inkább indítsad be az almasav bontást Almasavbontó baktérium UVAFERM ALPHA-val. Ez nem bántja a bor ízét, sőt gyümölcsösebb lesz tőle a bor, de a savérzet határozottan javulni fog. Ne ijedj meg, ez is pezsgéssel jár, csak épp nem olyan hevessel, mint az alkoholos erjedés.
lalá válasz | megnéz | könyvjelző 2006.11.02 22:00:54 (462) -Szia Gréti! OK. Akkor kettőssós-savtompítás. (De csak végszükségben!) Írd már meg l.sz. mennyi titrálható savat mértél. Előzmény: gertibor (461)
A merlot már kiforrt, valszeg savtompítani kellene kicsit. Ehhez Lalá mester igért segítséget, de hát ő sem annyira szegény, hogy igérni ne tudjon..-)
A zweigeltem még forrdogál, de lehet, hogy elfogy mielőtt kiforrna teljesen. :)
Azt hiszem ilyen finom borom még nem volt. Én veszem a szőlőt, már azon gondolkodom, hogy vagy eddig nem volt zweigeltem v. ez nem az, de nagyon finom.
Nálam a hordós tételek nagyon ígéretesek. Két héttel ezelőtt, a kénezés után kissé bágyadt volt minden, de ahogy reméltem, a muskotályba visszatért az élet, nagyon kellemes illata volt.
Rendesen töltögetem a hordókat, az első fejtésen túl vagyok, deríteni nem szeretnék, csak ülepedni hagyom, szerintem le kell tisztulnia. A muskotály-küvét, ami egyidőben született a lányommal, Enikő küvének fogom nevezni. Nagyon szépen gömbölyödik, extrakt nagyon rendben van, még kesernyés a vége, még kicsit hegyesek a savai, de nagyon jól alakul.
A rizling nagyon finom lett, de egyelőre nem tudok pontosabban nyilatkozni, mert még nagyon formálódik.
féligoff:-Én a pohárból, főképpen, ha az János-áldás, az utolsó cseppig kiiszom. Úgy, hogy csak annyi marad benne ami a körmömön megáll. Más iskola. - Marcsiról meg a Marcsis topikban, mert nem akarok teljesen off lenni. (hihi)
Nem, az elejéből nem volt, csak a legvége... Elmondása szerint ezt így kell és hogy nem tanította rá senki, de ott így csinálják... Többen is. Én is hallottam ezt már így, de nem tudok igazságot tenni...
Jó-jó-hát Marcsi... Én sokszor a ruháin hökkenek meg (pl rózsaszín akármi... attól idegbajt kapok). Nincs más na. Marcsi örök.
-Hehe:szulfid. -A másikban írtam. A lényeg az, hogy nekünk kell jól tudni. Az öreg szakik majdnem mindig biszulfidot mondanak, mert ugye az a fránya hasonulás. Húsz éven keresztül javítgattam, de az utóbbi húsz évben már felhagytam vele.(hihi)
-Csak az utolsó 10 percre értem tegnap oda. Marcsi bájosan mosolygott, amikor Simon mester koccintás nélkül kihörpintette borát. De leginkább az bökött meg, hogy az utolsó cseppeket hintette a földre. Mert áldozni az elsőkkel kell. Mivel azt nem láttam, remélem megtörtént.
Hát szerintem is egy kicsit szerencsétlen laikus hozzászólásra tettél fel irónikusnak hangzó kérdést - honnan véled; hogy a fórumtársnak van akár egy tőke szőlője is, nem pusztán érdeklődő?
MÁs: kinél hogy állnak a borok? Nálam - hihetelen az okt. 1-én szüretelt (21MM) és három napra rá forrni kezdett chardonnay még mindíg pötyörög - de lassan a végére ér azért, mert már édességet nem érzek benne.
A rajnait lefejtettem (az is jó sokáig forrt) sajnos kénhidrogénes (LALa: szulid? :)) pedig jutott neki az erjedéskor tápanyag is, nem tudom, mi az oka - talán jó későn permetezték még kénnel a szőlőt. Fejtésután jelentősen csökkent a záptojás, de még nem múlt el. Most derítem, szépen letisztult már; hétévégén újra lefejtem - ha marad a büdösség akkor jön a rézszulfát. vagy mit javasoltok?
A Cirfandliról egyenlőre nem nyilatkozom (Rambo a rizlingjéhez hasonlóan) érdekesen viselkedik...
Akik itt vagyunk, gyakran nem értünk egyet bizonyos termesztési és borkészítési dologban. Vitatkozunk, beszélgetünk mindenféléről, vegyszerekről, művelési módról, terméskorlázozásról, fejtésről kénezésről, stb. Vannak kezdők, vannak haladóbbak, de majdnem mindenki úgy gondolja, hogy csak lépeget az úton, amin nem is lehet célba érni soha.
De nem szoktuk ekézni a másikat, bármit is kérdez. Légyszi ne rondíts bele ebbe a közösségbe. Ha csatlakozni akarsz, szívesen fogadunk, de ha savazni, akkor menj más topicba innen.
Nekem azért több adás is tetszett... Azt továbra is fentartom, h magyar műsort nem nagyon találsz mást... (országos adón) A műsor tecnikai megvalósítására (magyar szinten) szerintem nem sok rosszat lehet mondani. Marcsizni persze lehet, ez már szubjektív (sokan vagyunk sokfélék) de én sosem éreztem annyira zavarónak. (Aztán ha a többi nem is tetszene, azért szép helyekről szép képeket is láthatsz azért benne) Ja: és maga a szakma is üdvözölte a műsort és a borkultúra "újrahonosítására" tett törekvését. És hát valjuk be, bár jelentős fejlődés mutatkozott e téren az elmúlt években, de még nagyon sok mindent kellene tenni.
-Egy szombathelyi társaság(sajnos nem tudom kik) készitett egy sorozatot. Hát Mária ahhoz képest ... Azután spektrum, Floyd, travel. Szóval én éreztem szinte kényelmetlenül magam, amikor, Lőrincz, Bock és a többiek belementek, hogy kitalálják milyen bort kaptak a vakkóstolóra. Pedig csak a TV-t néztem.
-Ha olyan hideg lesz nem csak a vége, hanem az egész elfagy. (brrrr) -Jó munkához idő kell!(hihi) Azt lehet metszeni ami nyugalomban van. -Ha enyhe a tél felszaporodnak a kártevők, kórokozók. Ha zord, elfagyhat a szőlő. (Felénk nagyobb a valószínűsége.) Szóval olyan meglehetős kellene.
off: -Meg kellene nézni, hogy az indiánok gyűjtik-e a fát. on.
Igen az nagy kedvenc. De remélhetőleg itt már mindenki ismeri. A villányi adásokból készült is egy dvd, amit kaszásdűlőn, a hírtv-nél meg is lehet venni (1500 Ft).
Sziasztok! Ma reggel a munkába menet közbe vettem észre hogy sokan metszik a szőlőt. Ha hidegebb tél lesz vissza fagyhat a vége?Gondolom a fagytürő fajtákat metszik. Tényleg!mit hallottatok milyen tél várható? Fel hivom a figyelmét mindenkinek a hirtv-én Borbás Mária müsorát:Szombat délután 6 óra vasárnap du.4 óra.
Vagy ide is írhatnám, mint már egy másik topikban és ide jobban is illene, hogy: " 100 érv, hogy miért legyen földbirtokos. Ez a kép az első." - Borbarát
Talán az idén változott, a Balatoni borvidék nyomására. 1251-ben van egy link, ott azon a lapon a borvidékek megnevezése és részei is olvashatók. A muravidéki rész a másik körzet.