Ha a töménységre nem figyelnek oda, akkor valóban gáz lehet - ergo paci. Ki-ki maga döntse el mit alkalmaz, nem akarok rábeszélni senkit, tettem " "-be a bio-t. Viszont tény, hogy a legtermészetesebb hatóanyag, nem szintetikus, és pl. a dísznövényeknél jó szolgálatot tehet. Nálam azoknál is bevált.
köszönöm a hozzászólásokat, majd beszámolok a tetvekről. Jelenleg egy paprikán van egy csomó, a többi eltűnt. ez viszont durván tele van. szerintem kap a permetléből. üdv!
Ez bizony nem vicc. Csak óvatosan! A nikotin felszívódik, a méreg benne marad a termésben, nem bomlik le. Nagyapám mesélte, hogy régen valaki lovat kezelt élősködők ellen nikotinos vízzel. Másnapra a ló feldobta a patáját, mert a bőrén át felszívódott. Én nem használnám. Ennél jelentősen kevésbé veszélyesek az üzletekben kapható piretrin tartalmú tetűírtó szerek. Ez NEM bio szer. Nagyon veszélyes!!!
Van még egy "bio" módszer tetű ellen: cigarettacsikk - nem vicc!
Az elszívott csikkeket be kell áztatni vízbe, 20-30 db-ot kb. 1-2 liter vízbe egy éjszakára. Kioldódik a nikotin, ami idegméreg. Ezt leszűrve ki lehet permetezni.
köszi. A csalántea főzetemhez teszek egy kis szappant, meg egy fél rövidet. Ha nem hat, legfeljebb viszek fel sört, és együtt mulatunk. A részeg tetvek, a paprika, meg én...
Nézd meg a házi veteményesben il1321 2125 és 2175 hozzászólását. De addig is, míg mindent beszerzel a permetezéshez,érdemes azt a 10-15 tetűt minél előbb óvatosan kézzel ledörzsölni. Míg nem szaporodtak el nagyon, sokszor az is segít.
a paprikám új levelein LEVÉLTETŰ jelent meg. Nem egy, nem kettő, hanem vagy tíz-tizenöt! SOS!
van dísznövényekre való permetszerünk, de azt csak a legvégső esetben akarom igénybe venni (a mandarinfáról kinyírta egyébként a tetveket). Valaki felvetette a csalánlé ötletét. Ez mi? Van otthon csalánteám, két evőkanálra öntöttem reggel két deci forró vizet, ha hazamegyek kihűl, azzal lepermetezzem?
A csalánlét azért locsoltam, mert olvastam, hogy ha növekedési lökést akar valaki adni a növényeinek locsolja csalánnal. Illetve picit sárgák voltak a levelek, gondolom mert sűrűn keltek, de mára már szépen bezöldültek. Én ugy tudom, hogy a csalánlé az nitrogéntrágya.
helló! idén én is balkonparadicsomot ültettem, bár szépen fejlődnek, de még nem virágoznak. olyan kérdésem lenne, hogy mivel/mikor permetezzem? (nem igazán szeretném, de tavaly is elbarnult egy csomó levél a nyár közepére)
Hihetetlen, de ezalatt a 3 nap alatt óriásit nőttek a palánták - még a joghurtosdobozban. :-) Úgyhogy holnap ki is ültetem őket - köszönöm a megerősítést. Egyébként pont azért vártam volna még, hogy egy kicsit hosszabb legyen a száruk, hogy mélyebbre tudjam ültetni őket.
A csalánlét mi ellen használtad? Az nem levéltetű ellen jó?
A házikertes topikban meséltem, hogy tavaly a szomszédnéninek azok a paradicsomok hozták a legnagyobb termést, amik egy hirtelen felindulásból ablakon kidobott féligrohadt paradicsomból keltek ki az előkertben. :-DDDDDDD
én nagyon kicsi palántákat ültettem kb. 2 hete, de olyat, hogy egy ismerős néni még nevette is, hogy nem ismerte fel őket, voltak 10 centisek is de kisebbek is. Jól belocsoltam az ültetőgödrüket tömény csalánlével, majd miután elültettem őket azután is csalánlével locsoltam meg mégegyszer őket és most nagyon szépek. A paradicsom nagyon gyorsan nő. Nekem kicsik is voltak, illetve nyakik beültettem őket, hogy fejlesszenek még járulékos gyökereket is. Száz szónak is egy a vége, szerintem a kicsiket is ki lehet ültetni.
Nekem azért lettek kicsik, mert túl sűrűn vetettem őket a ládába és egyáltalán nem pikiroztam őket. Nálunk van aki szabadföldbe veti a paradicsommagokat és mégis terem neki.
Tegnapelőtt kitettem a kertbe a tejfölösdobozos palántákat. Korábban az emeleti védett teraszon voltak, tehát gyakorlatilag akkor is szabad levegőn.
A manóparadicsomok kb. 10 cm-esek, jó zömök törzsűek. Szerintetek ilyen kicsiket érdemes már végleges helyükre kiültetni, vagy várjak még?
A San Marzanok viszont elég furcsák... Valamivel később is vetettem a magot, és pár hete pikíroztam szét őket. Lehet, hogy hiba volt, hogy nem palántaföldbe, hanem a frissen szétbontott 3 éves komposzt friss földjébe ültettem őket. Most azt látom, hogy sárgul a levelük. Nem fonnyad, nem szárad, tkp. frissnek néznek ki, de sárgák. :-O Ez vajon mitől lehet?????
Szerintem itt fél órán belül nagy zuhé lesz. Kinnhagyhatom őket? Remélem, jég azért nem lesz...
A méhecske nem feltétlenül, elég, ha rázva vannak a virágok. Szerintem a 8-10 fok éjszaka egyáltalán nem hideg, attól nyugodtan ki lehet rakni. Arra vigyázz, hogy ne kerüljenek hirtelen tűző napra. Inkább ahhoz kell szoktatni most, nem a hideghez. És túl melegben nem köt rendesen termést a paradicsom, ha bent hagyod, napközben erősen szellőztess.
help! Paradicsomnak kell mehecske? Uj uveghazam van, meg bent van az osszes, mert a heten meg vannak/lesznek hideg (nem fagyos, csak huvos) ejszakak. De mar viragoznak - mit tegyek? Kirakjam oket a 8-10 fokba aludni, vagy maradhatnak meg egy kicsit a paras, meleg bolcsodeben? Kb 60 centisek a bebik.
A nedves rongyot nappal kell nézni, bújik-e alatta valaki. Az mindenesetre megnyugtathat, hogy minél nagyobbak, annál kevesebbet számít a rágás. Egy nagy növény már elbír egy-két csigát vagy hernyót. Hernyó nem valószínű, az először kicsit rág, nem szokott hirtelen nagyként megjelenni. Jég nem lehetett abban a nagy esőben?
Felmentem éjszaka, de csont árnyékban vannak, nem láttam a földet, csak a szárukat. VEszek egy zseblámpát. Mindegyik virágföldben van, idén kb. 300 literrel vettünk, annyi mindent összehordtunk a tetőteraszra. A trágyát is boltban vettem, nem tudom, hogy mi lehet a gáz. Találtam az egyikben egy muslinca szerű valamit, azt kinyírtam, de nem hiszem, hogy az a baj. Egy-két pók is van a környéken, de nagyon picik.
Egyébként a megrágott levelek is fejlődnek, új sérülések nincsenek. Ja! A paprika mellett van négy láda paradicsom is a korlátra erősítve, és azokon nyoma sincs semmi rágásnak. kopp-kopp...
Nedves rongyot rakhatsz a földre próbaképpen, esetleg némi sörrel meglocsolva. A földszintről csak nem csal föl csigát. Földdel vagy valamivel esetleg följuthatott. Bár az egyik képen mintha be is lenne szakadva a levél, az inkább ütésre utal.
csiga az elsőn? nem hiszem. nézegetem őket minden nap többször is. Menjek fel éjszaka? az feladat. majd megpróbálom. Ha álmosan találkozom egy csigával, annak adok, az tuti.
szépen növögetnek, belülről nagyon szép világos zöld új levélkéket hoz. Reménykedem benne, hogy nem lesz velük gond. Kaptak tejet, meg barátnőm megküldte őket ún. ezüstvízzel.