Keresés

Részletes keresés

Frint Creative Commons License 2007.03.27 0 0 1353
Jól csinálsz mindent, arra figyelj, hogy a paradicsom melegnen elnyúlik. Napközben 18 - 20 fok elég, akkora növényeknek, mint amit a képen láttam. ( ha egy decis kávéspoharak, akkor én is aggódnék a víz miatt :) ) Locsolás nálam is örök probléma, ma pl este locsoltam, 32 fokos volt a talajhőmérséklet, nem lehet baj.
Előzmény: CBNora (1351)
Norbipapa Creative Commons License 2007.03.27 0 0 1352
szerintetek ki merjem tenni nappalra a szobából a másfél hetes palántáimat? (10 pohárba ültettem két-két szemet). Arra gondoltam, hogy a ládát letakarnám valami fóliával. Éjszakára behoznám őket, persze.

A másik kérdésem pedig az lenne, hogy milyen gyakran locsoljam őket. Az ültetés óta (holnaphoz lesz két hete) eddig csak egyszer kaptak vizet, a földjük kb. mostanra alig vizes.
CBNora Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1351
Törekszem rá, hogy reggel locsoljak, csak nem mindig van rá idő, ma meg az óraátállítás még rátett egy lapáttal. Még nem szereltünk lámpát az üvegházba, a fejlámpát nem találom, zseblámpával a kezemben meg nem tudok locsolni. Borús időben sokszor kihagyom a locsolást, de ma nem mertem némi víztartalék nélkül otthagyni őket.
Előzmény: Frint (1350)
Frint Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1350
Szia :) Szépek a palántáid, nekem még nem is kel, sőt van, amit ma vetettem...
A fotóid is csudaszépek, borotvaélesek! Palántadőlés ellen Orthocidos locsolást és kevés vizet javaslok. Reggel öntözz, ne este! Ha hűvösnek néz ki a nap, csak minimális vízzel locsolok, az is inkább meleg legyen, mint langyos. Éjszakára fátyolfóliával takarok, bevált, és őrzi a nedvességet is. Frint
Előzmény: CBNora (1349)
CBNora Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1349

Valahol olvastam, hogy 30 fok felett a paradicsom nem köt termést. Nálunk ez bejött, mert nyár elején még volt az üvegházunkban valamennyi termés, nyár közepén viszont már lepotyogott az összes virág.

Most ilyenek a palánták. Köztük van az 1 db. hamarabb csírázott, és másik 5 fiatalabb padlizsán palánta. Ahhoz képest, hogy takarékossági okokból, meg a többi magoncra való tekintettel néha 12 fokra is lemegy a hőmérséklet, egész jól fejlődnek.

CBNora Creative Commons License 2007.03.24 0 0 1348
A mi üvegházunk sokkal kisebb, és csak az egyik végén van ajtó, hiába nyitom ki fönt a billenő ablakot, iszonyú meleg volt bent. Zöld háló is volt rajta, de hiába. Az egyik fajta elvileg szabad földbe és üvegházba is jó volt, a növény szépen nőtt, csak nem kötött termést, míg nem jött egy hosszabb borús, hűvösebb időszak. Akkor viszont már nem volt ideje beérni, előbb be kellett pakolni a dísznövényeket a hideg elől a helyükre.
Előzmény: zsebi41 (1343)
zsebi41 Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1347

Bocsi!

 

Már megigazítottam! Várom a leveled

Előzmény: taffy (1345)
írhaTOM Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1346
Megnéztem külföldi lapokon, és azt találtam, hogy az optimális csírázáshoz 25-32 C fokos talajhőmérsékletet igényel a padlizsán. És még így is 1-2 hét a csírázási idő. Még kelés után is tartósan kell neki a 20 fok fölötti talajhőmérséklet.

Apukámtól kaptam magot, azzal a felkiáltással, hogy "próbáld ki te is, mi is most próbáljuk először!" - de ezek alapján nem nagyon számíthatok sikerre...
Előzmény: CBNora (1342)
taffy Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1345
Megnéztem és nem publikus az e-mail címed.
Előzmény: zsebi41 (1339)
zsebi41 Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1344

Én nagy kisérletező vagyok meg elég öreg is de a padlizsánt feladtam pedig már neveltem magról muskátlit, epret,  petúniát,  szárzellert, lobéliát

 

Padlizsánt megveszem palámtának 4db-ot  és azon tavaly is annyi lett, hogy jutott a két gyerekemnek is

Előzmény: CBNora (1338)
zsebi41 Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1343

Ezt a képet azért küldöm, hogy megmutassam a paradicsom birja a meleget, csak nem szabad olyan fajtát ültetni amire az van írva szabadföldi termesztésre.

Amit az uborka bír azt a paradicsom is elviseli.Érdemes az üvegház tetejére zöld árnyékoló hálót tenni a nagyon meleg időszakra.

 

 

 

 

 

 

Előzmény: CBNora (1342)
CBNora Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1342

Nekem az idén kb 30 fokra fűtött dobozban is ilyen lassan csíráztak. Az üvegházba szántam őket, bízom benne, hogy bírni fogja a meleget. Ott talán a bogarak is lassabban találják meg. Tavaly az uborka szép volt benne, de a paradicsomnak túl meleg volt, nem lehet elég jól szellőztetni.

Előzmény: il1321 (1340)
Norbipapa Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1341
A Rédei féle Balkonstar 95%-ban kibújt! 8 napj ültettem őket. Ennek nagyon örülök! Két napig langyos vízzel átitatott zsebkendőben tároltam a magokat, lehet, hogy ez segített. A palánta-palánták 22 fokban mulatnak az ablak (és a fűtőtest mellett) és már hajlanak a nap felé.
il1321 Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1340
Én nem foglalkozom vele, mert nekem ugyan termett, de a világ összes krumplibogara megtudta, hogy nekem van, és taarra rágták, vegyszerezni meg nem akartam. A legmelegigényesebb növény. Keléséhez folyamatos 25-30 fokon kell tartani nedvesítés után. Ekkor kb 8-10 napra kikel. Ezután is 20-25 fokon kell tartani. Ahhoz hoggy szedhetőre beérjen március közepén el kell vetni, tápkockába, pohárba, ami legalább 8-10-es átmérőjű.
Előzmény: CBNora (1338)
zsebi41 Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1339

 

Szia! mail-ben küld el a címed és levélben küldöm a magot.

Előzmény: taffy (1334)
CBNora Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1338

Kétszer próbáltam padlizsánt nevelni, először nem bírtam kivárni, hogy kicsírázzon, idén türelmes voltam. 1 db aránylag hamar csírázott, a többi kb. 1 hónap alatt. Most az elsőnek 2, a többinek 1 pici lomblevele van.

Előzmény: taormina1 (1336)
írhaTOM Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1337
Engem is érdekelne a válasz, mert pár palántával hasonlóan jártam.

Eddig azt gondoltam, hogy biztosan megfáztak, mert azután lettek ilyenek, hogy a tegnapi elég hűvös időben kitettem őket egy kicsit a szabadba. Lehetett ez, vagy a szakértők szerint más a baj?
Előzmény: Anzika (1335)
taormina1 Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1336

Szerintetek várjak még ,hátha magukhoz jönnek, vagy kezdjem elölröl az egészet? Az jó, ha a régiek földjébe belenyomok új magot? Nem tudom elképzelni, hogy a sütött földben fertözést kaptak, de azért majd belocsolom valamivel.

Padlizsántermesztéssel van valakinek tapasztalata? magja van valakinek?

Előzmény: taormina1 (1302)
Anzika Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1335

VÉSZHELYZET!

Tegnap megyek haza, a paradicsom palántáim sárgulnak, a száruk meggörbülve, a sziklevelek a föld felé pofával.

Nem olyan, mint a palántadölés, nem a tövében van elvékonyodva, hanem a szára hajolt meg középen. A földet Orthociddal fertőtlenítettem. Eddig nem volt semmi baj.

Mi történhetett?

Paradicsom "szakmérnökök" válaszát várom.

A paradicsom a konyhaablakban van. Már volt szabadban is (ott kelt ki, napokig kint volt).

Viszont mellette van a mikrónk, amit eddig nem használtunk e, de a kávéfőzönk beszart és még nem csináltam meg, azóta abban melegítjük a vízet. Lehet a mikrónak ilyen hatása, mert nem nagyon hiszek az ilyesmiben.

taffy Creative Commons License 2007.03.22 0 0 1334
Szeretnék nagyon. Köszönöm.
Hogyan tudjuk a kapcsolatot felvenni?
Előzmény: zsebi41 (1326)
írhaTOM Creative Commons License 2007.03.22 0 0 1333
Hála, és köszönet!
Előzmény: CBNora (1332)
CBNora Creative Commons License 2007.03.22 0 0 1332

A felső sarokban van az a bizonyos paradicsom. Egyébként idén is ezek a fajtáink lesznek a kis piros körtealakú kivételével, és ezeken kívül Subartic Maxi, balkonparadicsom, de Berao és 1 v. 2 tő Gardener's Delight (ez utóbbi nagyon finom, de iszonyú kényes a burgonyavészre, csak cserépben, tető alatt érdemes nevelni.).

Előzmény: írhaTOM (1330)
CBNora Creative Commons License 2007.03.22 0 0 1331
Időnként olvasom a topikot, csak nem szívesen írok, mert ritkán sikerül elküldenem a hozzászólást. Van egy paradicsom fajtám, amelyiknek paprika alakú a termése, bár nem olyan óriási, mint amilyenről írtál. De nagyon finom. A lombja jellegzetes, kicsit kornyadt kinézetű, magonc korban is meg tudom különböztetni a többitől, talán ez segít az azonosításban. Folyton nővő, fának azért túlzás lenne nevezni. Van belőle mag, nekem jól csírázott. Küldtem E-mailt is.
Előzmény: írhaTOM (1330)
írhaTOM Creative Commons License 2007.03.22 0 0 1330
Akkor, ha tényleg van neki, és nekem nem sikerül idén szerezni, mindenképpen gondolj majd rám a nyár végén! Előre is köszönet érte!
Előzmény: Anzika (1328)
il1321 Creative Commons License 2007.03.22 0 0 1329

Hát nem. Lehet, hogy így maradunk:-))

Annyit még sikerült összekotornom, hogy van olyan, hogy nettó tenyészidő, ami a mag vetésétől, az első terméskötésig tart. Valamint előkerült egy Úniós ajánlás (A Bizottság 93/79/EGK irányelve) a fajták megjelölésére, ami tartalmazza a korai, középkorai stb. fajtajelölést. Én maradok annál, ami a zacskóra van írva, meg az elmélet helyett a gyakorlatnál.

Előzmény: Anzika (1327)
Anzika Creative Commons License 2007.03.22 0 0 1328

Nem biztos, hogy jól emlékszem, de a barátomék telek szomszédja szokott ilyen paradicsomot ültetni. Ezt csak nyáron tudom meg, akkor fogok csak a szomszéddal talákozni. Jövőre szerzek magot, ha idén is ülteti ezt a fajtát.

Egyszer régen én is ültettem, egy munkatársam adta a magot, de már nem dolgozunk egy helyen.

Előzmény: írhaTOM (1324)
Anzika Creative Commons License 2007.03.22 0 0 1327
Nem mondja meg senki, mi az igazság.
Előzmény: il1321 (1318)
zsebi41 Creative Commons License 2007.03.22 0 0 1326
Ha kérsz magot van még levélben tudok küldeni
Előzmény: taffy (1306)
zsebi41 Creative Commons License 2007.03.22 0 0 1325

Szia!

 

Minden évben én nevelem a paradicsomjaim de mindig veszek 2 tő korai virágzó palántát a piacon azon kb. 2 héttel korábban van mint nekem.

 

Alapvetően 3 fajtám van a felhasználás módja szerint  a koktél  ebből van sárga lopótök fazonú és piros ribizli .

 

Az aszalni és salátának való: Harz-F1, San Marzanó, Bona ,Escort, Rio Figó, Unó

 

 

Befőző: Marmande,  Koráll,  San-Pierre,  Kecskeméti 262, Ace

 

Ja és a Lugas F-1

 

Az F-1-eseket természetesen magboltban veszem, a többit  saját magról ültetem.

 

Az idei adag már szét van egyesével pohárba ültetve és szépen növöget, már alig várom a jó időt, hogy nappalra a szabadba legyenek. Kb 80 db. van poharakban és kb. u.a. egy ládában azt szoktam elajándékozni a szomszédaimnak.

 

 

Mikor télvégén megláttak a kerben már kérdezték, hogy lesz paradicsom?

 

 

Mielőtt kiültetem a szabadföldbe a palántákat előtte való nap friss hígított  /feles/ tejjel permetezem meg, ez védi meg a vírus fertőzéstől.

 

A tartós tej nem jó erre a célra itt a tejsav baktériumnak van védő szerepe.

 

Picit csúnya lesz tőle mert egy fehérbevonat rászárad de az elmúlik, de ha virusos lesz az nagyobb baj.

Előzmény: kiseg (1322)
írhaTOM Creative Commons License 2007.03.21 0 0 1324
Háát, utoljára főiskolás koromban jártam gyakrabban Pesten, mostanában meg semikor.

Senkinek egyetlen kallódó magja? Vagy inkább 8-10 ?
Előzmény: Kajka (1323)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!