Ez a Baku feltehetőleg ugyanaz, mint amiből én Bakó néven kaptam pár sima vesszőt. Direkt azért ültettem, hogy a ház előtti betonplacc fölé árnyékoló tető kerüljön. Erre első osztályú, mert nyár végén elemlámpával kell közlekedni alatta, olyan sűrű és sötét, de a termését csak a seregélyek értékelik. Már folyamatban van a lecserélése hasznosabbra.
"három sor déli végén lesznek a legkésőbb érők, utána észak felé a középérésűek, a sorok északi végén pedig a koraiak"
Ne legyél pesszimista. A déli oldalra tedd a korai érésűt, hiszen aug. elején újdonság a szőlő. Ne akard, hogy mind egyszerre érjen be későn, mikor már mindenkinek rengeteg van. A Moldova erős növekedésű, nagy fürtös, de idén az első termésem csak okt.15-re volt elfogadhatóan érett. Törekedni kellene arra, hogy házikertbe olyan fajtákat kellene ültetni, ami mindennek ellenálló, mert bajos tőkénként permetezgetni az érési időt is figyelembe véve. Ugyanakkor a fagyállóság és a nedvkeringés megindulása is szempont, mert ház közelébe mások a klimatikus viszonyok.
még egy szaktanács kérés: milyen művelési módon érdemes csemegét termeszteni, és milyen tájolással, térállással? gondolom itt nem gond a tűző déli nap!?
ui: lehet, hogy inkább borszőlőt kéne ültetnem? arról legalább kevéskét tudok :P
Helo, relatíve fiatal még a tőkénk; így minden viszonylagos:
A növekedés átlagosnak tűnik; de inkább erős; mint gyenge, szép hajtásokat hozott már a 2. 3. évben. Metszés: én minden csemegét hosszabbra (min.3-4 rügyes csapok, de van kivétel:) ) ennél egyenlőre kevés a tapasztalat;de úgy tűnik jól terem a röviden is. (Szálvessző biztos nem kell, mint egy Afúz alinál)
Hónaljra nem emlékszem, szóval ez sem lehet kiugró - eléggé szellős volt a tőkéje emlékeim szerint.
Csite: telepítés; próbáld a közeli érési idejűeket egymáshoz közel tenni; bár Aug. közepétől nem nagyon kell már permetezni;esetleg rothadás ellen de azoknak igen rövid élelmezésüi várakozási ideje van.
Jó ha a telepítés leképezi az érési sort, és erről azért tud a permetezős is, mi hol kezdődik :). De azért az látszik is, ha érőfélben van egy szőlő - arra már nem megyünk 2hetes szerrel.
Nálam is van a kert végében egymás mellett 12 tőke 4 fajtából (4*3) 1 méterenként. Ami tényleg super mert augusztustól szeptember végéig lehet szőlő, de a permetezésnél ez igen kényes tud lenni. Van amit már szedni kéne, van amire meg nyomni a lét. Mivel egy sorban vannak, így igen oda kell figyelni.
Mezőföldre, szülőknél lenne eltelepítve, hogy ha megyünk hozzájuk, akkor legyen mit enni a gyerkőcöknek. Nem kimondottan szőlős vidék :) Fagyveszély átlagos.
Megfogadom tanácsod,valóban a Hamburgi M. jó ízű, és Cardinal is jó. De nálunk érdekes módon a fehérért megy a harc mindig.
Miért csak fehér? Madarak? ha kiraksz egy szőlőstálat társaságnak, akármilyen - mindíg a kékre (rózsaszínre) nyúlnak először; és ha nem gyengébb ízű sokkal, akkor az fogy el hamarabb.
Koraiakból a CSabagyöngye remek ízű, de nagy gond a darázs és egyéb állatok dézsmálása; illatossága miatt nagyon megy rá minden. Irsai (sztem, bár jóízű, de nagyon apró bogyója miatt nem igazi csemegeszőlő) Augusztusi musk., Favorit jó; Kozma Pálnét nem ismerem.
Utána: Szőlőskertek, Pannónia Kincse mindenképp, nem hiányozhat :). Narancsizű - izgalmas zamat de kevésbé mutatós.
mégutána: Pölöskei, Attila, Itália Ezek eltarthatóak akár télire is.
De én kékből mindenképp raknék Cardinalt, és Hamburgit. Sajnos ritkán van az összes előbb felsorolt a faiskolában. Hova telepítenél? Mert a késeiek meleg fekvést igényelnek, és általában is elmondható h. a csemegék fagyérzékenyebbek a borszőlőnél.
Házi fogyasztásra, ültetvénykialakításra kérném a szakavatottak tanácsát!
A terv: augusztus elejétől, amíg az idő engedi "folyamatos' legyen a termés
arra gondoltam, hogy augusztus eleje-közepétől - október végéig legyen mindig 2-3 tőke ami érett gyümölcsöt ad. Fehér fajtákban gondolkodnék leginkább. Ki mit javasolna?
Szia, nekünk van egy tőke; valóban kékszőlő és rezisztensnek mondják; (én még nem láttam rajta betegséget, de miután bennt van a sorban a többi között óhatatlanul is jut rá permetezéskor - tehát nem teszteltük totál biotartás körülményeinél) a héja eléggé vastag - ezért is lehet ellenállóbb, nem rothad, de ez a vastag héj lehet zavaró is étkezéskor. Késői érésű és eléggé savas, de zamatos karakterű, nem az a mézédes üres cukros fajta - aki szereti ezt annak jól is jöhet. Túlterhelésre érzékeny - úgy tapasztalom akkor eléggé savanyú marad - de ez a későiekre általában áll. Csak jó fekvésbe sztem, viszont tetszetős, szép nagy fürtje van acélos sötétkék hamvas színnel, szóval látványos. Ami nagy előnye - a vastag héja miatt igen sokáig eláll. De azért nem egy Hamburgi muskotály :).
Az "Egri csillagok" sorozatba tartozik még a Vértes csillaga, a Medina, a Lakhegyi mézes, a Göcseji zamatos, a Zalán, az Isaura és a Future. "Új" reménység ebből a sorozatból az Egri csillagok 18-as fajta, amely Aletta néven került állami bejelentésre. Az Aletta a Zalagyöngye és a Bianca "féltestvére". Egy időre "elveszett", ám a véletlen folytán Csengődre került Szmutka György szőlősgazdához, aki rájött, hogy az Aletta "bekeveredett" a Zalagyöngye vesszők közé. Ám a termőre fordult Aletta tőkék olyan jó szőlőt hoztak, amellett alig kellett permetezni, ezért Szmutka György ma szinte kizárólag ezt a fajtát termeszti. Sőt Csengőd térségében mintegy 100 hektáron elterjedt az Aletta, kiváló tulajdonságainak köszönhetően. Fehérborszőlő, kellemes muskotályos zamattal. 2001-ben Szmutka gazda hektáronként 15-18 tonnát szüretelt 19-20 mustfokkal.
-Érdekes, mert Hajdu Edit "Magyar szőlőfajták" könyvében meg nem találtam.
Nekem van Bianka és Medina szőlőm is,ezek nagyon jó tulajdonsággal rendelkező rezisztens szőlőfajták,kevesebb permetezést igényel,jó cukorfokot ad,viszonylag sokat terem,de borai önmagában asztali minöséget adnak.Házasításra kiváloan alkalmasak.PL:Medina-Kékfrankos
Az idén összel még szeretném elültetni a biankát de sokan le akartak beszélni róla hogy nem jó fajta de sokak szerint egyik legjobb mert nem kell sokat permetezni és a bora is jó.Milyen vörös fajtát érdemes beleültetni?Akarok egy pár tökét olyat aminek finom bora van.Én a néróra gondoltam.De olvastam a medináról és a turánról is.
A google-n keresel akkor találsz infót az alettáról. De ha az origó forumán megnézed a szőlős topicot nagyon sok fajta leirásával találkozol köztük az alettával is.Valamikor tavasszal olvastam. A Zalagyöngyével rokon fajta de még ennél is jobban türi a betegségeket,ritkábban kell permetezni.A bianka is ebbe a fajtacsoportba tartozik(egri csillagok).
Erről a fajtáról engem is érdekelne egy bővebb leírás
Ami keveset tudok róla, hogy nagyon rezisztens, alig kell permetezni, bőven terem, magas cukorfokkal, és enyhén muskotályos ízű a szőlő és a belőle készült bor is.
Állítólag az Eger2 és az Ottonel muskotály keresztezésével állították elő.
A borát még nem kóstoltam, a szőlőt viszont láttam most a szüret előtt, hasonlít a Biankához
A viszonylag kicsi az 15 vagy 25 cm átmérőjű lyukat jelent, ilyen gépek vannak a gépkölcsönzőben.
Azt én is gondolom, hogy jobb a gödörásás, csak mindenképp szeretnék ősszel pótolni, ezért ma is próbáltam ásni, de kb. 15-20 cm-t haladtam lefelé, ennyire ázott át a talaj az elmúlt napok esőitől(a múlt héten még ez se ment) A fúrógépen kívül meg más ötlet nem jutott eszembe, hogy lehetne kiküszöbölni, hogy ilyen kötött a talaj.