Kapaszkodj meg, ilyen van nálam is, ha nem is ennyire erős...13 éve nem láttam ilyet, legalább is az én kertemben. Kitépni, eltüntetni. aztán rezet neki! Alternatív megoldás a Mikal C 64, ez felszívódó komponenst is tartalmaz. Szerintem a betegséget az évszakhoz képesti brutál hőség hozhatta elő.
Én hasonlót találtam egyetlen tővel, de azonnal, cirka 5 mp gondolkodási idő után felhúztam, és elégettem. A helyét is bepermeteztem, meg a többi paradicsomot is Zetanillal. (Azért azzal, mert éppen az volt itthon, meg Champion, de előzőleg Championnal kaptak.) És azóta nálam nem terjedt tovább - most én is kopogok a fán :-)
Én is küldök nektek 2 beteget, ahogy elkezdődött a betegség, kasuminnal permeteztem ez nekem mindig bevált én virusra gondoltam.Nálam ezt kapja az uborka és a bab is rövid lejáratú és egy kis üveg /50ml/ 570 Ft. 5l-hez 15ml. kell. ezt még bevállalom
Nem fajta specifikus a betegség, mert ami beteg az korál de két oldalról mellette is az van. Kihúzni se mertem, hogy nehogy jobban szétszórjam a betegséget. Most úgy néz ki megállt a baj mert egy hete nincs újabb beteg.
Nálam a korai paradicsomnál volt hasonló tünet.Jól megöntöztem, tápoztam,az alsó leveleket leszedtem.Úgy néz ki, hogy nem betegség, de én előre védekeztem.A képek a karósról készültek, az első 2 az öntözött, védett helyen lévő, a második 2 a szeles kertemben lévő.
Legjobban az Amistart ajánlotta (csak 3 nap az ÉVI-je), de hanyattestem, mikor megláttam az árát a gazdabolt weboldalán - 5e ft a 2 dl-es. Kicsit drága lenne idén nálunk az a 10-15 tő paradicsom.... :-)
Mindenseetre létezik olcsóbb megoldás is:
Dithane M45
Mikal C64
Champion 50 WP
(ezek 7 nap ÉVI-sek)
Ahogy néztem egy kis zacskó ezekből 100 ft alatt van. Most megyek gyorsan a boltba, talán délig még nyitva vannak.
Itt vannak a képek a levelekről. A teljesen sárgákat nem fotóztam, azokon már nem látszanak a tünetek. Sajnálom a növényeket, de nekem szerencsére van sok másik, ennél finomabba fajta szabad földben, dísznövény is van, amivel ezeket esetleg pótolni tudom, de szerinetem még egy jó darabig nem fognak tönkremenni. Úgy tudom, az atkák nem szeretik a párás környezetet, de a sok nedvesség a paradicsomnak sem tesz jót. Atkaölő szerekkel nyilván lehetne permetezni, de a termés nem sokára érik, úgyhogy így maradnak. Sorrendben: 1. a növényről leszedett levél fonáka 2. színe 3. lehullott levelek
az enyém megállt a fejlődésben. A 12 tőből három vagy négy olyan van, amin az elmúlt napokban indult egészséges hajtás. nagyon sajnálom őket, de azért öntözgetem meg nevelgetem őket.
Az én balkonparadicsomjaimnak is sárgulnak az alsó levelei. A termésnek nálam nincs baja. Tápanyaghiány nem lehet, mert sokkal erőteljesebb növekedésű fajtám is van ugyanebben a virágföldben, és azok kifogástalanul fejlődnek. Időnként Wuxalt is kapnak. Én atkákra gyanakszom. Nagyon picik, alig látszanak, de nagyon tönkre tudják tenni a növényeket. Az egészséges leveleken is vannak apró sárguló foltok, és sok levél félig zölden lehullik. Az enyémek helyenként tetvesek is, de nem ez a fő baj, meg azt te is látnád. Tavaly ugyanilyenek voltak a balkonparadicsomjaim, csak később jelentkeztek a tünetek. Akkor a fagyokig megmaradtak. Majd teszek föl képeket a levelekről.
A paradicsom-, a paprika- és az uborkatermesztésben a kalciumnak van különösen fontos szerepe, mivel a szénhidrát- és a nitrogén-anyagcsere zavartalanságát biztosítja. A másik lényeges szerepe a pektin - anyagcserében van, s ilyen értelemben a bogyók keménységét befolyásolja, ami növeli a termés szállíthatóságát. Közismert élettani betegség a bogyók csúcsrothadása, amelynek oka éppen a kalcium hiánya.
JAVASOLT KIJUTTATÁSI IDOPONTOK ÉS MENNYISÉGEK:
Palántanevelés: hetente 3-szor öntözni 0,2%-os, kéthetente permetezni 1%-os BIOMIT PLUSSZ® oldattal. Állandó helyre vetett paradicsom, paprika, uborka: 4 alkalommal (2-szer aktív növekedéskor, virágzás kezdetekor és terméskötés-termésnövekedéskor) permetezni, esetenként 2-5 1/ha dózisban. Fólia alatt, üvegházban: 4 alkalommal (palánta kiültetés utáni 6-8. napon, aktív növekedéskor, virágzás kezdetekor, terméskötés-termésnövekedéskor), vagy folyamatosan 2 hetente permetezni, esetenként 5-6 dl/1000 m2 dózisban. A BIOMIT PLUSSZ® használata elosegíti a paradicsom, a paprika és az uborka fürtök kötodését és a. éréslefutás felgyorsulását, ami cc~;t jelenti, hogy az áru korábban kerül piacra. Emeli a termés tápértékét (növeli az ásványi anyagok tartalmát) és ízesebbé teszi azt (javuja a sav-cukor aránytj. A szer magas kalciumtartalma megakadályozza a paradicsom és a paprika csúcsrothadását. Folyamatos permetezéssel csökkentjük a paradicsom, a paprika és aa uborka gomba- és baktériumbetegségeinek a megjelenését. Gazdasági elonnyel is lehet saámolni, mivel minél hamarabb kerül piacra a primoráru, annál magasabb az ára.
Zöld flakon, elején nagy betűkkel, hogy "40 Ca". Piros kupak. Nem tudom a nevét, nincs itt. Tegnap adtam nekik belőle, de már két olyan véleményt is hallottam, hogy gombafertőzésük van. Topsin vagy mi a neve annak a szernek amit ajánlottak.
Komolyan mondom, ahány embert kérdeztem, annyi mindent mondtak.
-sok víz -kevés víz -kicsi élettér -gombafertőzés -kén, foszfor, vas, kalcium-hiány (külön-külön) -kalcium hiány biztos nem, az a paprikára jellemző
Megjegyzem, hogy a paradicsom mellett az erkélykorláton van három láda paprikám, és azok GYÖNYÖRŰEK. A pritaminpaprikán 27 kis virágot számoltam össze.
Paradicsom aszalás. Paradicsom csak lukulusz lehet. Hozzávaló régi hűtő rácsa, alá akármilyen tálca arra fog csepegni a lé. Só nem jódozott. A paradicsomot hosszába három felé vágom, ha kicsi csak két felé, a két szélső szelet héját levágom nagyon erőssen besózommind a két oldalról és a rácsra rakom. Álltalában ezt este v. délután készítem reggelig hagyom lecsöpogni akkor kitörlöm alóla a lét és kiteszem a napra. a legyek nem mennek rá mert nagyon sós. Ha nagy meleg van 3-4 nap alatt kész. minden este behozom az elején ha van alatta lé mindig kitörlöm és ahogy aszalódik össze úgy rendezem át a tálcákat. Én egyszerre három tálcányit aszalok Sajnos volt már olyan, hogy esett az eső akkor a légkeveréses sütőben fejeztem be kb. 80 fokon.Van aki gyümölcs aszalóban készíti, de anpon szárítottnak nincs párja.
Nem kell csontszáraznak lenni csak olyannak, hogyha megfogod a kezeddel ne maradjon a kezed nedves.
Ekkor fogom a háztartási ollóm és kis darabokra felvágom , ezt álltalában a TV előtt ülve hajtom végre.
Amit az üzletekben árulnak az szeletben van, és úgy teszik olajba, na ha ebből akarok a salátába tenni, vagy belesütöm a toszkán lapos kenyérbe, vagy a csilis muffinba akkor azt az olajos valamit kéne vagdosni. Egyszer volt nekem olyan csak mert először vettem egy üveg olasz terméket, hogy tudjam milyennek kell legyen az íze. És sokkal több olaj kell hozzá ha szeletben van. A megmaradó fűszeres olajat télen saláta készítésre és ételek ízesítésére használom.
Ezután kis csinos üvegekbe töltöm teszek bele fekete, és piros borsot, egy apró csilit, egy levélke rozmaringot-és bazsalikomot amit már előtte 1 napig fonnyasztottam. felöntöm olajjal készítettem már olivával, kukorica olajjal, vegyes
dió, buzacsíra, rizs fekete ribizli olajjal erről van képem.
Másnapig nem zárom le mert még utána kell tölteni. Kb. 6-7 éve készítem, még soha nem romlott el, azt, hogy meddig nem avasodik meg nem sikerült kipróbálni mert minden évben elfogy pedig nagyon sokat készítek. De aki egyszer kapott az mindig kér belőle
Bemásoltam Neked mégegyszer, úgy szeretném ha másnak is lenne, mert nagyon finom és egészséges.
Meglódultak a paradicsomok az utóbb napok kiadós esőzései után. :-)
A saját palánták (manó) is hirtelen úgy megnőttek, hogy fel sem ismertem őket. :-)
Viszont a gyomok még náluk is erőteljesebben növekednek. :-((( Két napig nem voltam hátul, valami hihetetlen, milyen porcsinszerű szőnyeg van a paradicsomok között. :-( Jó kis hétvégi program lesz a gyomlálás... :-(
Legnagyobb bánatomra, tegnap arra mentem haza, hogy a termések elkezdtek alulról feketedni. A szakik a mezgazd. boltban azt mondják, hogy egyértelmű kalcium-hiány. Vetettek velem 700,- Ft-ért egy liter folyadékot, amivel le kell permetezni csórikáimat. (mármint a paradicsomokat).
Van egy szuper hely, ahol képpel illusztrálva megtalálhatod, hogy melyik tápanyaghiány milyen tüneteket okoz. Ugyan angolul van, de a képek magukért beszélnek: <a href="http://4e.plantphys.net/article.php?ch=t&id=289" target="_blank">ITT</a>
Tavalyelőtt volt az a borzalmas fitoftóra "járvány", amikor úgy nézett ki a paradicsomágyásom, mintha lángszóróval ment volna végig ott a Darth Wader. :-)))
Akkor - ha jól emlékszem - réztartalmú permetszert ajánlgattak, de nem tudom, hogy ez a sárgulás vmi hasonló gombafertőzés lehet-e, és hogy mi jó rá.
Én elvből nem szívesen permetezek, max. a szőlőt meg a gyümölcsfákat - ha nagyon muszáj....
Nagyon szupi!Én a korai törpe paradicsomokat, amikor már szépen sárgul a termés, kicsit fel szoktam húzkodni, épp csak annyira, hogy megszakadjon kicsikét a gyökere.Így hamarabb bepirosodik.Ez csak az elsők siettetése.