét nyer, cukorfokot meg bukik de szerintem lényegesen érettebb nem lesz a gyümölcs már...de ez már nem a mi problémánk :) hála az égnek.
A Kreinbacher gazdságnak van sok szép szőlője kinn, de gyakoribb és késeibb permetezések miatt talán egy kissé le van még maradva. Viszont nagyon szép és egészséges gyümölcsöt fognak szedni.
A Tornaiéknak van még kinn aránylag sok, de ők jégborra gyúrnak...szóval nekik fontos a minél magasabb cukor... a kérdés az az, hogy az esőzések mennyire zavarnak ebben be. A hűtőház :) persze sokat fog segíteni.
Eszter, Néró, Moldova. Ezek kék szőlők, permetezni nem kell, a téli hideget bírja, érési idő: aug-szept-okt. Igen, elég 2 méterre ültetni, a lugaskarok kialakítását a fantáziádra bízom.
Szőlőlugas támot szeretnék venni pár darabot. Fémet, olyat amilyent mostanában használnak az új telepítésekhez. Nem tudom mi a pontos neve és hol lehet kapni. A pontosság kedvéért ez egy kb,40x40-es fém tám tele kis fülekkel, ahova a kordon vezeték rögzíthető.
>Csak akkor palackozz, ha rövid időn belül meg akarod inni.
A rovid idon belul az kb mennyit jelent? :) Miert is nemszabad palackozni? Max a kovetkezo nyarig elfogyna mind szerintem. Azertis gondoltam hogy palackozom mert csak gusztusosabb :)
Először is célszerű lenne a bort palackozás előtt szűrni.
A tiszta üvegeket palackozás előtt ca.20-30 perccel kénes vizzel öblíteni és lecsurgatni, a beáztatott dugókat úgyszintés a kénes vizben megmártani.
Dugókat, ha csak kis mennyiség kell, nem érdemes rendelni, minden gazdaboltban kapni.
Ha hamarosan fogyasztásra kerül, akkor használhatsz préselt dugókat, de ha pár évre el akarod tenni, akkor csak rendes parafadugót vegyél, igaz sokkal drágább.
Én így csinálom és még (kop-kop-kop) nem volt problémám.
Simán kimoshatod lúgos vízben, jól ki kell öblíteni. Persze, ha nagyon komolyan akarod csinálni, akkor csíramentes környezet kellene, amit otthon nem fogsz tudni biztosítani. Csak akkor palackozz, ha rövid időn belül meg akarod inni.
Egy cég aki árul dugókat is: http://www.boraszatianyag.hu/termekek.pl?ID=C&VALUE=0,0&GUID=0
Figyelj arra, hogy minden palackba más-más dugó kellhet, és azt egyben nem fogod tudni megvenni.
Szőlőlugast szeretnék "csinálni" (amennyiben lehet ennek nevezni egy kis pergolára felfuttatott 3 tő szőlőt), ehhez kérném a segítségeteket.
Tudnátok ajánlani olyan csemegeszőlőt, ami idővel (mondjuk 3 év) növesztene nekem kb 2.5 m magas törzset, szereti a déli fekvést és bírja a szelet? A termése pedig vékony héjú, kevés magja van, és édes...
Azért gondoltam 3 tőre, mert a pergolának három "lába" van, egymástól 2 méterre. Egy lábhoz csak egy tövet lehet ültetni, ugye?
Lenne egyket kerdesem megint... Majd szeretnem bepalackozni a bort, es van is egypar palack de azokban kulonbfele borok voltak... kerdesem pedig a kov: hogyan kellene oket kitisztitani? azokat is kenezni kene valamien szinten? Dugot honnan tok venni? Nagyjabol ennyi :)