A Veronika-kápolna hűlt helyére sokszor sétáltunk a gyerekekkel, emlékeim szerint 2-3 jól eldugott lépcsőfok maradt meg belőle (illetve inkább az eredeti parkból), meg talán ez, a Streetviewn is látható a kőlap.
Egyelőre ott tartunk amit írtál, hogy „a fénykép valószínűleg a Bogdányi- és a Bercsényi utca sarkán álló, most: Herendi márkabolt hátsó kertjében készült”. Fénykép, hozzászólás a Szentendre régi képeken Facebook csoportban, itt: goo.gl/vusyS5 (facebook). Street View: goo.gl/RLrzPH (google).
Még egy fénykép a környékről, Leányfalu: „Felső villarészlet”, hasonlít a domborzat. Leányfalu északi része - a mai Alszeghy Kálmán tér (cca 1931). A Duna-part felől felfelé futó út végén balra Alszeghy Kálmán háza. Fent a Vöröskő csúcsa.
Az 1894-re datált képen (itt: felső, barna) is valószínűleg Alszeghy Kálmán színész, énekes, 1892-től az Operaház főrendezője látható - ahogy az alsó képen (a fotó előterében csípőre tett kézzel). Az alsó kép esetében a helyszín Leányfalun, „a mai Alszeghy Kálmán tér és környéke a Duna felől, a háttérben a Hunyadi és Rózsahegyi utca kereszteződésében ma is álló egykori villája látható. Jobbra felette Rózsahegyi Kálmán villája magasodik, szintén ma is megvan még”. Az eredetileg feltett kérdésre: az itt: felső kép is valószínűleg Leányfalun, vagy a környéken készült. Ennek helyszíne továbbra sem ismert. A két képen jelölt domb valószínűleg ugyanaz.
Van ilyen, én pl. összevissza kerestem a Szabolcs utca 11 tulajdonosát, csak épp az első képsort tartalmazó blogbejegyzést nem olvastam végig. Most ott folytatom , vagyis pótolom http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9008373:)
Fél éve láttam egy vetített képes előadást az egyik tájépítész előadásában. Úgy emlékszem, odáig fut fel a mesterséges domb. Biztos meg lehet találni valahol a látványterveket.
A kitermelt föld nagy részét helyben deponálták (a fotó bal szélén látszik belőle valami) majd építenek egy príma szánkózó dombot, a déli oldalán talán szőlőt is ültetnek, ahogyan azt szokták.