Jól csinálsz mindent, arra figyelj, hogy a paradicsom melegnen elnyúlik. Napközben 18 - 20 fok elég, akkora növényeknek, mint amit a képen láttam. ( ha egy decis kávéspoharak, akkor én is aggódnék a víz miatt :) ) Locsolás nálam is örök probléma, ma pl este locsoltam, 32 fokos volt a talajhőmérséklet, nem lehet baj.
szerintetek ki merjem tenni nappalra a szobából a másfél hetes palántáimat? (10 pohárba ültettem két-két szemet). Arra gondoltam, hogy a ládát letakarnám valami fóliával. Éjszakára behoznám őket, persze.
A másik kérdésem pedig az lenne, hogy milyen gyakran locsoljam őket. Az ültetés óta (holnaphoz lesz két hete) eddig csak egyszer kaptak vizet, a földjük kb. mostanra alig vizes.
Törekszem rá, hogy reggel locsoljak, csak nem mindig van rá idő, ma meg az óraátállítás még rátett egy lapáttal. Még nem szereltünk lámpát az üvegházba, a fejlámpát nem találom, zseblámpával a kezemben meg nem tudok locsolni. Borús időben sokszor kihagyom a locsolást, de ma nem mertem némi víztartalék nélkül otthagyni őket.
Szia :) Szépek a palántáid, nekem még nem is kel, sőt van, amit ma vetettem... A fotóid is csudaszépek, borotvaélesek! Palántadőlés ellen Orthocidos locsolást és kevés vizet javaslok. Reggel öntözz, ne este! Ha hűvösnek néz ki a nap, csak minimális vízzel locsolok, az is inkább meleg legyen, mint langyos. Éjszakára fátyolfóliával takarok, bevált, és őrzi a nedvességet is. Frint
Valahol olvastam, hogy 30 fok felett a paradicsom nem köt termést. Nálunk ez bejött, mert nyár elején még volt az üvegházunkban valamennyi termés, nyár közepén viszont már lepotyogott az összes virág.
Most ilyenek a palánták. Köztük van az 1 db. hamarabb csírázott, és másik 5 fiatalabb padlizsán palánta. Ahhoz képest, hogy takarékossági okokból, meg a többi magoncra való tekintettel néha 12 fokra is lemegy a hőmérséklet, egész jól fejlődnek.
A mi üvegházunk sokkal kisebb, és csak az egyik végén van ajtó, hiába nyitom ki fönt a billenő ablakot, iszonyú meleg volt bent. Zöld háló is volt rajta, de hiába. Az egyik fajta elvileg szabad földbe és üvegházba is jó volt, a növény szépen nőtt, csak nem kötött termést, míg nem jött egy hosszabb borús, hűvösebb időszak. Akkor viszont már nem volt ideje beérni, előbb be kellett pakolni a dísznövényeket a hideg elől a helyükre.
Megnéztem külföldi lapokon, és azt találtam, hogy az optimális csírázáshoz 25-32 C fokos talajhőmérsékletet igényel a padlizsán. És még így is 1-2 hét a csírázási idő. Még kelés után is tartósan kell neki a 20 fok fölötti talajhőmérséklet.
Apukámtól kaptam magot, azzal a felkiáltással, hogy "próbáld ki te is, mi is most próbáljuk először!" - de ezek alapján nem nagyon számíthatok sikerre...
Ezt a képet azért küldöm, hogy megmutassam a paradicsom birja a meleget, csak nem szabad olyan fajtát ültetni amire az van írva szabadföldi termesztésre.
Amit az uborka bír azt a paradicsom is elviseli.Érdemes az üvegház tetejére zöld árnyékoló hálót tenni a nagyon meleg időszakra.
Nekem az idén kb 30 fokra fűtött dobozban is ilyen lassan csíráztak. Az üvegházba szántam őket, bízom benne, hogy bírni fogja a meleget. Ott talán a bogarak is lassabban találják meg. Tavaly az uborka szép volt benne, de a paradicsomnak túl meleg volt, nem lehet elég jól szellőztetni.
A Rédei féle Balkonstar 95%-ban kibújt! 8 napj ültettem őket. Ennek nagyon örülök! Két napig langyos vízzel átitatott zsebkendőben tároltam a magokat, lehet, hogy ez segített. A palánta-palánták 22 fokban mulatnak az ablak (és a fűtőtest mellett) és már hajlanak a nap felé.
Én nem foglalkozom vele, mert nekem ugyan termett, de a világ összes krumplibogara megtudta, hogy nekem van, és taarra rágták, vegyszerezni meg nem akartam. A legmelegigényesebb növény. Keléséhez folyamatos 25-30 fokon kell tartani nedvesítés után. Ekkor kb 8-10 napra kikel. Ezután is 20-25 fokon kell tartani. Ahhoz hoggy szedhetőre beérjen március közepén el kell vetni, tápkockába, pohárba, ami legalább 8-10-es átmérőjű.
Kétszer próbáltam padlizsánt nevelni, először nem bírtam kivárni, hogy kicsírázzon, idén türelmes voltam. 1 db aránylag hamar csírázott, a többi kb. 1 hónap alatt. Most az elsőnek 2, a többinek 1 pici lomblevele van.
Engem is érdekelne a válasz, mert pár palántával hasonlóan jártam.
Eddig azt gondoltam, hogy biztosan megfáztak, mert azután lettek ilyenek, hogy a tegnapi elég hűvös időben kitettem őket egy kicsit a szabadba. Lehetett ez, vagy a szakértők szerint más a baj?
Szerintetek várjak még ,hátha magukhoz jönnek, vagy kezdjem elölröl az egészet? Az jó, ha a régiek földjébe belenyomok új magot? Nem tudom elképzelni, hogy a sütött földben fertözést kaptak, de azért majd belocsolom valamivel.
Padlizsántermesztéssel van valakinek tapasztalata? magja van valakinek?
Tegnap megyek haza, a paradicsom palántáim sárgulnak, a száruk meggörbülve, a sziklevelek a föld felé pofával.
Nem olyan, mint a palántadölés, nem a tövében van elvékonyodva, hanem a szára hajolt meg középen. A földet Orthociddal fertőtlenítettem. Eddig nem volt semmi baj.
Mi történhetett?
Paradicsom "szakmérnökök" válaszát várom.
A paradicsom a konyhaablakban van. Már volt szabadban is (ott kelt ki, napokig kint volt).
Viszont mellette van a mikrónk, amit eddig nem használtunk e, de a kávéfőzönk beszart és még nem csináltam meg, azóta abban melegítjük a vízet. Lehet a mikrónak ilyen hatása, mert nem nagyon hiszek az ilyesmiben.
A felső sarokban van az a bizonyos paradicsom. Egyébként idén is ezek a fajtáink lesznek a kis piros körtealakú kivételével, és ezeken kívül Subartic Maxi, balkonparadicsom, de Berao és 1 v. 2 tő Gardener's Delight (ez utóbbi nagyon finom, de iszonyú kényes a burgonyavészre, csak cserépben, tető alatt érdemes nevelni.).
Időnként olvasom a topikot, csak nem szívesen írok, mert ritkán sikerül elküldenem a hozzászólást. Van egy paradicsom fajtám, amelyiknek paprika alakú a termése, bár nem olyan óriási, mint amilyenről írtál. De nagyon finom. A lombja jellegzetes, kicsit kornyadt kinézetű, magonc korban is meg tudom különböztetni a többitől, talán ez segít az azonosításban. Folyton nővő, fának azért túlzás lenne nevezni. Van belőle mag, nekem jól csírázott. Küldtem E-mailt is.
Annyit még sikerült összekotornom, hogy van olyan, hogy nettó tenyészidő, ami a mag vetésétől, az első terméskötésig tart. Valamint előkerült egy Úniós ajánlás (A Bizottság 93/79/EGK irányelve) a fajták megjelölésére, ami tartalmazza a korai, középkorai stb. fajtajelölést. Én maradok annál, ami a zacskóra van írva, meg az elmélet helyett a gyakorlatnál.
Nem biztos, hogy jól emlékszem, de a barátomék telek szomszédja szokott ilyen paradicsomot ültetni. Ezt csak nyáron tudom meg, akkor fogok csak a szomszéddal talákozni. Jövőre szerzek magot, ha idén is ülteti ezt a fajtát.
Egyszer régen én is ültettem, egy munkatársam adta a magot, de már nem dolgozunk egy helyen.
Az F-1-eseket természetesen magboltban veszem, a többit saját magról ültetem.
Az idei adag már szét van egyesével pohárba ültetve és szépen növöget, már alig várom a jó időt, hogy nappalra a szabadba legyenek. Kb 80 db. van poharakban és kb. u.a. egy ládában azt szoktam elajándékozni a szomszédaimnak.
Mikor télvégén megláttak a kerben már kérdezték, hogy lesz paradicsom?
Mielőtt kiültetem a szabadföldbe a palántákat előtte való nap friss hígított /feles/ tejjel permetezem meg, ez védi meg a vírus fertőzéstől.
A tartós tej nem jó erre a célra itt a tejsav baktériumnak van védő szerepe.
Picit csúnya lesz tőle mert egy fehérbevonat rászárad de az elmúlik, de ha virusos lesz az nagyobb baj.