Talán az idén változott, a Balatoni borvidék nyomására. 1251-ben van egy link, ott azon a lapon a borvidékek megnevezése és részei is olvashatók. A muravidéki rész a másik körzet.
Hát őőő... Ezt nem tudom. Mióta? Én úgy tudtam, h régen volt Zalai borvidék, s azt a Balatonmelléke, bár egy helyen én is találkoztam már a "zalamenti" kifejezéssel... bár akkor meg mi van a muravidéki résszel?
Májusban még hivatalos helyen is találkoztam az általam írt verzióval. Persze meglehet, h nem így hívják már. Annyira nem tartom fontosnak. Bár az zavaró, ha oda vissza nevezik át.
Köszönöm mindenkinek a tanácsokat. A kollegát meggyőztem hogy vigye be a garázsba (megmérte +14C). Addig max kinn áll télen. A borért mindenre képes az ember:).
A vörösbort én soha sem kénezem. Csak a hordó, amibe fejtem kap kénlapot. Maga csak a cefrén lát utoljára ként. A derítést keményre felvert tojás fehérjével végzem, 1hl-je 1-2 tojás fehérjét kap. Olyan tiszta és fényes tőle, hogy Salamon töke is megirgyelhetné!
De jól tudod, ez egyébként egyes országokban megengedett bormanipulációs eljárás, kifagyasztják a víztartalmat, és így töményítik a bort. Ugyanaz a hatása mint az ún. negatív (fordított) ozmózisnak.
1. Forrás után először, aztán, amikor letisztult másodszor. 2. Ez a hivatalos adag, én csak 15 gr/hl szoktam adni neki elsőre, a lavor majd megmondja mennyi kell bele pontosan. 3. Tavasszal megindulnak a borok, főleg az édes borok, a hőmérséklet emelkedésének hatására, és újraforrnak. A kétszer forrt borok szerintem nem olyan jók, mint ami rendesen kiforr egyszerre. Második forrást mindenképpen javasolnám fajtaélesztővel indítani (aminek magas az alkohol-rezisztenciája). 4. A 15-17 fok kicsit sok a bornak, 12-14 körül lenne jó. Kint megfagyhat, ami szétnyomja az üvegballont (hiszen a víz fagyott térfogata nagyobb, mint a folyékonyé) és kárba megy az egész.
"mi történhet a borral ha minusz 10 vagy hidegebb éri."
Ugyanaz ami sok más folyadékkal is, ha a hőmérséklet egy bizonyos szint alé esik... megfagy. Persze az alkohol az megvédi egy darabig.
Amúgy a cimborádnak jó esélye van, hogy valami nem fog stimmelni a borával... a hőingadozás és a szélsőséges hőmérsékletek nem igazán tesznek jót a bornak. Megeshet, hogy tavasszal újra megmozdul a bora, ha melegszik az idő, mert tényleg korán állt le a fermentáció.
Ma Győrben meglátogattam egy kedves barátomat akiről kiderült , hogy vett ősszel 400 kg kékfrankost és csinált magának kis borocskát (életében először). Mivel pincéje mincs, így a kinti fa szerszámos bódéban tartja a lét üvegbalonokban. Kóstoltuk, nagy baja nincs de lenne a tudós kollegák felé néhány nyitott kérdésem amiben nem tudtam segíteni:
Vörös bort mikor érdemes elöször lefejteni? Már tisztult a bor de még kicsit opálos volt.
Én majd a fejtés után kis kénes kezelést ajánlottam por formában. Mivel egészségesnek tünt minden, így 20gr/hl-ben ajánlottam. Ez rendben van így?
Úgy tünt a bor ugyan kiforrt, de a borban tán maradt egy kis cukor és még enyhe csípős érzés is volt a nyelvemen. Én ezt a hideg számlájára írtam (mivel állanndóan kint tartja, így lehet hogy idő elött leállt a forrás). Ki tudja ez még forrni magát? Én ajánlottam hogy próbálja bevinni a garázsba ahol kb 15-17 fok van, de elég szűken vannak.
Kapacitás hiánya miatt a barátom kinn akarja végig tartani, ami elég gáznak tűnik, mert semmi fűtés nincs kinn. Én erősen le beszéltem róla, de pontos magyarázatom nincs, mi történhet a borral ha minusz 10 vagy hidegebb éri. Erről valami pontosabb magyarázatnak örülnék.
Jó lenne segíteni neki, mert igazi idealistán neki ugrott a borkészítésnek. Ne menjen ek a kedve tőle! Köszi előre is.
Utolsó mondatom lényege a fagyveszély lett volna... Azért írtam, hogy át kell gondolni, hogy milyen fajtát ültetsz a ház közelébe, mert napsütésben, szélcsendben február végén bizony elindulhat a nedvkeringés, és aztán a márciusi-áprilisi reggeli kemény fagyok elintézik az azévi termést. Mindenképpen ajánlanám az új rezisztens fajtákat, nézd át alaposan, és csak azokban gondolkozz, amiknek a fagyállósága kifejezetten jó. Ugyanakkor az se baj, ha nem kell mindig permetezni (méreg). Az oltványokat nem tudom honnan szerzed be, én Abasárról személyesen, igaz, hogy nekem csak 50 km-re van ,de nagyon megéri elmenni a választék meg az ár miatt is. Persze ha messze laksz, akkor nem éri meg elmenni, de nekem azt mondták, hogy csomagban is küldenek. Ez nem reklám, de a részleteket magánban!
Ez a Baku feltehetőleg ugyanaz, mint amiből én Bakó néven kaptam pár sima vesszőt. Direkt azért ültettem, hogy a ház előtti betonplacc fölé árnyékoló tető kerüljön. Erre első osztályú, mert nyár végén elemlámpával kell közlekedni alatta, olyan sűrű és sötét, de a termését csak a seregélyek értékelik. Már folyamatban van a lecserélése hasznosabbra.