Üdv mindenkinek! Tapasztalatokat várok olyanoktól akinek van kiépitve aktiv aerecos rendszere. A kérdés, hogy a mostani csapadékos időben milyen belső páratartalmat tud biztositani? Nálam most napi 2x szellőztetéssel 70%.
sencor sws 60 és 30 időjárásállomás között hezitálok. Nekem csk a páratartalomra és hőmérsékletre kellene, na jó a légnyomásis hasznos. a 30-asról van tapasztalata valakinek, árban mégiscsak kedvezőbb.
Hát mifelénk itt az Északin is sokan fűtenek szirrel-szarral hatalmas füstök szoktak itt is lenni de szerencsére ritkán!!! Ha kint érezhetően és láthatóan füstös a levegő, minimálisan bent is érezhető de hamar kimegy!!!!
Szia! Nekem tegnap szerelték fel az ablakokra, így hosszú tapasztalatról nem tudok beszámolni, de:
A szellőztető nincs folyamatosan nyitva, ez nem egy fix lyuk a nyílászárón. Akkor nyit, ha kell. Tegnap kétszer éreztem, hogy niytva van, de csak úgy(!!), ha odatettem a kezem. Egyébként nincs hőmérséklet csökkenés, többet sem megy a kazán abszolút. Nincs huzat, nem érzeni, hogy jön be a hideg és ismét említeném, tegnap fél nap alatt csak kétszer volt nyitva. Tegnap reggel szándékosan nem szellőztettem a szerelés előtt. Ekkor nyilván egy-egy ablak nyitva volt. Mióta felkerült ment le 2-3% a páratartalom.
Nyilván a helyedben a szagoktól én is félnék és alaposan meggondolnám a dolgot! A Délklímásokat kérdeztem most, mindkét dolgot jónak találják (Aereco és páramentesítő), mindkettőből egyre többet adnak el. Az Ő páramentesítőjüket nagyon megkedvelték, az utolsó héten huszon' darabot adtak el. (ezekszerint sokan küzdünk sajnos)
Egy igen komoly félelmem van az ablakba épithető szellőzőkkel kapcsolatban. Mi itt szalkán a városközpontban lakunk, és itt van tőlünk néhány száz méterre a hőközpont, és mióta pellettel, meg faapritékkal fűtenek, plusz még a lakosság is fűt minden szir-szarral azóta főleg ködös időben itt a belvárosban komolyan megtelepszik a füst és átjár mindent. Ilyenkor még szellőztetni sem lehet. Nos erre nem igazán vágyok, hogy egész éjjel jöjjön be a lakásba a füstszag. Nem tudom, te merre laksz van-e ott ilyen probléma, de azt már megfigyeltem hogy távolabb a környékünktől már kevésbé zavaró a füst.
Ablak vizesedésel kapcsolatban: A házunkhoz tartozik egy beépített terasz elég nagy ablakfelülettel. Van egy kisebb radiátor leginkább csak azért, hogy legyen egy kis meleg ne fagyjon. Az ablaküvegek nem hőszigeteltek, egyszerű vékony üvegek. Téli időszakban erősen vizesedtek, a függönyt kóstólgatta a penész, állandóan törölgettünk. Amióta aktiv sz.rendszer lett kiépítve, a terasz is "a rendszerben szerepel" azóta nincs vizesedés, még a múltkori tartós minuszokban is száraz maradt az ablak. Csak akkor vizesedik be , ha ott éppen ruhát teregetünk.
Más......
Közel 4 hónapja lett kiépitve nálunk az aktiv sz.rendszer és csak pozitivan tudok nyilatkozni. Az eddigi rizikós helyeken nincs páralecsapódás, nincsenek tócsák, nincs penész. A kellemetlen dohos szag már a múlté. A páratartalom 40-55% között mozog. 40 % alá még sohasem ment le a páratartalom. Érdekes, hogy ha kinyítom az ablakot és úgy szellőztetek van úgy hogy lemegy 30%-ig a páratartalom. Ablak be- visszaáll 40-55 % közé. A múltkori tartós minuszokban néhány ablakon volt egy kis minimális páracsik, de az hamar el is tünt. A fűtésen eddig még nem vettem észre, hogy több lett volna, a ventillátor meg csak duruzsol végzi a a dolgát szinte észre sem lehet venni.
Két okból nem döntöttem még. Az egyik hogy nincs végleges döntés a készülékről, de továbbra is a sinclair felé hajlok. Viszont van más problémám is, hasonlóan hozzád eltanácstalanodtam. Ennek alapja a hygrométerem feltételezhető pontatlansága volt. Nekem mindig magas páratartalmat mutatott, általában 70% alá sose ment, nedves időben meg verte a 80-85%-ot, viszont naponta kétszer szellőztettük át a lakást, igy penészün nagyon minimális volt, kordában tudtuk tartani. Ami gond volt az az ablakokon megjelenő viz, mert hidegebb reggeleken gyakorlatilag az egész üvegfelület durván vizes volt. Ez volt eddig a kiindulópont, ezért kezdetem el körbejárni a témát. Valahol olvastam- talán itt, hogy az analóg mutatós hygrométereket illik időnként beszabályozni, mert idővel veszit pontosságából és le is volt irva hogyan kell. Hát én megtettem és azt tapasztaltam, hogy kb. egy 10%-ot csalt pluszba. A műszer szerint igy most már a lakásban 60-65% a páratartalom, és ez nem sok, ebből már elég sok munka árán tudna kiszedni egy keveset a páramentesitő készülék. Most várom, hogy még nedvesebb legyen a kinti levegő és akkor hogyan alakul a benti, meg várom, hogy kint hidegebb legyen, és milyen jelenség lesz akkor az ablakaimon. Most még reggelre vékony csik viz van az alján. Ha majd éjszaka is legalább minusz 5 fok lesz és akkor ismét durván elkezd majd vizesedni, miközben a benti páratartalom marad 60% körül akkor nekem nem páramentesitőre lesz szükségem, hanem jobb üvegezésre az ablakaimban. Most itt tartok, feltételezem, hogy a páramérőm most kb. hihetőbb amit mér, gondolom ezt azért, mert ha belelehelek jónéhányszok, akkor felkúszik kb. 90%-ra, korábban viszont túlment a 100%-on bőven. De azért várom továbbra is páramentesitős tapasztalatokat.
Igazad lehet! Ki fogom próbálni és berakok egy sima 50-60W-os izzót, mint sarokvilágítás, az már ott annyi hőt fog termelni, hogy kiszárítja, legalábbis elviekben, kíváncsi leszek, köszi a tippet!
A múltkor írtam az ablak résszellőző funkcójáról amikor olyan mint ha bukó állásban lenne de csak2-3 mm-t bukik fölül. Most egy ideje figyelem és nem is olyan rossz az eredmény. A hétvégén a -10 fokokban szellőztetés nélkül napi 2% ot csökkent a páratartalom pedig mosás, szárítás is volt.Az ablakok alján volt egy kis pára csík most hogy enyhébb 1 % ot emelkedett, az ablakok aljai szárazak. Abban a helyiségben mérem a párát ahol alszunk. Kézzel lehetett érezni a hideget a szigetelés mellett pláne a hétvégén de nem érezni huzatot meg függöny mozgást. Lehet hogy nem éppen gazdaságos ez a módszer szelel az ablak mint a régi fa ablakoknál, de kevésbé kell a családot riogatni a a sarkig nyitott ablakokkal és mégis egész jó a levegő.
Levittem 20 fokra a termosztátot, a nedves sarkot pedig telibe nyomatom egy ventillátorral, más megoldást nem tudok momentán, kíváncsi leszek, így kiszárad-e.
A páratartalmat nem merem nagyon 50 alá vinni, mert az az arany középút, és ha most leviszem 40-re, lerakjuk a parkettát, akkor két hónap múlva meg az fog + vizet felvenni, legalábbis ettől tartok.
Lehet mégsem hülyeség egy mennyezeti ventillátor? Sztem ha kellő légmozgás van a szobában, a penészedés elkerülhető, most beraktam a nedves sarok alá a ventit és telibe fújom, hátha segít rajta vmit, páratartalmat lehet 45%-ra kéne állítanom? Most 50%, holnap jönnek parkettázni, az anyag már a szobában pihen és klimatizálódik :)
Persze, de ha harmatpont fölé tudod vinni a fal hőmérsékletét, akkor nem lesz penészed a lakásban. Lesz harmatpont, csak a falban lesz, nem a felületén.
És ebben az esetben nem segít semmi? Értem ezalatt, hogy ha a levegő 21 fokos és 50%-os a páratartalom, akkor 10,2 fokos fali hőmérsékletnél már kicsapódik a víz, tehát mivel mást nem tudok tenni, csökkentsem a páratartalmat olyan szintig, hogy ne tudjon kicsapódni a víz? Mi ilyenkor az értelmes megoldás? 45%-ra megpróbálom levinni + csökkentem a szoba hőmérsékletét 20 fokra, akkor már csak 7,7 fokos falon csapódik ki. Mást nem nagyon tudok tenni...
Én most megmértem a fal hőmérsékletét, a padlószinten 6,5 fok. A fejmagasság fölött 17 fok. A szoba 20 fokos levegővel van. Nálam 50% a páratartalom.
Mivel 20 fokos szobahőnél és 50%-os páratartalomnál a harmatponti hőmérséklet 9 fok körül van, én is számíthatok (látszik is sajna) a szoba padlószintnél a külső falaimon penészre.
Segítség! Teljesen meg voltam győződve, hogy megoldódnak a problémáim, erre....
A nappaliba bevágtam az új párátlanítót, mert az egyik sarok penészes és picit nedves is a fal, de csak abban a sarokban. Legnagyobb meglepetésemre 44% a páratartalom a szobában, ezért teljesen értetlenül állok az eset előtt, hőhíd ide, hőhíd oda, hogy a fenébe lehet nedves és penészes a fal, pont abban az egy sarokban, a többi csont száraz, a párátlanító tutira működik, az ablakok természetesen teljesen száraz állapotban vannak, sehol egy csepp víz....
Valaki tudja a megoldást?
U.I. : új a tetőszigetelés, bár hőszigetelés nincs, nagy vaskos betonkoszorú van körbe, de 44% körüli páratartalmat már hova csökkentsek, mikor az már majdnem száraz levegő? Nem értem a penészt, nyilván a nedves sarok miatt jött ki, de mitől lehet nedves?