Keresés

Részletes keresés

Flanell Creative Commons License 2006.11.09 0 0 1265
Ez a Baku feltehetőleg ugyanaz, mint amiből én Bakó néven kaptam pár sima vesszőt. Direkt azért ültettem, hogy a ház előtti betonplacc fölé árnyékoló tető kerüljön. Erre első osztályú, mert nyár végén elemlámpával kell közlekedni alatta, olyan sűrű és sötét, de a termését csak a seregélyek értékelik. Már folyamatban van a lecserélése hasznosabbra.
Előzmény: Jani71 (1260)
Jani71 Creative Commons License 2006.11.09 0 0 1264

Helló!

Köszi a jótanácsokat (átgondolom) és a Moldovával kapcsolatos infót (a nekem írt

hozzászólásod utániban ajánlott oldalt is megnéztem, ezt még eddig nem láttam,

ott legalább benne van a Moldova is, ráadásul sok egyéb fajta is, amiből lehet még

csemegézni ;-)  ). Utolsó mondatodban írtad a házközelséget; bárcsak

megtehetném, hogy déli fal elé is teszek legalább a kifejezetten meleg és védett

fekvésűekből, de az egyetlen déli fal előtt díszkert van, így ez kilőve :-( , szó

szerint csak a ház közelébe tudok néhány tövet ültetni, pont úgy, ahogy írtad.

Ott azért védettebb helyen lesznek, mint ahol a többi (utóbbiaknál csak a nap-

sütés időtartamával tudok sakkozni), mert nálunk az uralkodó szélirány észak-

nyugati, a tőkék pedig a háztól délkeletre lesznek.

Üdv!  :-)

Jani

Előzmény: jacsoj (1262)
jacsoj Creative Commons License 2006.11.08 0 0 1263
Szia!

Ajánlani tudnám az új nemesítésű rezisztens fajtákat.
Nézd meg itt
Előzmény: csite (1248)
jacsoj Creative Commons License 2006.11.08 0 0 1262
Helló Jani71!

"három sor déli végén
lesznek a legkésőbb érők, utána észak felé a középérésűek, a sorok északi
végén pedig a koraiak"

Ne legyél pesszimista. A déli oldalra tedd a korai érésűt, hiszen aug. elején újdonság a szőlő. Ne akard, hogy mind egyszerre érjen be későn, mikor már mindenkinek rengeteg van.
A Moldova erős növekedésű, nagy fürtös, de idén az első termésem csak okt.15-re volt elfogadhatóan érett.
Törekedni kellene arra, hogy házikertbe olyan fajtákat kellene ültetni, ami mindennek ellenálló, mert bajos tőkénként permetezgetni az érési időt is figyelembe véve. Ugyanakkor a fagyállóság és a nedvkeringés megindulása is szempont, mert ház közelébe mások a klimatikus viszonyok.
Előzmény: Jani71 (1258)
lalá Creative Commons License 2006.11.08 0 0 1261
-Aha, meg még egy kis diglükozid-gyanúba is keveredett.
Előzmény: Jani71 (1260)
Jani71 Creative Commons License 2006.11.08 0 0 1260

Sajnos nem értek a növénynemesítéshez. Csak hobbiból érdekel a kettőnél több

fajta, egyébként van már régebbről más is, de abból egyet nem tudtam

beazonosítani, aztán az államilag elismert fajtákból van még a Csaba gyöngye,

a nem szaporíthatókból a Piros szlanka, a régi, már-már elfelejtettekből a

Csókaszőlő (ja, és még kaptam az egyik kollégámtól néhány éve egy Baku

nevűt, amit soha, sehol nem olvastam-hallottam, plusz van egy tőke Cardinál is).

Ha nem ismernéd:a Csókaszőlő és a Baku vörösborszőlők. Tavasszal ígéret szerint

kapok még Kurucvért is, ami az eszméletlen növekedési erélye miatt tetszett meg.

Más értéke nemigen van, mert a termése olyan mint a Bakué, apró, sötétkék és

savanyú.

Jani

Előzmény: lalá (1259)
lalá Creative Commons License 2006.11.08 0 0 1259
-Ilyen bázissal akár saját fajta előállításán is gondolkodhatsz.
Előzmény: Jani71 (1258)
Jani71 Creative Commons License 2006.11.08 0 0 1258

Helló!

Ismét köszi a választ. Tegnap és ma vettem összesen 25 féle csemegeszőlőt, ebből

5 félénél kettőt, egynél pedig hármat. Több félét is szeretnék, de egyelőre két

helyen voltam, ott ennyit tudtak adni az általam kiválasztottakból. Már a fajtalista

összeírásánál messzemenően figyelembe vettem az érés idejét (meleg- és fény-

igényét) és aszerint fogom eltelepíteni. Erre azért van szükség, mert a fennálló

körülmények miatt nem teljesen egyformán (egyforma ideig) fogja sütni a nap a

tőkéket. Az eddig megvásárolt fajtákon kívül kellene még Afuz Ali, Eszter, Lilla,

Sarolta. Jó lenne, ha valahol a környéken kapnék ezekből, mindegyikből csak

egyetlen tőke kellene. Ja, csak még egy gondolat az ültetéssel kapcsolatban:

emiatt a módszer miatt úgy fog kinézni a dolog, hogy a három sor déli végén

lesznek a legkésőbb érők, utána észak felé a középérésűek, a sorok északi

végén pedig a koraiak (három sor lesz É-D-i iránnyal, már a nyár végén

előkészítettem nekik a helyet, 70 cm mélyen forgatva és tápanyag-utánpótolva

a földet).

Jani

Előzmény: Cirfandlia (1255)
csite Creative Commons License 2006.11.08 0 0 1257

még egy szaktanács kérés: milyen művelési módon érdemes csemegét termeszteni, és milyen tájolással, térállással? gondolom itt nem gond a tűző déli nap!?

ui: lehet, hogy inkább borszőlőt kéne ültetnem? arról legalább kevéskét tudok :P

Előzmény: Cirfandlia (1255)
RAMBO Creative Commons License 2006.11.08 0 0 1256
Saszlát (Chasselas) is tegyél bele, én pl. nagyon szeretem. Van pirosas és fehér is.
Előzmény: csite (1251)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.11.08 0 0 1255

Helo, relatíve fiatal még a tőkénk; így minden viszonylagos:

A növekedés átlagosnak tűnik; de inkább erős; mint gyenge, szép hajtásokat hozott már a 2. 3. évben. Metszés: én minden csemegét hosszabbra (min.3-4 rügyes csapok, de van kivétel:) ) ennél egyenlőre kevés a tapasztalat;de úgy tűnik jól terem a röviden is. (Szálvessző biztos nem kell, mint egy Afúz alinál)

Hónaljra nem emlékszem, szóval ez sem lehet kiugró - eléggé szellős volt a tőkéje emlékeim szerint.

Csite: telepítés; próbáld a közeli érési idejűeket egymáshoz közel tenni; bár Aug. közepétől nem nagyon kell már permetezni;esetleg rothadás ellen de azoknak igen rövid élelmezésüi várakozási ideje van.

Jó ha a telepítés leképezi az érési sort, és erről azért tud a permetezős is, mi hol kezdődik :). De azért az látszik is, ha érőfélben van egy szőlő  - arra már nem megyünk 2hetes szerrel.

Előzmény: Jani71 (1252)
csite Creative Commons License 2006.11.08 0 0 1254

hajjajjj! micsoda meglátás! megpróbálom szétültetni őket!

Előzmény: szalonspicc (1253)
szalonspicc Creative Commons License 2006.11.07 0 0 1253

Nálam is van a kert végében egymás mellett 12 tőke 4 fajtából (4*3) 1 méterenként.  Ami tényleg super mert augusztustól szeptember végéig lehet szőlő, de a permetezésnél ez igen kényes tud lenni. Van amit már szedni kéne, van amire meg nyomni a lét. Mivel egy sorban vannak, így igen oda kell figyelni.

Jani71 Creative Commons License 2006.11.07 0 0 1252

Kedves Cirfandlia!

Nagyon köszönöm a kimerítő választ, ami főleg azért értékes, mert valódi saját

tapasztaláson nyugszik.

Esetleg a termesztéssel kapcsolatban valami: tőkenövekedés ereje,

metszésigény, zöldmunkaigény, hónaljhajtás növekedési erély, stb.?

Lehet, hogy telhetetlen vagyok? Mindenesetre ezektől fügetlenül is még egyszer

köszi a választ. :-)

Üdv!

Jani

Előzmény: Cirfandlia (1246)
csite Creative Commons License 2006.11.07 0 0 1251
Előzmény: csite (1250)
csite Creative Commons License 2006.11.07 0 0 1250

kösz, pont ilyen listára vágytam!

Mezőföldre, szülőknél lenne eltelepítve, hogy ha megyünk hozzájuk, akkor legyen mit enni a gyerkőcöknek. Nem kimondottan szőlős vidék :) Fagyveszély átlagos.

Megfogadom tanácsod,valóban a Hamburgi M. jó ízű, és Cardinal is jó. De nálunk érdekes módon a fehérért megy a harc mindig.

Narancsízű nem tetszett soha, nagyanyámnál volt.

Összefoglalva

Augusztus: Csabagyöngye, Aug. Muskotály, Favorit

Szeptember: Szőlőskertek Királynője, Pannónia Kincse, Cardinal

Október: Pölöskei Muskotály, Attila, Itália, Hamburgi Muskotály

Előzmény: Cirfandlia (1249)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.11.07 0 0 1249

Miért csak fehér? Madarak? ha kiraksz egy szőlőstálat társaságnak, akármilyen - mindíg a kékre (rózsaszínre) nyúlnak először; és ha nem gyengébb ízű sokkal, akkor az fogy el  hamarabb.

Itt egy lista: http://facsemete.uw.hu/hu/dept_14.html

Koraiakból a CSabagyöngye remek ízű, de nagy gond a darázs és egyéb állatok dézsmálása; illatossága miatt nagyon megy rá minden. Irsai (sztem, bár jóízű, de nagyon apró bogyója miatt nem igazi csemegeszőlő)  Augusztusi musk., Favorit jó; Kozma Pálnét nem ismerem.

Utána: Szőlőskertek, Pannónia Kincse mindenképp, nem hiányozhat :).  Narancsizű - izgalmas zamat de kevésbé mutatós.

mégutána: Pölöskei, Attila, Itália Ezek eltarthatóak akár télire is.

De én kékből mindenképp raknék Cardinalt, és Hamburgit. Sajnos ritkán van az összes előbb felsorolt a faiskolában. Hova telepítenél? Mert a késeiek meleg fekvést igényelnek, és általában is elmondható h. a csemegék fagyérzékenyebbek a borszőlőnél.

Előzmény: csite (1248)
csite Creative Commons License 2006.11.07 0 0 1248

Házi fogyasztásra, ültetvénykialakításra kérném a szakavatottak tanácsát!

A terv: augusztus elejétől, amíg az idő engedi "folyamatos' legyen a termés

arra gondoltam, hogy augusztus eleje-közepétől - október végéig legyen mindig 2-3 tőke ami érett gyümölcsöt ad. Fehér fajtákban gondolkodnék leginkább. Ki mit javasolna?

Cirfandlia Creative Commons License 2006.11.07 0 0 1247
itt egy leírás (angol) és kép: http://www.agriculture.md/invv/en/moldova.html
Előzmény: Jani71 (1244)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.11.07 0 0 1246
Szia, nekünk van egy tőke; valóban kékszőlő és rezisztensnek mondják; (én még nem láttam rajta betegséget, de miután bennt van a sorban a többi között óhatatlanul is jut rá permetezéskor - tehát nem teszteltük totál biotartás körülményeinél) a héja eléggé vastag - ezért is lehet ellenállóbb, nem rothad, de ez a vastag héj lehet zavaró is étkezéskor. Késői érésű és eléggé savas, de zamatos karakterű, nem az a mézédes üres cukros fajta - aki szereti ezt annak jól is jöhet. Túlterhelésre érzékeny - úgy tapasztalom akkor eléggé savanyú marad - de ez a későiekre általában áll. Csak jó fekvésbe sztem, viszont tetszetős, szép nagy fürtje van acélos sötétkék hamvas színnel, szóval látványos. Ami nagy előnye - a vastag héja miatt igen sokáig eláll.  De azért nem egy Hamburgi muskotály :).
Előzmény: Jani71 (1244)
lalá Creative Commons License 2006.11.06 0 0 1245
Az "Egri csillagok" sorozatba tartozik még a Vértes csillaga, a Medina, a Lakhegyi mézes, a Göcseji zamatos, a Zalán, az Isaura és a Future. "Új" reménység ebből a sorozatból az Egri csillagok 18-as fajta, amely Aletta néven került állami bejelentésre. Az Aletta a Zalagyöngye és a Bianca "féltestvére". Egy időre "elveszett", ám a véletlen folytán Csengődre került Szmutka György szőlősgazdához, aki rájött, hogy az Aletta "bekeveredett" a Zalagyöngye vesszők közé. Ám a termőre fordult Aletta tőkék olyan jó szőlőt hoztak, amellett alig kellett permetezni, ezért Szmutka György ma szinte kizárólag ezt a fajtát termeszti. Sőt Csengőd térségében mintegy 100 hektáron elterjedt az Aletta, kiváló tulajdonságainak köszönhetően. Fehérborszőlő, kellemes muskotályos zamattal. 2001-ben Szmutka gazda hektáronként 15-18 tonnát szüretelt 19-20 mustfokkal.

-Érdekes, mert Hajdu Edit "Magyar szőlőfajták" könyvében meg nem találtam.
Előzmény: kaires (1237)
Jani71 Creative Commons License 2006.11.06 0 0 1244

Helló Mindenkinek!

A segítségeteket szeretném kérni. Ma délután voltam egy helyen, ahol szőlő-

oltványokat is árulnak, volt egy általam eddig nem is hallott fajta (pedig én eddig

azt hittem, hogy hobbi szinten kellően beástam magamat a témába, és a

mostanában kapható fajtáknak legalább a nevét hallottam vagy olvastam már;

még ilyen témájú könyvet is vettem), a Moldova. A tulaj csak annyit tudott

mondani, hogy csemege, kék és rezisztens. Ennyi....

Nagy hirtelen a neten megnéztem, mit találok, hát a Sieberz Kft. honlapján meg-

találtam a fajtát, de sokkal többet ott sem írnak, még kép sincs. Ennyi....

Kérlek segítsetek, akinek van több infója erről a fajtáról, pötyögje már be, hogy

mire újra odamegyek a faiskolába, addigra kellően felkészült lehessek, és tudjam

pontosan, hogy mit veszek meg!

Előre is köszönöm! :-)

Üdv!

Jani

lalá Creative Commons License 2006.11.06 0 0 1243
-Én nem tenném fejtés előtt a derítőszert a borhoz. Mert a seprőt nem kell deríteni. Derítéskor nyugodtan lehet kénezni.
Előzmény: csicsa10 (1239)
kaires Creative Commons License 2006.11.06 0 0 1242

Szia!

Nekem van Bianka és Medina szőlőm is,ezek nagyon jó tulajdonsággal rendelkező rezisztens szőlőfajták,kevesebb permetezést igényel,jó cukorfokot ad,viszonylag sokat terem,de borai önmagában asztali minöséget adnak.Házasításra kiváloan alkalmasak.PL:Medina-Kékfrankos

Idén a Bianka:21mustfoku volt.

Előzmény: zsebpiszok0510 (1241)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2006.11.05 0 0 1241
Az idén összel még szeretném elültetni a biankát de sokan le akartak beszélni róla hogy nem jó fajta de sokak szerint egyik legjobb mert nem kell sokat permetezni és a bora is jó.Milyen vörös fajtát érdemes beleültetni?Akarok egy pár tökét olyat aminek finom bora van.Én a néróra gondoltam.De olvastam a medináról és a turánról is.
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2006.11.05 0 0 1240
A google-n keresel akkor találsz infót az alettáról.
De ha az origó forumán megnézed a szőlős topicot nagyon sok fajta leirásával találkozol köztük az alettával is.Valamikor tavasszal olvastam.
A Zalagyöngyével rokon fajta de még ennél is jobban türi a betegségeket,ritkábban kell permetezni.A bianka is ebbe a fajtacsoportba tartozik(egri csillagok).
csicsa10 Creative Commons License 2006.11.05 0 0 1239
Sziasztok!
A deritont bele lehet tenni a borba, mikor még a söprű rajta van?
És lehet-e a deritont és a ként együtt bele tenni a borba?
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1238

Erről a fajtáról engem is érdekelne egy bővebb leírás

Ami keveset tudok róla, hogy nagyon rezisztens, alig kell permetezni, bőven terem, magas cukorfokkal, és enyhén muskotályos ízű a szőlő és a belőle készült bor is.

Állítólag az Eger2 és az Ottonel muskotály keresztezésével állították elő.

A borát még nem kóstoltam, a szőlőt viszont láttam most a szüret előtt, hasonlít a Biankához

Előzmény: kaires (1237)
kaires Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1237

Sziasztok!

Szőlőfajtát szeretnék választani telepítéshez.

Aletta nevü szőlőt akarnak sokan telepíteni,én meg nem is hallottam még róla.

Hol találok valami leirást róla,vagy valaki tud-e valamit írni róla.Választ előre is köszönöm.

vulkánok tüze Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1236

Köszönöm a jótanácsokat!

A viszonylag kicsi az 15 vagy 25 cm átmérőjű lyukat jelent, ilyen gépek vannak a gépkölcsönzőben.

Azt én is gondolom, hogy jobb a gödörásás, csak mindenképp szeretnék ősszel pótolni, ezért ma is próbáltam ásni, de kb. 15-20 cm-t haladtam lefelé, ennyire ázott át a talaj  az elmúlt napok esőitől(a múlt héten még ez se ment) A fúrógépen kívül meg más ötlet nem jutott eszembe, hogy lehetne kiküszöbölni, hogy ilyen kötött a talaj.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!