szerintetek ki merjem tenni nappalra a szobából a másfél hetes palántáimat? (10 pohárba ültettem két-két szemet). Arra gondoltam, hogy a ládát letakarnám valami fóliával. Éjszakára behoznám őket, persze.
A másik kérdésem pedig az lenne, hogy milyen gyakran locsoljam őket. Az ültetés óta (holnaphoz lesz két hete) eddig csak egyszer kaptak vizet, a földjük kb. mostanra alig vizes.
Törekszem rá, hogy reggel locsoljak, csak nem mindig van rá idő, ma meg az óraátállítás még rátett egy lapáttal. Még nem szereltünk lámpát az üvegházba, a fejlámpát nem találom, zseblámpával a kezemben meg nem tudok locsolni. Borús időben sokszor kihagyom a locsolást, de ma nem mertem némi víztartalék nélkül otthagyni őket.
Szia :) Szépek a palántáid, nekem még nem is kel, sőt van, amit ma vetettem... A fotóid is csudaszépek, borotvaélesek! Palántadőlés ellen Orthocidos locsolást és kevés vizet javaslok. Reggel öntözz, ne este! Ha hűvösnek néz ki a nap, csak minimális vízzel locsolok, az is inkább meleg legyen, mint langyos. Éjszakára fátyolfóliával takarok, bevált, és őrzi a nedvességet is. Frint
Valahol olvastam, hogy 30 fok felett a paradicsom nem köt termést. Nálunk ez bejött, mert nyár elején még volt az üvegházunkban valamennyi termés, nyár közepén viszont már lepotyogott az összes virág.
Most ilyenek a palánták. Köztük van az 1 db. hamarabb csírázott, és másik 5 fiatalabb padlizsán palánta. Ahhoz képest, hogy takarékossági okokból, meg a többi magoncra való tekintettel néha 12 fokra is lemegy a hőmérséklet, egész jól fejlődnek.
A mi üvegházunk sokkal kisebb, és csak az egyik végén van ajtó, hiába nyitom ki fönt a billenő ablakot, iszonyú meleg volt bent. Zöld háló is volt rajta, de hiába. Az egyik fajta elvileg szabad földbe és üvegházba is jó volt, a növény szépen nőtt, csak nem kötött termést, míg nem jött egy hosszabb borús, hűvösebb időszak. Akkor viszont már nem volt ideje beérni, előbb be kellett pakolni a dísznövényeket a hideg elől a helyükre.
Megnéztem külföldi lapokon, és azt találtam, hogy az optimális csírázáshoz 25-32 C fokos talajhőmérsékletet igényel a padlizsán. És még így is 1-2 hét a csírázási idő. Még kelés után is tartósan kell neki a 20 fok fölötti talajhőmérséklet.
Apukámtól kaptam magot, azzal a felkiáltással, hogy "próbáld ki te is, mi is most próbáljuk először!" - de ezek alapján nem nagyon számíthatok sikerre...
Ezt a képet azért küldöm, hogy megmutassam a paradicsom birja a meleget, csak nem szabad olyan fajtát ültetni amire az van írva szabadföldi termesztésre.
Amit az uborka bír azt a paradicsom is elviseli.Érdemes az üvegház tetejére zöld árnyékoló hálót tenni a nagyon meleg időszakra.
Nekem az idén kb 30 fokra fűtött dobozban is ilyen lassan csíráztak. Az üvegházba szántam őket, bízom benne, hogy bírni fogja a meleget. Ott talán a bogarak is lassabban találják meg. Tavaly az uborka szép volt benne, de a paradicsomnak túl meleg volt, nem lehet elég jól szellőztetni.
A Rédei féle Balkonstar 95%-ban kibújt! 8 napj ültettem őket. Ennek nagyon örülök! Két napig langyos vízzel átitatott zsebkendőben tároltam a magokat, lehet, hogy ez segített. A palánta-palánták 22 fokban mulatnak az ablak (és a fűtőtest mellett) és már hajlanak a nap felé.
Én nem foglalkozom vele, mert nekem ugyan termett, de a világ összes krumplibogara megtudta, hogy nekem van, és taarra rágták, vegyszerezni meg nem akartam. A legmelegigényesebb növény. Keléséhez folyamatos 25-30 fokon kell tartani nedvesítés után. Ekkor kb 8-10 napra kikel. Ezután is 20-25 fokon kell tartani. Ahhoz hoggy szedhetőre beérjen március közepén el kell vetni, tápkockába, pohárba, ami legalább 8-10-es átmérőjű.
Kétszer próbáltam padlizsánt nevelni, először nem bírtam kivárni, hogy kicsírázzon, idén türelmes voltam. 1 db aránylag hamar csírázott, a többi kb. 1 hónap alatt. Most az elsőnek 2, a többinek 1 pici lomblevele van.
Engem is érdekelne a válasz, mert pár palántával hasonlóan jártam.
Eddig azt gondoltam, hogy biztosan megfáztak, mert azután lettek ilyenek, hogy a tegnapi elég hűvös időben kitettem őket egy kicsit a szabadba. Lehetett ez, vagy a szakértők szerint más a baj?
Szerintetek várjak még ,hátha magukhoz jönnek, vagy kezdjem elölröl az egészet? Az jó, ha a régiek földjébe belenyomok új magot? Nem tudom elképzelni, hogy a sütött földben fertözést kaptak, de azért majd belocsolom valamivel.
Padlizsántermesztéssel van valakinek tapasztalata? magja van valakinek?
Tegnap megyek haza, a paradicsom palántáim sárgulnak, a száruk meggörbülve, a sziklevelek a föld felé pofával.
Nem olyan, mint a palántadölés, nem a tövében van elvékonyodva, hanem a szára hajolt meg középen. A földet Orthociddal fertőtlenítettem. Eddig nem volt semmi baj.
Mi történhetett?
Paradicsom "szakmérnökök" válaszát várom.
A paradicsom a konyhaablakban van. Már volt szabadban is (ott kelt ki, napokig kint volt).
Viszont mellette van a mikrónk, amit eddig nem használtunk e, de a kávéfőzönk beszart és még nem csináltam meg, azóta abban melegítjük a vízet. Lehet a mikrónak ilyen hatása, mert nem nagyon hiszek az ilyesmiben.
A felső sarokban van az a bizonyos paradicsom. Egyébként idén is ezek a fajtáink lesznek a kis piros körtealakú kivételével, és ezeken kívül Subartic Maxi, balkonparadicsom, de Berao és 1 v. 2 tő Gardener's Delight (ez utóbbi nagyon finom, de iszonyú kényes a burgonyavészre, csak cserépben, tető alatt érdemes nevelni.).
Időnként olvasom a topikot, csak nem szívesen írok, mert ritkán sikerül elküldenem a hozzászólást. Van egy paradicsom fajtám, amelyiknek paprika alakú a termése, bár nem olyan óriási, mint amilyenről írtál. De nagyon finom. A lombja jellegzetes, kicsit kornyadt kinézetű, magonc korban is meg tudom különböztetni a többitől, talán ez segít az azonosításban. Folyton nővő, fának azért túlzás lenne nevezni. Van belőle mag, nekem jól csírázott. Küldtem E-mailt is.
Annyit még sikerült összekotornom, hogy van olyan, hogy nettó tenyészidő, ami a mag vetésétől, az első terméskötésig tart. Valamint előkerült egy Úniós ajánlás (A Bizottság 93/79/EGK irányelve) a fajták megjelölésére, ami tartalmazza a korai, középkorai stb. fajtajelölést. Én maradok annál, ami a zacskóra van írva, meg az elmélet helyett a gyakorlatnál.
Nem biztos, hogy jól emlékszem, de a barátomék telek szomszédja szokott ilyen paradicsomot ültetni. Ezt csak nyáron tudom meg, akkor fogok csak a szomszéddal talákozni. Jövőre szerzek magot, ha idén is ülteti ezt a fajtát.
Egyszer régen én is ültettem, egy munkatársam adta a magot, de már nem dolgozunk egy helyen.
Az F-1-eseket természetesen magboltban veszem, a többit saját magról ültetem.
Az idei adag már szét van egyesével pohárba ültetve és szépen növöget, már alig várom a jó időt, hogy nappalra a szabadba legyenek. Kb 80 db. van poharakban és kb. u.a. egy ládában azt szoktam elajándékozni a szomszédaimnak.
Mikor télvégén megláttak a kerben már kérdezték, hogy lesz paradicsom?
Mielőtt kiültetem a szabadföldbe a palántákat előtte való nap friss hígított /feles/ tejjel permetezem meg, ez védi meg a vírus fertőzéstől.
A tartós tej nem jó erre a célra itt a tejsav baktériumnak van védő szerepe.
Picit csúnya lesz tőle mert egy fehérbevonat rászárad de az elmúlik, de ha virusos lesz az nagyobb baj.
Kedves irhaTOM, nem tudom hol laksz, az elsiratott paradicsomodból nincs magom, de Bpesten az újpesti piacon van egy növénytermesztő, aki szokott ilyen palántát árulni, én mindig tőle veszek, beválik. Mondjuk áprilisban már árulja, paprika paradicsom néven forgalmazza, mert a paradicsom "fazonja" pont olyan, mint egy paprika.