"visszanézhető, hogy ki fordult ki a sarkon" Melyik sarkon? Nyugodj meg, a csibészek pontosabban fogják tudni, hogy hol lát a kamera, mint a rendőrök! És mindig lesz sarok, ahol nem látja majd őket.
"Vagy legalábbis egy számítógépet biztosítanának a rendőrségen, ahová be lehetne menni megnézni amit akar az ember." Mindennek van másik oldala... Ki biztosítja, hogy a csibészek ne onnan tájékozódjanak?
Ma gyalogosként keltem át azon a zebrán. Olyan lazán ment át a buzukis 50-nel a piroson az orrom előtt, ha lett volna nálam egy féltégla, elég lett volna belógatni elé, hogy totálkáros legyen... Vagyis ha nem garantált a lebukás és a büntetés, aki ott eleve gyorsan megy, az a lámpára is tojik.
És Te egészen biztos vagy abban, hogy azokon a helyeken van a legrosszabb közbiztonság, ahol a kamerák lesznek? Mert én azért egy kicsit tartok attól, hogy ott csak a látványos dolgok vannak. Az öreg nénit a kis utcában rabolják ki...
"Az említett bűnesetekben sem adtak megoldást, de adtak plusz információt. Ezek nélkül még nagyobb tudatlanság lenne." Az a plusz információ viszont semmit nem változtatott. Vagyis hitegethetjük magunkat, de a hatékonysága ennek így nagyon alacsony. De bár én tévednék, és mindent megoldana egy kis technika!
"Ilyen alapon egy rendőr sem lehetne járőrben az utcán, mert lehet, hogy engem figyel és feljegyez és továbbít és lehet, hogy az ellenségnek dolgozik." Nagyon nagy különbség van abban, hogy látom, hogy ki figyel, vagy hogy titokban teheti. Ugyanis ha feltételezem, hogy a rendőr sántikál rosszban, abban a pillanatban a nyilvánosságnak hihetetlenül megugrik a fontossága! Annak, hogy akkor én figyelhessem, hogy ő mit csinál! Mert ugye a "ha nem csinál rosszat, akkor miért félne a megfigyeléstől" érv ilyen módon vissza is fordítható. Szóval abban a pillanatban, amikor extra műszaki segítséget kapnak a megfigyeléshez, a társadalmi kontrollt is erősíteni kellene, méghozzá nagyobb mértékben, mint amennyivel a megfigyelés erősödik.
Hallottam, hogy van valahol egy sebességmérő, és össze van kötve az utána lévő lámpával. Ha valaki gyorsabban hajt a megengedettnél, akkor pirosat kap... :-)
Ebben speciel nem értünk egyet. Jelenleg nincs más esély. Ez sem tökéletes. Semmi nem az. Mindenben lehet hátsó szándékot keresni.
De ez nem forgalomellenőrzésre van. Az másik szakma.
Ez közbiztonsági funkcióval bírna. Nem csodaszer, ami egy csapásra megoldja a gondokat. Egy eszköz. Egy, a sok más mellett. Nem helyett, mellett!
A politikai gondok meg nem ebben aggályosak. (ha már odáig fajulna a világ, hogy ilyentől kellene aggódni, szakmámból kifolyólag tudnék tenni róla, hogy ne működjön)
Az említett bűnesetekben sem adtak megoldást, de adtak plusz információt. Ezek nélkül még nagyobb tudatlanság lenne.
Ilyen alapon egy rendőr sem lehetne járőrben az utcán, mert lehet, hogy engem figyel és feljegyez és továbbít és lehet, hogy az ellenségnek dolgozik.( Minthogy van élő példa erősen elkötelezett zsarura.) Oszt mégis szeretnénk több járőrt főleg éjjel az utcáinkra. Sokal többet. Autóst, gyalogost, készenlétist és sima KMB-t. Mégha nem is tökéletesek, de lenne sok belőlük.
Azt, hogy mennyire lesz hatékony a kamerarendszer, majd a gyakorlat eldönti.
Mint a vasúti aluljáró előzetes fikázását.
Jó? Nem.
Lehetne jobb? Persze.
De nélküle még mindíg kettős sorompón kellene szívni. Pedig mennyi huhogó anyázta elötte, hogy tömegkarambol, gázmérgezés. Rákos betegségek, zajkárok, gázolások, etc. Aztán jó nagy forgalmat bonyolít mégis. Baleset se sűrűn van és az is sokkal kisebb, mint szintbeli vasút/autó/gyalogos párbajnál.
Tudod engem jobban aggaszt, ha családtagjaimnak most későn jön a vonata, mintha látnák valahol, hogy befordulok az utcánkba kocsival. Mert az előbbi közvetlen veszély, élő veszély. A ződkártyám, jogsim, müszivizsga meg rendben van. Meg nem is 25 millás verdával járok kamu leszázalékolt munkanélküliként, rokikártyával.
Én azt mondom, hogy most is látják. Most is lehetne tenni. Hiába lesz még jobb technika, ha a rendőr továbbra is félrenéz. Hiába lesz egy csomó információ, amíg olyan országban élünk, ahol egy beadványra sem válaszolnak a megadott határidőben. S amíg a rendőrautókba nincs pénz eleget tankolni, addig szekptikus vagyok a kamerákat illetően. Arra lesz jó, mint Siófokon: utólag eladták a médiának a rögzített cigányfelvonulást. De intézkedni?
Első lépésben nekem az is megfelelne, ha a piroson áthajtókat megfognák. A hurokdetektor meg tökéletes megoldás lenne valóban. Aki ilyen helyen száguldozik, azt le kell szoktatni róla. Gyakran van, hogy mielőtt kihajtok onnan a suli melletti kis utcából, van időm megfigyelni, milyen sebességgel jönnek a kijelző szerint a fentről érkezők. 50 fölött többet látok, mint 30 alatt.
Engem elsősorban az érdekelne, hogy az olyan helyeken, mint például a Kőrösi suli előtti zebra, le fogják-e fülelni a gyerekeink életét közvetlenül veszélyeztető ámokfutókat, vagy csak a központban elhelyezett díszek a kamerák. Szerintem ez az egyik mérce, ami alapján kiderülhet, hogy a szándék valódi és tiszta, vagy kamu az egész, és a valódi cél nem igazán az, ami hivatalos indokként el szokott hangzani.
Ha olyan stabil politikai rendszerben élnénk, mint az angolok, akkor nekem is kevesebb aggályom lenne. De itt az elmúlt évtizedekben túl sokszor használtak fel "hivatalosan" begyűjtött információkat aljas módon, öncélból, a közösség valós érdekeivel szemben. Egy olyan országban, ahol a besúgók kilétét is törvény védi, ahol ennyi "ember" hivatalban maradhatott bármilyen disznóság után, ott igenis nagyon veszélyessé válhat a totális megfigyelés. Ugyanakkor nem egy esetben az derül ki, hogy a térfigyelő rendszer által rögzített kép alapján nem lehet megállapítani, mi is történt (Zsanett ügy, az eltűnt francia lány esete), vagyis gyakran egyáltalán nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. És azt meg mindannyian tudjuk, hogy mennyit is ér egy-egy felvétel abban az országban, ahol minden cáfolat ellenére kiderül időnként, hogy vannak,akik akkor is megúszhatják, ha kép van róla, mit tettek. Szóval az a véleményem, hogy sokkal inkább politikai porhintés ez is, mint az utcakőporozás volt, mint szakmailag megalapozott intézkedés. Csak még veszélyesebb is annál.
Lehet jó is, lehet rossz is. Önmagában semmi nem értékelhető igazán. Pl. ha a kamera képe olyan ember elé kerül, aki valóban intézkedik, amikor kell, az jó. Ha alaposan körül van bástyázva, hogy rosszra senki ne használhassa fel a képet, az jó. De ha akár csak ez a két feltétel nem áll fent, akkor egyrészt minek, másrészt meg kifejezetten ártalmas lehet.
Erről a dologról én szerintem nem fogok beszélni, még véletlenül sem akarok titkot sérteni. A darabszám gondolom nem titkos, mert bárki megszámolhatja majd akinek van elég ideje rá. :) Sziasztok!
Örülök, hogy megvalósult végre. Hányat szereltek fel ? Az első fecskék már üzemelnek ? Jó lenne, ha olvashatnánk az első sikerekről itt, vagy a rendőrségi topicban.
Lehetnek esetleg rossz oldalai. De most ezeknél ezerszer fontosabb ami jó oldaluk van. Mert amíg illyen anarchia van a közutakon és este még a gyalogosok testi éppsége is csak többé-kevésbé biztosított, addig nincs mivel összevetni a hatékonyságát.
London is meglépte ezt és nem bánta meg. 12000 kamera rögzít! De megfogták a buszrobbantókat. Kivadászták a pályaudvarok embertömegéből őket. Egy akkora városban.
Ercsiben is tudtommal amikor feltették, beszorultak a zsiványok egy szűk belső világukba.
Arra nem számíthatunk, hogy annyi pénzt lehet szerezni, amivel 24 órában minden második sarokra élőerőt lehetne állítani. Akik nem helyiek, nem kiszolgáltatottak, nem szubjektívek.
Így marad a kevés ember megsokszorozott "szemmel". Rögzítve!
Én a térfigyelő mellett vagyok! Sőt az egyik mellett lakom, egyáltalán nem zavar, sőt biztonságosabbnak tartom tőle a lakhelyemet. Lehet, hogy beljebb húzódnak a bűnelkövetők az ún. mellékutcákba, de bejelentéskor, esetlegesen lekövethetőek lesznek majd. Természetesen ennek nem holnap lesz látható eredménye.
"minden sarkon lesz egy rendőr, aki nem tudod hogy éppen merre néz." És aki nem hall, tehát nem tudja, hova kellene néznie. És aki lehet, hogy épp nem is néz... Vagy ha néz is, nem azt, amit kéne... Pláne meleg nyári időkben, ugye...
Nincsen. Rendőrök fogják figyelni, eddig nekik van rá jogosultságuk. Lehet hogy bemennek pár utcával lejjebb, de valahol ki is kell jönniük. Néhány méterre pedig simán ráközelít. Ha azt veszitek, most már minden sarkon lesz egy rendőr, aki nem tudod hogy éppen merre néz. :) Az átutazók viszont nem tudják hol vannak felszerelve. Ja és ne csak az élőkép előnyeit és hátrányait nézzétek.
Így van. Most is kiteszik a kamerákat a frekventált helyekre, kénytelenek lesznek a banditák beljebb jönni ... mondjuk a mi utcánkba. A piros zsigulik már most sem a főúton, hanem mifelénk, a kertek alatt sunnyognak ... majd ezután a fekete merdzsók is erre járnak, na bumm ... a bátrabbja azért főútvonalon marad, de ügyel majd a kapucnis pulóverre és a bézbólsatyeszra ... annyi elég is a kamera hatástalanításához.
A gyakorlat ellenben azt mutatja olyan ""laza" környéken, mint pl. Budapest belső VIII. kerülete ( József utca, Rákóczi tér, stb) már a kamera fizikai léte is majd 50%-al csökkentette az utcai nyíltszíni esmények számát.