Keresés

Részletes keresés

Csimpolya Creative Commons License 2009.08.13 0 0 1412
Valószínűleg igaz, bár a Gobi sivatag még tartogathat meglepetéseket, ha nem is a mutatósabb élőlényekből. Szinte biztos, hogy jó néhány rovarfaj, talán egy-két rágcsáló is felfedezésre vár.
Előzmény: atrego (1411)
atrego Creative Commons License 2009.08.12 0 0 1411
kicsi már a világ,sajnos!
Előzmény: Csimpolya (1410)
Csimpolya Creative Commons License 2009.08.11 0 0 1410

Lehetséges, de ennél a hírnél én inkább a keresés módját és hatékonyságát vitattam. Az, hogy kimegyek a Góbi sivatag egy pontjára, és ott felrobbantok egy-két kiló dinamitot, számomra nem tűnik praktikus módszernek.

Azt hiszem, Stanley jobban kezdte Livingstone felkutatását, Schomburg is a törpe viziló fogságba ejtését.

Előzmény: atrego (1399)
A kárhozat urának átka Creative Commons License 2009.08.10 0 0 1409

Egyébként a vizáról a neten egy hivatkozásban találtam 2700 kg-os testsúlyadatot is.

Nem tudom, reális lehet-e.:)

Előzmény: A kárhozat urának átka (1405)
A kárhozat urának átka Creative Commons License 2009.08.10 0 0 1408

Azért nem pici.:)

Most, hogy a névben kisegítettél, rákerestem, és bizonyos források régebben 4-5 méteres hosszról és 250 kilóról beszéltek a Pirarucu esetében.:)

Előzmény: Törölt nick (1406)
A kárhozat urának átka Creative Commons License 2009.08.10 0 0 1407
Azaz, a Pirarucu, megkevertem, köszönöm.
Előzmény: Törölt nick (1406)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.10 0 0 1406

Az inkább a Pirarucu lesz. ( Arapaima gigas ). Nem nő olyan nagyra,kb. 2-2,3 m a max. hossza.

A sucuri v. sucuriju az anakonda helyi neve.

Előzmény: A kárhozat urának átka (1405)
A kárhozat urának átka Creative Commons License 2009.08.10 0 0 1405

Ez mondjuk igaz, vannak korabeli beszámolók 200 kg-os vagy afeletti harcsákról is.

Kiváncsi lennék a hosszukra is, ha a 100 kilós is 2,5-3 méteres...

Egyébként most rákerestem, hogy mekkora a legnagyobb édesvizi hal, nekem a vizára a gugli behozott 8-9 méteres és 1500 kg-os adatot is, valahol ki is van állítva egy ekkora példány múzeumban, nem tudom, van-e nagyobb édesvízi hal nála (mondjuk a viza abszolúte nem veszélyes az emberre).

Dél-Amerikában is vannak óriás halak, pl. a sucuri, de nem emlékszem, mekkorára nőhetnek meg.

Előzmény: Irbisz (1404)
Irbisz Creative Commons License 2009.08.10 0 0 1404
azért régen voltak sokkal nagyobb harcsák is mint ma. hirtelen meg nem mondom, de én is olvastam olyan 18. századi esetet, ahol valami irdatlan méretű, több mint 200 kilós harcsát azért dobatott dögkútba az akkor hatóság, mert felnőtt emberi maradványok voltak benne.
Előzmény: A kárhozat urának átka (1397)
Irbisz Creative Commons License 2009.08.10 0 0 1403
hát a nessienél hihetőbb ez a halálféreg, de ha addig élnék míg egy ilyet el nem fognak, azt hiszem Matuzsálem rekordját megdönteném :)
Előzmény: melpi81 (1401)
Irbisz Creative Commons License 2009.08.10 0 0 1402
harcsákba találtak már mar embermaradványokat, de azt nem tudni h. lerántott valakit v. egy vízihullát nyelt-e el a hal.
melpi81 Creative Commons License 2009.08.09 0 0 1401
Ez a mongol halálféreg még mindig hihetőbb, mint a nessi, vagy a jeti, egyrészt van bőven élettere, másrészt elég lakatlan területen él, ami magyarázat arra, miért nem fedezték még fel, harmadrészt eleve a föld alatt rejtőzködve él, negyedrészt alsóbbrendű egyszerű szervezet, ha meg ki akarnának találni egy kriptolényt, akkor valami látványosabbat találnának ki.
A tűzcsóva nyilván már csak mese.

A Zone realityn megismételték azt a részt, amiben a jeszinről, azaz a burmai törpe vizielefántról volt szó.
Megdöbbentő, de tényleg mutatták, ahogy vizsgálgattak pár egér nagyságú összeaszalódott tetemet és a sok hamisítvány mellett találtak eredetieket is, azaz a röntgen kimutatta a csontvázát és el is ismerték létezését, sőt pár évtizede még élő példányokról is beszámoltak.
hali1 Creative Commons License 2009.08.09 0 0 1400
Ezt a müsort én is végig halgatam,ami még elhangzot benne ,hogy a farkábol lángcsovát lő.Na most ilyen szinten azért nem vagyok hivő.
atrego Creative Commons License 2009.08.09 0 0 1399
Szerintem ez a jószág egy jó nagy KACSA
Előzmény: Csimpolya (1398)
Csimpolya Creative Commons License 2009.08.09 0 0 1398
A mai napon a Kossuth ráadió 12.30-as magazinműsorában említették a mongol "halálgilisztát". Valami német újságíró elutazik a Góbi sivatagba, és dinamit robbantásokkal próbál a nyomára bukkanni. Valahogy nem hinném, hogy a "mi meg csak itt robbantgatunk, robbantgatunk" módszer az ideális ebben az esetben.
A kárhozat urának átka Creative Commons License 2009.08.09 0 0 1397

Kösz a beidézést.

Azért azt, hogy felnőtt embereket elragadtak volna nagy harcsák (-és amelybe az emberek belehaltak volna-) gyermekmesének tartom, legenda, ha régebben lettek volna ilyen esetek, akkor ma is lennének hasonló megfigyelések.

Előzmény: Törölt nick (1395)
atrego Creative Commons License 2009.08.09 0 0 1396
nagy harcsa,de más ragadozó halak is gyakran kijönnek a partközelbe apró halakra vadászni
Előzmény: A kárhozat urának átka (1393)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.09 0 0 1395
Előzmény: A kárhozat urának átka (1393)
A kárhozat urának átka Creative Commons License 2009.08.09 0 0 1394
Kösz a kiegészítést!
Előzmény: Törölt nick (1392)
A kárhozat urának átka Creative Commons License 2009.08.09 0 0 1393

Abban nem vagyok biztos, hogy szélsőséges esetben nagyon nagy harcsa elragadhat-e, vagy mepróbálhat-e elragadni  nagyon pici  gyermeket, vagy ez kizárt.

Lehet, hogy kizárt, lehet, hogy van rá matematikai esély, nem tudom.

Persze hogy kerülne a nagyon pici gyerek nyíltvízre? Innentől akadémikus az egész...

Kacsát pl. simán el tud ragadni, az tény.

Előzmény: atrego (1391)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.08 0 0 1392
Már Brehm is említi ezt a dolgot az " Állatok világá"-ban.
Előzmény: A kárhozat urának átka (1390)
atrego Creative Commons License 2009.08.08 0 0 1391
nagy harcsa területvédés esetén támadhat emberre,de táplálkozás "céljából"az ember túl nagy zsákmány a harcsának
Előzmény: A kárhozat urának átka (1387)
A kárhozat urának átka Creative Commons License 2009.08.08 0 0 1390
Kösz az infót, szerintem Székely is csak meghivatkozza ezt egyébként, és maga az adat, információ még Vásárhelyinél vagy más régi szerzőknél jelenhetett meg eredetileg.
Előzmény: Sch.Lacika (1389)
Sch.Lacika Creative Commons License 2009.08.08 0 0 1389
Székely Ádám "A harcsa és horgászata" c. könyvében harcsá(k)ban talált gyermekmaradványokról is ír.
Mivel nagyon régen olvastam, már nem emlékszem, hogy tényként közli-e vagy csak legendaként említi meg.
Előzmény: A kárhozat urának átka (1387)
Rejtélyvadász Creative Commons License 2009.08.08 0 0 1388

Nem tudom, látott e már valaki ilyet:

Vadászat

A kárhozat urának átka Creative Commons License 2009.08.08 0 0 1387

Egy újságcikkben találtam az alábbi információt, csak érintőlegesen tartozik a topik témájába, de érdekes:

A péri tóban egy osztrák horgász egy 100 kilós 2,2 méteres harcsát akasztott.

Fárasztás közben a hal lefeküdt a tó aljára, nem volt mozdítható. ekkor a horgász lemerült és kesztyűs kézzel megpróbálta kirángatni onnan. Nem járt sikerrel, és ahogy a csónakba kapaszkodott vissza, a harcsa a lábába harapott és lerántotta vissza a mélybe. Ezután elszaakította a zsinórt. A horgász csak könnyebben sérült meg.

Mindenesetre érdekes, az a legenda jut eszembe, amely szerint leső harcsában találtak már emberi csontot. Bár itt nyilvánvalóan csak védte magát a hal.

atrego Creative Commons License 2009.08.05 0 0 1386
van a jutubon egy videó,ahol mélytengeri csalétekre megy rá.Ott van a lépték,az a dög nagyobb,mint 7m....
Előzmény: eguzki (1385)
eguzki Creative Commons License 2009.08.05 0 0 1385

Szia!

Átnéztem egy határozót, mit is írnak e cápafajról; a nőstény 3-4,3 m a hím max. 7 m (felvételek alapján történt becslés) Noha kifejezetten mélytengeri faj, egy alkalommal találtak egy példányt ami egy dagálytócsában rekedt. Sajnos erről nincs bővebb információ. Északi pacifikus elterjedésű, Japántól Mexikóig. Szájüregének alakjából a kutatók egyfajta felszippantó táplálkozást sejtenek, talán hasonlót, mint a Dajkacápa esetében. Gyomrában fókamaradványokat találtak, azonban nem tudni, hogy dög vagy élő fóka lehetett-e a zsákmány. Szaporodását tekintve az ovoviviparitás a legvalószínűbb, a nemzetség többi fajára is ez jellemző, holott még nem találtak egyetlen vemhes nőstényt sem.

Kissé ellentmondásos, hogy a méreteit fotók alapján próbálják megállapítani, pedig ott volt a dagálytócsás példány is.

Döbbenes különben, hogy mennyi cápafaj létezik, köztük vannak igen bizarr kinézetűek, a legtöbbről azonban szinte alig tudnak valamit. Elképzelhetőnek tartom, hogy a jövőben még újabb cápafajokat fedeznek majd fel.

Előzmény: atrego (1371)
eguzki Creative Commons License 2009.08.05 0 0 1384
Teljesen egyetértek azzal amit írtál.
Előzmény: Irbisz (1369)
atrego Creative Commons License 2009.08.05 0 0 1383

úgy összegezve mindent,nekem az a véleményem a kriptozoologiáról,hogy  a  Föld már kicsi lett,nagy és "attraktív"fajok fellelésére.Persze előfordulhatnak kivételek,de ritkaságszámbamenően.A gond,hogy a fotó és film korában mindig éppen akkor nem sikerül,vagy homályos a felvétel,a befogás nem sikerül,maradványok nemigen kerülnek elő.

Tehát ezen dolgok nagy része...-sajnos dajkamese.

Nehéz ma már igazán szenzációs fajokat felfedezni.A területek lakottak és megműveltek.

Persze egy zoológusnak egy mm méretű élősködő,egy új mikróba is szenzáció,nem is beszélve egy eldugottan élő apró énekesmadárról,vagy kisemlősfajról.... 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!