"Nem várhatjuk el tőle, hogy a megszokott, kitaposott ösvényen haladjon, mert előbb - utóbb beleállna a földbe.
A legnagyobb külföldi csapatok is képesek úgy megújulni"
Elismerem, igazad van. Ám én nem ezekkel az érvekkel vitatkoztam. Természetesen jó dolog, ha egy előadó/zenekar új utakat keres, folyamatosan megújul, meg akar újulni - és mindezt sikeresen teszi. Azt mondtam, szvsz. mindezek ellenére ítélem egyre hervadtabbnak Ákos zenéit. Nem a megújulással van problémám. Sokan feltehetőleg épp az "új" zenéje, változtatásai miatt szeretik/szerették meg. Semmi gond nincs ezzel.
Én különbséget tennék dalszöveg és vers között. Előbbi bizonyos szempontból több, de jóval inkább kevesebb. Azazhogy más!
"a költő definicója: az a költő aki verset ír. az, hogy milyet az más kérdés"
Ez rendben van, csak akkor a verset is kéne definiálni!:))) Jajj, de nehogy megtegyük! Nem lehet!:))
Én is összességében pozitívnak tartom a változásokat mind a zenéjében, mind a szövegeiben. (persze biztosan vannak, akinek az újabb stílusa nem jön be)
Úgy gondolom, sikerült előre lépnie, a kicsit rockosabb hangszerelés miatt pedig kiszélesedett a tábora mind a stílust, mind az életkort tekintve.
Azt is mondhatnánk, hogy egy előre, profin megtervezett irányváltásról van szó, ugyanakkor a korábbi munkáitól, hangzásától sem fordult el, melyet bizonyítanak az ÚT-en a gyönyörű balladák. (Kicsit tartok is tőle, hogy az Ölelj meg újra ősszel a csapból fog folyni...:))
Nem várhatjuk el tőle, hogy a megszokott, kitaposott ösvényen haladjon, mert előbb - utóbb beleállna a földbe.
A legnagyobb külföldi csapatok is képesek úgy megújulni, hogy sikeresek maradjanak, új rajongókat szerezzenek és a régiek zömét is megtartsák. (Most hirtelen a Queen és David Bowie lemezei jutnak eszembe, melyek egymástól szélsőségesen eltérő, ugyanakkor vérprofi lemezek)
Sztem Ákosnál is ennek a folyamatnak lehetünk a tanúi.
MarK
Korrektül összefoglaltad, egyet tudok érteni. Valóban nehéz stílusokat összehasonlítani, de ahogy te is utalsz rá, az igényességet, a zenei képzettségük közti differenciát észre lehet venni....
Ez is csak saját vélemény, egyetérteni nem fog vele senki, tetszeni se fog, de akkor is: Ákos messze van a költőtől. Attól még, hogy ő sokezer rajongója társaságában annak tartja magát, még nem az.
Ezen ne vesszünk össze, én így látom.
Zenei érdemeit viszont természetesen nem lehet elvenni.:)
Valóban nem kommersz zenét játszik Ákos (bár a korábbi albumai sem voltak azok), de ennek ellenére én is úgy látom, hogy egyre gyengébb produkciókat készít. Ez csak személyes vélemény persze, mint ahogy az is, hogy "a helyzet az, hogy Ákos nem lett gyengébb".
Számomra is az első pár album az etalon.
A többivel egyetértek.:)
Én nem a zenéjére gondoltam, mikor azt írtam, hogy nem jön be, hanem a szövegekre. Fejlődjön nyugodtan, áldásom rá, örülök, hogy másoknak tetszik. Nekem nem annyira.
Azzal viszont teljesen egyet tudok érteni, hogy nem lehet egyhamar megunni. Legalábbis nekem még nem sikerült. :)
Szóval társadalombírálat... már a Tankcsapda is ír ugyanilyen színvonalú szöveget. :) (Agyarország album)
"Egy költőtöl nem lehet elvárni azt , hogy egész életében lírai témákat írjon."
Én azt hittem, hogy ez dalszöveg, nem vers. ;-)
Tudom! Ismétlem, én arra próbáltam utalni, hogy azzal a filmzenével egy csapásra ismertek lettek olyanok előtt is, akik addig azt sem tudták, ki az a Kispál és a borz.
Esetleg többen megpróbálkoztak az addigi, és filmet követő Kispál szólóanyaggal...
Ha már a lemezeladásokról beszéltünk.
"A Csinibaba dallal Ákos előtt rohannak Kispálék":
azért ne felejtsük el h. ez egy feldolgozás volt,és ha jól tudom épen ezért Kispálék a WC-ben tartják az érte kapott és egyébként egyetlen aranylemezüket.
"Szerintem is eléggé gyengélkedik mostanában Ákos, pontosabban nem hozzá illő hangot próbál megszólaltatni"
A helyzet az, hogy Ákos nem lett gyengébb legfeljebb már nem annyira "könnyüek" a szövegei mint a Test c. album idején voltak. A zenéi meg egyre progressszívebbek, így helyenként nehezebben emészthetőek.
Ami pedig a társadalombírálatot illeti ő is elmondhatja a véleményét a világról.
Egy költőtöl nem lehet elvárni azt , hogy egész életében lírai témákat írjon.
lezárásképp: Ákos munkásságában az a legjobb szerintem, hogy nem lehet öt perc alatt megunni.
gr657: "Nem a szinvallasrol van itt szo, hanem arrol, hogy ugy tunik, mintha Akos bort inna es vizet predikalna."
Először arra szerettelek volna kérni, hogy fejtsd ki ezt egy kicsit...de aztán arra gondoltam, inkább hagyjuk...csak újabb vitaindító lenne...semmi szükség rá.
stevebi: "De az ilyen támadások, médiasugallatok miatt nem hiszem ,hogy az lenne a helyes út, ha Ákos addig polírozgatná a szövegeit, amíig a baloldalnak is megfelelne..."
Nyilván nem :).
"Sztem ott viszont tévedsz, hogy a Csinibaba dallal Ákos előtt rohannak Kispálék....az egy múló sláger volt (igaz, örökzöld), de Ákos amíg meg tud újulni, addig a Kispálék folyamatosan ugyanazt a nótát húzzák."
Számtalanszor tapasztalhattuk már, hogy a lemezeladásokhoz nem feltétlenül van köze a zenei minőséghez, szinvonalhoz. Egyébként pedig csak ismételni tudom magam: a Csinibaba végleg Ákos-szintű, országos ismertséget jelentett a Kispál és a borz sázámra.
"Pécsen én több Kispál koncerten voltam (a diákévek miatt futottam beléjük), így hallhattam a pontatlanságukat, a gyér megszólalást, no és hogy a technikás zenei tudástól távol állnak.
Mivel a zenéjük nem mutat fejlődést, ezért kénytelen Lovasi az általam leírt szereplésekhez nyúlni.
Ezért érzem azt, hogy Lovasi nem csak politikailag csipkedi Ákost, hanem szakmailag is féltékeny. Hisz' amíg Ákosra inkább jellemző a maximalitás, a makulátlanságra való törekvés, a pontosság a Színpadon, addig Kispáléknak teljesen más 'Színpadképük' van."
Értem mire gondolsz, de egyvalamit ne felejtsünk el. Kettőjük zenéje teljesen más gyökerekből fakad, más az attitűd, a feeling, a megszólalás.
Túlzok persze, de ez majdnem olyan, mintha a Rolling Stones-t és a Kraftwerk-et hasonlítanád össze. Nyilván a Kispál nem annyira rockkos, Ákos pedig nem annyira elektronikus, de akkor is:
Lovasiék zenéjéhez nem kell külön fellépőruha, nem kell kivetítés, extra fények, stb. mindegy milyen a pergő, a hangszínek sem annyira érdekesek. Legyen meg a harmónia, a szövegvilág, oszt' csapjunk a húrok közé. Ákos máshonnan indult, és bár az ő dalai is élvezhetőek egy szál gitáron, az ő műfajában fajsúlyosabbak a show-elemek - talán nagyobb szervezést is igényelnek az ő produkciói, s előbb-utóbb egyre profibbá is vált. Mindenesetre attól még néha ő is pontatlanul játszik/énekel, bár meglehet, Lovasit sem vírtuóz gitárjátékáról ismerjük. Tény: mindkettőjük hozott egy kis eredetiséget a hazai zenei életbe.
(ami engem és a Kispált illet, az első 3 lemezt még kedveltem, koncertjeikre is jártam(kb. 95-ig), aztán az Ágy,Asztal,TV lemez után később már nem tartottam olyan érdekesnek, de azért olykor figyelemmel követtem őket)
Mark üzenete potosan fedi a tényeket. :)
Valamint az időpont kb Másfél hónapja megvan már, és a web oldalunkon is ez szerepel azóta.
Tehát a 2 dolog független egymástól.
Egy korábbi alkalommal (néhány hónappal ezelőtt) hasonló okból én is megpendítettem ezt a dolgot...
...jó kis vita kerekedett belőle...
A konkluzió: egyik klub sem foglalkozik a másikkal...és szerintük az egyes klubbok látogatói között sincs átfedés...
Ha jól tudom arról volt szó hogy e hónapban 1kis "andante"-izelítőt kapunk valamelyik tv csatornán és h. már el is készült,még júliusba ez a kis filmecske szerűség.Tud valaki előrejelzést adni ezzel kapcsolatba?
Megvédi a saját igazát????Miféle igazat véd meg valaki azzal h. az általa említett lehengerlő mondatokat újabb marhaságokkal fedi?Szerintem ezzel csak maga alá ásott!
Az meg azért nem nyerő, mert az eladás rohamosan csökkent, főleg a 90-es években. Vagy rosszul értelmezem a "minden idők" kifejezést.
Mondjuk a Hungária meg a Neoton a 80-as években 100ezres nagyságrendben adott el lemezeket ( 100ezer alatt szinte bukásnak számított egy album), a BB meg talán az Elmondatottal érte el az "egyéni" csúcsát ( egy akkori nyilatkozatban mintha 80000 példányról beszélt volna Ákos, majd utánanézek a cikkgyűjteményemben ). A Karcolatokról egy 55ezres szám dereng, azóta eltelt 10 év.
Tehát pl Fenyőmiki vagy a Dzsimi 1milla fölött jár, míg a Főhős csak közelít afelé.
Jó tudjuk nem volt cédémásolás, stb...
Nameg az ár.
Az első BB kazimat 195 Ft-ért vettem '89-ben.
Az első BB BS koncertre már 350 Ft-ért be lehetett jutni.
Nosztalgia OFF
A KAU meg egy fehér holló.
Ha jól emlékszem a CMN is felmászott egy kis időre a MAHASZ listára.
Inkább egy minden idők lista kéne csak magyar előadókra, és az sem lemezenként, hanem összesítve. Az árulná csak el azt, amire szerintem kíváncsiak lennénk. (Konkrétan ki adott el több lemezt életében...)