Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Még annyit hozzátennék, hogy a szelet nem szereti, a legjobb, ha teraszra teszed ki, ahol a fal a napközben felvett hőt éjszaka visszasugározza. Ja és nem szereti a cserép aljában pangó vizet. Én úgy vagyok vele, hogy inkább többször, de kisebb mennyiséggel locsolom napközben. Nyáron a nagy kánikulában volt nem egyszer, hogy naponta 3x kellett meglocsolnom, annyira hamar kiszáradt a földje.
A csapvíz is településenként más és más. 20 német keménységi fok alatt jó a citrusoknak. (Meg lehet kérdezni a helyi vízműnél.) A kemény, tehát meszes víz az embernek amúgy nem egészségtelen, hanem kifejezetten egészséges. A coli persze nem szerencsés (az embernek), a citromnak viszont mindegy, van-e benne.
A válasz legtöbbjét már megkaptad. Nálam úgy 10 fok alatt telelnek át pár éve, a régebbi időkben 15-17 fok között - volt is vele gond, de ez a mostani alacsonyabb jobbnak tűnik (úgy5-10 fok között, a melléképületben). - Csak úgy mellékesen Évi5 anyukájának a garázsban teletetett citrofája sem lehet több 5-8 foknál melegebb helyen.
Az összes feleségem az egyetemen dolgozik, nem olyan régen vizsgálatokat végeztek a csapi (hálózati) ivóvíz és a "natur aqua" , a média által kikiáltott tökéletes ivóvíz között.
Ásványi anyag tartalom körülbelül ugyanaz (pár % az eltérés). Mindkettőben van néhány coli baci is, azaz egyik sem jobb a másiknál. Ami igen eltér, az ár! 100 l hálózati ivóvíz kb 10 Ft, és 1 l-nyi "tökéletesnek" hírdetett ásványvíz?? ...
Na ennyit a parasztvakításról, azaz a reklámokról.
Szóval a locsolásra nyugodtan használhatod a csapvizet, vagy ha van Norton kutad, annak a vizét. Én a locsolásnál nem a "heti 2-3 alkalmat" alkalmazom, hanem érzéssel, azaz megtapintom a földet, és, ha úgy érzem, hogy kell, akkor öntözöm (kb. 30 éves tapasztalattal már könnyű).
A tápoldatot majd tavasszal kezdem, amikor kezdenek "éleni" a citromok (citusfélék, mert van savanyú mininarancsom, meg kumquatom is). Most nyugi van náluk, ilyenkor nem kell tápozni őket.
A most nyíló virágokat "szépen döngicséld végig". Ilyenkor nincsenek méhek, bogarak, tehát Neked kell a virágokat egy finom ecsettel körbeporoznod, ha azt akarod, hogy legyen termésed. Jó zümmögést, sok szerencsét!
megpróbálok válaszolni, de nem vagyok nagy citrom szakértő, remélem más javítja, ha hülyeség.
1. hőmérséklet. kb +5 +20 fok között. Minél melegebb annál több fény kell, a legjobb lenne +10 +12 fok között télen. 20 fok körül már túl meleg, ekkor lepotyogtaja a leveleit télen, de tavasszal kihajt. Melegben a párásítás, spriccelés némileg segít. Én +15 +17 fok között tartom ezt jól bírja, bár sok levelet veszít télen, de ez elkerülhetelen. Nyáron szabadföldi hőmérséklet, már a nagy kánikulában szenved.
2. A locsolásból ne csinál nagy ügyet, sosem mérem a víz hőmérsékletét, azzal locsolom, ami a csapból folyik, vagy esővízzel. Viszont ha túl hideg a víz akkor jobb melegíteni egy kicsit, vagy inkább kitenni egy fél napra a szobába. Pl. 20 fokos szobában 8 fokos víz káros, de ha fél napot áll, akkor kb. átveszi a szoba hőmérsékletét. A gyakoriságot nem tudom, úgy érzéssel locsolom, télen ritkábban, nyáron rendszeresen, szinte naponta, ekkor gyorsan kiszárad. Télen ha látom, hogy száraz a földje, 15 fokban úgy hetente kb.
3. Ásvány víz ISTEN MENTS! A sima klóros csapvíz is sokkal jobb. A citrom a lágy vizeket szereti, azaz kevés legyen benne a kálcium, ásványi só, az ásványvíz meg kifejezetten tele van vele, kemény víz, sokat árthat neki, előbb a levelei sárgulnak el, majd elpusztul. Ha a csapvizet kiteszed fél napra, akkor elmegy belőle a klór, azonkívül, hogy felmelegszik. Azonban a csapvíz is kemény, legjobb lenne az esővíz. De kibírja csapvízzel, esetleg forrald fel a csapvizet, ettől lágyabb lesz, a klór is elmegy és ha kihül, ezzel locsold.
4. Most ne tápoldatozd, csak tavasszal. Én sima általános tápot adok neki, (pl. Wuxal, Vitaflora) de olyat, amiben sok a vas, kifejezetten vasigényes, néha vas levéltrágyával meglocsolom. Ha nagyon kedvezni akarsz neki, lehet kapni kifejezetten citrus tápot a nagyobb boltokban.
5. Most hogy hazavitted megrázkódtatás érte, előzőleg egy melegházban nevelkedett, a szállítások, más környezet megviseli, ezért lepotyoghat a termés és a virág is, leveléből is veszíthet, de reméljük hamar megszokja a helyét és új virágot hoz. Nyáron ha tudod tedd ki a kertbe teraszra, igényli a friss levegőt, napot. Én április elejétől okt. végéig kint tartom, idén sajnos kicsit későn hoztam be és megcsípte a fagy, most hullanak a levelek derekasan, de majd kinövi, hoz újat.
Nekem nagyon sok kérdésem lenne, és ha kérhetlek titeket legyetek szívesek segíteni.
Én most vettem édesanyámnak egy óriáscitromot termő citromfát ugy 1,60 m. Van rajta egy hatalmas sárga és egy kissebb zöld citrom és elég sok ugy 10-15 virág. Sajnos nincs téli kertünk így a télére a lakásban tartjuk. És most feltenném a kérdéseket.
1, mi az a hőmérséklet amin lakásban lehet tartani
2, olvastam hogy heti 2-3x kell öntözni a szobahőmérsékletnél 2-3 fokkal melegebb vízzel... ez igaz?
3, öntözésre a sima "clóros" víz helyet lehet szénsavmentes ásványvizet használni?
4, milyen tápoldatot, vagy műtrágyát lehet alkalmazni?
5, a hazautaztatását a fának nem nevezhetném zőkkenőmentesnek és sajnos volt két kis virágból kifejlett méregzőld színű "citromkezdemény" azthiszem de az sana tegnap leesett...:-((( de egy virág kinyílt:-)))
Szeretnénk nagyon vigyázni rá, kérlek segítsetek. A jövőhéten teszek fel fotót!
Igazándiból a fürdetést nemcsak az atkák miatt csináltam, se a növénynek, se nekem nem tesz jót, ha áll a por a levelein, és most volt időm, meg persze a kártevőmentesítés is jó ok volt a zuhanyzásra. Meg nem szeretném, ha a legkisebb banánra átmennének ezek a dögök, mivel így is nagyon picike még(kb 10cm magas), és még meglehetősen kritikus az állapota, nem lenne jó, ha megtámadná vmi, mert elég gyenge lábakon áll:(
Köszi a gyors választ, igazándiból én is erre gondoltam, csak marhára nem voltam benne biztos. Van itthon vmi atka-tetű elleni spay-m, egyszer már használtam ibolyákra, most majd erre is fújok
Idén megpróbálkozok egy narancs kiteletetésével, pontosabban ez egy Poncirus trifoliata × Cirtus senensis Norton Webbery, vagyis vadcitrom és narancs hibrid. Már előkészületeket tettem a takarására. Kiváncsi leszek kibírja-e.
Viszont a kiásott törzs már is növekedni kezdett, igaz most még 15-17 fokon van, ez probléma is lehet, mert ott nem fér el sok levél és áprilisig még hosszú az idő...
Jövőre egy Musa itineranst is ki fogok ültetni, állítólag az is hasonlóan télálló, a levelei kb. egyforma hőmérsékletben fagytak le, talán mint ha az itinarans jobban bírta volna, igaz az védettebb helyen volt.
Köszönöm. Volt egy olyan gyanúm, hogy a Tied óriáscitrom, csak nemrég valaki feltett egy képet a letört óriásáról, és az olyan gömböcnek látszott, De nyilván vannak ennek is mindenféle fajtái, mint a citromnak. A fa még fiatal, ugye? Mennyi a súlya egy ilyen darabnak?
Nálam valószínüleg az lehetett a baj, hogy túltakartam:
vastagon avar, faforgács, körben papírdoboz, majd gyékény mindenhol, végül fólia a tetején. Gondolom a gombák ölték meg, tavasszal nyúlós, nyálkás volt a közepe.
Jövőre könnyedén fogom takarni és mélyebbre ültetem a rizómát.
Fóliát nem teszek rá, hogy szellőzzön, csak elszáradt növényekkel takarom. Teszek a tetejére ágat, hogy a szél el ne vigye, de később már összetömörödik és nem viszi el a szél.
Képet nem ígérek, mert csak telefonnal tudok fotózni, azon meg lehet, hogy nem jól látszódik a takarás. Azért megpróbálom majd.
Én idén kiástam a banánt az elmúlt napokban. A tavalyi kirohadás után idén újra telepítettem és soha nem nőt ennyire, az előző banánom, ami 2 telet túlélt kint a 3. nyáron is csak fele akkora volt, mint ez az elsőn. Így elvágva is 1,5-es a törzse. Piszok nehéz volt! Jövőre marad kint. Kiváncsi vagyok így mekkorára nő jövő őszre. Most 12-15 fokos világos helységben telel.