Keresés

Részletes keresés

Gox Creative Commons License 2007.06.24 0 0 1502
Nálam is rohamosan érik a korai fajta.Leszedtem a pirosakat, és kitettem a napra, utóérni.A maradék így mégjobban érik.Az első kép a "bolti", amit télen kacsosan árultak mindenhol.Abból szedtem ki magot.Vetés után 5. napon kikelt.
Előzmény: CBNora (1501)
CBNora Creative Commons License 2007.06.23 0 0 1501
Ezeket a bogyókat azokról az atkás-tetves-kabócás balkonparadicsomokról szedtem. Van még rajtuk rengeteg picit sárgásabb. A sok kertevő ellenére még mindig egész jól néznek ki, úgy tűnik, fogunk tudni szedegetni róluk, míg a nagyobb bogyójú fajták is szedhetők nem lesznek. Jövő hét elején már a Subarctic Maxikról is lehet enni. Azoknak is foltosodik a levelük, az szerintem is gomba. Azon se izgatom magam, azzal a foltosodással elég sokáig el szoktak éldegélni a növények, és teremnek is. Az igazán finomak meg úgyis a magas fajtákon lesznek, azok közül a szilva hasonlóan gombás-foltos, de fejlődik rendesen tovább.
Gox Creative Commons License 2007.06.22 0 0 1500

A korai paradicsom, nálam is szárad alul, de szépen érnek a bogyók.Ezeket idén messze ültettem a karósaktól, mivel számítottam rá, hogy felszabadul a helye.

Képek csak a karósakról készültek.

zsebi41 Creative Commons License 2007.06.19 0 0 1499

Hát szerintem elég jól látszanak, és elég rondák. Nem voltak illuzióim evvel a nyárral kapcsolatban, ilyen enyhe tél után ez várható volt.

 

Most örülök, hogy nincs meg a nagy kert a 36 gyümölcs fával, ott lenne még csak probléma, most majd ehetem a szép egészséges agyon permetezett gyümölcsöt vagy nem eszem.

 

Itt csak eper, málna, és ribzli van.

 

Még az uborkámban bízom nagyon, azt még jobban szeretem mint a gyümölcsöt. képes vagyok 1/2kg. nyers uborkát egyszerre megenni.  Az apró cukkini, és patiszon első adagja már finom savanyú alig birom megállni, hogy ne egyem meg.Olyan szépek a sárgák és zöldek vegyesen, ja és finomak.

Előzmény: CBNora (1497)
CBNora Creative Commons License 2007.06.18 0 0 1498
Ha vírus, akkor csak kidobni lehet. Vírusfertőzés esetén szerintem rovarölővel érdemesebb permetezni, ha mindenképpen permetezni akarunk, mert a vírusokat általában a levéltetvek terjesztik, meg esetleg mi magunk fertőzött késsel.
Előzmény: zsebi41 (1491)
CBNora Creative Commons License 2007.06.18 0 0 1497

Valami hosszúkás állatkák is mászkálnak a levélen, atka méretűek. A mikroszkópban jól látszott a szövedék is a levél fonákán. A felvétel sajnos nem adja vissza, videokamera van a mikroszkópon, nem fényképezőgép, nincs igazán jó képe.

 

CBNora Creative Commons License 2007.06.18 0 0 1496

Az enyémen biztos, hogy nem gomba van. Megnéztem mikrószkóppal, tényleg atkás. Azon kívül szabad szemmel láthatók rajta levéltetvek és kicsi zöld kabócák. Ezek a kabócák is veszélyesek tudnak lenni, a fiatal paprika palánták pár napra lekókadnak, ha belekóstolnak. Találtam még a paradicsom levelén egészen fiatal imádkozó sáskát is, van mit egyen.

A gombabetegség azért is valószínűtlen volt, mert nálunk mióta kitettem őket, összesen talán 3x esett az eső, és még a harmat sem éri őket az ablakban. Az atkáknak viszont kedvez a száraz levegő.

Nem lesznek semmivel permetezve, a szabad földieknek nincs bajuk, a balkonparadicsomok nem nélkülözhetetlenek.

Persze attól még a tieden lehet gomba, fényképen más, mint életben.

 

Előzmény: Zitka (1486)
zsebi41 Creative Commons License 2007.06.16 0 0 1495
Miután már levan permetezve én is kihúzom.
Előzmény: írhaTOM (1492)
zsebi41 Creative Commons License 2007.06.16 0 0 1494

A betegséget megelőzően már kétszer kaptak rezet. 1x csak tisztán réz hatóanyagut rézoxikloridot, utána mikált  ezért  aztán nem azt adtam hanem a kasumint.

 

Bele gondolni se szeretnék abba ha mind így nézne ki. Tavaly vettem 4 tövet kertésztől, hogy legyen koraim is abbol 1 u.i. lett.

 

Ebben az évben csak magam nevelt palántát ültettem, hogy ne hurcoljak be betegséget. hát ez se vált be.

Előzmény: Frint (1493)
Frint Creative Commons License 2007.06.16 0 0 1493
Kapaszkodj meg, ilyen van nálam is, ha nem is ennyire erős...13 éve nem láttam ilyet, legalább is az én kertemben. Kitépni, eltüntetni. aztán rezet neki! Alternatív megoldás a Mikal C 64, ez felszívódó komponenst is tartalmaz. Szerintem a betegséget az évszakhoz képesti brutál hőség hozhatta elő.
Előzmény: zsebi41 (1491)
írhaTOM Creative Commons License 2007.06.16 0 0 1492
Én hasonlót találtam egyetlen tővel, de azonnal, cirka 5 mp gondolkodási idő után felhúztam, és elégettem. A helyét is bepermeteztem, meg a többi paradicsomot is Zetanillal. (Azért azzal, mert éppen az volt itthon, meg Champion, de előzőleg Championnal kaptak.)
És azóta nálam nem terjedt tovább - most én is kopogok a fán :-)
Előzmény: zsebi41 (1491)
zsebi41 Creative Commons License 2007.06.16 0 0 1491

Szia!

 

Én is küldök nektek 2 beteget, ahogy elkezdődött a betegség, kasuminnal permeteztem ez nekem mindig bevált én virusra gondoltam.Nálam ezt kapja az uborka és a bab is rövid lejáratú és egy kis üveg /50ml/ 570 Ft. 5l-hez 15ml. kell. ezt még bevállalom

 

Nem fajta specifikus a betegség, mert ami beteg az korál de két oldalról mellette is az van. Kihúzni se mertem, hogy nehogy jobban szétszórjam a betegséget. Most úgy néz ki megállt a baj mert egy hete nincs újabb beteg.

Most ugyan nem halljátok de kopogok a fán

a betegekribizli paradicsomlassan elkezdődik az érés
Gox Creative Commons License 2007.06.16 0 0 1490

!!!!!

Előzmény: Zitka (1489)
Zitka Creative Commons License 2007.06.16 0 0 1489
Ez enyémen egyértelműen gombafertőzés, jól látszik a fekete pöttyösödés is :-( a sárguláson.
Előzmény: Gox (1487)
Gox Creative Commons License 2007.06.16 0 0 1488
A képek amik lemaradtak! Tanulok ám, ott  a bazsalikom a paradicsom mellett.A zeller is, csak alig látszik.
Előzmény: Gox (1487)
Gox Creative Commons License 2007.06.16 0 0 1487
Nálam a korai paradicsomnál  volt hasonló tünet.Jól megöntöztem,  tápoztam,az alsó leveleket leszedtem.Úgy néz ki, hogy nem betegség, de én előre védekeztem.A képek a karósról készültek, az első  2 az öntözött, védett helyen lévő, a második 2 a szeles kertemben lévő.
Előzmény: Zitka (1486)
Zitka Creative Commons License 2007.06.16 0 0 1486

Megkérdeztem Antisystemtől a növényvédős topikon.

Legjobban az Amistart ajánlotta (csak 3 nap az ÉVI-je), de hanyattestem, mikor megláttam az árát a gazdabolt weboldalán - 5e ft a 2 dl-es. Kicsit drága lenne idén nálunk az a 10-15 tő paradicsom.... :-)

Mindenseetre létezik olcsóbb megoldás is:

Dithane M45

Mikal C64

Champion 50 WP

(ezek 7 nap ÉVI-sek)

 

Ahogy néztem egy kis zacskó ezekből 100 ft alatt van. Most megyek gyorsan a boltba, talán délig még nyitva vannak.

Előzmény: CBNora (1482)
_fatu_ Creative Commons License 2007.06.12 0 0 1485
nálam is ez van (az alsó levelei, egyelőre), pont most akartam megkérdezni, hogy mitől, amikor megláttam a képeidet.

akkor most mindenkitől: mi ez? mit lehet tenni ellene?
Előzmény: CBNora (1482)
CBNora Creative Commons License 2007.06.12 0 0 1484
Akkor a képek alapján nálunk komolyabb szakértők talán tudnak valamit tanácsolni.
Előzmény: Norbipapa (1483)
Norbipapa Creative Commons License 2007.06.12 0 0 1483
csontra ugyanígy néznek ki az enyémeim!!!!!

ennek a végső stádiuma a leszáradás...
Előzmény: CBNora (1482)
CBNora Creative Commons License 2007.06.12 0 0 1482
Itt vannak a képek a levelekről. A teljesen sárgákat nem fotóztam, azokon már nem látszanak a tünetek. Sajnálom a növényeket, de nekem szerencsére van sok másik, ennél finomabba fajta szabad földben, dísznövény is van, amivel ezeket esetleg pótolni tudom, de szerinetem még egy jó darabig nem fognak tönkremenni.
Úgy tudom, az atkák nem szeretik a párás környezetet, de a sok nedvesség a paradicsomnak sem tesz jót. Atkaölő szerekkel nyilván lehetne permetezni, de a termés nem sokára érik, úgyhogy így maradnak.
Sorrendben: 1. a növényről leszedett levél fonáka
2. színe
3. lehullott levelek


Norbipapa Creative Commons License 2007.06.12 0 0 1481
az enyém megállt a fejlődésben. A 12 tőből három vagy négy olyan van, amin az elmúlt napokban indult egészséges hajtás. nagyon sajnálom őket, de azért öntözgetem meg nevelgetem őket.
Előzmény: CBNora (1480)
CBNora Creative Commons License 2007.06.12 0 0 1480
Az én balkonparadicsomjaimnak is sárgulnak az alsó levelei. A termésnek nálam nincs baja. Tápanyaghiány nem lehet, mert sokkal erőteljesebb növekedésű fajtám is van ugyanebben a virágföldben, és azok kifogástalanul fejlődnek. Időnként Wuxalt is kapnak.
Én atkákra gyanakszom. Nagyon picik, alig látszanak, de nagyon tönkre tudják tenni a növényeket. Az egészséges leveleken is vannak apró sárguló foltok, és sok levél félig zölden lehullik. Az enyémek helyenként tetvesek is, de nem ez a fő baj, meg azt te is látnád. Tavaly ugyanilyenek voltak a balkonparadicsomjaim, csak később jelentkeztek a tünetek. Akkor a fagyokig megmaradtak.
Majd teszek föl képeket a levelekről.
Előzmény: Norbipapa (1479)
Norbipapa Creative Commons License 2007.06.11 0 0 1479
lehet, hogy nekem már késő. A paradicsomom haldoklik...
Előzmény: Anzika (1477)
TAF69 Creative Commons License 2007.06.08 0 0 1478

Nagyon kedves vagy, hogy bemásoltad! :-)

 

Feltétlenül ki fogom próbálni és majd beszámolok az eredményről.

 

OFF:

Fokhagymás tésztával, kevés chilivel fogom először elkészíteni. Én sajt nélkül eszem a tésztákat, de egy kis parmezán biztos nem rontja el.

ON

Előzmény: zsebi41 (1473)
Anzika Creative Commons License 2007.06.08 0 0 1477

Frint 680-as beírását idézem:

 

PARADICSOM, PAPRIKA, UBORKA


A paradicsom-, a paprika- és az uborkatermesztésben a kalciumnak van különösen fontos szerepe, mivel a szénhidrát- és a nitrogén-anyagcsere zavartalanságát biztosítja. A másik lényeges szerepe a pektin - anyagcserében van, s ilyen értelemben a bogyók keménységét befolyásolja, ami növeli a termés szállíthatóságát. Közismert élettani betegség a bogyók csúcsrothadása, amelynek oka éppen a kalcium hiánya.

JAVASOLT KIJUTTATÁSI IDOPONTOK ÉS MENNYISÉGEK:

Palántanevelés: hetente 3-szor öntözni 0,2%-os, kéthetente permetezni 1%-os BIOMIT PLUSSZ® oldattal.
Állandó helyre vetett paradicsom, paprika, uborka: 4 alkalommal (2-szer aktív növekedéskor, virágzás kezdetekor és terméskötés-termésnövekedéskor) permetezni, esetenként 2-5 1/ha dózisban.
Fólia alatt, üvegházban: 4 alkalommal (palánta kiültetés utáni 6-8. napon, aktív növekedéskor, virágzás kezdetekor, terméskötés-termésnövekedéskor), vagy folyamatosan 2 hetente permetezni, esetenként 5-6 dl/1000 m2 dózisban.
A BIOMIT PLUSSZ® használata elosegíti a paradicsom, a paprika és az uborka fürtök kötodését és a. éréslefutás felgyorsulását, ami cc~;t jelenti, hogy az áru korábban kerül piacra. Emeli a termés tápértékét (növeli az ásványi anyagok tartalmát) és ízesebbé teszi azt (javuja a sav-cukor aránytj. A szer magas kalciumtartalma megakadályozza a paradicsom és a paprika csúcsrothadását.
Folyamatos permetezéssel csökkentjük a paradicsom, a paprika és aa uborka gomba- és baktériumbetegségeinek a megjelenését. Gazdasági elonnyel is lehet saámolni, mivel minél hamarabb kerül piacra a primoráru, annál magasabb az ára.

Előzmény: Norbipapa (1474)
Norbipapa Creative Commons License 2007.06.08 0 0 1476
Persze. Szerintem abból csak hétfőre lesz valami.
Előzmény: CBNora (1475)
CBNora Creative Commons License 2007.06.08 0 0 1475
Képet nem tudsz feltenni róluk?
Előzmény: Norbipapa (1474)
Norbipapa Creative Commons License 2007.06.08 0 0 1474
Zöld flakon, elején nagy betűkkel, hogy "40 Ca". Piros kupak. Nem tudom a nevét, nincs itt. Tegnap adtam nekik belőle, de már két olyan véleményt is hallottam, hogy gombafertőzésük van. Topsin vagy mi a neve annak a szernek amit ajánlottak.

Komolyan mondom, ahány embert kérdeztem, annyi mindent mondtak.

-sok víz
-kevés víz
-kicsi élettér
-gombafertőzés
-kén, foszfor, vas, kalcium-hiány (külön-külön)
-kalcium hiány biztos nem, az a paprikára jellemző

Megjegyzem, hogy a paradicsom mellett az erkélykorláton van három láda paprikám, és azok GYÖNYÖRŰEK. A pritaminpaprikán 27 kis virágot számoltam össze.
Előzmény: Gox (1471)
zsebi41 Creative Commons License 2007.06.07 0 0 1473

Paradicsom aszalás. Paradicsom csak lukulusz lehet. Hozzávaló régi hűtő rácsa, alá akármilyen tálca arra fog csepegni a lé. Só nem jódozott. A paradicsomot hosszába három felé vágom, ha kicsi csak két felé, a két szélső szelet héját levágom nagyon erőssen besózommind a két oldalról és a rácsra rakom. Álltalában ezt este v. délután készítem reggelig hagyom lecsöpogni akkor kitörlöm alóla a lét és kiteszem a napra. a legyek nem mennek rá mert nagyon sós. Ha nagy meleg van 3-4 nap alatt kész. minden este behozom az elején ha van alatta lé mindig kitörlöm és ahogy aszalódik össze úgy rendezem át a tálcákat. Én egyszerre három tálcányit aszalok Sajnos volt már olyan, hogy esett az eső akkor a légkeveréses sütőben fejeztem be kb. 80 fokon.Van aki gyümölcs aszalóban készíti, de anpon szárítottnak nincs párja.

 

Nem kell csontszáraznak lenni csak olyannak, hogyha  megfogod a kezeddel ne maradjon a kezed nedves.

 

Ekkor fogom a háztartási ollóm és kis darabokra felvágom , ezt álltalában a TV előtt ülve hajtom végre.

 

Amit az üzletekben árulnak az szeletben van, és úgy teszik olajba, na ha ebből akarok a salátába tenni, vagy belesütöm a toszkán lapos kenyérbe, vagy a csilis muffinba akkor azt az olajos valamit kéne vagdosni. Egyszer volt nekem olyan csak mert először vettem egy üveg olasz terméket, hogy tudjam milyennek kell legyen az íze. És sokkal több olaj kell hozzá ha szeletben van. A megmaradó fűszeres olajat télen saláta készítésre és ételek ízesítésére használom.

 

Ezután kis csinos üvegekbe töltöm teszek bele fekete, és piros borsot, egy apró csilit, egy levélke rozmaringot-és bazsalikomot amit már előtte 1 napig fonnyasztottam. felöntöm olajjal készítettem már olivával, kukorica olajjal,  vegyes

dió, buzacsíra, rizs fekete ribizli olajjal erről van képem.

 

Másnapig nem zárom le mert még utána kell tölteni. Kb. 6-7 éve készítem, még soha nem romlott el, azt, hogy meddig nem avasodik meg nem sikerült kipróbálni mert minden évben elfogy pedig nagyon sokat készítek. De aki egyszer kapott az mindig kér belőle

 

 

Bemásoltam Neked mégegyszer, úgy szeretném ha másnak is lenne, mert nagyon finom és egészséges.

Előzmény: TAF69 (1463)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!