„semmit érte nem várván; és a ti jutalmatok sok lesz,”
A mondat első felét „ semmit érte nem várván”, azonnal értelmetlenné teszi a mondat második fele: „a ti jutalmatok sok lesz,”.
Ezt az elvárást legfeljebb egy ateista ember tudja teljesíteni, egy vallásos már nem. (az ateista mivel nem hisz Istenben, ezért a mennyei jutalomban sem.)
A "népírtás" is ilyen, és hiába mondaná és írná akár mindenki úgy, ahogy én írtam az imént, akkor is logikátlannak találná mindenki? Nem inkább azért, mert te most így gondolod?
" ellenkezik a magyar helyesírás logikájával."
— jó lenne, ha azt valahogy ismertetnéd, csak ne úgy, hogy a magad logikájával tévesszed össze.
Hiába kezded mondjuk az "óvoda" szót "ovoda" alakban írni, a kiejtés szerint - mert a magyarok 99 %-a így mondja -, akkor is mindenki ezt hibás írásnak fogja mondani, mert ellenkezik a magyar helyesírás logikájával.
S ezekből a legtöbb mindenhol létezik, lásd "a mi nyelvünk a legnehezebb", "a legkifejezőbb", stb.
Ezt eddig egy rakás országban hallottam.
Meg persze az ős-mítoszok, ősnyelviség, stb.
Eddig a csúcsot egy román kollégám adta elő: a rómaiak a dákoktól vették a nyelvüket. Először azt hittem viccel, de nem, komolyan mondta. Először még próbáltam érvelni: a dákok egy trák törzs voltak, trák nyelven beszéltek, de nagyon csúnyán nézett rám, hogy ilyen "álhíreket" terjesztek, szóval hagytam szabadon beszélni, humoros előadásnak felfogva a baromságokat hogyan vándoroltak a dákok Itáliába az i. e. VIII. században és alapították meg Rómát.
Nyilván nem lehet egyértelműen meghatározni, mi nyelv, mi nem, de pl. a nyelvi atlaszok külön veszik a ligurt, toszkánt, venétóit stb. és pl. az arab "nyelvjárás"-okat is. De a bosnyákot, horvátot nem igazán, ott nagyobb töréspont a kaj, čo és što nyelvjárásai a szerb-horvát-bosnyák-montenegroi nyelvjáráskontinuumnak.
Ezt már amott válaszra méltattam, de megteszem itt is:
- nem való, nem illőa barom vérét venni életlen késsel.
Ez a mondat egy nagy faszt szólt szoros értelemben vett baromról, viszont szólt rólam. Szaporítsd csak a hazudozási bűneidet, te fogsz miatta szorulni, nem én.
A helyesírást iskolában tanulják az emberek, az éppen aktuális verziót, nem a szülők adják át a gyerekeknek.
Aki nem járt iskolába, az eleve nem is ismeri a helyesírást.
Nekem az anyai nagymamám Csehszlovákiában született, s ott cseh tannyelvű iskolába járt. Magyarul persze tudott, de csak beszélni. Az olvasást persze megtanulta, de írni helyesen sose tanult meg.