Ha bejársz Bp-re, érdemes a normál piacokon is szétnézni. Én a hétvégi mdf-piacon szoktam venni Kelenföldön palántákat, mindig ugyanannál a nőnél. Legalább 6-8 fajtát árul. A XI. FEhérvári úti piacon is van legalább 4-5 árus, akiknél május elejétől kezdve sokféle palántát kapsz.
Tudtok-e ajánlani olyan helyet, ahol jó minőségű paradicsompalántákat tudnék vásárolni Bp környékén?
Vetettem én ugyan 3 fajtát, a balkon és a konzerv jó is lett, de a korai megadta magát, alulról elkezdett kiszáradni, lekonyulni, felsündörödni, elsárgulni stb. Arra is vevő lennék, ha valamelyikőtök a saját neveléséből adna el nekem, persze csak ha nem lakik messze tőlünk (Nagykovácsi környéke). Úgy 20 db-ra lenne szükségem kb, nem feltétlenül egyformákra. Köszönöm!
A palánták a kis kávéspohárból átköltöztek fél literes tejfölöspohárba. Összesen 79 db, 10 fajta. Megint túl sok lett. A 12 db balkonparadicsomnak és a 15 Subarctic Maxinak megvan a helye, a többivel gond lesz. 1,5 és 3 m közötti a magasságuk fajtától függően. Sok fajtát már a leveléről meg lehet ismerni. Az összes: Balkon és befőző: Apró bogyójú 3m hosszú, sárga körte, de Berao: Subarctic Maxi, paprika alakú: Szilva, ausztrál, Gardener's Delight: Sok csak házi elnevezés, ismerősöktől kaptuk. Az "ausztrálnak" pl. az ismerőseink levélben kapták a magját ausztráliából, fajta nevet nem tudunk.
Én is minden szép napon hurcolászom a palántáimat és a muskátlikat is, csak a saláta és karalábé palánták maradnak kint tető alatt, ha nem mondanak éjszakára fagyokat, de így sem egyszerü.
minden palántám bent van. Az elmult napokban jól megedződtek jól bírták a tűző napot. Most ugy látom két benti nap lesz.
Aztán remélem már jó lesz a fólia alatt éjszakára is. Majd meglátjuk, de nagyon strapás ez a hurcolkodás mivel én még a muskátlikat is hurcolászom mert a 0--1-et nem kedvelik
húztam egy fóliasátrat a palántáim fölé, éjszakára is kinn hagyom őket, de a hőmérő szerint +2 fok volt benne éjszaka. Behozzam őket éjjelre? Valaki? köszönöm
Háát, jól túlméretezted. Én picike mérlegen egyszer kimértem: 1 literhez egy púpos nagyobbfajta teáskanállal kell tenni. (Azóta én is kanalat használok, mert sokkal egyszerűbb.
Tegnap egész nap szikkadtak, ma reggelre kimúlt még egy növényke, úgyhogy megkapták az Orthocidot. Ilyen keveset kimérni nem tudtam, kb. 2dl vízhez adtam úgy két kávéskanálnyit. Attól aztán jó nedvesek lettek. Remélem, ártani nem fog. Csak az érintett muskátlik kaptak, a paradicsom szerintem már elég fejlett, ilyenkor már nem szokott semmi bajuk lenni.
Szia, a szabadföldbe történt kiültetés után egy héttel szoktam először permetezni, onnantól indul a programszerű preventív védekezés. Előtte nem tartom szükségesnek.
Míg nem volt üvegházunk, fűtetlen szobában neveltem a paradicsomot, meleg időben meg napközben kitettem a szabadba. Eleinte nem volt ilyen sok másmilyen palántám, jobban ráértem ki-be rakosgatni őket. A fűtött szobában a paprikák vannak, az kevésbé nyúlik. Az a baj, hogy reggel ma is -2,5 fok volt, nem lehet kinyitni az üvegházat, mikor elmegyünk otthonról, napközben meg nagyon fölmelegszik. Szerencsére a paradicsom elég sok mindent kibír, tavaly is főttek néha, de szépek lettek. Mindenesetre nemsokára át kell ültetni őket, nagyobb edényben már nem lesz gond a locsolás - csak a hely.
Jól csinálsz mindent, arra figyelj, hogy a paradicsom melegnen elnyúlik. Napközben 18 - 20 fok elég, akkora növényeknek, mint amit a képen láttam. ( ha egy decis kávéspoharak, akkor én is aggódnék a víz miatt :) ) Locsolás nálam is örök probléma, ma pl este locsoltam, 32 fokos volt a talajhőmérséklet, nem lehet baj.
szerintetek ki merjem tenni nappalra a szobából a másfél hetes palántáimat? (10 pohárba ültettem két-két szemet). Arra gondoltam, hogy a ládát letakarnám valami fóliával. Éjszakára behoznám őket, persze.
A másik kérdésem pedig az lenne, hogy milyen gyakran locsoljam őket. Az ültetés óta (holnaphoz lesz két hete) eddig csak egyszer kaptak vizet, a földjük kb. mostanra alig vizes.
Törekszem rá, hogy reggel locsoljak, csak nem mindig van rá idő, ma meg az óraátállítás még rátett egy lapáttal. Még nem szereltünk lámpát az üvegházba, a fejlámpát nem találom, zseblámpával a kezemben meg nem tudok locsolni. Borús időben sokszor kihagyom a locsolást, de ma nem mertem némi víztartalék nélkül otthagyni őket.
Szia :) Szépek a palántáid, nekem még nem is kel, sőt van, amit ma vetettem... A fotóid is csudaszépek, borotvaélesek! Palántadőlés ellen Orthocidos locsolást és kevés vizet javaslok. Reggel öntözz, ne este! Ha hűvösnek néz ki a nap, csak minimális vízzel locsolok, az is inkább meleg legyen, mint langyos. Éjszakára fátyolfóliával takarok, bevált, és őrzi a nedvességet is. Frint
Valahol olvastam, hogy 30 fok felett a paradicsom nem köt termést. Nálunk ez bejött, mert nyár elején még volt az üvegházunkban valamennyi termés, nyár közepén viszont már lepotyogott az összes virág.
Most ilyenek a palánták. Köztük van az 1 db. hamarabb csírázott, és másik 5 fiatalabb padlizsán palánta. Ahhoz képest, hogy takarékossági okokból, meg a többi magoncra való tekintettel néha 12 fokra is lemegy a hőmérséklet, egész jól fejlődnek.
A mi üvegházunk sokkal kisebb, és csak az egyik végén van ajtó, hiába nyitom ki fönt a billenő ablakot, iszonyú meleg volt bent. Zöld háló is volt rajta, de hiába. Az egyik fajta elvileg szabad földbe és üvegházba is jó volt, a növény szépen nőtt, csak nem kötött termést, míg nem jött egy hosszabb borús, hűvösebb időszak. Akkor viszont már nem volt ideje beérni, előbb be kellett pakolni a dísznövényeket a hideg elől a helyükre.
Megnéztem külföldi lapokon, és azt találtam, hogy az optimális csírázáshoz 25-32 C fokos talajhőmérsékletet igényel a padlizsán. És még így is 1-2 hét a csírázási idő. Még kelés után is tartósan kell neki a 20 fok fölötti talajhőmérséklet.
Apukámtól kaptam magot, azzal a felkiáltással, hogy "próbáld ki te is, mi is most próbáljuk először!" - de ezek alapján nem nagyon számíthatok sikerre...