Mi jövő hét szombaton indulunk Neum-ba (még soha nem voltunk Boszniában), tervben a Kravica és Mostár is természetesen. Megírom, hogy milyen volt a vízesés, volt-e benne víz vagy csak csordogált!
Én is voltam néhányszor Jeruzsálemben, de azon kívül, hogy különböző vallások lakják, és mindnek meg van a negyede, más hasonlóság nincs.
A legjobb az volt, hogy melóval kapcsolatosan el kellett mennem Makóra. A vendéglátóm kérdezte, hogy jártam-e már náluk, mire én mondtam, hogy még nem voltam Makón, de mától beírom a már jártam itt fejezetbe. A vendéglátóm kedvesen közölte, na akkor már csak Jeruzsálem van hátra. Rávágtam, hogy ott már többször is voltam. Akkor nem jött le nekem, hogy milyen bunkó voltam, de ezt a poént nem lehetett kihagyni.
Ezt a jelzőt én is olvastam. Mivel háromszor voltam Jerusalemben, nem fedeztem fel hasonlóságot. A megállapítás az utolsó pusztítás előtti időre vonatkozhatott.
A csalódás elkerülése érdekében tájékoztatlak, hogy este 19:00-20:00h körül a Bascarsija kiürül. Üzletek bezárnak, emberek eltünnek. Ezt akkor tapasztaltam amikor a gyönyörű régi Városházában részt vehettem a Béke első napja tiszteletére rendezett megemlékezésen és visszafelé a szállásra a kihalt utcákon baktattam egyedül. Feltételeztem, hogy a napközbeni nyüzsgő belvároson megyek végig, már sötétedett, némi félelem volt bennem, nőként egyedül.
Pedig van. Oldlady megadta a megfejtést. Írd be bosnyákul, ulica dr Mustafa Pintola és odavisz. Mondtam, jó messze laksz. Ülj villamosra. Előbb menj be a restoran Brajlovićba, ott van nem messze lakóhelyednél, ha a fenti utcában laksz. Sarajevoban a legjobb csevapot ott kapod. Hogy a francba találtál ilyen messze szállást ? Szóval menj villamossal. Szembe megy a Miljačka folyóval egészen a Baćarija-ig. Nem kell körbe menned, ha a Skenderija sportcsarnokhoz érsz, jobbra lesz tőled a túlparton, menj még három hidat és leszállhatsz a Latin hídnál/ ez volt a Gavrilo Princip híd, csak átkeresztelték, mert Principet közben terroristává nyilvánitották/ Menj át az úton-ne a hídon- és a keskeny utcán menj végig, kijutsz a Ferhadijara. Ott ami szem szájnak ingere. Érezd magad jól. Remélem beszámolsz kalandjaidról, mert ha nem Iborli testvérünk számonkéri rajtad a lakosok név szerinti megnevezését.
Köszönet mindenkinek a sok hasznos tanácsért és segítségért! Szarajevóban az összes sört a TI egészségetekre fogom inni, így várhatóan jelentősen javulni fog az eü. helyzetetek.
Idén húsvétkor sem volt nagyon "vizes" az útba eső medrek sokasága, azt hittem az utána leesett "nagy"hó segített valamelyest, de ezek szerint nem sokat. :( az előrejelzés sem mutat semmi esőt :(
Az egész Balkánon ugyanaz a helyzet, már télen is üresek voltak a tározók, és a tavaszi olvadás sem tudta megtölteni őket. Kiváncsi vagyok, mennyire kritikus már most a helyzet.
Jobbra keresd a Sebilj feliratot, az már a Bazár, sőt inkább a széle. :) Én is parkolóházat ajánlom, húsvétkor találtunk kis sétával a belvárosban, igaz én a kis autómmal könnyen jövök-megyek a szűk utcákon ;) :) és nagyon élveztem azt a temperamentumos vezetést! :)
Ha valaki előbb megy keresztül Bosznián, mint én (júl. vége) , írja már meg, hogy milyen a vízhelyzet. Attól tartok ez a nagy szárazság betesz a terveimnek, és Mosztár büdös lesz, Kravica meg csak csordogál majd.
Palko. Hallgass Ildikó tanácsára. Jó messze laksz a város központjától. Menj inkább villamossal és ahogy Ildi írta a Sebiljnél szállj le. Ott úgyis balra fordul a villamos és megy vissza. Máris bent vagy a központban. Kocsival nem érdemes vesződni, reménytelen helyet találni a szűk utcákon. Én már milliószor megtettem ezt az utat, barátaim a központban laknak és lépésben lehet csak közlekedni. /Ha villamossal mész, kezed tartsd a pénztárcádon./
Érezzétek jól magatokat, ne hagyjátok ki Mostart, Jajcét. Sör a "mini bárban" talán nem lesz bekészítve, de az étteremben biztos kaptok, egészségetekre :-)!
8 parkoló van az óváros közelében, talán a Latin hídnál az Ausztria térnél, vagy a Városházánál próbálkozz, (itt csak a káoszt láttam). Először menjetek be villamossal.
Most már marad a Hotel Hollywood, 4 csillagos, tehát feltételezhető, hogy lesz hideg sörük amikor megérkezünk. Ez a villamosozás jó mókának igérkezik. Sajnos én voltam f@rok, hogy nem tájékozódtam jobban, de végtére is nyaralni megyünk és ez a lényeg!:-))