csiga az elsőn? nem hiszem. nézegetem őket minden nap többször is. Menjek fel éjszaka? az feladat. majd megpróbálom. Ha álmosan találkozom egy csigával, annak adok, az tuti.
szépen növögetnek, belülről nagyon szép világos zöld új levélkéket hoz. Reménykedem benne, hogy nem lesz velük gond. Kaptak tejet, meg barátnőm megküldte őket ún. ezüstvízzel.
Hogy mi lett velük? Roppant egyszerű: a sörtől megrészegült "rágókák" végigvonultak a leveleken, szabálytalan már-már delíriumos nyomon haladva. :) Az én kedvencemet, a Pilsner-t is tudod szaporítani? :) Komolyra fordítva: eső nem okoz ilyet, azonban valami éjszaka kóstolgatja a palántáidat, nézz körül...csiga és társai... Üdv:Frint
Ezek pedig a paprikák. A legdurvább az első két képen levő levél. Ezzel mi lett? Szinte valamennyi levelén jelentek meg kisebb-nagyobb berepedezések. A hétvégi nagyon durva eső után vettem észre őket. Lehet összefüggés?
Tényleg szépek. Ez másfajta lehet, mint a miénk, másképp áll a levele. Én február 19-én vetettem. Nekünk is 12 tő van a balkonból. Hét végén szeretném beültetni a végleges cserépbe.
ezeket ma reggel csináltam (mármint a képeket). Melléjük raktam viszonyítás képen egy üveg sört. Ezek nem kaptak marhatrágyát, mint a többiek. A képek minősége rossz, mert telefonnal csináltam őket.
Ezt a négy képet csináltam tegnap este. Március 14.-én vetettem el a magokat, április végén kerültek ki a ládákba. 4 ládában, 12 tövem van. Szépek, jól viselkednek. Kétszer megfürdettem őket tejben.
Az első fotón a jobb szélső nekem egy kicsit elüt a másik kettőtől. Lehet, hogy csak fényviszonyok, de annak erősebb zöld a lombja, továbbá picit kisebbnek tűnik a levele. Nagyon szép erősek, egészségesek! Gratula!
Nem tudom, de aki egy fél levelet le tud rágni, az általában elég nagy és kézzel levadászható. A tetőn elég valószínűtlen, de a csigák is elképesztő helyekre eljutnak.
Királyság! Majd rakok be én is képeket. Az enyémeim nem ilyen nyúlánkak, inkább tömzsik. viszont a paprikám nagyobb leveleit valami megrágta szerintem. A fele eltűnt az egyik levélnek. Pedig balkonládában van a tetőteraszon. Ki/mi lehet a tettes? A feles tej ebben az esetben nyújt védelmet? MIt csináljak vele, nem kezeltem semmivel (nem is volt szándékomban). Bio vagy mi. Kénytelen leszek? Mivel?
Ezek meg az én balkonparadicsomjaim. A fajta nevét nem tudjuk, ajándékba kaptunk tavaly palántákat, azoknak a magjából neveltem. Úgy néz ki, nem hibrid volt, mert ugynolyanok, mint tavaly, és teljesen egyformák. A szabadföldiek közül némelyik már kétszer ilyen magas.
Kérésed parancs! :-) Írtam már itt korábban, hogy idén a 'Balkonstar' fajta magjával mennyit küszködtem... Noh! Háromszor kellett belőle vetni... Jövőre váltok! Igaz, nekem nem "üzemi" szinten kell, mert nincs helyem. Csupán a különlegesség kedvéért, legyen grillezés közben leszakítani való a vendégnek, meg úgy egyáltalán saját örömre. A bejáratunk egy kis teraszról nyílik, amelynek szélén van egy betonvályú, és ebbe vannak beültetve. A képen látható balról a legnagyobb, az első vetésből van. Ezen nem látszik, de a tetején már ott vannak a bimbók picike szárakon. Mellette a második vetésből való van, és a harmadik vetésből származó (az még kisebb) nincs a képen. Alkalmanként mindig kb. 10 szemet vetetettem tőzegpogácsába...
egyébként nagyon szépen fejlődnek, ahogy látom napokon belül virágozni fognak, mert bimbószerű valamik kezdenek fejlődni középen. A sok eső jót tett nekik.
Akinek van balkonparadicsomja, az rakjon be képeket, ha van kedve. üdv!
Legtöbben a kertben próbálkoznak vele, de még akár balkonon is...
Mivel nem nagyon ismerik (kivéve az ínyenceket), nincs igazán piaca. Időnként feltűnik a szupermarketekben a sárga földicseresznye, ami botanikailag rokona, pl. ez a cég is forgalmazza:
Talán érdemes lenne a fentihez hasonló fűszerkertészeteknél, egyéb kisebb kertészeteknél szétnézni, ahol előfordulhat... A múltkor a Plusban pl. volt - vmi import termék.
Az én paradicsomjaim is kint vannak 1-2 hete. A paprikák még csak most költöztek ki éjszakára is. Az ágyásban, ahol tavaly koktélparadicsom volt, tömegével kelnek ki a magok, 3-4 cm-eresek, alig győzőm kigyomlálni.
Bocsi a kötözködésért, de mit jelent az, hogy "nem hőkezelt" ÉS "tartós tej"? Mitől tartós a tej, ha nem hőkezel? Mert alapjáraton ma boltokban CSAK pasztörözéssel hőkezelt tejet lehet kapni, de az nem tartós, néhány nap alatt megsavanyodik a hűtőben is. Aztán van az UHT tej, ami tartós, mégpedig attól, hogy nagyon magas hőfokon hőkezelik (ultra high temperature). És végül minderre rájön, hogy mindegyiket homogénezik is (nagyon nagy nyomáson nagyon icipici lyukakon nyomják át, és így a benne lévő zsír egészen apró cseppekre bomlik, és nem ül ki a tetejére) - legalábbis az utóbbi 10 évben teljesen eltűntek a környékünkön a nem homogénezett tejek. Ha háznál veszed a tejet, az nem pasztörözött, és nem is homogénezett - de nem is tartós. Szóval, te mit is használsz?
emeleti erkélyen vannak, ott remélem nem fagy. A ládában van egy hőmérő, mostanság 5 foknál nem hidegebb az éjszaka (plusz-mínuszos a hőmérő, a leghidegebb és legmelegebb hőmérsékletet külön jelzi a csúszka). mondjuk tegnap éjjel 2 fok is volt. A fiúk erősek, tettre készek!! üdv! :)