Keresés

Részletes keresés

Mr Eskimo Creative Commons License 2017.05.22 0 0 24802

Köszi a választ! Na, pont ez érdekelt, mert ez jóval olcsóbb, mint amit én linkeltem, viszont erről biztos lelóg egy 70 literes fazék oldalt. A szigetelés alatt hőszigetelést értesz a nagyobb fazékhoz?

Előzmény: acerola (24801)
acerola Creative Commons License 2017.05.22 0 0 24801

A 2. pontnál megszólítva éreztem magam. 50l-es fazekam van 3,5 kw-os indukciós főzőlappal. Valami ilyesmi: http://legally.hu/hu/termek/indukcios-fozolapok-edenyek/bartscher-ik35tc-indukcios-fozolap

A lakás hálózata jól bírja. Eddig nem volt gond, ha mellette ment a mikró vagy a tűzhely vagy a sütő. Mondjuk újabb lakásról van szó.

Német fórumokon azt írják, hogy szigetelve a 70 literes fazékkal is lehet forralni.

Előzmény: Mr Eskimo (24800)
Mr Eskimo Creative Commons License 2017.05.22 0 1 24800

Sziasztok! Néhány vegyes kérdésem lenne tapasztaltabbakhoz:

1. Twoj-ról rendelnék folyékony élesztőt. Wyeast, White Labs és Fermentum Mobile kínálatából angol ale-hez (english strong bitter, strong ale, neadjisten barley wine) melyik fajtákat próbáltátok, melyiket ajánljátok? (Egyszer főztem idáig FM-11 Heathery Heights-el, és egyértelműen sokkal jobb lett, mint a Safale S-04-el.) Illetve honnan tudja az ember Twoj-os rendelésnél, hogy mennyire lesz friss az élesztő? Mennyivel gyártás után adják még el?

2. Próbált valaki indukciós főzőzsámolyon 50 literes mennyiséget felforralni? Elég lehet ehhez egy átlagos lakás kismegszakítós köre (3.5 kW körüli teljesítmény)? Baj, ha a lábas lelóg az indukciós főzőről oldalt? Amiket a neten találtam, azok egy része max huszonpár centi átmérőjű lábast ír, ez kicsi. Persze van masszívabb kivitel is:

http://www.attase.hu/fozozsamoly_3_5_kw

3. Csináltattatok, vettetek, használtatok már a másláshoz szűrőlap helyett szűrőkosarat? Ennek az lenne az értelme, hogy egyszerűbb tisztítani, nem kell külön cefréző/máslóedény és forralóedény, csak ki lehet venni, mint egy BIAB-zsákot (ld. Grainfather). Arra gondoltam, hogy vagy csináltatnék ilyet szakival (rozsdamentes acélból), vagy vennék egy nem szendvicstalpas fazekat, és kifúrnál lyukasra az alját. Vélemények, tapasztalatok?

Köszi előre is!

insane666 Creative Commons License 2017.05.22 0 0 24799

14-15 l akart az lenni...

Előzmény: insane666 (24798)
insane666 Creative Commons License 2017.05.22 0 0 24798

Egy tasak (10 gr.) Mangrove jacks bavarian wheat m20-at futtattam fel és adtam 14-25 l sörléhez. (OG: 1.0526)

Cefrézés a következő volt:

52°C-on 15 perc
68°C-on 70 perc (jód próba)
76°C-on 20 perc.

Mivel jó az idő, néhány napja 24-26 fokon van.

Előzmény: nothingam (24796)
novakszab Creative Commons License 2017.05.22 0 0 24797

Nekem sem ment witbierem 1020 alá, igaz az enyém 1064-ről indult, ugyanazt az élesztőt használtam mint te.

Előzmény: insane666 (24795)
nothingam Creative Commons License 2017.05.22 0 0 24796

Nem találom a korábbi hozzászólásokat ehhez a szálhoz, szóval lehet már megbeszéltétek:

- milyen élesztő? WLP400 úgy tudom hajlamos megakadni, bár nekem eddig 3/3-nál nem volt gond

- kavargatás helyett érdemesebb magasabb hőmérsékletre vinni

- Hány fokon cefréztél? Mennyi volt az OG?

Ha semmi, nagyon-nagyon semmi: akkor sztem beleszórhatod az us-05-t. Futtatni nem szoktunk szárított élesztőt, max rehidratálni. Minden jobb egy ihatatlan robbanó palacknál :)

Előzmény: insane666 (24795)
insane666 Creative Commons License 2017.05.22 0 0 24795

Szenvedek a witbierrel. A hétvégén jól felkavartam az aljáról az élesztőt. Büfizgetett is utána egy fél napig, de aztán abbahagyta. Bármit csinálok, nem megy 5 brix (1.0197) alá.

Van otthon maradék Safale us 05 élesztőm. Szerintetek nagy hülyeség lenne ha rászórnám (esetleg előtte kis vízben megfuttatnám)?

Kisgubac Creative Commons License 2017.05.22 0 0 24794

Néhányszor csináltam már ilyet, nem adtam hozzá új élesztőt, működött.

Ha simán cukort adsz hozzá, akkor sem kap plusz élesztőt, a sörlével a cukoroldatot adod hozzá.

Előzmény: tifativ (24793)
tifativ Creative Commons License 2017.05.21 0 0 24793

Csak még egy kérdés: ha sörlével szénsavasítom a sört a palackos érlelésnél, kell hozzá kevernem friss élesztőt, vagy elegendő, ami a sörben maradt az előző erjesztésnél? Jobb, finomabb lesz ha friss élesztőt is keverek a sörbe a palackos erjesztés előtt?

tifativ Creative Commons License 2017.05.21 0 0 24792

Kedvet kaptam egy ízletes APA elkészítéséhez, utána néztem a cefrézési hőmérsékleteknek és meglepődve olvastam, hogy single mash infusion-t használnak, azaz valahol 64 és 67 °C közötti tartományban tartják a malátát legalább 90 percig. Tényleg jó ez az egy lépcsős cefrézés? Mik a tapasztalataitok?

Katyvasztó Creative Commons License 2017.05.19 0 0 24791

Katyvasztottam egy kis búzasört. 2,7 kg búzamaláta 2,3 Pilseni.

22 liter lé került az erjesztőbe kb 3-4 percig csobogtatva levegőztettem, majd kapott egy zacsi (11,5 g) WB-06 élesztőt közvetlen a tetejére szórva. Az induló Brix: 15.7 (1.064) volt. Olyan 21-22 C-on van tartva a recept szerint.

Közel 40 órája lezártam a tetejét, a kotyogó még most sem indult meg rendesen. Látom, hogy termelődik CO2, feszül a tető, meg elmozdultak a szintek a kotyogóban, de nincs bugyborékolás, nagyon lassú az erjedés, a pici keletkező gázt valószínűleg a tartály elereszti. 

Normális az, hogy ilyen lassú az erjedés, a többi söröm az első két-három napban majd leugrott az asztalról?

A másik kérdésem, hogy ezekre az élesztőkre rá van írva, hogy szórd közvetlenül a tartályba (sprinkle into the wort), állítólag az élesztőszemcsék be is vannak vonva valamivel, hogy ezt így tehessük.

Mégis jó módszer ez, vagy érdemes inkább

1. inkább langyos vízben dehidratálni,

2. egy kis cukros sörlében felfuttatni,

3. egyéb cukros lében megfuttatni az élesztőt?

Bocs a kezdő kérdésekért, de hátha másnak is tisztább lesz. :-)

insane666 Creative Commons License 2017.05.18 0 1 24790

Kinyitottam az egyik ipát. Nem pukkant, nem futott, pedig munkavédelmi szemüveggel, és szilikonkesztyűvel készültem... :)

Gyönyörűen felhabzott a pohárban (a sok hab ellenére picivel több szénsavasságra számítottam, de 2 hete van lepalackozva, van még ideje), élénk vörös, nem zavaros. Az íze kicsit édeskés, kesernyés lecsengéssel. Kicsit vad élmény volt a maga 8 %-ával és szobahőmérsékletével, de legalább elmondhatom, hogy iható, sőt élvezhető sört sikerült kiügyeskednem így elsőre.

Úgy döntöttem egyelőre nem szisszentem meg a többit, nem éreztem benne akkora nyomást, hogy indokolt legyen...

Előzmény: bwing (24781)
Bohus84 Creative Commons License 2017.05.18 0 0 24789

8 nap telt el. Már 4 napja 1.020-on áll. Palackozható már ez vagy érdemes még várni?

Előzmény: misbelief (24759)
sziras Creative Commons License 2017.05.18 0 0 24788

Köszönöm!

Előzmény: latam (24787)
latam Creative Commons License 2017.05.17 0 1 24787

A folyamatos máslás lényege, hogy felül olyan ütemben pótolják a lefolyt máslóvizet, amilyen ütemben alul folyik ki a sörlé. A máslóvíz lassan keresztülfolyik a törkölyrétegen, és kioldja az extraktot. A batch máslás lényege, hogy teljesen leengedik a színsörlevet, majd máslóvizet kevernek el a törköllyel, és azt gyorsan leengedik. Ezt meg szokták ismételni egyszer-kétszer, hogy nagyobb legyen a kihozatal.

Bővebben:
https://www.google.hu/search?q=continouus+sparging&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=c4scWezCKuWv8wfw2Ii4CQ#q=continuous+sparging

https://www.google.hu/search?q=continouus+sparging&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=c4scWezCKuWv8wfw2Ii4CQ#q=batch+sparging

Előzmény: sziras (24784)
-Toti- Creative Commons License 2017.05.17 0 0 24786

Akkor a szűrési és máslási metódust megtartom. Mindenféle tapasztalat nélkül 70%-kal számoltam a kihozatalt, de akkor ezek után bátran számolok 75%-kal.

Előzmény: latam (24783)
insane666 Creative Commons License 2017.05.17 0 0 24785

Köszi, kipróbálom. Kíváncsi vagyok mekkora nyomás lehet benne. Nem elég, hogy nem erjedt le rendesen, még cukrot is raktam az üvegekbe palackozáskor...

Előzmény: bwing (24781)
sziras Creative Commons License 2017.05.17 0 0 24784

Szia!

A folyamatos és a batch máslásról írhatnál bővebben.

Köszönöm előre is.

Előzmény: latam (24783)
latam Creative Commons License 2017.05.17 0 1 24783

Nem számít magasnak ez az érték, de nem is rossz.Házi körülmények között a 80-90% számít már jó eredménynek. De ezt valószínűleg csak folyamatos vagy batch máslással tudod elérni, a no-sparge módszerrel és a BIAB-al kisebb kihozatal várható. Nekem például az utolsó két főzetem folyamatos máslással 85% és 89%-ra jött ki.

Előzmény: -Toti- (24782)
-Toti- Creative Commons License 2017.05.17 0 0 24782

Sikerült lefőzni szombaton az első sörünket, remélhetőleg félbarna finomság lesz. Számomra meglepően magas kihozatalt értünk el, a sörtervező.hu számításai szerint 77%-ot. Ez magasnak számít?

3 kg pilseni, 1,5 kg müncheni, 0,5 kg carabohemian kapott 15l cefréző és 17l máslóvizet, 1,058-as fajsúly jött ki 20 literre.

bwing Creative Commons License 2017.05.17 0 0 24781

nem feltétlenül. Viszont kezdd el meginni. Amikor úgy érzed, már nagyon bubis, felhabzik, akkor kezdd el a többiből leereszteni a nyomást. Ennek az az egyszerű módja, hogy nyitóval finoman csak addig feszíted a kupakot, amíg nem távozik a fölös gáz egy része. Azaz megszisszented. Csatost sokszor elég csak megnyomni oldalról, nem kell feltétlenül a csatot kinyitni.

És folytasd az ivást.

És tartsd az üvegeket hűvös, vagy hideg helyen. Lelassítja az élesztőt, és több CO2-t nyel el a folyadék.

Előzmény: insane666 (24775)
beatkomornik Creative Commons License 2017.05.16 0 1 24780

Már csak az lenne a kérdés, hogy milyen élesztőt használtál, milyen hőmérsékleten erjesztettél és hogy beraktad-e a hűtőbe 2-3 napra mielőtt megszisszentetted? Édesebb volt, mint palackozáskor? Ha sok benne az egyszerű cukor, annak észrevehetőnek kell lennie. A szinte szénsavamentesből arra következtetek, hogy valami szénsav csak volt már benne, ez jó jel. Az 5g/0,5liter cukor elég sok, azt észre fogod venni garantáltan.

Akárhogy is, ilyenkor szokták ajánlani, hogy forgassa át az ember az üvegeket, feléleszteni kicsit a leülepedett élesztőt.

Ha ez megvolt, várj még legalább egy hetet 22°C körül, majd 3 napra szúrd be hűtőbe, utána számolj be milyen lett

Előzmény: zajcsekv (24779)
zajcsekv Creative Commons License 2017.05.16 0 0 24779

Köszi a választ 20-22 fokon

beatkomornik Creative Commons License 2017.05.16 0 0 24778

Szia

Palackozás után hány fokon tároltad a söreidet?

Előzmény: zajcsekv (24777)
zajcsekv Creative Commons License 2017.05.16 0 0 24777

Üdvözlet mindenkinek!
Kezdő kolléga révén olvasgatom a fórumot. Lenne 1-2 kérdésem felétek. körülbelül 2 hete palackoztam le a söreimet, és nagyjábol 2 3 hetet hagytam erjedni (már vagy 1 hete leállt az erjedés, tehát nem kotyogott a sörlevem). most felbontottunk 1-2 palackot és szinte szénsavmentes volt. (csatosüveg) 0,5l es üvegekbe 5g cukrot használtam. de nem jövök rá mi lehet a baj.
Válaszaitokat előre is köszönöm. 

Ges87 Creative Commons License 2017.05.16 0 0 24776

"Frissen szedett komlós/zöld komlós" sör készítés technikai kérdéseim:

Jelenleg van egy Magnum komló palántám, lenti képhez mérten már 2 nap alatt majdnem 10 cm-t nőtt, ez ugye keserű komló.
Kizárólag ezzel készíteni sört "szabad-e"? Mit kapok ha pl egy normál malátát veszek hozzá?

Kell-e mellé vennem egy aroma komlós palántát? pl egy Cascade-t,  vagy mit javasoltok?
Mennyit kell használni belőlük? kb hányszorosan számoljon az ember, mint a pelletnél?

Van valakinek tapasztalata ? Azt olvastam, hogy lehetőség szerint további felhasználáshoz légmentesen fagyasszam a komlóm.

insane666 Creative Commons License 2017.05.16 0 0 24775

Köszi a cikket. Nem szoktam nyitogatni, van csap az erjesztőn, csak gondoltam megkérdem, hogy tisztába legyek a dolgokkal. A cikkből következtetve sanszos, hogy az ominózus lehűlős éjszakán akadhatott meg az erjedés. Kicsit felrázom ha hazamegyek, és várok még hétvégéig.

A cikkből sajnos egy másik dolog is kiderült. Az előző főzetet egy ipát úgy palackoztam ki, hogy nem érte el a végleges sűrűséget. Ez 2,5 hete volt. Eddig minden üveg ép, de ezek szerint számíthatok egy kis robbantgatásra... :/

Előzmény: c_babbage (24774)
c_babbage Creative Commons License 2017.05.16 0 1 24774

Ne nyitogasd szerintem se. Én egy időben rendszeresen 3 hetet vártam a palackozással, szóval időben vagy. Most télen volt, hogy aluloltottam egy Guinness klónt, és az istenért sem akart leerjedni. 1.024-en megakadt, de ezt csak 3. héten vettem észre. Akkor felráztam, felhoztam a pincéből a szobába, majd következő héten újra felráztam, de nem lett eredménye. Végül másfél-két hónap után palackoztam, plusz cukor nélkül. Kb. 3-4 hónap után kezdett el szénsavasodni (szobahőmérsékleten). (!Persze ez veszélyes játék, mert felrobbanhat a palack!) Minden héten ittam egy üveggel, de szinte ihatatlanul édes volt. (volt mikor bolti világos lágerrel kevertem. egy jó kis rigó :P) Amit egyik ismerősömnek vittem az ki is futott. (Gondolom az úton felkeveredett az élesztő.) Utólag másodlagosba tettem volna, úgy vártam volna míg leerjed, és utána palackoztam volna. De szerintem neked elég lesz ha felrázod, melegebb helyre teszed, és vársz, mint ahogy az előttem szóló javasolta.

Ezt a bejegyzést ajánlom a témában:

http://sorforum.blog.hu/2016/05/10/megakadt_erjedes_kezelese_kenyszer_erjesztes 

Előzmény: insane666 (24769)
bwing Creative Commons License 2017.05.15 0 1 24773

kinyitogathatnád, de minek? Ha annyira érdekel, akkor keress rá gúgli képek közt, mit látnál. :)

Ha tudod, akkor tedd egy picit melegebb helyre, szekrény tetejére, ilyesmi, de semmiképp nem hőforrás közelébe.

Felejtsd el mondjuk péntekig, akkor mérd meg, és mérj egyet vasárnap. Ha ugyanazt mutatja (és persze iható), akkor hajrá palackozni!

Zavarossággal ezen sör esetében ne foglalkozz, része az élménynek.

Előzmény: insane666 (24769)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!