Jelentem , kész kutyaház.....de sirógörcsöt kaptam, mikor megláttam. Én adtam meg méreteket, de ez akkora lett:-))) 1m magas,1 méter széles, 1.2m hosszú. Szerintem kicsit eltuloztam a magasságot, 0,8 elég lett volna? Lapostetős, most még fent van teraszon, beraktam a paplant és macim legott befeküdt. Még le kell festenem, de addig nem akarom ,mig nem bolintotok rá a magasságra.
Én úgy szoktatom őket pórázhoz, hogy először én megyek arra amerre ők akarnak, élvezik, szájukba veszik. Huncutkodva cipelnek vele magukkal. És lassan-lassan ez egyenlővé válik, tahát néha magammal csalom őket, néha megyek velük, végül már csak én döntöm el az uticélt:)
Lehet játszani a ki az erősebbet is, hamar elfogadja az akaratodat, csak jobban megszeppen:) Játsz vele, míg a póráz a nyakán van, hamar megszokja.
...ja és mégegy sztori! (több könyvre való kitelne már:))) )
Ikerfiaim nemrégiben amúgy "férfiasan" összeszólalkoztak az udvarban. Csak úgy terjengett az adrenalin a levegőben! Én bentről úgy ítéltem meg, hogy megoldják. Mikor egyik pillanatról a másikra hatalmas ugatás tört ki kinéztem...
...valamennyi kutya felsorakozott közéjük és izgatottan, vakkantva figyelték őket, ők meg döbbenten a kutyákat:)) Mikor egyikük ettől elröhögte magát és megszólalt, a csapat vidám farkcsóvával bolondozott velük. Én mosolyogva visszaballagtam és magamban megjegyeztem, hogy még mindig jó kezekben vannak a fiúk:))
ha ez nem használ kitolatva szembefordul és ráugat
ha ez sem használ a mellére ugrik és figyeli
ha megijed a támadó és elhallgat, a kutya visszalép, ha arról győződik meg, hogy béke van, megbillenti barátságosan a farkát, de tartózkodóan kezeli, félrevonul és figyel. Soha nem harap, végső esetben földre szorít.
Dad helyesen cselekedett, azonnal ment volna közbeavatkozni. Ha lehetősége lett volna rá azonnal odarohan és szembefordulva ráugat, amolyan "kuss legyen" hangon.
Bátyám nagyhangú kocsmáros:) Bármit mesél, azt mindig kiabálva teszi, ez nála szakmai ártalom. Párszor megtapasztalta kutyáim tappancsát. Persze, mivel neki is volt fundija, így röhögve ellöki őket "nem eszem meg anyátokat nyugi" beszólásokkal. Hasam fogom a röhögéstől mikor egy-egy kamaszomat mosolyogva szoktatja a hangjához:)) Szembenállva üvöltenek vidáman egymásra. Tesó hajlongva, a kutya topogva bömböl:)
Ha veszekedést akarnak megállítani, akkor viszont mindig csak a fejükre teszem a kezem de nem állítom le, hiszen jobban kezelik a konfliktust, mint az emberek.
Most már értem Dad viselkedését. Múltkor átjött öcsém, talán a kutya 2-szer látta. A nappaliban elkezdtünk vittakozni. A kutya a nappali teraszán aludt az ajtó elött. Öcsém erősebben gesztikulált, kicsit hangosabb volt mint mi és Dad felállt két lábra az ajtónak támaszkodva és rettenetesen elkezdett ugatni. Ezen úgy meglepődtünk, hogy belénk fagyott a szó. Ahogy csönd lett , még forgatta a fejét , hallgatózott, majd békésen visszaludt. Én azt hittem, ö még kicsi a gazda védelmezésére.
Bizony jó a szerződés mindenkinek. Mindkét fél jogait és kötelességeit tartalmaznia kell, és a harmadik fél (a kutyus, cica) érdekeit. Ha jó a kapcsolat a gazdival persze egy idő után már sutba dobható, de volt sajnos rá példám, hogy az írott pár sor tette lehetővé, hogy megmentsem egyik másik kutyám életét...
...és a kedves, lágy hangú főnökasszony mit fog elérni? Egy kellemes természetű, odaadó, nyugodt felnőtt kutyát, hidd el:) A fundikölykök másolnak. Amilyen a családi hangulat, mentalitás, azt fogják lemásolni.
Mikor én sziesztázok, hatalmas szőnyegben elterülve ők is ájultan hortyognak. Ha lendületesen magyarázok pl. telefonon valakinek ők is vakkantva beszélgetni kezdenek a környék ebeivel. A legjópofább Magic volt babakorában, akkori szokásom volt ágyból msn-ezni este. Beballagott, felcuccolt nyűglődve mellém és elmélyülten figyelte mit csinálok. Egy idő után pracliját időnként rátette a billentyűre ő is és ütögette. Mondanom sem kell, hogy fundissal csevegtem, jókat derültünk rajta, ha érthetetlen karakterek íródtak tőlem. "Megjött Magic?" jött azonnal a kérdés. Ma már nem hódolhat ennek a szenvedélyének, de szerencsére elfoglalja magát mással.
Az pedig, hogy mindenki elé vannak helyezve a bundások...hát ja:) Fiaim reggel még félálmosan caplatnak kifelé velem hozzájuk, egyenként köszönünk nekik, átdögönyözzük őket és megreggelizetetjük a csapatot kézből. Nyáron reggeli fürdőt kapnak, feltöltjük az itatókat és a kádat, és csak bent jön a kérdés: Reggelizzünk mi is? Ha pedig babák vannak mindenki odaadó pótmamivá válik.
csak ne lenne ez a szutyok ősz!!! Utálom...mikor csikorgó hidegben egy-egy deresfejű huncutka belátogat örömmel mosok fel...de ilyenkor???:))
Hűha!:) Volt itt adok-kapok rendesen.:) De ez így egészséges.
Köszi a választ, mint már oly sokszor! -pedig mi nem is ismerjük egymást személyesen. Hogy is volt ? Azt hiszem azzal a cd-vel kezdődött:) Remélem egyszer találkozunk is.
Az én kiskutyámat nem kell hozzászoktatni sem a zöldséghez, sem a gyümölcshöz...
Lereszeltem egy répát, egy almát hozzá a kaukázusi kefírt, meg az olivaolajat.... hát az az én kiskutyámnak a mennyei manna. Úgy becsókolja, hogy csak úgy füstöl...
Reggel és este kap 50-50 g tápot. Hozzáteszem még most sincs meg a táp, itt is csak hozatni tudják, de holnapra meglesz. Senki nem tart szuperprémium tápot babáknak....
Rakok fel egy képet az én kicsimről... igaz itt épp a homokból vadásztam ki...
Ok, hogy folyton ás, de a családból csak az én kezemet rágcsálja folyamatosan. Érdekes, hogy a 3 éves kislányomét nem, de nekem folyton az órára kell csapni, mert eléggé élesek a kis fogai.
Tényleg... ki tud valami jó ötletet a pórázhoz szoktatáshoz, mert az én kutyusom ha megmakacsolja magát akkor leül és húzza a fejét vagy körbe körbe forog a földön mérgelődve. Igaz még csak az udvarom vezetgetem, de elég komolyan a tudtomra adja, hogy nem tetszik neki...
Ez mind igaz:-))) Olyan listát kaptam Dad-hez, hogy biztos beleveszek jó pár dolgot a saját cicaszerződéseimbe.
Pont abba a hibába estem bele, amibe szerintem az első kutyások....a mindig könyörgő kutyaszemekbe, meg a tudatlanságomba,hogy a kutya egyen zöldséget,gyümölcsöt.
Tudni kell rólam, én nem szeretem se zölgségeket, salátákat, gyümölcsöket. Én apszolute HÚSEVŐ vagyok. Igy a gondolkodásom is ezt sugalta. Kutyának gyümölcs?
Megprobáltam adni neki, de nem lelkesedett. Igy maradt inkább a csirkehús,nyak. Mennyivel finomabb. Ma már ha kirándulni is visszük Dad-et, mindig van nálunk alma.
A hétvégén a Kékesen voltunk fent. Mi vidáman palacsintáztunk az autónak dölve , ö meg a kocsi csomagtartójában ült és ropogtatta böszen az almáit.
Nekem a fajmacskák után, akiknek lesem minden gondolatát, nagyon furcsa kutyásan gondolkodni.
Én macskáknak egy kiszolgáló személyzet, szolga vagyok. Ebből falkavezérré lépni, nagyon nehéz. Nehezebb igy, mintha nem lenne állatom másik.
A macskák a lágy, egyenletes, nyugodt beszédet szeretik. Konfliktuskerülő , vidám , nyugodt emberke vagyok. Mikor rá kell förmedni valamiért Dad-re ....hát ....maradjunk annyiba, a párom szerint nem nagyon megy.:-)))
Voltak nagyon nehéz perceim, mikor zokogva hivtam Pandamamát , segitségért. Kértem, hogy keresen nálam jobb gazdit macimnak. (én mindent elrontok) Ö megnyugtatott, hogy fog ez menni......
Lassan 3 hónapja van nálam a kis majom.(imádj a banánt) tudom hizlal...:-))) Ma már nem tudnám öt elengedni.
" A halál a belekben lakik"...nem biztos, hogy jól idézem, a lényeg ugyanaz. Szerintem, ha hosszabb ideig fenáll növekedési korban egy ételallergia a kutyakölyöknél, ahol a tünetek "csendesebbek"
pl: fakó szőr száraz bőr folyamatosan visszatérő - ok nélkülinek tűnő - fülgyulladás zsíros-elkoszosodó bunda vedlési időszakon kívül vakarózás ok nélkül (sem bolha, sem folt pl.) csipás, de miért? étvágytalanság kideríthetetlen okú hasmenés időközönként, de mindig visszatér
...stb, ott gondolni kell rá...valami nem tetszik a beleinek. Véleményem szerint ekkor folyamatosan sérül a bélrendszer, gyulladt, elvékonyodott lesz, nem jó a kiválasztás és ez kihat a fejlődésére. Nemcsak elmaradt, kicsi lesz, hanem legyengült, bocs a kifejezésért de satnya.
Én láttam pár "szaporított" almot már, láttam mivel etették a már végletekig allergiás szukát (élesztő-egész csirke-kenyér-maradék erjedt mosléka pl.) így kijelenthetem, hogy satnya kaján tartott kutyamama teje is satnya és az így felnevelt kölykök is azok. Idegrendszeri tünetek tömkelege, túlmozgásos, nehezen kezelhető kutyák, vagy pont a másik véglet, depressziós, hiánybeteg, elvékonyodott csontú, bánatos szerencsétlenek. És a szuka gazdája még ugyanezt az etetési módot ajánlja!!
Nem akarok visszakanyarodni vesszőparipámhoz még véletlenül sem, de én tenyésztői oldalról elemzek, és ez szemléletes példa.
Na akkor megnyugodtam, hogy nem rám vonatkozott, bár elég termetes volnék, lekicsinylő azért tán mégsem:)) Ok, beláthatatlan következményekről beszélgessünk. Szerinted mi lehetett volna még?
Ötlet (tapasztalat): sima, emberi Béres cseppet is lehet adni a kutyának, nagyon jók a tapasztalataink vele. Mi is esszük, kutya is.
Nem szeremilaci, nem rád vonatkozott:) És ha visszaolvasod a fórumot rájössz, hogy bárkinek segítek, akár Pandája van, akár nem. Ha valakinek szánok valamit, azt hidd el személyraggal teszem.
És nem hiszem, hogy ebben a témában (Dad allergiája) tudnád a részleteket. Különösen nem a hozzáállásomat. Komplett felnevelési tanáccsal költözött el Dad, írásos formában, hogy kéznél legyen. Mondhatnám, hidd el amit az orvosok: "csak be kellett volna tartani." Mindezt a kiadásözönt el lehetett volna kerülni...sajnos, de már megtörtént! Annál sokkal mélyebbről szól nekem egy kölyköm sorsa, mint ez a fórum. A gazdinak azonnal felajánlottam, hogy hazaköltöztetem és felnevelem a kutyusát ha kell. És az övé marad...a döntés a kezében van. Úgy gondolom számára megnyugtató a tudat, hogy számíthat rám akkor is, ha hibázik. Egy-egy ilyen esetben azonnal ajánlok fel 2-3 variációt!
Az pedig, hogy nagyon szeretem a kölykeim gazdijait nem fog változni. Sem itt a fórumon, sem a mindennapokban. Ez van:) Egyszerű ez...és ezt a tudomásukra is hozom, tudják. Pedig sokat vircsolódunk, elemzünk, vitatkozunk...és tervezünk együtt. Úgy gondolom, hogy ebből lehet előrelépni. Ha kell korrigálunk. Engem is lebacnak, ha mást gondolnak egy-egy ötletemről:) Sok esetben meg is fogadom. Mindig van új ötlet, új tapasztalat és megtisztelő, ha megosztják velem...jól esik.
Ha itt a fórumon kiérződik elfogultságom, megértem, hogy rosszul esik. Mi egy család vagyunk, jóban-rosszban. Évtizedekkel ezelőtt eldöntöttem valamit, nem változott. Továbbra is velük, értük és a fajtáért tenyésztek. S ha téged bánt ki mennyiért vesz kutyát, mennyit költ rá szeretetből, tévedésből, presztízsből, erről nem én tehetek:)
Dad nem beteg, egy rossz etetés reakciót váltott ki belőle. Korrigálva lett. Bizakodom, hogy mivel fejlődésben van, nem lesz hosszútávú következménye, hiszen hamar le lett állítva a táp. A gazdi őszintesége és nagyfokú együttműködése sokat segített ezen. Most már ő is tudja, te is tudod, és a fórumot olvasók is tudják, hogy el lehetett volna kerülni. Ha nem produkál ilyen látványos tünetet és mégis valami csendes, lassú reakciót váltott volna ki nála, na annak beláthatatlan következményei lehettek volna...inkább erről beszélgessünk.
És miután félreértettél, kérlek tartózkodj a személyeskedéstől:))
Panda, ezt a lekicsinylőt nekem szántad? HA nem Pandától van vkinek kutyája, vagy legalább rokon kutyája, az már itt nem is számít? Mert én meg ezt érzem itt kedves Fekete Panda. Ha sajnálom is Macipofát, az az én dolgom, és tényleg sajnálom, mert nem kevés pénzért vett egy kutyát, aki amióta nála van gyakorlatilag beteg. Gatyája rámegy a tápokra, vizsgálatokra stb. Hát még jó hogy nagy intenzitással segítesz neki. Csak, hogy tudjuk miről beszélünk.
Ez a kispanda pl. Eukanubán növöget, ő Remember Booster. (Ha valaki megismeri a gazdit képről az nem a véletlen műve, évtizedek óta fundizik:) )
Csak azért hozom őt példának, mert racionálisan használja a tápot, szakértő kézzel etet, maximálisan elfogadom amit csinál. Az egy hétre való "úticsomagom" (ez Acana volt) fokozatosan állította át igényei szerinti tápra napokon keresztül. A tápcsere komplikáció nélkül lezajlott, a kölyök jól tolerálja a tápot, persze a megszokott megjegyzés: "mindig éhes kisBooster" nem marad el a beszámolókból:)) A képeken 4 hónapos.
"Mit jelent a táplálékkal szembeni túlérzékenység, és mi az eliminációs diéta?
A táplálékkal szembeni túlérzékenység azt jelenti hogy a táplálék valamely összetevője a szervezetben túlzottan erős,
általában negatív reakciót vált ki. Ha egy táplálék összetevővel szembeni reakció kialakul, általában az állat egész
életén keresztül fennmarad. A tünetek általában nem jellegzetes bőrelváltozások (kipirultság, viszketés) vagy emésztőszervi
formában jelentkeznek (hasmenés, hányás). Szerencsére könnyen kezelhetők olyan speciális diétás eledellel,
mely nem tartalmazza a túlérzékenységet kiváltó összetevőt. A táplálék intolerancia okának felderítésére alkalmazzuk
az úgynevezett eliminációs diétát. Ez azt jelenti, hogy a kutya néhány (6-8)héten át csak olyan tápot ehet, amelyben csak egyféle fehérje és egyféle
szénhidrát komponens szerepel, mégpedig olyan, mely nagyon ritkán okoz túlérzékenységi reakciót, és amellyel
az állat korábban nem találkozhatott. Amikor a tünetek javulni kezdenek vagy teljesen eltűnnek, akkor állapíthatjuk
meg hogy táplálék intoleranciáról van szó. A biztos eredmény érdekében egyszeri alkalommal vissza térhetünk a régi
eredeti tápra, (provokációs teszt) hogy megbizonyosodjunk, tényleg az okozta a túlérzékenységet, azonban a továbbiakban
csak olyan tápot etessünk, amely nem tartalmazza a tüneteket okozó összetevőt."
Dadet és gazdiját nem kell sajnálni..sőt aggódni sem kell érte:)) Dadinek a gazdija több mint anya...ő anyatigris. Lehet, hogy tapasztalatlan, lehet, hogy kutyás téren az csak, lehet, hogy túlzóan aggódik, lehet, hogy néha átesik szeretete miatt a paci túloldalára. DE! Én ezért tisztelem. Igyekezete, hogy jól csinálja méltóvá teszi erre. És, hogy neki segítek? Természetesen. Hiszen - bár nem oly' intenzitással, mint gyerekeim gazdijainak - de annak is megteszem, aki előtte lekicsinylően bánt velem.
A macskák 120nm2-en éldegélnek velünk párommal és egeret max tv-ben láttak:-))) Ilyenkor már nem járnak ki a kertbe sem, mert koszosak lesznek.....
A garázs is koszos és tele van macska és kutyakajával. Tavaly beköltöztek a macskakiállitási (peca) székünk oldalzsebébe. Le is kölykeztek ott. Volt a zsebben papirzsepi, ami kitünő szülőágynak bizonyult. Ez az igazi pofátlanság....
Nálam az állatok, a 22 éves lányom elött vannak a rangsorban:-))) Még szerencse, hogy neki is van , igy nem haragszik érte. Sokan furcsálják ezt a kapcsolatot. Jelenleg mindennap sirok, mert a garázsunkba költöznek be az egerek. A párom kirakta a csapdákat. Nagyon sajnálom öket.
:)) én pedig a látszat ellenére nem vagyok kötekedő, csak a kutyát sajnálom és elragadtatom magam. Nálunk olyan a kutya, mintha a másik gyerekünk lenne.
Én bocs, nem akartalak megbántani. Csak ez az allergia téma...Tudod, mindig ki kell találni vmit, amire van valami más, amit el lehet adni. Sajnállak, hogy az első kutyáddal ennyi probléma van. De szerencsére van egy Pandád.
Elnézést, rosszul fejeztem ki magam. Nem vagyok orvos, KEZDŐ KUTYÁS VAGYOK, tele problémával. Már akkor is orvost hivok Dedhez, ha hangosabbat büffög. Ha most az lényeg, hogy nagyobb fehérje tartalmú a tápot kap, mint lehetne?.... amit tudok megteszem. Mióta ezt eszi, nem kiütéses. Van segitségem, aki éjjel-nappal segit. Bárhol is legyen ,szinház, autó, közért. A neve: Fekete Panda.
Ezt most nem komolyan írtad ugye? Nem fehérje allergiás, csak a csirke árt neki? Mert szerinted a csirkéből mire allergiás, ha nem egy bizonyos fehérjestruktúrára? Azt hittem, azért tudjuk, miről beszélünk.
Tervbe van, de babáim lesznek közben, így tervben van csak, ha valami közbejönne akkor pillanatok alatt lefújom. Inkább nevezd a maccsokat, az a tuti, és elröppenek egy nyugalmas időben Macinézőbe külön:)) Akkor többet tudunk dumcsizni, csak a legénnyel foglalkozom legalább. Monjuk én leszek a télanyó:)) Mindent át tudunk rágni, megdögönyözöm a kamaszt:))
Ja, és ne felejtsd el megnézni a leírás alatt a képet:))) Egy pancsoló fehér-fekete fundi:)))
Az adagolása nem jó a táblázatban!!! Erősen túllőtt, ennek szinte fele elég, de minden szp tápnál igaz a fundira a -30% minimum:)))
Kevés a csirke benne, lazacos is, nagyon szépen fejlődtek tőle a babáim! Sok Panda gyerek eszi, én ezzel indítok, sokan ennél is maradnak és nincs reakció.
Ha az Orijenüket választot mindenképpen számolj be nekem róla kérlek.
Én a kimamákat azzal a táppal etetem, amivel a babákat indítom. Már a mama hasában hozzászoknak:)