Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2022.10.05 0 0 14987

En az adofizetes partjan allok! De most azt mondom a ket fodrasz vagja le egymas hajat szamla nelkul es feketezzenek, egyebkent is, barterezzen aki tud! Libat laptopszerelesert, manikurt hajvagasert! 

Hű Yenő Creative Commons License 2022.10.05 -1 0 14986

tehát ha két fodrász levágja egymás haját, akkor fizetnek az államnak mind a ketten ... 

Előzmény: Hű Yenő (14983)
Hű Yenő Creative Commons License 2022.10.05 0 0 14985

jóva' üjjé' le, oszt' járkájjá' ... 

Előzmény: MrJones512 (14984)
MrJones512 Creative Commons License 2022.10.05 0 0 14984

És ha céges hajad van?

Előzmény: Hű Yenő (14983)
Hű Yenő Creative Commons License 2022.10.05 0 0 14983

merthogy magánszemélyként (fogyasztóként) van levágva a hajam, de én vállalkozóként vágok ... 

Előzmény: Hű Yenő (14982)
Hű Yenő Creative Commons License 2022.10.05 0 0 14982

nade a visszaigényléshö' kell vmi jogcím nem? 

tehát pl. kereskedőnél, vagy ahol van kézzel fogható termék, a bekerülési ktg áfáját igényelhetem vissza (a termékének neki), abban az esetben, ha az eladott áru után megfizetem. nem? 

ilyen nincs, h mindenki visszaigényelhet brahira ... 

szolgáltatásnál nincsen mi után visszaigényelni ... 

Előzmény: Törölt nick (14978)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.05 0 0 14981

nem csak a tanárok sztrájkolnak (gyerekeim is), hanem a kukások is! :D

nem baj, sztrájkoljon csak mindenki!

ha nagyon nem bírunk majd a szeméttel azt megoldom, mert kibaszom a zsákokat a kossuth téren az autóból.

Törölt nick Creative Commons License 2022.10.05 0 0 14980

remélem is. mert ha esetleg apámra célozgatnál az nagyon félremenne. 

Előzmény: Influenszer Bunnyka (14974)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.05 0 0 14979

Mármint itt hülyeséget írtam: a nem áfás vállalkozó is be kell fizesse az áfát természetesen. Csak nem kérheti vissza. :)

Előzmény: Törölt nick (14977)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.05 0 1 14978

De egyébként igen, pontosan hogy visszaigényelheted és befizetned is kell. Ha te levágod 100+27% ÁFA forintért a haját, adsz számlát, ő visszaigényelheti a +27%-ot, ha mindketten áfás vállalkozók vagytok. És ha utána ő is levágja ugyanennyiért a te hajadat, akkor te is visszaigényelheted az áfát. Pénzmozgás csak annyi lesz ebben, hogy az áfát neked be kell fizetni és neki vissza kell igényelni, akkor is, ha puszira vagy felírásra csináljátok, hiszen elvileg nem történik pénzmozgás, amit fizetett, azt fizeted neki te is. De a 27%-os áfát akkor is be kell fizetned a te számlád alapján, ha már nincs nálad az a pénz, és neki is be kell fizetnie, akár történt kettőtök között tényleges pénzmozgás. Ergo, ha nem kalkulálod rendesen az áraidat, hogy hasznod is legyen belőle és/vagy elköltöd a teljes bevételedet, akkor eléggé rábaszol, mert a befizetés és a visszaigényelt pénz beérkezése között az államnak használja ezeket a 27%-okat. Szóval ha ilyen üzletelést tervezel, akkor jobb feketén. ;P

És akkor még az egyéb adók szóba se kerültek, teszem hozzá. 

Előzmény: Hű Yenő (14975)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.05 0 2 14977

Szerintem úgy van, hogy ha áfás vállalkozó vagy, az áfát is fizeti a másik fél. Ha úgy szabnád meg az áraidat, hogy az áfa nem lenne belekalkulálva, akkor egy évet se húznál ki, olyan veszteséges lennél. Másrészt lehetsz olyan vállalkozó is, aki nem áfás, akkor viszont nem kell befizetned a tevékenységed után áfát és a te számládból se igényelhetne vissza áfát a másik vállalkozó.

Előzmény: Hű Yenő (14975)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.05 0 1 14976

"Istvánhoz képest Ilona örök fiatalnak néz ki, meg sem mondanám róla, hogy már 68 éves. 1991-ben a lakásmaffia áldozata lett, utcára került, de hajléktalanként is dolgozott, amit tudott. Az utcán ismerkedett meg későbbi jótevőjével, egy 80 éves férfival, aki felvette havi 40 ezer forintért betegápolónak, és most pár éve nála lakhat egy VI. kerületi, 120 négyzetméteres lakásban.

„Szabadidőmben varrni szoktam ismerősöknek, abból tudom még kicsit kiegészíteni a bevételem. Negyven évig dolgoztam a postán és az IKV-nál, de a nyugdíjam így is csak 100 ezer forint. Hát hol lehetne abból megélni?! Pedig én soha életemben nem cigarettáztam, nem ittam, de még egy kávét sem. Az a szerencsém, hogy egészséges vagyok, és tudok dolgozni.”

Ilona hét közben a szintén kisnyugdíjas, idős ápoltjának és magának a Harminckettesek teréről visz ebédet, nagy segítségnek tartja a Heti Betevő ételosztását, mert így hétvégén nem kell főznie. Persze reggelihez, vacsorához így is be kell mennie a boltba, akciós újságokból tájékozódik, hogy mit hol tud megvenni olcsóbban. Ruhákat adományboltban vásárol, ötszáz forintért már cipőt is kap. „Kitartónak kell lenni, és szorgalmasnak, és akkor fent lehet maradni” – mondja."

Forrás: https://telex.hu/belfold/2022/10/04/heti-betevo-etelosztas-szegenyseg-civil-szervezetek

Hű Yenő Creative Commons License 2022.10.05 0 0 14975

mér'? ha én fodrász vagyok, és egy másik fodrásznak levágom a haját, azért még nem igényelhetem vissza, mert ő is levágja az enyémet nem?

örülök, ha ezt kifejted, nehogy hülye maradjak ... 

Előzmény: Influenszer Bunnyka (14972)
Influenszer Bunnyka Creative Commons License 2022.10.04 0 0 14974

Persze. Focizás közben pl. kapura.

Előzmény: Törölt nick (14973)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.04 0 0 14973

Es? Valamire celzol?

Előzmény: Influenszer Bunnyka (14971)
Influenszer Bunnyka Creative Commons License 2022.10.04 0 0 14972

Ezek szerint nem tudod, hogyan működik az áfa. 

Előzmény: Hű Yenő (14965)
Influenszer Bunnyka Creative Commons License 2022.10.04 0 1 14971

Hát, a besúgók egymástól tájékozódnak, szóval vsz. az igazgató is az volt, meg a tanárok között is volt egypár. 

Előzmény: Törölt nick (14924)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.04 0 0 14970

Látod? Olyan jó vagyok hozzád, mint egy falat kenyér. Vagy hegyes erős paprika. :)

Előzmény: dos48 (14968)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.04 0 1 14969

Nyugi, amíg nem mész el, meg se tudod. :) Amikor már vérzik vagy ileusod lesz, akkor meg úgyis egyből felnyitnak és leoperálnak róla. De nem nagyon fogyasztasz pörzsanyagokat (vö. főtt ételt, igazit), szóval nem kell aggódnod. :)

Előzmény: dos48 (14968)
dos48 Creative Commons License 2022.10.04 0 0 14968

Köszönöm.

Így már érthető, ez a proctra... prosta... prostatavisitation vagy mijjarossnyeb az egyik leghalogatottabb dolog a vastagbéltükrözéssel együtt.   :)

Én még például sose voltam. Ha semmi bajom akkor minek, ha meg aszongyák hogy meg fogok dögleni akkor úgyis mindegy.   :))))

Előzmény: Törölt nick (14955)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.04 0 0 14967

Ugyanezt gondolom! A gyerekben csak örömöm volt mindig, kivéve, ha az iskolát belekevertük (az óvodát még nem is). :) Akkor már mindjárt szülőik, felesleges hülye házifeladatok, stressz, iskolai bulik ingyen társadalmi munkában közösségépítés címén stb. Rémes.

Előzmény: Törölt nick (14964)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.04 0 1 14966

Szerintem a bagatellizálás és a belehalás között azért vannak árnyalatok, és a mindegy hány főre, az messze nem a bagatellizálás végén van a dolognak. Az egyetes folyamatok ideje a legtöbb esetben nem is változik, max. a frekvenciája, ha többen élnek egy helyen. De mindenképp felmosod a konyhát és az mindenképp kb. ugyanannyi ideig tart.

Meg nem becsülik meg. Ezekre azt tudom mondani, hogy ha nem becsülik meg és ez olyan fontos, akkor időnként nem kell megcsinálni. A munkahelyeden se marad ott senki, akinek nem becsülik meg a munkáját, még a legszarabb munkakörökben sem lehet rongyként bánni az emberekkel, mert egyszercsak felmondanak. El kell mondani, miért fontos, hogy megbecsüljék alapból a felnőttkorhoz közeledő családtagok az éveik számával arányosan, amit kapnak, és kivegyék a részüket abból, amit már el tudnak végezni. Mert az ő otthonuk is, ez nem hotel, senki se a cselédjük. Más, amikor még nem tudják megcsinálni, mert kicsik és más, amikor heréskednek a szüleiken. És ez nem köcsögség, a munkahelyükön se fogják eltűrni, hogy mindenbe beleszarjanak, ott is lesznek munkavégzési szabályok, clear desk, casual friday, kajalopás a közös fridzsiderből, saját bögre karbantartása, nem lehet az asztalnál enni, csak az étkezőben meg egyéb fiszemfaszom hülyeségek, amiket be kell tartani, hogy az adott közösség hatékonyan funkcionálhasson. A férjünknek meg már most be kell ezeket tartania, még akkor is, ha esetleg a titkárnője elmosogat helyette. És a repetitívitás: a munkahelyen is vannak újra meg újra elvégzendő feladatok, és ott is el kell végezni őket. Attól, hogy tegnap megnézted az emaileket, ma is meg kell, mert jöttek újak. Attól, hogy már 10 betegtől vettél vért, a 11.-től és a 29.-től is le kell vegyed, amíg a munkaidőd tart. És még empatikusnak is kell lenned, mert neked a 29. vérvételed aznap, de ő lehet, hogy fél a tűtől vagy az első vérvétele és izgul, vagy alig van vénája, mert a kollégáid előtted már kidurrogtatták neki mindet. Ezekhez képest a háztartás tökre megvár. Ha ma nem mosol, de még van tiszta bugyogód, akkor moshatsz holnap is. :)

Amin tudsz változtatni a háztartásban, mégpedig úgy, hogy neked jobb legyen, azt meg meg kell tenni. Azt nem döntheted el, hogyha szutykos a konyhapadló, akkor fel kell mosni, de eldöntheted, hogy 1) ráér holnapig, 2) mosson fel a férjed, 3) mosson fel a gyereked, 4) bérelj takarítónőt, 5) vegyél olyan eszközt, amivel gyorsabban és hatékonyabban megvan, esetleg 6) vegyél felmosóautomatát, ami magától körbemegy meghatározott időközönként. Ahogy Sarah pl. utál főzni és delegálja a feladatot vagy éppen a teregetést és a mosást váltja ki szárítógéppel, nagyon is helyesen.

És a legfontosabb, amin lehet változtatni, az a saját hozzáállásunk. Ha nyűglődünk, hogy meg kell csinálni, akkor még szarabb lesz, pláne ha felszapodorik a halogatott dolgok aránya. Évekig néztem, ahogy mindenki megköti az aktuális akármicsodát (repetitív ismétlődő mozdulatokkal, repetitív ismétlődő mintákat), aztán teljes világvége: el kell varrni a kilógó szálakat. Van olyan barátnőm, akinek már a kisebbik gyerek nőtt bele egy ominózus kötöttpulcsiba, amiből még mindig kilóg két eldolgozatlan szál. :) Vannak akiknek nagy halom ufói vannak eldolgozatlan szálakkal, és időnként kampányszerűen párat befejeznek. Mennyivel egyszerűbb lenne nagy sóhajtással egyből eldolgozni a szálakat? Eleve van rá módszer, de ha valaki ezt nem is tudja, akkor se egy nagy munka pláne a megkötéshez képest az a pár perc. (Jó, azért egy kisebb egységekből álló takarónál nyilván nem kétperc.)

Előzmény: Hű Yenő (14958)
Hű Yenő Creative Commons License 2022.10.04 0 0 14965

például, ha emberek egymáshoz járnának órabérben házimunkázni, és uannyit fizetnének egymásnak, akkor ugye 0 Ft-nál lennének. hisszük mi, h ezzel GDP-t termelnének. Ami így is van. viszont ráfizetéses lenne, mert ÁFÁt kellene fizetni ... szóval még fizetni is kellene ... hehhehhee .. 

Törölt nick Creative Commons License 2022.10.04 0 1 14964

de én akkor is azt mondom, hogy ha visszagondolok, mi volt a legfárasztóbb a gyerekekkel, akkor azt kell mondjam az iskola. és nem, nem a tanulás, vagy ilyesmi, nem. hanem maga az ISKOLA, mint rendszer. a tanárok, és minden ami ezzel jár.

nekem nem volt fárasztó amúgy a gyerek. sosem vágtam őket be bölcsibe, meg nem mentek nyáron intézménybe, olyan nem volt, hogy én otthon egy babával a másik meg intézményesítve, szóval akkor otthon voltak velem, általában délben hazajöttek. engem az iskolájuk készített ki. 

én továbbra is azt mondom, hogy akinek még most van kicsi gyereke vagy még most tervez gyereket az fogja magát és meneküljön el innen egy normális országba, menekítse el a gyerekét olyan helyre ahol nem szétbaszni akarják a gyereke elméjét és lelkét az általános iskola mocsarában. főleg most, egyre rosszabb a helyzet, és ez csak rosszabb lesz. 

most már majd fizikailag is tönkrebasszák a gyerekeinket. a középiskolákban 18 fokban kell(ene) tanulniuk. hát a lónak a faszát. a gyerekeim az első betegségig járnak iskolába. és pont. mentsétek innen a gyerekeiteket!

Törölt nick Creative Commons License 2022.10.04 0 1 14963

ez mind összeadódik és az a sok. és tulajdonképpen még csak ez sem, hanem a monotonitása és az, hogy sosincs vége.

teljes szívemből gyűlölök főzni, kitalálni mindig, hogy mit, ami mindenkinek jó. így sokszor el is bliccelem már, illetve összedob valamit a férjem vagy adabszurdum valamelyik gyerek, de iskolaidőben nem annyira mert nem érnek rá. 

szóval az, hogy valaminek sosincs vége az rossz. a munkaidőnek vége van, az otthoni műszaknak nincs. mondjuk én nagyon szigorúan vettem kiskorukban azt, hogy este 9 után nem akarom meglátni őket már. :) aztán ez tolódott 10-re, aztán már azt hitték mindent lehet, de nem lehetett. :P most meg már azt csinálnak amit akarnak... kivéve, hogy ha nem zavarnak. :)

szóval az, hogy 24 órás szolgálat van az mentálisan készít ki. a monotonitás is. ezért utálom a vasalást is. akkor már inkább lemosom az autót, lenyírom a füvet, lefestem a kerítést, kifestem az előszobát, felfúrom a polcot, felcsiszolom a parkettát, bármit, de ne a vasalást... csak azt ne... 

ja én nem jártam játszótérre, csak elvétve, mert antiszociális vagyok időnként nagyon. és félő volt, fejbebaszom valamelyik pistikét vagy az anyját egy lapáttal, ilyen vagy olyan okból. és untam is. otthon szerettem lenni a gyerekekkel, és otthon szerettem velük foglalkozni. nyáron mondjuk a balatoni strandi homokozó majdnem olyan volt mint a játszótér...

Előzmény: Törölt nick (14956)
Hű Yenő Creative Commons License 2022.10.04 0 0 14962

persze, leírtad :) nem montam, h nem ... :) 

Előzmény: Törölt nick (14960)
Hű Yenő Creative Commons License 2022.10.04 0 0 14961

igen, abszolút, de éppen ezért nem tudom helyeselni, ha bagatellizálva van, mert aki önsorsront, és a környezete is azt látja, h bagatell ügyekről van szó ... 

szóval értékes dolog a házimunka, ha megfexi a gyomrunkat, ha nem, értéket teremt! 

csak ennyi lenne ... nem olyan nagy ügy ... bagatell ... :) 

Előzmény: Törölt nick (14959)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.04 0 1 14960

Egyébként pont leírtam, hogy a férjjel osztozok a feladatokon és költségeken, meg a tipegő is tud már zoknit teregetni.

Törölt nick Creative Commons License 2022.10.04 0 0 14959

És kinek a hibája, ha nincsenek a feladatok ésszerűen disztributálva? Az enyém? Hadd ne sajnáljam már azt, aki önsorsront, de tényleg!

Hű Yenő Creative Commons License 2022.10.04 0 0 14958

szerintem azért nem szabad lekicsinyelni, mert bár én tudom, írásaid nem nagyon emelik ki a család részvételét ebben. és azért, ha órabérben kiadod ezeket a dolgokat, akkor gazdaságilag is látszódik, hogy ki mennyit nyer, ha nem neki kell (nem csak neki kell) ezeket elvégezni. 

Teljesen OK, h egyedül sem koszvad meg az ember, és nem kell belehalni egy teregetésbe, ugyanakkor, ha ezek mindennap ugyanarra a személyre hárulnak, fel tudja őrölni a kapcsolatot is akár. szóval igazad van, h ott, ahol ez evidencia, és közösségi alapon működik, nem szabad, h lényegi eleme legyen a családi életnek, azonban ahol nincs így, ott szomorú következményei lehetnek. (pláne, ha nagyon különbözőek az igények pl. ágyhúzásnál, van aki hetente, más kéthetente, megint más (pl. nagymamám évszakonként) havonta húz, és ha nincs megegyezés, akkor a rövidebb intervallum-igényű fog szívni, ha egy ágyat használnak, és ez csak egy példa ...) szóval sztem nem annyira bagatell, és nem csak órabéres értékben lehet mérni, hanem pl. ha teregetés, szecskázás helyett egy vizsgára fel tudsz pl. készülni, akkor pénzben akár nem is lehet kifejezni, stb ... szóval értékes idő mindenki számára ... 

Előzmény: Törölt nick (14954)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!