Biztos, hogy zavarna, mivel egyrész oldalhatárra épülne, másrész a mostani "Távolban lengedező fák" című kép helyett egy 3.5 m magas, kb. 7-8 m hosszú falat látnék, ha kiülök a teraszomra.
Te jártas vagy az ilyesmiben? Nekem sajnos nincs olyan ismerősöm aki segíteni tudna.
Szerintem menj be az önkormiba és kérd el a tértivevényt, amin a "nem kereste" áll, és ellenőrizd le, hogy minden rendben van-e vele. - tényleg neked címezték, - jó rajt a postai címed - dátumokat, feladás dátuma, visszaérkezés dátuma
Valamint ellenőrizd le a terveket (kötelesek megmutatni, mert telekszomszédként Ügyfél státuszt elnyerted) és nézd meg hogy egyáltalán zavar-e téged a szomszéd épülete. Ott bővebb felvilágosítást is tudnak nyújtani a fellebbezéssel kapcsolatban.
Szerintem ha most biztosítottak neked 30 lepedőért fellebbezési jogot akkor amit most kaptál az az építési engedély. Ilyenkor természetesen van lehetőséged fellebbezésre, és ha jogos a sérelmed akkor elutasíthatják az engedélyt, vagy új eljárás lefolytatására kötelezhetik az önkormányzatot. (a fellebbezésed miatt az egész fölmegy a közig hivatalba és ők vizsgálják a teljes ügyet) ha nincs jogalapja a fellebbezésednek akkor elutasítják, és az engedély határozatot helybenhagyják. Ekkor elveszted a 30 pízt, ha meg jogosan léptél fel akkor visszautalják.
Nem árt ha viszel magaddal valakit aki jártas ezekben az ügyekben. Én építészt vinnék, aki meg tudja mondani azt hogy mit hova építenek, és az mennyiben zavarhat téged, és meg tudja találni a jogszabályokban azt is hogy miért nem lehetne nekik ezt megépíteni.
Egy jótanács: írd le az egészet egy szép levélben, meg azt is, hogy Te nem rendeltél tőle semmit, és ebben, meg ebben állapodtatok meg. Mindezt amennyire hivatalosan (és persze egyértelműen) ha tudod. A levelet küldd el neki tértivel a cége címére, és persze egy példányt másolatban tarts meg a tértivel együtt. ha nincs reagálás akkor jó, ha van, akkor is tudod igazolni, hogy te (először) mit hogyan közöltél vele, hogy láttad a helyzetet. Vitás esetben mindig az írott forma a legjobb. A legjobb mondjuk ha van valami jogász ismerősöd, aki megírja, vagy legalább tanácsokat ad a megíráshoz.
Kaptunk 1 levelet a jegyzőtől, hogy egyik közvetlen szomszédunk melléképületet akar építeni amiről minket állítólag értesítettek is (vétójog), de mivel "nem kereste" jelzéssel visszadobta a posta (igen, kis p-vel) ezért kézbesítettnek tekintik, és a szomszédnak megadták az engedélyt. Nemhogy nem kerestük a levelet a postán, de értesítést sem kaptunk. Namármost a mostani, az építkezést engedélyező határozat ellen 15 napon belül fellebbezhetünk 30.000 Ft- illeték befizetésével. A kérdés, hogy van-e értelme. Van-e esély arra, hogy egy jogerős építési engedélyt egy ilyen fellebbezés folytán visszavonjanak? Köszönöm előre is!
OFF peldaul kozintezmenyek elerheto tavolsagban... a gyerekek mar nem is fognak mas kozlekedesi modot ismerni, csak az autot, mert anelkul sehova nem jutnak el. Orvosrol meg hasonlokrol nem is beszelve, minden messze van, nincs szemetszallitas, posta, stb. Te nyilvan vegiggondoltad, de gondoltam legyen egy helyen a pro utan a kontra is az olvasoknak. ON
Mi épp ebben a cipőben járunk. Nem akartunk belterületen, kis telken építkezni, így megvettünk három éve egy zártkerti (hivatalosan ilyen már nincs, különleges külterületnek hívják), "szőlős gyümölcsös" művelési ágú 4500 nm-es területet. Majd eladó lett a mellettünk lévő 1300 nm-es telek is. A kettőt összevonva kialakult egy 5800 nm-es telek, amit átminősíttettünk "kert"-re. Így lehet rá építeni 3%-ban gazdasági épületet, 1,5%-ban lakóépületet. Mi nem fértünk bele a 1,5-be (87 nm lett volna), így most gazdasági épületet építünk, és majd később megpróbáljuk átminősíttetni. Ősz végén megkaptuk az építési engedélyt, jelenleg a pince/alapozásnál tartunk.
Közművek nem voltak a telken, de a víz és a villany a szomszédban ért véget, így nem nagy költséggel be tudtuk vezetni őket. Így összességében (telekár, illeték, közművek) sem érte el az ár egy kisvárosi, átlagos méretű (5-600 nm) belterületi telek árát.
Sokan lököttnek néznek, hogy egy 1 km-es murvás úton elérhető helyre akarunk költözni. A nyugalom és a nagy terület viszont nekünk sokkal fontosabb, mint a központban lakni, sok szomszéd társaságában egy zsebkendőnyi telken. Kinek mi a fontos.
A szerződés létrejöhet: írásban, szóban vagy ráutaló magatartásban.
Ha ő véletlenül polgári peres úton követelné a pénzét, akkor nektek a mondat elejének ellenkezőjét kellene bebizonyítanotok. Az egyéb információk alapján nem hiszem, hogy ilyenhez folyamodna.
Egyébként is - a leírtak alapján - nem is tudta volna teljesíteni a kérelmet.
Szeretném a véleményeteket kérni egy vitás ügyben ami tervezéssel kapcsolatos:
Nemrég felvettem a kapcsolatot egy kivitelezővel, aki úgy hirdette magát, hogy tervezéstől a kulcsrakész állapotig vállalja a munkákat.
Személyesen találkoztunk és a férjem rajzai alapján elmondta, hogy kb. mennyibe fog kerülni kulcsrakészen a házunk, kb. milyen műszaki tartalommal. Persze, azt mondta az árajánlat ingyenes. Elvitte a férjem rajzait azzal, hogy legközelebb már hozza a mérnököt is, akinek megmutatja a rajzokat.
Egy hét múlva el is jött a mérnökkel együtt, és megrajzoltatta a vázlatot a házunkról a férjem tervei alapján, valamint meg is csinálta az egész kivitelezési szerződést, amiben persze mindenben a saját javára rendelkezett. Amit mi nem kértünk tőle, arról volt szó, hogy visszajön a mérnökkel és átbeszéljük a dolgokat, és szó sem volt arról, hogy ez nekünk pénzbe fog kerülni.
Ő hozott volna felelős műszaki vezetőt, előre kért volna mindent fizetni, és az előző szóbeli ajánlatához képest 8 millio Ft-os különbséget írt.
Egy nap gondolkozási időt adott, hogy aláírjuk -e a szerződést. Persze a terv-vázlatuk úgy készült hogy nem is voltak tisztában a helyi építési szabályzattal, konkrétan az építménymagassággal.
Én kiderítettem közben, hogy a mérnök akit ide hozott nem is kamarai tag, végzős építészhallgató, valamint a cég APEH végrehajtás alatt áll, elődje pedig felszámolás alatt.
Szépen megköszöntük tehát az eddigi közreműködését, és megmondtuk nem szerződünk velük.
Erre most 110 ezer Ft-ot követel tőlünk, mert az állítja hogy mi megrendeltünk tőle egy tervdokumentációt amivel kapcsolatban szerinte elfelejtettük megkérdezni mennyivel tartozunk. Most mindenfélével fenyegetőzik...
Elég kemény a magyar szabályozás. Nem te vagy az egyetlen aki (jogosan) tesz észrevételt.
Alapvetően az a lényeg, hogy vannak beépítésre szánt területek. A jogszabály alkotó azt szeretné, ha az emberek ide építkeznének. Ezek a területek a következőek (a teljesség igénye nélkül):
A beépítésre nem szánt területeken nem favorizálják az építkezést, mert azoknak nem az az elsődleges céljuk.
Az erdőterületnél eleve így kezd a jogszabály: "Az erdőterület az erdő céljára szolgáló terület."
Az erdőterületen sok mindenbe nem tudnál belekapaszkodni. Igazából a 10 hektár lenne a tuti.
Én is a mezőgazdasági területben látom az esélyt a részedre. Azon fel tudod építeni (szerintem) amit írtál. Egyébként pedig érdemes még a telekvásárlás előtt az illetékes első fokú építéshatósághoz fordulni, hogy ők - mivel tőlük kaphatod meg az engedélyt - mit engedélyeznek, mibe mennek bele. Érdemes - abszolút érdeklődően és türelmesen - kérdezősködni tőlük.
Ezt az OTÉK nem szabályozza. Csak a beépítésre szánt területeknél van ilyen szabályozás. Egyébként lakóövezetben (kertvárosiasban) 7,5 méter a maximum építménymagasság.
Akkor ezek szerint nem csak én érdeklődök ilyen dolgok felé. .
Bár eléggé elkeserítő. . tehát akkor ha jol értem hiába van mondjuk 4 hektár erdőm arra nem építhetek házat??? Mert a Törvényben 10 hektár van. . .
Akkor elvileg marad a kaszáló vagy a mező vagy a szántó mert azok reálisabbak.
AMit én szeretnék az amugy keb másfél két hhektár terület arra építeni egy 120 m2-es lakóházat egy 15 nmeres tárólót és egy 4-5 boxos istállót ami szintén max 80-100m2.
szerettem volna erdőben de akkor ezek szerint ott nem tudom megvalósítani. . VAgy én értelmezem rosszul?? ebben segíts légyszi.
Bár elöbb területet kéne találni. . valahol pest közelében keresnék Gyál Alsónémedi felsőpakony. . de akárhogy turom egyet se találok. amit találtam az mind hooror méretu 120 150 hektár esetleg ha van infód erről akkor azt is szivesen veszem.
az erdő rendeltetésének megfelelő építmények helyezhetők el.
Mezőgazdasági terület - itt már nagyobb az esélyed, csak egy kiragadás:
29§ (4) Aezőgazdasági területen lakóépület szőlő, gyümölcsös és kert művélési ág esetén 3000 m2, egyéb művelési ág esetén 6000 m2 telekterület felett helyezhető el úgy, hogy a megengedett 3%-os beépítettség felét nem haladhatja meg.
A termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény szerint
Tanya=település külterületén lévő mezőgazdasági termelés céljára létesített lakó- és gazdasági épület, épületcsoport és az azonos hrsz. alatt hozzá tartozó, legfeljebb 6000 m2 területű föld együttese.
Sziasztok. . Már egy jó ideje az itteni topicok olvasója vagyok. MOst jutottam el odáig hogy építkezés telekvásárlás.
Ami kérdésem lenne, mivel nem szertetnék városba (faluba) költözni milyen lehetőségeim vannak ha mondjuk veszek egy x hektáros erdőt vagy kaszálót mi az amire építhetek (állattartással "ha kell")és milyen modon építhetek. illetve mire kaphatok lakhatásit,
Tul képpen egy farmot "tanyát" szeretnék létrehozni.
Az első fokú építéshatóság, az építésfelügyelet és az ÉMI munkatársai is ellenőrizhetik. Felénk szokták.
1997. évi LXXVIII. törvény 41§ (1)
" Építési célra anyagot, készterméket és berendezést csak külön jogszabályban meghatározott megfelelőségigazolással lehet forgalomba hozni vagy beépíteni."
továbbá
"(4) A megfelelőségi-igazolás lehet:
a) szállítói (forgalmazói, gyártói) megfelelőségi nyilatkozat
Ha egy ablak nem kerül forgalomba (nem árulják nyilvánosan), hanem közvetlenül rendelem meg az asztalostól, akkor is kell ÉMI engedély? Egyáltalán ki ellenőrzi, hogy a beépített ablak ÉMi által minősített-e vagy sem?
Ha nem log at, akkor ugye a sajat oldaladra tudsz epiteni keritest.
Egyenkent a szabalyok: - ha helyi rendelet nem tiltja a keritesepitest, a sajat teruletere barmelyik fel epithet keritest (akar mindketten, egymas melle!), - ha helyi rendelet nem tiltja a keritesepitest, akkor a megegyezhettek arrol, hogy kozosen, a hatarvonalra epitsetek keritest, - a tulajdonosa elbonthatja a sajat keriteset (kozos keritesnel mindketten kell, hogy akarjatok), ha az illeto szamara nem teszi kotelezove helyi rendelet, hogy ott keritest letesitsen, de ebben az esetben is jogosult elbontani es ujjaepiteni a tulajdonos, - ha helyi rendelet eloirja, hogy keritest kell letesiteni, akkor az orszagos szabalyokban (OTEK) lefektetett oldali tulajdonosnak kell keritest epitenie (a sajat telken belul), kiveve, ha a szomszeddal abban egyeztek meg, hogy kozosen, vagy esetleg csak a szomszed epit keritest (a sajat telken belul), - ha helyi rendelet eloirja, hogy keritest kell letesiteni, akkor a hatso oldali keritest megegyezes hianyaban nem kozosen, a hatarvonalra, hanem fele-fele hosszban kell a ket tulajdonosnak megepitenie megpedig a kotelezoen eloirt oldalkerti keriteshez kapcsolodo felenel, - ha nem kotelezo keritest epiteni, akkor nincs olyan, hogy "kinek kell epitenie", hiszen ebben az esetben aki igenyt tart ra, hogy legyen, az epit maganak (vagy megegyezik a szomszedjaval).
Tehat ha nincs egyezseg a szomszeddal, akkor biztosan nem lehet a hatarvonalra keritest epiteni!
Nem lóg át, de nem lehet kerítést építeni tőle. És mivel neki hátsó kerítés, így közös költség a megépítés. Felgyújtás eszünkbe jutott, de 9 m-re van a házunk, azért elég veszélyes. Kivéve ha déli szél van. Nincs olyan magas tuja, ami eltakarja. Majd kitaláljuk, egyelőre kedvesen.
Hat akkor meg mirol beszelunk? Keritest mindenki csak a sajat telkere epithet, abban pedig nem fog akadalyozni, ha a szomszed a sajat telken raklapokat tarol.
Esetleg tuzoltosagot kerdezd meg, tuzveszelyesseg miatt, de a szomszed "latvanya" nehezen tamadhato... (+ ha a keritest neked kell epiteni es nem fersz oda a vonalhoz, akkor annak megepiteseig vszinu kotelezheted hogy hagyjon szabadon annyi helyet).
Birtokhaboritas. Nem foglalhatja el a telketeket az engedelyetek nelkul. A tudomasszerzestol egy even belul a jegyzonel lehet kezdemenyezni a jogorvoslatot, ha ennyi ideig nem tettetek (egy evig turtetek), akkor mar csak birosagi perben tudjatok elerni jogi uton az eredmenyt. En ezt nem jogi uton oldanam meg: kozolnem vele, hogy 1 hete van, hogy eltuntesse oket onnan, mert kulonben a telketekre eso raklapokrol azt fogjatok gondolni, hogy biztosan ti raktatok oda, es eltuzelitik ti.
Sziasztok! Van egy egyre nagyobb problémánk (néhány másik szomszédnak sem tetszik, de mienk a fő probléma): A szomszéd egyszer használatos raklapokkal fűt, mivel a fia ingyen tudja hozni a munkahelyéről. (amikor a telket vettük még nem volt ilyen egy darab sem) A mi telkünk nyeles, így az ő hátsó kerítése a mi első kerítésünk. Illetve lenne, mert még nincs. Nem is tud lenni, mert a raklapokat a nem létező kerítés vonaláig rakta, kb. 20 méter hosszan, 3-4 méter szélesen és magasan. Eddig nem nagyon kötözködtünk, de ha odaköltözünk elkezdünk ez ellen tenni valamit. Ha normál szóval nem jutunk vele dűlőre, akkor gondolom hatóságilag is lehet valamit tenni ellene. Ezzel kapcsolatban lennék kíváncsi a véleményetekre? Nem tudom minek számít, de kell ehhez valami engedély?
Végre kezünkben a jogerős építési engedély. 4 és 1/2 hónap :-/
Bevallom már előre dolgoztunk kicsit, a hideg miatt,nem akartunk belecsúszni a télbe. Viszont elkezdem akkor lepapírozni- építési napló - a dolgokat.
De van egy gond persze : beton koszorút írt a tervbe az építész, amire később azt mondta nem kell :-/. De benne van a tervben,tehát papíron kell,hogy legyen.
Most már hideg van ,hogy írjam bele,hogy minuszban betonoztunk ( ugye kb.másfél hét lenne).
Viszont ha a beton koszorú megcsinálása úgy magában nem engedély köteles, akkor én azt megcsinálhattam előrelátásból -mondván jön a hideg - hamarabb ?
az építtetőnek esze ágában sincs szigetelni a tűzfalunkat, sem 30 napon belül, sem túl, sem a szomszédos épület tulajdonosával (vagyis velünk) egyeztetett módon...
hívtuk péntektől az építtetőt, aki b@aszott felvenni a telefonját, egész hétvégén, csak hétfőn hívott vissza és kamuzott valami baromságot, totál hülyének nézett. aztán hétfőn délután kiment az építésvezető és a telken fellelhető maradék hulladék hungarocelt betömködték a már vagy 2 méterre emelt fal és a falunk közé úgy, hogy összetörték darabokra és beszórták... szerintem no comment... úgyhogy ma jutottam el arra a pontra, hogy akkor k-magyaro-i reg.közig.hivatal építésügyi főosztály felhív holnap.
szerinted, ha benne van a jogerős bontási határozatban, hogy "a bontás befejezése után, a szomszédos lakóépületek megmaradó tűzfalai hő- és hangszigetelésének megoldását a szomszédos épületek tulajdonosaival egyeztetett módon kell elvégezni" illetve a bontási engedélyben még ez is benne van, hogy " a bontást követően a szomszédos ingatlanokon álló épületek megmaradó tűzfalainak megfelelő állagvédelméről és hővédelméről a bontás befejezését követő 30 napon belül gondoskodni kell", akkor az nem azt jelenti, hogy a bontás után 30 napon belül velünk megbeszélve szigetelnie kell azt az oldalát a házunknak addig a magasságig legalább, ahonnan ő elbontotta a házat mellőlünk?
1. a folyamatban levő eljárás megszűntetését kéred (így nem kapsz engedélyt), vagy csak elutasítják a kérelmet, majd egy másik, új kérelmet nyújtasz be 2. a folyamatban levő eljárástól teljesen függetlenül egy másik, komplett kérelmet nyújtasz be 3. a folyamatban levő eljárásban kapsz engedélyt, majd egy ún. módosítás kérelmet adsz be
A 3. verzióban nem kell a megváltoztatott dokumentációt újból, komplett beadni, csak ami módosult belőle. Ez kevesebb papír, a tervezőnek és elbírálni az előadónak is könnyebb. Viszont csak akkor megy, ha az első eljárás végén kapsz engedélyt. Az 1. verzióban nem lesz első engedély, így csak a második verzióra megkapott engedély birtokában tudsz elkezdeni dolgozni. A másik két verzióban az elsőre kiadott építési engedély alapján elkezdhetsz dolgozni, és pl. ameddig nincs eltérés, vagy az eltérés nem engedélyköteles változtatás, addig építkezhetsz, amíg várod a második engedélyt.