Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Hát sajnos nem tudom, tudjuk milyen banán, nagyon sok féle banán van. Csak azt tudom belőni milyen nem. A hosszúkás leveleiből nem hiszem, hogy Musa tropicana lenne, annak sokkal tömzsibbek a levelei és sűrűbben állnak. Musa itinerans sem, stb. Kicsit hasonlít a Musa basjoohoz (Japán banán) az takarással télállló, de még sok más fajtájú banán is lehet.
Musa Japonica = Musa Basjoo. Vagyis fagytűrő banánról van szó. Hagyd ott ahol most van, a fagyott leveleket vágd le, és néha egy kevés vizet adj neki. Április végén meg ültesd ki a szabadba.
Citrommal kapcsolatban szeretnék érdeklődni. Van egy kis dugványom,és nem tudom,mit kéne vele tenni. Augusztusban szedtem termő fáról,földbe dugtam búra alá,és szépen meggyökeresedett. Nemrég,a pirossal jelölt hajtást hozta. Szobában,az ablakban tartom,olyan 19-20 fokon. Kérdésem,hogy ez jó így? Tudom,hogy teleltetni kéne,10-15 fokon,de nem lesz baja,nem túl pici még ahhoz?
Szóval a kérdésem az,hogy hagyjam ott,ahol van,vagy rakjam hiegebb fűtetlen helyiségbe?És az öntözés?
Van 1 musa japonica-nk, de sajna 1 picit lefagyott a levele ősszel az első fagynál. Monjuk maradt még neki 1-2.Most kb 10 fokos szobában van de nem mozdul. Mi lenne neki a legjobb ? maradjon ott, és tavasszal ki a szabadba, vagy vigyem melegebb helyre, és hadd növekedjen segítsédeteket előre is kösz....
Úgy tudom, hogy a Törpebanán (Musa nana) bőven terem és korán. Törpe mivel nem nő 6-8 m magasra virágzás előtt, csak 1,5 m-re, de azért előbb utóbb ez is megnő. A másik törpebanánnak árult (Musa tropicana) lassabban nő, nagyon dekoratív, de sokkal később virágzik és ez is nagyra nő idővel. Próbáld meg Rappaiéknál tűnik ők árulnak több féle banánt, ha épp van nekik: http://www.rappaikerteszet.hu/ .
Egy ismerősömnek egy kis gödöllői lakótelepi (jó napos) albérleti szobájában egy ilyen kvázi "törpe banán" néhány év alatt plafonig érő terebélyes fává nőtt, nem lehetett elférni tőle. Gyönyörű volt, el se hittem volna, ha nem látom. Virágzás előtt költözött el az illető, s a fa nem bírta ki, elpusztult...
A fagyálló citrom (Poncirus trifoliata ) virágának van illata? Mert én úgy tudom nincs, de mégis ezt írják, az eladók: "Nagy hófehér bódító illatú virágait tavasszal, a kopasz ágakon hozza, 5 cm átmérőjű aromás, sárga gyümölcsei savanykásak. Teába citrom helyett megpróbálkozhatunk vele." http://www.rappaikerteszet.hu/. 2006-ban ültettem és nálam még nem virágzott.
A kertészetekben kapható banán terem . Szerintem azok sem törpe fajtájuak, csak annak mondják. Az országot akkor árasztotta el a "törpe" banán amikor egy arab sejk rendelt x ezer sejtszaporítással megsokszorozott egyedet egy banánültetvény létesítésére és meggondolta magát......
A boltban kapható banánt nem lehet elültetni, nem nő ki, de igaz ez más gyümölcsre is. Még a hétköznapi gyümölcsöket sem magról szaporítják, hanem ágból oltványt csinálnak és ráoltják más növényre. Igaz ez a narancsra is vagyis a magból kinőtt narancs, nagyon soká terem és nem lesz olyan jó a termése, oltani szokták. Mondjuk azért szép kis fa lehet a magról nőtt narancsfa, illatos levelekkel.
A banánt sarjaikról szaporítják. Venni kell kicsit a kertészetben , vagy itt szerezni valakitől. Egy egy egyed évente akár 10 sarjat is hozhat. Ilyenkor télen jobb leszedni a kicsiket, mert eszívják az erőt az öregtől. Magról is lehet banán szaporítani, de csak néhány ritka fajt. Amik a "banánt "termik és a boltban kaphatók mind vegetatív úton szaporított növényektől származnak.
Szia, a banánhoz nem tudok hozzászólni, de örülnék, ha a párod elmesélné, hogy ilyenkor télen mit kell a mangóval csinálni. (van mangós topik). Előre is köszi.
Azt szeretném kérdezni, hogy banánt hogy kell "ültetni"? Ne hari, ha értetlen a kérdés.. De a párommal kipróbálnánk banénfét ültetni, de nem tudjuk hogy kell... Jah, és szintén a páromank van vénarancsa is, és mangója is... Köszi!
A BI58 nagyon erős és veszélyes szer, azonkívül nem atkaölő, pajzstetvekre, levéltetvekre kiválló. Ha azzal permetezel csak kint szabad és napokig nem lehet bevinni a szobába a növényeket, mert a permet beszívódik a növénybe. Én mikor a cserepes pálmáim pajzstetű ellen BI58-al lepermetezem legalább egy hétig nem viszem a szobába, de még akkor is igen erős szaga van.