Keresés

Részletes keresés

RAMBO Creative Commons License 2006.11.14 0 0 1281
De jól tudod, ez egyébként egyes országokban megengedett bormanipulációs eljárás, kifagyasztják a víztartalmat, és így töményítik a bort. Ugyanaz a hatása mint az ún. negatív (fordított) ozmózisnak.
Előzmény: Flanell (1280)
Flanell Creative Commons License 2006.11.14 0 0 1280

Nem jól tudom, hogy a borból először a víztartalom kezd kifagyni, és csak további hűlés esetén az alkohol?

Ez a "szétválogatás" meg nem tehet jót neki.

Amphenol Creative Commons License 2006.11.14 0 0 1279
Nem tud valami cuimboránál pincében helyet kapni ?

A fáskamránál még a fűtetlen közöshelyiség is jobb ....

AMp
Előzmény: szalonspicc (1273)
lalá Creative Commons License 2006.11.13 0 0 1277
-Ha úgy 40mg/l szabad kénessavtartalomra akartad beállítani, akkor kb. jó. Semmiképp' ne maradjon kint télre.
RAMBO Creative Commons License 2006.11.13 0 0 1276
Lefejtettem a borokat, idén már csak töltögetek. Januárban-februárban lesz a következő fejtés. Részletek itt: http://szolo.blogspot.com/

Megkértem a Művelt Alkoholistákat, hogy ugyan tegyék már ki az itt blogolók linkjeit a MA blogra. Megigérték, de nem tették meg. Azért köszi.
RAMBO Creative Commons License 2006.11.13 0 0 1275
1. Forrás után először, aztán, amikor letisztult másodszor.
2. Ez a hivatalos adag, én csak 15 gr/hl szoktam adni neki elsőre, a lavor majd megmondja mennyi kell bele pontosan.
3. Tavasszal megindulnak a borok, főleg az édes borok, a hőmérséklet emelkedésének hatására, és újraforrnak. A kétszer forrt borok szerintem nem olyan jók, mint ami rendesen kiforr egyszerre. Második forrást mindenképpen javasolnám fajtaélesztővel indítani (aminek magas az alkohol-rezisztenciája).
4. A 15-17 fok kicsit sok a bornak, 12-14 körül lenne jó. Kint megfagyhat, ami szétnyomja az üvegballont (hiszen a víz fagyott térfogata nagyobb, mint a folyékonyé) és kárba megy az egész.
BZoltan Creative Commons License 2006.11.12 0 0 1274
"mi történhet a borral ha minusz 10 vagy hidegebb éri."

Ugyanaz ami sok más folyadékkal is, ha a hőmérséklet egy bizonyos szint alé esik... megfagy. Persze az alkohol az megvédi egy darabig.

Amúgy a cimborádnak jó esélye van, hogy valami nem fog stimmelni a borával... a hőingadozás és a szélsőséges hőmérsékletek nem igazán tesznek jót a bornak. Megeshet, hogy tavasszal újra megmozdul a bora, ha melegszik az idő, mert tényleg korán állt le a fermentáció.

z
szalonspicc Creative Commons License 2006.11.12 0 0 1273

Ma Győrben meglátogattam egy kedves barátomat akiről kiderült , hogy vett ősszel 400 kg kékfrankost és csinált magának kis borocskát (életében először). Mivel pincéje mincs, így a kinti fa szerszámos bódéban tartja a lét üvegbalonokban. Kóstoltuk, nagy baja nincs de lenne a tudós kollegák felé néhány nyitott kérdésem amiben nem tudtam segíteni:

1. Vörös bort mikor érdemes elöször lefejteni? Már tisztult a bor de még kicsit opálos volt.
  2. Én majd a fejtés után kis kénes kezelést ajánlottam por formában. Mivel egészségesnek tünt minden, így 20gr/hl-ben ajánlottam. Ez rendben van így?
  3. Úgy tünt a bor ugyan kiforrt, de a borban tán maradt egy kis cukor és még enyhe csípős érzés is volt a nyelvemen. Én ezt a hideg számlájára írtam (mivel állanndóan kint tartja, így lehet hogy idő elött leállt a forrás). Ki tudja ez még forrni magát? Én ajánlottam hogy próbálja bevinni a garázsba ahol kb 15-17 fok van, de elég szűken vannak.
  4. Kapacitás hiánya miatt a barátom kinn akarja végig tartani, ami elég gáznak tűnik, mert semmi fűtés nincs kinn. Én erősen le beszéltem róla, de pontos magyarázatom nincs, mi történhet a borral ha minusz 10 vagy hidegebb éri. Erről valami pontosabb magyarázatnak örülnék.

Jó lenne segíteni neki, mert igazi idealistán neki ugrott a borkészítésnek. Ne menjen ek a kedve tőle! Köszi előre is.

Jani71 Creative Commons License 2006.11.11 0 0 1272

Ezer bocs', az első "hozzászólásomat" valamiért nem láttam a többi után, ezért

írtam újat (nem nagyon értem, miért nem volt olvasható..., a legutolsó az volt,

amit még tegnap írtam).

Jani71 Creative Commons License 2006.11.11 0 0 1271

Megjöttem Abasárról 9 új fajtával gazdagodva.  :-)

Bocs', tegnap rosszul számoltam a távot, ténylegesen 240 km-re lakom Abasártól.

Jani71 Creative Commons License 2006.11.11 0 0 1270

Megjöttem Abasárról 9 új fajtával gazdagodva (ha megered mind).  :-)

Jani71 Creative Commons License 2006.11.10 0 0 1269

Szia!

Ismét köszi a jótanácsokat. Úgy tűnik, félreértettem, amit írtál, de utóbbi

bővítéseddel már világos az egész. Ettől függetlenül azért igaz amit leírtam,

mert mint Te is tudod, vannak kifejezetten meleg, védett fekvést igénylő

fajták (pl. a Kismis Moldavszkíj, ha jól emlékszem), azokat azért ha tehetném,

csak a déli fal elé ültetném. A "bővítésedről" csak annyit, hogy azért azokat a

fajtákat, amelyeket a ház szélvédett, délkeleti sarkához viszonylag közel

tervezek, nem lesznek ám annyira védett helyen, hogy a koratavaszi napsütés

idejekorán beindíthassa a nedvkeringést, így ezen nem kell aggódnom. Tényleg

épp csak annyira, hogy nem éri őket közvetlen, vad, északnyugati szél, de azért

ott is tud fújdogálni, ha akar.

Abasár: Érdekes a dolog, mert mint írtam, a nekem írt válaszod utáni

hozzászólásodban megadott oldalt én is megnéztem és így szereztem tudomást

az abasári lehetőségről, és mivel itthon még nem tudtam minden olyant

megkapni, amelyet akartam, ma pedig megérdeklődtük a netről "lefigyelt" fajtákat, 

hát elhatároztam, hogy holnap elmegyünk oda és veszünk még néhányat, amire

van helyem.

Lehet, hogy félreértettem, amit írtál, de ha az utolsó mondatod azt jelenti, hogy

e-mailt küldesz, akkor ezt sajnos eddig még nem kaptam meg. :-(   Nyugodtan

javíts ki, ha nem jól értettem! Néha félreért az ember dolgokat.

Ja, egyébként én nagyjából 160 km-re lakom Abasártól.

Üdv! :-)

Jani

Előzmény: jacsoj (1267)
Jani71 Creative Commons License 2006.11.10 0 0 1268

Jó reggelt!

Bocs, most rohanok a dógozdába, nincs egy percnyi időm se, épp csak benéztem,

este válaszolok.

Üdv! :-)

Jani

Előzmény: jacsoj (1267)
jacsoj Creative Commons License 2006.11.09 0 0 1267
Szia Jani!

Utolsó mondatom lényege a fagyveszély lett volna... Azért írtam, hogy át kell gondolni, hogy milyen fajtát ültetsz a ház közelébe, mert napsütésben, szélcsendben február végén bizony elindulhat a nedvkeringés, és aztán a márciusi-áprilisi reggeli kemény fagyok elintézik az azévi termést.
Mindenképpen ajánlanám az új rezisztens fajtákat, nézd át alaposan, és csak azokban gondolkozz, amiknek a fagyállósága kifejezetten jó. Ugyanakkor az se baj, ha nem kell mindig permetezni (méreg).
Az oltványokat nem tudom honnan szerzed be, én Abasárról személyesen, igaz, hogy nekem csak 50 km-re van ,de nagyon megéri elmenni a választék meg az ár miatt is. Persze ha messze laksz, akkor nem éri meg elmenni, de nekem azt mondták, hogy csomagban is küldenek. Ez nem reklám, de a részleteket magánban!

Üdv: Jóska
Előzmény: Jani71 (1264)
Jani71 Creative Commons License 2006.11.09 0 0 1266

Lehet, mert nálam a mellette levő (teljesen azonos tápanyag-, víz-, napfény-

ellátottság) összes tőkénél nagyjából egyforma volt a növekedési erély,

a Baku viszont láthatóan és kifejezetten nagyobbra nőtt. Amíg nem volt

tudomásom a Kurucvérről, addig ezt a fajtát gondoltam elszaporítani az

árnyékáért tervezett ("tetővel") lugashoz. Mellesleg jegyzem meg, hogy

a tápanyag- és vízellátottság az említett tőkék esetében meglehetősen

alacsony volt, ha ennek fényében tekintünk a Bakura, még inkább látható,

hogy milyen a növekedési erélye. Ja, és éppen ez eléggé a fal tövében volt

szinte egész nap árnyékban a fal északi oldalán!!!!! És még a tőke is

egykorú volt a többi fajtával, tehát még az esetleges többlet évekkel sem

lehet magyarázni a nagyobb növést.

Előzmény: Flanell (1265)
Flanell Creative Commons License 2006.11.09 0 0 1265
Ez a Baku feltehetőleg ugyanaz, mint amiből én Bakó néven kaptam pár sima vesszőt. Direkt azért ültettem, hogy a ház előtti betonplacc fölé árnyékoló tető kerüljön. Erre első osztályú, mert nyár végén elemlámpával kell közlekedni alatta, olyan sűrű és sötét, de a termését csak a seregélyek értékelik. Már folyamatban van a lecserélése hasznosabbra.
Előzmény: Jani71 (1260)
Jani71 Creative Commons License 2006.11.09 0 0 1264

Helló!

Köszi a jótanácsokat (átgondolom) és a Moldovával kapcsolatos infót (a nekem írt

hozzászólásod utániban ajánlott oldalt is megnéztem, ezt még eddig nem láttam,

ott legalább benne van a Moldova is, ráadásul sok egyéb fajta is, amiből lehet még

csemegézni ;-)  ). Utolsó mondatodban írtad a házközelséget; bárcsak

megtehetném, hogy déli fal elé is teszek legalább a kifejezetten meleg és védett

fekvésűekből, de az egyetlen déli fal előtt díszkert van, így ez kilőve :-( , szó

szerint csak a ház közelébe tudok néhány tövet ültetni, pont úgy, ahogy írtad.

Ott azért védettebb helyen lesznek, mint ahol a többi (utóbbiaknál csak a nap-

sütés időtartamával tudok sakkozni), mert nálunk az uralkodó szélirány észak-

nyugati, a tőkék pedig a háztól délkeletre lesznek.

Üdv!  :-)

Jani

Előzmény: jacsoj (1262)
jacsoj Creative Commons License 2006.11.08 0 0 1263
Szia!

Ajánlani tudnám az új nemesítésű rezisztens fajtákat.
Nézd meg itt
Előzmény: csite (1248)
jacsoj Creative Commons License 2006.11.08 0 0 1262
Helló Jani71!

"három sor déli végén
lesznek a legkésőbb érők, utána észak felé a középérésűek, a sorok északi
végén pedig a koraiak"

Ne legyél pesszimista. A déli oldalra tedd a korai érésűt, hiszen aug. elején újdonság a szőlő. Ne akard, hogy mind egyszerre érjen be későn, mikor már mindenkinek rengeteg van.
A Moldova erős növekedésű, nagy fürtös, de idén az első termésem csak okt.15-re volt elfogadhatóan érett.
Törekedni kellene arra, hogy házikertbe olyan fajtákat kellene ültetni, ami mindennek ellenálló, mert bajos tőkénként permetezgetni az érési időt is figyelembe véve. Ugyanakkor a fagyállóság és a nedvkeringés megindulása is szempont, mert ház közelébe mások a klimatikus viszonyok.
Előzmény: Jani71 (1258)
lalá Creative Commons License 2006.11.08 0 0 1261
-Aha, meg még egy kis diglükozid-gyanúba is keveredett.
Előzmény: Jani71 (1260)
Jani71 Creative Commons License 2006.11.08 0 0 1260

Sajnos nem értek a növénynemesítéshez. Csak hobbiból érdekel a kettőnél több

fajta, egyébként van már régebbről más is, de abból egyet nem tudtam

beazonosítani, aztán az államilag elismert fajtákból van még a Csaba gyöngye,

a nem szaporíthatókból a Piros szlanka, a régi, már-már elfelejtettekből a

Csókaszőlő (ja, és még kaptam az egyik kollégámtól néhány éve egy Baku

nevűt, amit soha, sehol nem olvastam-hallottam, plusz van egy tőke Cardinál is).

Ha nem ismernéd:a Csókaszőlő és a Baku vörösborszőlők. Tavasszal ígéret szerint

kapok még Kurucvért is, ami az eszméletlen növekedési erélye miatt tetszett meg.

Más értéke nemigen van, mert a termése olyan mint a Bakué, apró, sötétkék és

savanyú.

Jani

Előzmény: lalá (1259)
lalá Creative Commons License 2006.11.08 0 0 1259
-Ilyen bázissal akár saját fajta előállításán is gondolkodhatsz.
Előzmény: Jani71 (1258)
Jani71 Creative Commons License 2006.11.08 0 0 1258

Helló!

Ismét köszi a választ. Tegnap és ma vettem összesen 25 féle csemegeszőlőt, ebből

5 félénél kettőt, egynél pedig hármat. Több félét is szeretnék, de egyelőre két

helyen voltam, ott ennyit tudtak adni az általam kiválasztottakból. Már a fajtalista

összeírásánál messzemenően figyelembe vettem az érés idejét (meleg- és fény-

igényét) és aszerint fogom eltelepíteni. Erre azért van szükség, mert a fennálló

körülmények miatt nem teljesen egyformán (egyforma ideig) fogja sütni a nap a

tőkéket. Az eddig megvásárolt fajtákon kívül kellene még Afuz Ali, Eszter, Lilla,

Sarolta. Jó lenne, ha valahol a környéken kapnék ezekből, mindegyikből csak

egyetlen tőke kellene. Ja, csak még egy gondolat az ültetéssel kapcsolatban:

emiatt a módszer miatt úgy fog kinézni a dolog, hogy a három sor déli végén

lesznek a legkésőbb érők, utána észak felé a középérésűek, a sorok északi

végén pedig a koraiak (három sor lesz É-D-i iránnyal, már a nyár végén

előkészítettem nekik a helyet, 70 cm mélyen forgatva és tápanyag-utánpótolva

a földet).

Jani

Előzmény: Cirfandlia (1255)
csite Creative Commons License 2006.11.08 0 0 1257

még egy szaktanács kérés: milyen művelési módon érdemes csemegét termeszteni, és milyen tájolással, térállással? gondolom itt nem gond a tűző déli nap!?

ui: lehet, hogy inkább borszőlőt kéne ültetnem? arról legalább kevéskét tudok :P

Előzmény: Cirfandlia (1255)
RAMBO Creative Commons License 2006.11.08 0 0 1256
Saszlát (Chasselas) is tegyél bele, én pl. nagyon szeretem. Van pirosas és fehér is.
Előzmény: csite (1251)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.11.08 0 0 1255

Helo, relatíve fiatal még a tőkénk; így minden viszonylagos:

A növekedés átlagosnak tűnik; de inkább erős; mint gyenge, szép hajtásokat hozott már a 2. 3. évben. Metszés: én minden csemegét hosszabbra (min.3-4 rügyes csapok, de van kivétel:) ) ennél egyenlőre kevés a tapasztalat;de úgy tűnik jól terem a röviden is. (Szálvessző biztos nem kell, mint egy Afúz alinál)

Hónaljra nem emlékszem, szóval ez sem lehet kiugró - eléggé szellős volt a tőkéje emlékeim szerint.

Csite: telepítés; próbáld a közeli érési idejűeket egymáshoz közel tenni; bár Aug. közepétől nem nagyon kell már permetezni;esetleg rothadás ellen de azoknak igen rövid élelmezésüi várakozási ideje van.

Jó ha a telepítés leképezi az érési sort, és erről azért tud a permetezős is, mi hol kezdődik :). De azért az látszik is, ha érőfélben van egy szőlő  - arra már nem megyünk 2hetes szerrel.

Előzmény: Jani71 (1252)
csite Creative Commons License 2006.11.08 0 0 1254

hajjajjj! micsoda meglátás! megpróbálom szétültetni őket!

Előzmény: szalonspicc (1253)
szalonspicc Creative Commons License 2006.11.07 0 0 1253

Nálam is van a kert végében egymás mellett 12 tőke 4 fajtából (4*3) 1 méterenként.  Ami tényleg super mert augusztustól szeptember végéig lehet szőlő, de a permetezésnél ez igen kényes tud lenni. Van amit már szedni kéne, van amire meg nyomni a lét. Mivel egy sorban vannak, így igen oda kell figyelni.

Jani71 Creative Commons License 2006.11.07 0 0 1252

Kedves Cirfandlia!

Nagyon köszönöm a kimerítő választ, ami főleg azért értékes, mert valódi saját

tapasztaláson nyugszik.

Esetleg a termesztéssel kapcsolatban valami: tőkenövekedés ereje,

metszésigény, zöldmunkaigény, hónaljhajtás növekedési erély, stb.?

Lehet, hogy telhetetlen vagyok? Mindenesetre ezektől fügetlenül is még egyszer

köszi a választ. :-)

Üdv!

Jani

Előzmény: Cirfandlia (1246)
csite Creative Commons License 2006.11.07 0 0 1251
Előzmény: csite (1250)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!