Keresés

Részletes keresés

567 Creative Commons License 2014.09.15 0 0 1068
Köszönöm a tippeket.
gyfa50 Creative Commons License 2014.09.15 0 0 1067

Hát valóban pangás van most, mivel általában tél elején, tavasszal oltogatunk szőlőt.

Ami a kérdésedet illeti, szerintem már februárban nekifoghatsz kézben fás oltásokat készíteni, már előre meghajtatott alanyra még nyugalomban levő nemes csapokkal. Oltás után iskolázd lehetöleg meleg helyen nyirkas homokban, legjobb ha párában van amig a forradás létrejön. Miután összefort csak utánna kezd gyökeret fejleszteni.

Saját tapasztalatom, hogy az oltáson mikor már fejlődött úgy 10 cm- es hajtás, csak utánna kezd gyökerezni. 

Előzmény: 567 (1065)
vlacko Creative Commons License 2014.09.15 0 0 1066

Offtopik de megírnátok  a pestises dolognak a forrását. Érdekel.

Én úgy tudtam, Európában egyáltalán nincs.

Bocsi az off-ért.

Előzmény: Beer Monster (1056)
567 Creative Commons License 2014.09.15 0 0 1065
Hogyan, milyen oltással, hol tároljam, stb?

(azért írtam a másik topikra, mert azt hittem ezt senki sem nézi, olyan pangás van itt)
Előzmény: Ali-bá (1064)
Ali-bá Creative Commons License 2014.09.14 0 0 1064

A vadszőlőt használva alanynak télen készíts oltványokat és tavasszal ültesd el.

Előzmény: 567 (1063)
567 Creative Commons License 2014.09.14 0 0 1063
Ali bá, vagy mások is!

Ha új (kb. 20 méteres) szőlő sort akarok telepíteni. Milyen megoldást javasoltok? Gyorsan növő vadszőlőm van alanynak. Esetleg ezeket szúrjam le tavaszon és a rá következő évben zöldbe fás oltással oltsam? Vagy valami mást csináljak?
Köszönöm a tippeket, előre is.
Samubá Creative Commons License 2014.08.10 0 0 1062

Miért ne élne Magyarországon. Itt egy cikk talán a legátfogóbb a mai viszonyokról bár már nem is olyan új, de még mindig aktuális.  

http://www.farmit.hu/sites/default/files/szoloszet/Ex-35-VeghelyiK.pdf 

Előzmény: juhosttt (1060)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.09 0 0 1061

Él jelenleg Európában filloxera, sőt a 70-es évekhez képest egyre több.

Előzmény: juhosttt (1060)
juhosttt Creative Commons License 2014.08.09 0 0 1060
Na 2 valaszt kaptam, de mind2 ellentetes. na meglesem a linket majd. de kerdeses h akkor el v sem. ha nem el nincs gond. ha el akkor van okunk aggodni. masik dolog:

a tul sok szerves tragyatol a talaj kotottebb lesz igy a filoxora egy ido utan meg tud elni. DE: ha korbe homok van es csak a szoloben kotott a talaj akkor eljute a filoxera a fold femett is? (telorol irtam)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.09 0 1 1059

A parazitával történő együttélés mindig létrehoz valamilyen védekezést.
Különböző mértékben ellenállók az amerikai fajok. Olyan mindenesetre nincs, amire végzetes lenne, hiszen az már rég kiszelektálódott.

Egy ragacsot termel a megrágott gyökér, ami betapasztja a phylloxera szájszervét.

Viszont a phylloxera is alkalmazkodott az ellenálló amerikai fajokhoz, így számára a V. vinifera teljesen kispályás. Az ültetvények letarolása után persze maga is elpusztul, mivel nincs mit ennie. De az amerikai hibrideken (levélen is, nemcsak gyökéren), meg alanyfajtákon (szintén amerikai hibridek) túl tud élni. Ez ugyanolyan stabil együttélés, mint az amerikai kontinensen.

Samubá Creative Commons License 2014.08.07 -1 0 1058

A filoxéra az alany gyökér héját nem tudja áttörni mert kemény és vastagabb mint az európai és így nem tudja fertőzni, mert  nem él meg rajta. A homokban nem tud járatot kialakítani és befullad. Tehát öko vagy biológiai védelem.

Amúgy még megvan és az európai vesszők gyökerét fertőzi is, de levél tünete is van, filoxéra gubacs. 

Itt egy kis info. Keresd meg benne. 

http://www.zsigogyorgy.hu/tanfolyamok/gyumolcs/szolo.pdf 

Előzmény: juhosttt (1057)
juhosttt Creative Commons License 2014.08.07 -1 0 1057

Állítólag a pestist okozó bacik még most is élnek, csak éppen nem olyan nagy számban, hogy gond legyen. De a filoxéra sztem másabb. Az vagy van, vagy nincs egy adott helyen. Szvsz egy rendbe rakott kertben nincs.... Ha pedig van, akkor simán elszaporodhat nagyobb mennyiségben is.

Amit érdemes lenne tudni, hogy az alany szőlők gyökerével hogyan viselkedik? Azt is szívogatja, csak nem tesz kárt a gyökérzetben, vagy esetleg mint a homok talajt nem kedveli így el is pusztul? Sztem már csak azért sem kutatják nagyon a filoxérát, mert az oltvány jó üzlet...

Előzmény: Ali-bá (1055)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.07 0 0 1056

Sosem fog. (A pestis sem veszett ki, még európából sem, csak embereket nem fertőz. Egyedül a fekete himlő tűnt el.)

Előzmény: Ali-bá (1055)
Ali-bá Creative Commons License 2014.08.06 0 0 1055

Jogos a fenntartásod! Ezért tervszerűen, előre átgondolva a ledöntés lehetőségeit úgy kell megválasszad az alanynak használt tőke vesszőit az oltáskor, hogy olyan magasságban legyen az oltás helye, hogy a döntés után az éppen a talaj felszínére kerüljön. (Nem veszett még ki a filoxera Európából, mint a pestis?)

Előzmény: Maci_P (1054)
Maci_P Creative Commons License 2014.08.06 0 0 1054

Hello!

Hadd kérdezzem meg, ilyenkor nem baj, hogy a ledöntött tőkefej legyökeresedik, és ha jól sejtem, ez a tőkefej már egy európai fajta - hiszen a régi oltás valahol a tőkefej és a földfelszín között van - tehát a filoxéra azokat a gyökereket már tudja bántani? És ezzel kárt okozni a növénynek.

Mert nekem is vannak ilyen terveim, de eddig fenti gondolatom miatt nem mertem meglépni.

Köszönettel

Maci

Előzmény: Ali-bá (1053)
Ali-bá Creative Commons License 2014.08.05 0 0 1053

Jó megoldás, pláne ha csúnya göcsörtös a tőke és különösen ha fagyérzékeny amit oltottál. (Döntéskor vigyázz az oltás helyére, ne feszüljön.)

Előzmény: 567 (1052)
567 Creative Commons License 2014.08.05 0 0 1052

Ali bá!

A zöldbe fás szőlő oltásom hihetetlenül nő, valami brutális.

Őszön lebuktatom, leásom az anya tőkéket a földbe, és az új hajtások lesznek a föld felett, mint fiatal tőkék.

öreg-muslica Creative Commons License 2014.07.25 0 0 1051

Kösz!  Tavasszal 11 tökét átoltottam zöldbe-zöldet ( Czeiner-féle oltás, Jeszenszky könyv ).

2 oltás/ töke, nagyon jól sikerült, de kettön az alsó oltás gyengélkedik. Pontosan arra gondoltam én is, hogy két-három szemet a közelébe oltok és késöbb majd meglátom……

Nem sokat veszíthetek……szölön ilyenröl még nem hallottam, de mindig tanul az ember…

Kösz a véleményt…

ö-m

Előzmény: Kulicz (1049)
juhosttt Creative Commons License 2014.07.25 0 0 1050

Én hasonlót csináltam zöld szemmel egy felesleges vastag karba. Természetesen semmi tétje nincs, ha sikerül örülök, ha nem, akkor így jártam. A levélnyél leesett, a pici hónalj hajtás tegnap még élt. Ha sikerül, jövőre a szomszéd (emberi) kar vastagságú izabelláit átoltanám fekete rizlingre. Ilyen vastag  felkopaszodott kart leváltani már nem nagyon merek.

Előzmény: Kulicz (1049)
Kulicz Creative Commons License 2014.07.24 0 0 1049

Ezt is ki lehet próbálni, jó lehet abban az esetben, ha a tőkének szép egészséges törzse van. Nem tűnik nehéz műveletnek, de én egy törzsbe két-három szemmel próbálkoznék a biztonság okáért.

Előzmény: öreg-muslica (1048)
öreg-muslica Creative Commons License 2014.07.24 0 0 1048

Tiszteletem a Fórum Tagognak!

Ezt próbálta már valaki? ( úgy értem szölön, nem gyümölcsfán…)

Az elönye az lenne ( számomra ), hogy tetszöleges magasságban végezhetö.

Jól gondolom?

ö-m

Beer Monster Creative Commons License 2014.07.23 0 0 1047

Ezt akkor már megtudakolhatom, miért kell a citromon fordítva vágni a szemzést?

Kulicz Creative Commons License 2014.07.23 0 0 1046

Itt van a többi kép a törzsbe oltásaimról:

A másik oldala:

Ugye látható, hogy zöldre-fásoltani nem lehetett volna, mert a tőke tövénél nincs hajtás, így nagyon magasra került volna maga az oltás.

Mindegyik törzsbe két szemet tettem, de csak egy eredt meg.

Közelről. Az ujjamnál látszik a szem, ami kiszáradt.

vlacko Creative Commons License 2014.07.22 -1 0 1045

Fordított T esetén a szemet a levélszárral nagyon korrektül be lehet húzni a helyére a szár leválásának veszélye nélkül.

Előzmény: Ali-bá (1042)
Ali-bá Creative Commons License 2014.07.21 0 0 1044

Én meg a szőlős videóról. :-) Akkor jól elbeszéltünk egymás mellett.    /A citrom hogy jön ide a szőlő oltáshoz?/

Előzmény: gyula.uw (1043)
gyula.uw Creative Commons License 2014.07.21 0 0 1043

Aladár bátyám eröl beszélek a videó 2 perc 22mp nél ,citromot úgy szemzünk hogy a megvágott T fordítót .

Előzmény: Ali-bá (1042)
Ali-bá Creative Commons License 2014.07.21 0 0 1042

A fordított T inkább azért van, mert így kényelmesebb a művelet. Ráhajol, vág, szemet bedug, kötöz. Én biztosan tízszer annyi ideig elvacakolnék vele. (Persze kényelmesen székre ülve, lábam között a tőkével.)

Előzmény: gyula.uw (1041)
gyula.uw Creative Commons License 2014.07.21 0 0 1041

Igen ez érdekes a már mint vágás ,gondolom azért is mert a szőlő tőke kérge vastagabb nem egy éves hajtás és így könnyebben   felhajtható a kérek ha nem teljesen merőleges a vágás .

Meg az is érdekes hogy a T metszés fordítót  ugyan úgy mint amikor citrusféléket oltunk .

Előzmény: Ali-bá (1040)
Ali-bá Creative Commons License 2014.07.21 0 0 1040

Nekem is tetszett!  Ráadásul azt vettem észre, hogy a T megvágásánál a kereszt irányú vágáskor nem merőleges a kés a tőkére, hanem ferde. Ennek következtében a hély alá nyúlás sokkal könnyebbnek tűnik. Majd kipróbálom más gyümölcsfajtáknál is, hogy tényleg így van-e?

Előzmény: Kulicz (1039)
Kulicz Creative Commons License 2014.07.21 0 0 1039

Akkor célszerű csinálni, mikor a hajtások erőteljes növekedésnek indultak. Úgy gondolom, hogy ez egy 3-4 hetes időszak április végétől, de inkább május. Inkább a nedvkeringés teljes megindulására és a hajtások növekedésére kell figyelni, mint a naptárra. Nekem nagyon tetszett ez a videó, sokat gyakoroltam.

Előzmény: gaszkonyi (1038)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!