Keresés

Részletes keresés

Cirfandlia Creative Commons License 2006.12.06 0 0 1356

"mert a savak többsége már a mustban jelen van!! "

Sztem az összes sav jelen van a mustban :) hacsak nem savpótolsz még utána a borba.

Előzmény: kisszszoros (1355)
kisszszoros Creative Commons License 2006.12.06 0 0 1355
Az idei egy kísérleti év. nagy titkot árulok most el.... Volt egy korai Cab.Sav. szüret, ahol a mustban történt savtompítás, utána a lé kb 1/3-a el lett vonva rozénak, a maradékból lett vörös. A vörösben az erjedés végén almasavbontó strterkultúra lett adagolva, és úgy néz ki, hogy egy csodálatosan harmónikus kerek bor lesz karácsonyra.

Szóval ha valaki gyanakszik a sok savra, akkor már szüretkor utánanézhet, mert a savak többsége már a mustban jelen van!! Az erjedés előtti beavatkozás pedig jóval kevésbé érezhető meg a kész boron, mint ha a kész bor szenvedné el a macerálást.

SZERINTEM :-)
Előzmény: lalá (1353)
kisszszoros Creative Commons License 2006.12.06 0 0 1354
A 16-17 fok már elegendő az almasav bontáshoz, szerintem a starterkultúra azt a 300 körüli árat bőven megéri....

Az ideális pince 12-13 fok egész évben, az már hüvös lenne
Előzmény: gertibor (1352)
lalá Creative Commons License 2006.12.06 0 0 1353
-Úgy intéztem, hogy az erjedés utolsó negyedében, amikor 60-70g/l erjesztendő cukor maradt már nem hűtöttem, és így felment a hőmérséklet 28°C körülire. Ekkor almasavbontó startert adtam, és beindult az almasavbomlás. A bort nem szabad havonta újabb és újabb beavatkozással terhelni, mert ha még áprilisban is megmozdul mikorra lesz készen. Egyébként az a tavaszi megmozdulás (amikor megérzi a bor a szőlő virágzását), inkább a kis maradék cukor megmozdulása. A bor legjellegzetesebb sava a borkősav. sajnos a legerősebb is. Így bármilyen savtompítás őt érinti legelőször.
Hogy javítsunk a helyzeten és az almasav is csökkenjen, kitalálták a kettős-sós savtompítást amikoris kálcium-tartarát-malát válik ki. Ha megengedi a helyzet, márpedig ez évben érett szőlők voltak, viszonylag kevesebb almasavval, így lecsíphetünk a borkősavból. Azonban, mint már lentebb is írtam nem nyerjük meg az almasav helyett a tejsavat, ami ízben és a biológiai almasavbomlás által létrehozott aromákban a vörösborok jellegzetessége. Mármint a francia stílusnak, mely azt mondja:-Kierjeszteni csont szárazra és almasavat bontani. Még valami. Vannak olyan helyzetek amikor a savtartalom olyan magas, hogy nem elég a megfelelő hőmérséklet, a jó starter, a pH-t is be kell állítani, méghozzá savtompítással. Na ezt nem kívánom senkinek. Osztrák barátaid úgy gondolom ebben jobban otthon vannak, mert náluk gyakrabban fordul elő. A borász legyen birtokában mind a kémiai, mind a biológiai technikáknak, de csak mindíg a minimálisat, az okszerűt használja. Gyakorló koromban én is sok tanácsot kértem. De a munkát magam végeztem. Az elején mindíg. Azután már én is adtam tanácsokat, sőt azt is mondtam:-Figyi! Mire elmondom, megérted, visszakérdezem stb., addigra meg is csinálom.
Előzmény: gertibor (1350)
gertibor Creative Commons License 2006.12.06 0 0 1352

Kösz a hsz-t.

A pince (sajnos nem igazi pince, majdnem szuterénnak mondható, ca. 1,70m van a földben) 16-17 fokos, így gondolom a bor is kb. annyi.

1-2 fok sosem lesz ott. Nyitva kellene hagyni ajtót, ablakot pár napra, de én jobban szeretem ha ott is be van riasztva éjszakára, így ez sem működik.

 

Miért kell áprilisig várni?

Addigra a férjuram lehet, hogy megissza a zweigeltet -most az ízlik nagyon nekem is-

őt nem zavarja, hogy kicsit savas.

Előzmény: kisszszoros (1351)
kisszszoros Creative Commons License 2006.12.06 0 0 1351
Szerintem pedig ne kapkodd el. A borkősav túlhűtés esetén is kiváli 1-2 C fokon. Ezt simán tudod produkálni, ha a pinyódnak van előtere. Ha meg nem vágysz a bor mozgatására, még mindig tudsz várni tavaszig, április tájékán beindíthatod az almasav bontást, a vörösbor pedig addig jól el van a hordóban és érik....
A vegyészkedést hagyd utoljára, ha már minden kötél szakad!! Inkább legyél türelmes, és lesz egy baró gyümölcsös borod, minthogy kigyilkolj belőle egy csomó aromát mert most újbor korában savas egy csöppet.
Előzmény: gertibor (1350)
gertibor Creative Commons License 2006.12.06 0 0 1350

Ez jól hangzik:

én mindig úgy próbáltam intézni .............

Akkor légyszí azt írd meg, hogy hogyan kell azt úgy intézni.

 

Az almasavbontáshoz hány fokosnak kell lennie a bornak?

Előzmény: lalá (1349)
lalá Creative Commons License 2006.12.05 0 0 1349
-Hűha! Ez tényleg soknak tűnik. Én mindíg úgy próbáltam intézni, hogy 5,2-5,4g/l körüli legyen a vörösborok savtartalma. Ennyire beállítani csak almasavbontással célszerű. Ez viszont, mivel a boraid valószínű lehűltek, meglehetősen macerás. Tehát marad az egy g-os savcsökkentés. Így a borkősav fog egy g-ot csökkenni, az almasav marad, és sajnos hiányozni fog a tejsav kereksége. Javaslom először fél g-nyi mennyiséget hozzáadni és kóstolni. Ha a savérzet még mindíg élénk jöhet a másik fél adag. (Kalkulálni kell az induló savtartalom mérésének pontosságát is.) Az egyéb savtompítási módszerekbe nem másznék bele, mert a K-H-karbonát mellett tettük le a voksot.
Előzmény: gertibor (1348)
gertibor Creative Commons License 2006.12.05 0 0 1348

Szia Lalá!

Ma rászántam magam és ha jól mértem az egyik majdnem 7 a másik 7 savtartalmú.

Nem ártana 6-ra levinni.

üdv. Gréti

Előzmény: lalá (1318)
lalá Creative Commons License 2006.12.02 0 0 1347
-Harminc fok fölé ne menjen, mert elpusztulnak a bacik.
Előzmény: szalonspicc (1346)
szalonspicc Creative Commons License 2006.12.02 0 0 1346
Már be is raktam egy 5 literes nagyszájú dunsztosüvegbe, textilpelenkával lezártam oszt fel a cserépkályha tetejére. Majd jelzek mi lett belőle. Köszi mégegyszer.
Előzmény: lalá (1345)
lalá Creative Commons License 2006.12.01 0 0 1345
-Aha. Most már én is emlékszem hasonlóra. Nagyanyám is valami ilyenben mesterkedett. Azután egy üvegdugós kb. fél literes kis üvegben tartotta, aminek a falán nem lehetett átlátni, pedig eredetileg vízszínű volt. És azt mondta rá, hogy:-Esenc.
Előzmény: RAMBO (1344)
RAMBO Creative Commons License 2006.12.01 0 0 1344
Csak a nagyi receptjét tudom mondani: egy tálba kiönötte a bort, feltette a tűzhely fölé a kisablakba, néhány nap alatt megtört, és azt használta borecetnek. Nem kell külön beoltani semmivel, mert az etilalkohol -> acetaldehid -> ecetsav bomlás magától végbemegy oxigén hatására. Fő a nagy felület, mert annál jobban át tud levegőzni a bor. Időnként (naponta egyszer) megkavarhatod.
Előzmény: szalonspicc (1343)
szalonspicc Creative Commons License 2006.11.30 0 0 1343

Köszi. Esetleg valakinek saját tapasztalás házilag borecet készítésben, mire érdemes odafigyelni?

Előzmény: lalá (1342)
lalá Creative Commons License 2006.11.30 0 0 1342
-Ez talán egyszerűbb. A lényeg a beoltás, meg az oxigén.
http://gportal.hu/portal/geavinegar/
Előzmény: szalonspicc (1341)
szalonspicc Creative Commons License 2006.11.30 0 0 1341
Na mégis találtam. Nem ecettörzsnek hanem ecetágynak hívják. Itt a link: http://sgicenter.oai.hu/szuper/Ecetek/ecetek2.html#Ecetagy1 Elég macerásnak tűnik, de megpróbálom.
Előzmény: lalá (1339)
szalonspicc Creative Commons License 2006.11.30 0 0 1340
igen, de a készítés alatt csak az almaecet van.
Előzmény: lalá (1339)
lalá Creative Commons License 2006.11.30 0 0 1339
-Itt is nézted?
http://ecet.lap.hu/
Előzmény: szalonspicc (1338)
szalonspicc Creative Commons License 2006.11.30 0 0 1338
Borecetet próbálnék házilag készíteni egy kis elfekvő készletből (2l). Gúgli nem nagyon segített tovább, csak a németen találtam segítséget, de mindegyik arról beszél, hogy a bort valamilyen aktív ecettörzzsel kell beoltani. Van valakinek ezzel kapcsolatban valamilyen tapasztalata? Illetve honnan lehet ilyet beszerezni, készíteni?
kisszszoros Creative Commons License 2006.11.30 0 0 1337
Itt most nem iskoláról volt szó, hanem arról, hogy valaki savat akart tompítani. Gondolj bele a savtompítás milyen brutális (gyakorlatilag vegyészeti) beavatkozás. Ehhez képest az almasav bontás csak egy kis besegítés a természetnek, ami amúgy is megtörténne, de most egy kicsit gyorsabban zajlik.
Előzmény: RAMBO (1336)
RAMBO Creative Commons License 2006.11.30 0 0 1336
Dehogy! Lélekbe gázolásról szó sincs!
Van ilyen iskola, meg van olyan iskola.
Elfogadom, ha valaki másként gondolkozik, hiszen rengeteg féle jó bor van.
Előzmény: kisszszoros (1333)
kisszszoros Creative Commons License 2006.11.30 0 0 1335
eddig kénről szó sem volt :-)
Előzmény: lalá (1334)
lalá Creative Commons License 2006.11.30 0 0 1334
-Csak ne legyen a szabad kén 12mg/liter felett, ne legyen túl hideg, legyen tápanyaga a bacinak stb. (hihi)
Előzmény: kisszszoros (1333)
kisszszoros Creative Commons License 2006.11.30 0 0 1333
valóban, elbomlik, csak épp idő kérdése. Mondjuk vörösbor esetében, ha valaki nem siet, akkor akár 3 év is van rá a hordóban. Csak épp sokan esküsznek az ÚJBOR ízekre, ott pedig elméletileg nem igazán van helye a hordós érlelésnek. Sokan mások meg ugye ÜRES pincével várják az újbort, ők pedig mihamarabb innák a vöröset is.

Én csak tippet adtam, alternatívát a savtompítás drasztikus beavatkozása mellé a savérzet csökkentése érdekében. Bocs ha valakinek ezzel a lekébe gázoltam :-)
Előzmény: RAMBO (1328)
lalá Creative Commons License 2006.11.29 0 0 1332
-Persze, döntse el mindenki. Én a magamét mondom, mert így jobb.
Előzmény: Derekhegy (1331)
Derekhegy Creative Commons License 2006.11.29 0 0 1331
Teli pohárból nehezebb lenne. Ha már áldozol, akkor szerintem már nem játszik, hogy maradék vagy sem. De nem vagyok jogosult eldönteni. A szívemet egyik se bántja. Ha már eszébe jut valakinek (vagy így vagy úgy) az már jó.
Előzmény: lalá (1330)
lalá Creative Commons License 2006.11.29 0 0 1330
-Csak gondolod! (hehe)
Előzmény: lalá (1329)
lalá Creative Commons License 2006.11.29 0 0 1329
-Persze, hogy nem ugyanaz. A kibontott palack első cseppjeit a földre "suhintani" az azt jelenti, hogy az ősökre emlékezünk. A lopóból lecsöppenő bor ugyanezt jelenti. Előbb ér a földre, minthogy megkóstolhatnám a bort. A János-áldás a borozás végét jelenti. A maradékkal áldozni?
Előzmény: Derekhegy (1327)
RAMBO Creative Commons License 2006.11.29 0 0 1328
Hát szerintem elbomlik az magától is, nincs szükség ilyen pancsolásra.
Előzmény: kisszszoros (1321)
Derekhegy Creative Commons License 2006.11.29 0 0 1327
De most komolyra fordítva a szót: a St. János áldás meg a Simon borász által említett és bemutatott "áldozás az ősöknek" az nem ugyanaz.
Előzmény: lalá (1326)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!