Annyit még sikerült összekotornom, hogy van olyan, hogy nettó tenyészidő, ami a mag vetésétől, az első terméskötésig tart. Valamint előkerült egy Úniós ajánlás (A Bizottság 93/79/EGK irányelve) a fajták megjelölésére, ami tartalmazza a korai, középkorai stb. fajtajelölést. Én maradok annál, ami a zacskóra van írva, meg az elmélet helyett a gyakorlatnál.
Nem biztos, hogy jól emlékszem, de a barátomék telek szomszédja szokott ilyen paradicsomot ültetni. Ezt csak nyáron tudom meg, akkor fogok csak a szomszéddal talákozni. Jövőre szerzek magot, ha idén is ülteti ezt a fajtát.
Egyszer régen én is ültettem, egy munkatársam adta a magot, de már nem dolgozunk egy helyen.
Az F-1-eseket természetesen magboltban veszem, a többit saját magról ültetem.
Az idei adag már szét van egyesével pohárba ültetve és szépen növöget, már alig várom a jó időt, hogy nappalra a szabadba legyenek. Kb 80 db. van poharakban és kb. u.a. egy ládában azt szoktam elajándékozni a szomszédaimnak.
Mikor télvégén megláttak a kerben már kérdezték, hogy lesz paradicsom?
Mielőtt kiültetem a szabadföldbe a palántákat előtte való nap friss hígított /feles/ tejjel permetezem meg, ez védi meg a vírus fertőzéstől.
A tartós tej nem jó erre a célra itt a tejsav baktériumnak van védő szerepe.
Picit csúnya lesz tőle mert egy fehérbevonat rászárad de az elmúlik, de ha virusos lesz az nagyobb baj.
Kedves irhaTOM, nem tudom hol laksz, az elsiratott paradicsomodból nincs magom, de Bpesten az újpesti piacon van egy növénytermesztő, aki szokott ilyen palántát árulni, én mindig tőle veszek, beválik. Mondjuk áprilisban már árulja, paprika paradicsom néven forgalmazza, mert a paradicsom "fazonja" pont olyan, mint egy paprika.
Milyen fajtákat fogsz ültetni? Én 2 féle lugast (az egy a Schott Péter féfe, a másik az F1), manót, korallt, meg marmandet. Eddig a lugason kivül mindig a pacion vettem a palántákat, az idén én nevelgetem mindet.
Tavaly csak 1 tő óriási paradicsomot vetettem (Andin Cornu, ha jól tudom, a termése húsos, magszegény, megnő akár 20 cm-re is hosszában, és 10-12 cm átmérőjű a hengeres teste, alul pedig csúcsos). Mivel nagyon kevés magja van, elrakni is csak keveset tudtam. Most viszont már többedik menetben próbálkozom, és hetek óta nem és nem kelnek ki! Az utolsó 4 szemet itatóspapír közé tettem, nedves tőzegre, és meleg helyen tartom - ennek már kb. 2 hete. Szépen megduzzadtak, aztán annyi. Szóval kifogytam az egyik kedvenc parimból!
Van valakinek ilyen magja? Nagyon-nagyon hálás lennék, ha tudna küldeni párat! Én néhány éve szereztem "óriás paradicsom" vagy "paradicsomfa" néven, már nem tudom, és azt sem tudom elérni, akitől kaptam.
Nagyon elkeseredtem. Ha nem tudtok segíteni, kénytelen leszek átmenni a Kerti zokogóba :-(((
Elméleti magyarázatba nem szivesen megyek bele, mert nem vagyok kertészeti szakember. A magok zacskóján általában szerepel a fajta tulajdonságainál az
érési időszak, amit tenyészidőként is neveznek, és legtöbbször az addig eltelt napok számát adják meg. Ezért írtam egy mondatban ezt válaszként. Más a fajták tulajdonsága, amit a termesztés körülményei, helye, fény és hőmérsékletviszonyok is meghatároznak. A korai, középkorai, késői megnevezés fajtajellemzők, ugyanúgy, mint pl a hajtatási, szabadföldi.
A tenyészidő az évnek az a része amely valamely egyéves virágos növény számára a csírázástól magja beéréséig tart, ill. valamely évelő növény számára életfolyamatainak végzésére alkalmas. Jellemzően úgy határozzák meg, hogy mivel a tenyészidő alatti hőmérséklet döntően befolyásolja a növények termését és egyben meghatározza a termeszthető növényeket, ezért tenyészidőnek azt az időtartamot nevezik, ami az utolsó ártalmas tavaszi fagy és az első ártalmas őszi fagy között eltelik, tehát lényegében a fagymentes időszakot. Kérem mondja el más is a véleményét, mert lehet, hogy tényleg én kevertem össze a dolgokat.
Nem nagyon értek hozzá, de itt keverve van a tenyészidő és az érési időszak. Lehet, hogy nem pontos a megfogalmazásom. A korai fajta attól korai, hogy korábban vethető, jobban bírja az alacsonyabb hőmérsékletet. Nemcsak jobban bírja, hanem magasabb hőmérsékleten nem is terem a növény. Pl.a korai káposzták, ha nem érnek be időben, akkor egész nyáron áll a növény és csak az ősz kezdetén kezd újra fejlődni. A rövid, közép tenyészidejű növények rövidebb idő alatt kifejlődnek, de ezek általában koraiak is egyben. A hosszú tenyészidejű növényt később is ültetjük, magasabb hőmérsékletigényük van. Ezek jobban tárolhatóak, mint a rövid tenyészidejű növények. Én szoktam korai paradicsomot ültetni (hajtató). Egész nyáron teremnek, nem rövid időre korlátozódik a termésidőszak. Érdekes, mert ha a piacon veszek korai paradicsomot, akkor korán pár darab terem rajt és kész. Nem tudom, mitől terem az én általam vetett paradicsom a vettől.
Zitka: Mi Gödöllőn vettük, de szerintem nagyobb "Mezőgazdasági" boltban lehet kapni. Pest szélén elég sok ilyen van, szerintem próbáld meg ott.
Frint: a múlt hét végén beledugtam a földjébe még 2-2 magot, és tegnap bevittem a hálóban az ablakba, radiátor elé. Ha ez sem segít neki, akkor nagyon morcos leszek. Amúgy eddig nekem nagyon bejött a Gara, de ez nagyon nem volt szép tőlük, hogy átcímkézték!!!!!!
Egyik ismerősömék csengőpaprikának hívják az alakja miatt. A dautárhoz és leánderhez hasonlóan teleltetik át a töveket, és tavasszal visszametszik. Nagyon klassz a bogyó alakja, és erős is az íze.
Szia :) Valószínű túl sok vizet kapott, és tőhervadás vitte el...gyakori gond, gombaölőszerekkel elkerülhető, meg ilyenkor óvatosan kell a vízzel bánni. A paradicsom zacskóját, ha megfordítod, és alul, ahol a vonalkódok vannak, a ragasztási csíkon megtalálod a fajta nevét, a minősítés és az érvényesség dátumát. Fűtetlen fóliába lehet bátran vetni, én is ezt teszem holnaptól. Én kezeletlen talajba vetek, csak Orthocidos vízzel locsolom be. Sütött talaj csak a kaktuszmagnak kell!
Látom megszabad itt paprika ügyben is szólalni. Az én kedvencem a tulipámpaparika, finom erős nem csak az íze de a növése is egy kis fa. Egy hátránya van elég későn érik be. Ezért én mindenévben 3 tövet nagy csrépbe ültetek és ha korai fagy jön akkor bevisszük ha elmult a fagyveszély megy újra ki.
Amikor beérett egy fatálcára kiterítem és karácsonyig esszük valami olyan viaszréteg van rajta ami megvédi a kiszáradástól.
Február 17-én ültettem keltetőtálba kétféle magot az egyik az volt amit tavaly vettem üzletben, a másik az amit a saját termésből szedtem óriási a különbség a saját mag javára. Na ez az amit nem értek.
Paradicsom ügyben: én akkor is bent neveltem a palántákat mikor még volt fűtetlen üvegházam, most meg bent a lakásban. Nekem nincs vele semmi bajom a paradicsom hőigénye ebben a stádiumban nappal 20-25 fok éjjel 15-20 fok szerintem ez fűtetlen fóliában nem megvalósítható.
Egy hét után kikeltek, mostanra viszont mégis kidöltek a paradicsomjaim. Nem tudom milyen fajta, Garafarm mag, a közértben vettem, nemes egyszerüséggel ez állt rajta: "Paradicsom". 60 percig 200 c°-on sütött földbe vetettem: virágföld, marhatrágya, homok, perlit, tözeg keverékbe, fütetlen üvegházban tartom. Mi kell ezeknek?
Szobai magvetéssel még sose volt szerencsém. Próbáljam újra, vagy nem jó fajta ez?
Hétvégén harmadjára is vetettem, kíváncsi vagyok, hogy mi lesz belőle. Ami a legelső vetélsből kikelt, az már elég szép kis palánta.
il1312 írja, hogy az ilyen-olyan gasztronómiai kulináris konyhai ügyekhez igazi paradicsom kell. :) Ezzel én is egyetértek, de a helyem az baromi kevéske, és ez a néhány tő balkonpari is vmilyen edényben fog majd növögetni. :) Volt már nekem 2 éve ilyen apró parim, most nem emlékszem a nevére. Nagyon apró "hangyafasznyi" kis bogyói voltak (nah, jó nagyobbak) és azt nagyon szerettem vegyes salátába beletenni, csak úgy félbevágva. Azzal viszont az volt a gond, hogy egy erős esőzés után felrepdtek az éredő bogyók. Szerencsére csak egyszer fordult elő, mert nem tudtam esőtől védett helyre tenni.