Nem ismerek ilyen részleteket, de valszeg nem panellakó szinten működik a dolog, mert a Centrál Park körül is akad pár lakóépület, mégis beszerezték 1-2 nap alatt, amit kell. Birtokbaadásnál kaptunk egy másolatot a használatbavételiből, és ott van rajta a keltezés, meg a jogerőre emelkedés dátuma. Gondolom majd utólag ti is megkapjátok.
Egyébként attól kell lemondó nyilatkozat, aki egyébként is kap egy példányt hivatalból, szóval a lista nem kérdés, az önkorinál megvan. Biztos vagyok benne, hogy az AL a sokadik felépült háznál már rutinból intézi ezeket az ügyeket, szóval relax, hamarosan költöztök :)
Ja, a kötbérről jut eszembe, hogy a bevált eljárás az szokott lenni, ha a Vevő a vételár egy részét ügyvédi letétbe helyezi, melyhez az eladó akkor tud hozzájutni, ha rendezte a kötbért és az esetleges egyéb visszatérítést (pl. nem kértél konyhabútort), valamint készen áll a birtokbaadásra. Az eladó így érdekelt a kötbér minél gyorsabbi rendezésében.
A mi esetünkben végig az Eladó van előnyben az okoson megfogalmazott adásvételinek köszönhetően.
Ha a Vevő visszatartja a fizetést, mert azt gyanítja, hogy az Eladó késni fog, máris a Vevő fizethet kötbért. És hogy ez az eset álljon fenn, azt az Eladó számára biztosított türelmi idő biztosítja. Okos, ugye?
Ha a Vevő mindent kifizetett, akkor az Eladó jóindulatán múlik, hogy fizet-e kötbért. Mondjuk 10 ezer Ft-ért nem biztos, hogy nekikezd az ember pereskedni. Talán a fizetési meghagyás kibocsátása tűnik egy megfelelő kötbérigény bejelentésnek, de erről jogászok tudnának többet mondani.
Kémműholdazunk, kémműholdazunk? Ezt én is letöltöttem, csak a TerraServerről. 18 Mb és rendkívül részletes. A "trükk" az, hogy belépsz a vásárlás menüpontba és kiválasztod a legnagyobb felbontást, legnagyobb képméretet. Ekkor a rendszer megmutatja, mit vennél meg, ha valóban megveszed, csak éppen teleírja "Terraserver" vízjelekkel. Ez azonban nem túl zavaró, és ha ezzel együt tudsz élni, akkor a szatellitfotó ingyen van (simán el lehet menteni)!
Az adásvételi szerződés arról mintha nem szólna, hogy a kötbérigény bejelentésének mi a módja. Ráadásul eladóként van az igazi eladó meg az ASD. Na most melyik címre kellene küldeni a levelet??? És a levél költségét ki fizeti?
A gk-beálló vásárlók is kötbéres helyzetben lehetnek, mert a telefonos értesítés az egy hónapos türelmi idő lejárta után történt.
Még "szerencse", hogy a hitelből vásárlók nem élhetnek kötbérigénnyel, mert ugye még nem utalták át az utolsó vételárrészletet. :-o
Ki tudja mi a hivatalos koreográfiája a kötbérrel kapcsolatosan? Mivel már egy hónapja befizettem a teljes vételárat, senki nem tudja megmondani mikor lehet költözni én kérni fogom a kötbért. (én sem ingyen lakom a jelenlegi helyemen, és így legalább egy további hónapot ki kell fizetnem) A szerződés szerint a teljes vételár kifizetése után 15 napon belül birtokba kell adniuk a lakást. A késedelemről szóló részben a teljes kifizetés után 30 napos türelmi idő van, ami után jár a kötbér. Ők ezt úgy értelmezik, hogy 15+30 napjuk van az átadásra, de akárhogy olvasom a szerződést szerintem nem ez van benne. A kötbér igényléséről gondolom írni kell egy hivatalos levelet nekik, amelyben jelzem feléjük, hogy élni akarok a szerződés adta jogommal, és kérem a kötbért. Na abban viszont már nem vagyok biztos, hogy mi jön ezután.... :-)
Van itt valaki hasonló helyzetben? Minél többen vagyunk gondolom annál komolyabban vesz bennünket az AF.
Persze a legjobb lenne nem levelezni, meg kötbérezni, hanem beköltözni végre.
Hm, azért én mégiscsak szeretnénk jövő héten kulcsot kapni. Az albérletpénz még hagyján, de "némi" hozzátennivelónk van még a lakáshoz, és már minden és mindenki készen áll a rajtra. (szeptember eleje-közepére számítottunk)
Ugye egész nyáron az volt, hogy majd egy hónappal előbbre tartanak. Ehhez képest már bőven késnek, igaz egyelőre keveset.
Már én is felkészültem rá lelkileg, hogy még egy hónapot ki kell fizetnem az albérletben, bár nagyon nincs kedvem hozzá! Különösen így, hogy ott áll a kész lakás és fentről mosolyog rám kérdően, mintha azt mondaná "Miért nem jössz?".
Másrészt viszont most jártam azon az építkezésen, ahol eredetileg szándékoztam lakást venni. Annak az épületnek is mostanság kellene valamikor elkészülnie, ehhez képest még csak az alapozásig jutottak! Ha belegondolok, hogy ott fizettem volna be az önrészt, és nem az AL-nél, akkor most valószínűleg a Lipótmezőn számolnám a hangyákat benyugtatózva. Itt pedig mégiscsak kézzel fogható közelségbe látszik lenni a költözés. Ha egy hónapot csúsznak, de egyébként minden OK lesz a lakással és az épülettel is úgy egészben, akkor azt mondom, nem volt egy rossz döntés.
Hmmm... Azért ha jól megnézzük, lett egy 1 hónapos csúszás. Ha a ház készen lett volna augusztus elején, akkor ma már vígan lehetne használatba vételi engedély. Költözünk októberben?
Hát nem tudom, de engem még sosem kérdeztek ilyen ügyben meg, pedig társasházban lakom, mellettem meg építkeznek. Ezért gondoltam, hogy közös képviselő nyilatkozik. De igazad van: már csak kinlódunk itt, látja az ember, hogy már senki sem dolgozik a kész üres házban, legszívesebben már bent lenne és berendezkedne, ehelyett a jogi útvesztők és kiskapuk témakörben értekezünk itt a semmiről. Történjen már valami!!!!! :))))))
Ha létezik is ilyen lemondó gyorslista, akkor azt nem az egyes panellakók kapják meg szerény véleményem szerint, hanem maga a társasház. Na meg a használatbavételi engedélyen pontosan rajta van, mely környező társasházak érintettek a mi használatbavételi engedélyünk ügyében.
A Hírközlési Főfelügyelettel és a szomszéd cégekkel szerintem még lehet tárgyalni, de az összes környező panellakó egyenként - reménytelen :) Ráadásul hogyan bizonyítod, hogy nincs olyan szomszéd, aki nem írta alá?
Ilyenkor szokott a beruházó embere végigrohanni a szomszédoknál, és aláiratni mindenkivel a fellebbezésről lemondó nyilatkozatot. Ha mindenki belemegy, akkor 1-2 nap alatt jogerőre emelkedhet az az engedély.
A "meg nem erősített" jelzőt komolyan értettem, ez nem egy biztos infó. Az is elképzelhető, hogy a "még nincs" alatt csupán azt értették, hogy "még nincs jogerős", és most a hét elején emelkedik jogerőre. Addig is marad az Ikea honlap nézegetése, bár már kívülről fújom...
Klasszak a képek! Nem tudnál egy pár olyat is feltölteni amin a leendő IKON 2 építési munkálatai láthatók? Jó lenne ebből a szemszögből is látni az épülő kistestvért! :)
Mondjuk ez nekem csak annyiban furcsa, hogy a múlt héten még azt mondták, hogy ha ezen a hét elején megvan a használatbavételi engedély, akkor elkezdik a lakások átadását, már a hét végén.
Meg nem erősített infók szerint már van használtabavételi engedély, csak amig a 15 nap (jogerőre emelkedés) nem jár le, addig nem kezdik el a birtokbaadást.
Ha utólag valaki belekötne és valamiért megfellebezné, valóban nem lehet egy egyszerű Alt+Backspace-el visszacsinálni - kiköltöztetni és visszakérni a kulcsot.
Szia ()kostojás! Klímát nem rakattam be, mert csak az előkészítése is nagyon sokba került (az én lehetőségeimhez képest persze), a biztosítással pedig az a helyzet, hogy az AL alapból köt(ött) egy biztosítást 161eFt értékben az egész épületre.
Ez azért jó, mert így biztosan nagy mennyiségi kedvezményt kaptunk.
Más szempontból viszont körülményes: nem köthetsz önállóan biztosítást, csakis ezt a biztosítást bővítheted ki az általad (v. a bank által) kívánt összegre. Ennek az az oka, hogy különben túlbiztosítottá válik a lakás, amit a biztosítási szerződések kifejezetten tiltanak (pl. betörnek, elviszik a Bösendorfert, és ha három biztosítónl is biztosítottad a lakást, mind a három biztosítótól bevasalod az ellopott cucc árát).
Álítólag kapni fogunk egy levelet, amiben benne lesz minden, ami a biztosítás kibővítéséhez kell.
Szia enibody! :)
Szereltetett valaki esetleg klímát? Hová tették az ablak fölé v. a konyhabútor felőli (belső) oldalra? Én már megbántam, h nem rakattam. Tudja valaki esetleg, h hol mennek fel a tetőre a hűtővezetékek?
Valamelyőtök kötött esetleg már biztosítást? Mennyi lehet? Birtokbaadásnak már élő biztosítással szeretnék nekiállni.