Keresés

Részletes keresés

förike Creative Commons License 2010.09.11 0 0 656
Júliusi születésűek! mind a 3 nőstény!Amióta ezt a fajta tápot adom nekik a szőrük és jobb mint a Vitaforosé ajánlom mindenkinek, meg próbálok beszerezni mindenkinek belőle olyan árba mint nekem!
förike Creative Commons License 2010.09.11 0 0 655
Olvass szakkönyveket!
Előzmény: wedde (653)
förike Creative Commons License 2010.09.11 0 0 654
;-))))))))))))))))))))))))))))A végét nem rád értettem!Csak gondoltam 1 ben le írom!
Előzmény: wedde (653)
wedde Creative Commons License 2010.09.11 0 0 653
???
Mivan veled ember?

Ha úgy gondolod hogy a nyúltápban minden benne van ami egy Magyar óriásnak kell akkor alapvető problémák vannak nálad. Nem egy intenzív húshibrid fajtáról van most szó, bár a táp önnmagában annak is kevés!
Nem kell visszamenni 50 évet a világ csak egyre koszosabb büdösebb betegebb lesz. És talán azért járnak még mindig füstölgő hajókkal mert az emberek buták tisztelet a kivételnek.
Nem vagyok Magyar óriás ellenes csupán a véleményem írtam le (ez egy fórum nem?)
Szép és nemes cél amiért dolgoztok bár egy kicsit szélmalomharcnak tűnik.
Ki fenyegetett meg?
A mai világban kezelhető tünetmentessé tehető a Pánikbetegség, üldözési-mánia, ugyanúgy mint az allergia ami 50 évvel ezelőtt gyakorlatilag nem is létezett.
Előzmény: förike (649)
wedde Creative Commons License 2010.09.11 0 0 652
???

Mi van veled ember?

Ha úgy gondolod hogy a tápban minden benne van akkor alapvető problémák vannak,
De végül is igazad van egy hizlaldába alkalmas takarmány a táp.
Ha te nem veszed észre a környezet változást arról én nem tehetek. Talán kérdezd meg a szüleidet.
Talán azért járnak 50 éves hajóval az emberek mert buták tisztelet a kivételnek.
Nem vagyok Magyar Óriás ellenes!! csupán a véleményem írtam le. Szép és nemes cél eléréséért küzdötök bár kicsit hasonlít egy szélmalomharchoz.
Ki fenyegetett meg?
A pánikbetegség és az üldözési mánia kezelhető tünetmentessé tehető mint az allergia de ugye ezek a betegségek ismeretlenek voltak 50 évvel ezelőtt.
Előzmény: förike (649)
förike Creative Commons License 2010.09.11 0 0 651
Ja a holnapi börzére kíváncsi leszek!Képekkel holnap jövök! Jó éjt Mindenkinek!
förike Creative Commons License 2010.09.11 0 0 650
Igazad van!
Előzmény: suplatyi (648)
förike Creative Commons License 2010.09.11 0 0 649
Ezt a f@szságot!!!!!!!!!!!A nyúltápban minden benne van ami a nyúlnak szüksége van!!!!Kapom a folyamatos ilyen jellegű leveleket, és hogy ne próbáljak írogatni mert rossz vége is lehet! Ha olyan nagy a környezet szennyezés, akkor miért mennek az olvadó jégtáblákhoz 50 éves hajókkal ami köpi ki magából a füstöt???????!!!!!!!!!!!!!!Kezd elegem lenni a folyamatos Magyar Óriás ellenes írásokból levelekből!Miért nekem írnak egy "gyereknek"????Miért nem írnak másnak fenyegető leveleket!Elég volt!!!!!!!!!!!
Előzmény: wedde (646)
suplatyi Creative Commons License 2010.09.11 0 0 648
Még nem.Nem merek még kísérletezni,majd ha már biztosabb lesz a helyzet akkor kipróbálom.Plusz nagyon kíváncsi vagyok a régi könyvek tudásanyagára,morzsákat hallottam belőle,mindig ráérzek mi a középszerű és mi a profi,van egy megérzésem,ha az alapján kezdünk el dolgozni,messziről is hallható nagy durranás lesz!
Előzmény: förike (644)
Karesz 67 Creative Commons License 2010.09.11 0 0 647
Szia!

De igen, érdeklődtem nálad telefonon.
Ha jól tudom,az országban direkt fehér színben te tenyészted egyedül!?
Előzmény: suplatyi (642)
wedde Creative Commons License 2010.09.11 0 0 646
Nem igazán szoktam irkálni de most megteszem :-) elvégre ez egy fórum.

Mi a baj a fém ketreccel? könnyebb mosni fertőtleníteni tisztán tartani nem?
Nem feltétlenül kell rácsos padlónak lenni azért mert fémből van.
"A magyar óriásnyúl egy minőségibb színvonalat érdemel, emberközelibbet." szerintem bármilyen fajta nyúl vagy állat amit "megszelídítettünk" megérdemli az emberséget ill a minőségi kiszolgálást hiszen ha valaki nem szereti az állatokat akkor inkább ne tartson.
"A magyar nyúltenyésztés nagyon elkanyarodott az ember-, állat-, és környezetbarát technológiáktól."
Szerintem nem csak a nyúltenyésztés hanem az egész világ elkanyarodott és sajna nem sok esély van hogy rendes kerékvágásba kerüljön minden.
A genetikai korcsosulás vagy inkább nevezzük változásnak nem igazán lehet gátat szabni /nézzük pl förike nyulait, táppal borsóval etet csakhogy a kívánt súlyt elérje, holott lehet hogy csak a bélháj nő meg ami ugye a vágási súlyra kedvezőtlen hatással van./
Egy kb 70 éve kitenyésztett fajtával a mai világban szerintem nem sokra megyünk ha nem követjük a kor változásait a faj kihalásra korcsosulásra van ítélve! Gondoljunk csak bele egy 70 éves autó holott az értéke meghaladja a mai autókét semmit nem ér a mai mindennapi használatban.
Ez az élet rendje a világ változik uj fajok jönnek létre amik jobban veszik a mai akadályokat.
70-50éve még nem volt ennyi környezetszennyezés, génkezelt kukorica, Csernobil, stb.

Előzmény: N.Jani (637)
förike Creative Commons License 2010.09.11 0 0 645
Már elletsz csoportosan?:-)
Előzmény: förike (644)
förike Creative Commons License 2010.09.11 0 0 644
Ennek elletsz már csoportosan?? Ma voltam a mamámnál és beszélgettünk a nyulakról, mondta hogy ők régen csoportosan elették a nyulakat és jobb volt mint ketreces tartásban, mindenki nevelte a nyulait volt hogy 3 1 helyre ellet és ugyan úgy fől nőttek !
Előzmény: suplatyi (643)
suplatyi Creative Commons License 2010.09.11 0 0 643
-szaporodik-
Előzmény: suplatyi (642)
suplatyi Creative Commons License 2010.09.11 0 0 642
Szia.igen nekem vannak,Karancslapujtőn,Salgótarján mellett élünk(Nógrád megye).Most sajnos nem tudok adni,De ha szapporodik majd egyezünk!:-)N Jani mondta ,hgogy jó ha 100 van,Ő meg átlátja a pályát!:-)
Csak színben más.
Nem beszéltünk már telefonon?
Előzmény: Karesz 67 (640)
baksus Creative Commons License 2010.09.11 0 0 641
szia.
Hódmezővásárhelyen van tenyésztő. visszaolvasva megtalálod. ha nem itt irtam, akkor az őshonos topikban.
üdv.
Előzmény: Karesz 67 (640)
Karesz 67 Creative Commons License 2010.09.11 0 0 640
Szia Suplatyi !

Úgy hallottam, hogy neked vannak fehér óriásaid.Merre laksz kis hazánkban,és vannak lesznek-e eladó nyulaid a fehér színűekből?
A számok pontosságát nem igen tudom behatárolni,de az biztos hogy megyén belül /Bács-Kiskun Megye/ nem találtam nyúlászt aki ezzel a fajtával foglalkozna.
Majd a neten találkoztam az egyesülettel és így jutottam el Gyürüfüre.
A fehér változat csak színben más vagy van eltérés másban is?

Üdv!

Karesz 67
Előzmény: suplatyi (626)
förike Creative Commons License 2010.09.11 0 0 639
A videót meg találtam!
förike Creative Commons License 2010.09.11 0 0 638
Végre valaki!:-))))))))))))
N.Jani Creative Commons License 2010.09.11 0 0 637
Üdvözlök Mindenkit!

Engedjétek meg, hogy kissé helyretegyem a dolgokat!

1. A ketrecek/ólak méreteiről:

Ha nem kerültek volna elő a régi szakkönyvek, akkor is, némi logikával észrevehető, hogy a temérdek nyúlbetegségeknek köze lehet a fémtípusú és kis helyigényű nyúlketreceknek.
Az embernek van a legtöbb fajta-, típusú betegsége. Ha ismereteim helyesek az/ez után a házinyúl következik. NEM VÉLETLEN!

Elég komoly beavatkozások történtek életterébe. És ezt nem más tette, mint maga: AZ EMBER.

(Nagyon jó könyv: Zimmermann Ágoston: A házinyúl természetrajza...)

Ketrecek/ólak méretek:

Ketrecek: több oldalról nyitottak. szabadon ilyen ne helyezzünk el. Huzatos.
A ketreceket nyúlházban helyezzük el. De a magyar óriásokat ne kényeztessük el!

Ólak: három oldalról zártak. Kedvelik a nyulak. Szabadon is elhelyezhetők. A légcsere teljesen megoldott. Erős, szívós nyulaink lesznek.

Méretek:
Tenyész nyulaknak: szélesség - 120 cm; mélység - 70-80 cm; magasság - 55-70 cm
Tapasztalat szerin a 100X60-70x50 nagyon minimális méretek arra jók, hogy a tenyésznövendékeket nevelgessük fel benne, tenyészérésig.

2. A magyar óriásnyúlról:

A magyar óriásnyúl nem parlagi nyúl. Még csak nem is tanyasi. De végképp nem istálló nyúl.
Bár lehetne ez irányba terelni, okozna meglepetéseket is, de problémákat is.

Én az utóbbi időben a kutatások vége felé 'polgári nyúl'-nak nevezem.

A magyar óriásnyúl egy minőségibb színvonalat érdemel, emberközelibbet. És ez felelősséggel jár.
Virágkorában(1960-80 között) azok az emberek kötelezték el magukat a tartására, tenyésztésére, akik jó/kiváló szakemberek voltak területükön, tették a dolgukat, nem voltak műveletlenek(sőt!), és hozzájárultak pozitív munkamoráljukkal a magyar nyúltenyésztéshez a magyar óriásnyulat választva. Ők is részesei voltak annak a rétegnek mely mára Magyarországon eltűnt.
Vissza kell térnünk a nagy elődök útjára. Hallgatva tapasztalataikra, tanácsaikra.

A magyar nyúltenyésztés nagyon elkanyarodott az ember-, állat-, és környezetbarát technológiáktól.
Mi ezt újra bemutatjuk.

3. Takarmányozásról:

Volt mikor nem volt táp... Volt mikor több időnk volt...

Alig várom már, hogy kiadjuk a szakkönyveket! Boldogsággal töltene el ha a nyulászok karácsonyfája alatt ott lenne. :-)

Ezekben a könyvekben nem a parlagi nyulak takarmányozásáról (és tartásáról) írnak. És abból az időkből mikor a táp még gondolatban sem lehetett.
Megoldották! Mi is megoldjuk valahogy.

Saját véleményem:
Az óriásnyulak nem tudtak volna kialakulni 'szegényes' takarmányozáson. Én itt az abrakban lévő fehérje százalékra gondolok elsősorban.
Amit kiveszünk/hígítunk gabonamagvakkal az fehérjében gazdaggal kell pótolni.
(Borsó, szója, csillagfürt, napraforgó és melléktermékeik, stb.)

A magyar óriásnyúlban lévő genetikai értekét csak így lehet kihasználni.

Ha nem így történik, akkor:

- évek múlva csökken a kifejlettkori testtömeg
- lassú a tömeggyarapodás
- nem megfelelő a nevelés
- felszaporodnak a betegségek
- gyengül a szervezeti szilárdság(süppedt mar, megtört fül, lassú, csúnya vedlés, stb.)

Az állományunk leellenőrizhető. Elsősorban bírálattal.
Másodsorban a tömeggyarapodás mérésével, feljegyzésével.
(A standardban benne foglaltatik a tömeggyarapodás!)

Remélem tudtam segíteni!

Üdv.: Nagy János, MÓE elnök
förike Creative Commons License 2010.09.10 0 0 636
Értem!
Előzmény: suplatyi (634)
suplatyi Creative Commons License 2010.09.10 0 0 635
Hajrá!:-)
Előzmény: VGyurka (633)
suplatyi Creative Commons License 2010.09.10 0 0 634
Szigorúak voltunk Janival,meg kettő fel is adta a harcot,csak 18 lesz pároztatva!De valóban nem kell félni,tele van a fagyasztó!:-)
Előzmény: förike (632)
VGyurka Creative Commons License 2010.09.10 0 0 633
Sziasztok! Egyre több a Magyar Óriás és ez a fórumnak is köszön7ő.Ha ilyen ütemben nő a velük foglalkozó( tenyésztők,tartók,szaporítók )ki mit csinál száma,akkor jóeséllyel + van mentve a fajta.8 nálunk is van egy szülőpár,s megle7,bővítjük az éllományt,ha  végre időnk engedi.üdv.
förike Creative Commons License 2010.09.10 0 0 632
25 anyától való kölköket csak nem eszel meg 1 hamar!:-)
Előzmény: suplatyi (631)
suplatyi Creative Commons License 2010.09.10 0 0 631
Csak ha nem leszek nagyon éhes!:-)Nem gond!Szemed a pályán legyen!:-)
Előzmény: förike (629)
suplatyi Creative Commons License 2010.09.10 0 0 630
Aha! Most má'értem a dógot!Gondoltam erre!:-)
Előzmény: förike (627)
förike Creative Commons License 2010.09.10 0 0 629
Ha rajtad múlik a fehér változat nem fog el tűnni!!!Kár hogy amiket ígértem mixos lett! De majd keresek, csak sok a hamis!
Előzmény: suplatyi (626)
suplatyi Creative Commons License 2010.09.10 0 0 628
A két kategória között van egy jó nagy hely,szerintem ott kell pozicionálni a Magyar óriást.
Előzmény: Karesz 67 (610)
förike Creative Commons License 2010.09.10 0 0 627
Kedves mester!Nem lesz!!!Direkt ki lett próbálva!Még én is bele férek! A Keretbe!:---)))))Amúgy csal a kép mint a Zsuzsa:-) mert azt kettő nek lehet nézni de az egybe lesz!
Előzmény: suplatyi (625)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!