Megkérdeztem a fiamat- ő néhány hete él kint- azt mondja májustól, de időjárás függő,ha jó az idő akkor. Amúgy szerinte nem aggódják túl az ilyesmit, saját felelősségre mindenki azt csinál, amit akar.
Tudna valaki választ adni arra a kérdésre, hogy mikor nyitják meg a felföldi utakat Izlandon? Hallottam júni 15-t és júli 15-t is. Vagy ez változó? Idén nyáron megyünk két-három hétre, komppal-autóval.
Még egyszer köszönöm mindenkinek a segítséget, bár sajnos úgy tűnik, mégsem teljesül a küldetés, mert a 4-esünkből ketten sajnos nem tudnak jönni és így valószínűleg nem tudjuk kiköhögni a költségét.
Ettől függetlenül mindig benézek ide, mert még mindig reménykedem...
Mi tavaly augusztusban voltunk Izlandon egy társasággal, 8 nap - 3300 km - az egész szigetet bejártuk , ahol autóval lehetett menni és belefért a programba .. Itinert kaptunk egy gyakorlott odautazótól, szállást, autót előre foglaltunk aszerint ..
Saját fotók : http://www.carparts.hu/ftp/iceland/
Itinert és azállásokat elő tudom bogarászni érdeklődésre .. Akit info érdekel, keressen emailben ..
Üdv :
Baranyás ( Baranyai István ) baranyas@interware.hu
Kérdés, hogy feltétlenül be kell-e menni a felföldre vagy nem. Nem tudom, de úgy tűnik, hogy a látnivalók nagytöbbségéhez felesleges a jóval drágább terepjárót választani. Ha sorrenbe rakod a célpontokat akkor ezeknek mennyi az aránya és mi a helyezése?
2-3-4 ember esetén nem, de egyedül kényszerűségből esélyes a szervezetten bérelt busz.
bérkocsiként csak 4wd jöhet szóba, ha a felföldre is be akarsz menni. de nézd meg az árát... szervezettet nem ajánlom, turistabumli az egész, jópénzért.
Valamennyit kombináltam ezen és arra jutottam, hogy (saját kocsi szállítását kizárva a hosszú utazás miatt) az ifjúsági szállások megfizethetőek, sok felszerelést nem kell vinni/venni és rossz időben jóval komfortosabbak.
A buszt körutazáshoz kizárnám a menetrendje és az ára miatt, egy célzott Landmannalaugar-Skógar gyalogtúrához viszont jó lehet. Marad a bérelt autó, esetleg a szervezett utazás.
Közvetlen charter megy néha (Astraeus, de talán mást is láttam), de ritkán, rosszkor.
Olcsó szállás..., olcsó szállás? Hm... Sátor! Bocs, lehet, hogy ismétlem magam:)
A buszokkal kapcsolatban javaslom az alábbi oldalt: http://www.bsi.is/index_en.html Néhány 2007-es ár: Reykjavík - Thorsmörk: 3900 ISK Landmannalaugar - Reykjahlíd (a Felföldön át): 7800 ISK Reykjahlíd - Ásbyrgi (a Jökulsárgljúfur nemzeti parkon át): 3900 ISK Ásbyrgi - Húsavík: 1400 ISK Húsavík - Akureyri: 2200 ISK Akureyri - Reykjavík (az 1-es úton): 7300 ISK
Utazni, hacsak nem akarsz saját kocsit vinni, akkor repülővel érdemes. Közvetlen járat nincs, szóval valahol majd át kell szállni. Figyelmedbe ajánlanám még az alábbi blogot: From Iceland with Love Indult rajta egy bejegyzés sorozat egy egyhetes izlandi úthoz szükséges tudnivalókról, az eddigi három részben már foglalkoztak a kiutazással, szállással (nem az olcsóval) és az autóbérléssel. De sok más érdekesség is akad még az oldaon. Szerzői jelenleg is kint élnek, szóval érdemes lehet ott is kérdezned.
Ha valaki mostanában (kb. márciusig) megy Izlandra, vagy Izlandról jön Magyarországra, az meg tudná tenni, hogy hoz nekem eredeti izlandi 2008-as naptárat? Olyanra gondoltam ahol a hónapok meg a napok is izlandiul vannak írva. Idén finn naptáram volt jövőre jó lenne egy izlandi. Persze csak ha nem gond... Köszi előre is!
Jövő nyáron mennénk ketten érdekelne olcsó szállás(max 6000Ft-ig) Továbbá szívesen fogadok gyakorlati tanácsokat(buszárak,autóbérlés, repjegy foglalás.)Segítségetek előre is köszönöm.
Köszi a linket, tanulmányozzuk. Azt sejtettem, hogy nem olcsó hely, a gyerek már mondta, hogy a cigiről le kell szoknia, az alkohollal eddig sem sokat barátkozott, ha nagy néha megkívánja arra majd csak futja.Inkább a hosszú éjszakák miatt aggódik, de mondtam, hogy majd nyáron élvezheti az éjféli napot kárpótlásul :)
Szia, biztos tudjátok, hogy Izland az egyik legdrágább ország Japán után... :-( Az áraik valamivel magasabbak, mint az itthoniak csak az a baj, hogy 3 -al szorozni kell! (1 ISK = kb. 3 FT)... Hogy mit vigyen magával... nem tudom. (De azt igen pl. hogy az alkohol és a cigaretta egy vagyon odakinn, kocsmában ittam 2 sör+2 3cl tömény: 6000 Ft volt átszámítva... tudom, hogy nem ez a lényeg, aki oda megy tanulni biztos nem az ital miatt megy... de összehasonlításnak írtam pl...)
Nagyon ajánlom ezt a linket, ha nem ismernétek (kinn élő magyar testvérpár blogja, pl. napi gondokról, megélhetésről stb): izland.blog.hu
A segítségeteket kérem.A fiam februártól egy évig Izlandon fog tanulni, ha valakinek valami hasznos tippje van, mi az amit feltétlenül vigyen magával azt nagyon megköszönnénk.Valamint, ha meg tudnátok mondani, mennyi az a zsebpénz, ami az ottani körülmények között kellhet, szállását étkezését fizetik, de azért biztos lesznek egyéb kiadásai.
Mi is kissé elkényelmesedtünk, ezért igyekeztünk tetőt keresni a fejünk fölé, de azért vittünk sátrat is. Ezt viszont csak Landmannalaguarban használtuk ki, mivel nem volt kedvünk bemenni a tömegbe a menedékházba.
Mi autóval mentünk, mivel előzőleg drágának tartottam a 16 napra szóló 2500-3000 eurós terepjáró-kölcsönzési díjat. Utólag belegondolva nem is olyan drága, ha beleszámolom az üzemanyagot, a kompot, az időmet és az oda- és visszaúton elköltött pénzt. Viszont több mindent vihetsz ( ami aztán nem is kell). Esőnadrágot és egyéb esőálló cuccot viszont mindenképp vigyetek.
A szállásokkal kapcsolatban: mi nem foglaltunk semmit, pontosan az időjárás kiszámíthatatlansága miatt. Például az Askjánál esett és köd volt, ezért a tervezettől eltérően hamarabb mentünk a Mývatn-tóhoz, ott viszont gyönyörű lett az idő, ezért több programot is beiktattunk, és egy nappal tovább maradtunk azon a vidéken, majd megint bementünk a felföldre a szép idő miatt, és többet tudtunk túrázni, ezért az aznapi utat lerövidítettük. Vagy a fővárosba érve megint esős idő lett, ezért egy nappal később mentünk tovább Landmannalaguar felé, mert azt csak tiszta időben lehet élvezni, viszont kétszer elmentünk mártózni a Blue lagoonba és kicsit megpihentünk a kényelmes szállóban.
Tehát visszatérve: a kompról való kiszállás után bementünk a turista-infóba és mindenféle vastag szállás-katalógusokat összeszedtünk. Ezután minden nap, mikor már kb. tudtuk hova jutunk, benéztünk az útbaeső helyekre, vagy fogtam a mobilom és hívogattam őket. Mindig találtunk valamit, igaz csak ketten voltunk.
Egyre szerintem, ha többen mentek, figyeljetek oda: hasonló anyagi lehetőségűek legyetek, vagy előre egyezetek meg valamilyen anyagi limitekben (belépők a fürdőbe, szállások árai stb.), mert találkoztunk erre vonatkozólag rossz példákkal (szerencsére nem velünk esett meg). Erről, ha érdekel írhatok.
Vadkempingezőket láttunk többször is, de hogy mik a lehetséges következmények nem tudom.
Egyéb kérdéseidre is szívesen válaszolok, bár ritkán nézek be ide, de majd igyekszem. Mindenképp menjetek el Izlandra, mert nagy élmény.
Örülök, hogy mehetsz Izlandra. Én mindkét alkalommal sátorral jártam meg a szigetet, mindössze egy alkalommal "menekültünk" be Vestmannayear-on magánházba a sűrű eső elől. Igaz, hogy a kempingen kívül mást nem igazán tudtam és akartam volna megfizetni... Ha már a tervezésnél tartasz, mindenképp felhívom figyelmed a Kerlingarfjöll hegységre (két kép mellékelve), mely a Kjölur-útról érhető el, és a Dettifoss-vízesésre (erről is teszek fel egy képet kedvcsinálónak). Egyenlőre ennyi, és nyugodtan kérdezz! Üdv!
Sehol nem találok infókat az alap nyelvtanról, és jó lenne az ilyen alapokat tudni, hogy ...ÉN, te, ő, mit , ti ők, én vagyok, te vagy..., hogy vagy?, 1,2...30, stb. fel tudtok pár dolgot írni a fórumra?
Most van itt egy ismi , izlandi, poén lenne egy-két dolgot mondani neki az anyanyelvén. Finn nyelvet is tanultam, a hangok kiejtésével tisztában vok.
És nagyon megköszönöm, ha lesztek olyan aranyosak, hogy segítetek!
Szerintem azért nézz körül a farmholiday-on is. Elég jó köztes megoldás a szálloda és a sátor között. Én idén nyáron farmholiday-jel csináltam végig, igaz magasabb szálláskategóriával (kivéve Akureyri-t,mert ott Edda hotelben voltam), de nagyon sok a lehetőség, és viszonylag olcsó megoldások is vannak,akár hálózsákkal. Persze attól függ,mennyire vagy elkényelmesedve (én pl. nagyon). Én előre lefoglaltam a szállásokat, július elejére februárban már mindent intézni kellett,mert a repülőjegyek egyre drágábbak lettek.
Ja,egy jó tanács, a reptéri átszállásokra hagyj rendesen időt,mert az Icelandair hajlamos változtatni a menetrendet,így nekünk visszafelé Coppenhágában 5 percünk maradt az eredeti 1óra 50 perc helyett,de azért összejött.
Hát, lehet furcsán hangzik, de ne az időjárás alapján döntsd el, hogy sátor vagy nem. Esni úgyis fog:) Hogy mennyit, azt meg nem lehet előre tudni. Kedvenc időjárás előrejelzésemet a Laugavegur túraútvonal egyik menedékházában láttam kitéve: egy esőfelhő mögül kukucskált ki egy mosolygó nap, a szöveg meg annyi volt, hogy "50% fair". Szerintem nem sűrűn cserélték:)
Köszi, úgy vártam, hogy valaki végre válaszoljon, mint a Mikulást!
Végre foglalkozhatok a gondolattal, végre lehet tervezni, erre csönd honol:-)))
Nem vagyunk sátorozósak, sajnos kezdünk erősen elkényelmesedni, de én is ugyanezt gondolom. Ott valahogy nem szeretnék szállodába menni...és nem csak az árak miatt! Ami megnehezíti a tervezést, az a kiszámíthatatlan időjárás. Mert ugye, ha tartósan rossz az idő, akkor jó ha fedél van a fejed fölött, azt viszont júliusban talán célszerű előre foglalni, főleg mivel a terep ismeretlen, de mivel sátorozásra készülsz, ezért nem foglalsz szállodát. No, ez egy kicsit dilemmás..., de valamennyi improvizálásra mindig szükség van.
Ha valakinek mesélnivalója van, itt vagyok lelkes közönségnek.
Tudom, hogy július odébb van, de a várakozás örömét is maximálisan ki akarom élvezni:-)