Keresés

Részletes keresés

Norbipapa Creative Commons License 2007.06.12 0 0 1481
az enyém megállt a fejlődésben. A 12 tőből három vagy négy olyan van, amin az elmúlt napokban indult egészséges hajtás. nagyon sajnálom őket, de azért öntözgetem meg nevelgetem őket.
Előzmény: CBNora (1480)
CBNora Creative Commons License 2007.06.12 0 0 1480
Az én balkonparadicsomjaimnak is sárgulnak az alsó levelei. A termésnek nálam nincs baja. Tápanyaghiány nem lehet, mert sokkal erőteljesebb növekedésű fajtám is van ugyanebben a virágföldben, és azok kifogástalanul fejlődnek. Időnként Wuxalt is kapnak.
Én atkákra gyanakszom. Nagyon picik, alig látszanak, de nagyon tönkre tudják tenni a növényeket. Az egészséges leveleken is vannak apró sárguló foltok, és sok levél félig zölden lehullik. Az enyémek helyenként tetvesek is, de nem ez a fő baj, meg azt te is látnád. Tavaly ugyanilyenek voltak a balkonparadicsomjaim, csak később jelentkeztek a tünetek. Akkor a fagyokig megmaradtak.
Majd teszek föl képeket a levelekről.
Előzmény: Norbipapa (1479)
Norbipapa Creative Commons License 2007.06.11 0 0 1479
lehet, hogy nekem már késő. A paradicsomom haldoklik...
Előzmény: Anzika (1477)
TAF69 Creative Commons License 2007.06.08 0 0 1478

Nagyon kedves vagy, hogy bemásoltad! :-)

Feltétlenül ki fogom próbálni és majd beszámolok az eredményről.

OFF:

Fokhagymás tésztával, kevés chilivel fogom először elkészíteni. Én sajt nélkül eszem a tésztákat, de egy kis parmezán biztos nem rontja el.

ON

Előzmény: zsebi41 (1473)
Anzika Creative Commons License 2007.06.08 0 0 1477

Frint 680-as beírását idézem:

PARADICSOM, PAPRIKA, UBORKA

A paradicsom-, a paprika- és az uborkatermesztésben a kalciumnak van különösen fontos szerepe, mivel a szénhidrát- és a nitrogén-anyagcsere zavartalanságát biztosítja. A másik lényeges szerepe a pektin - anyagcserében van, s ilyen értelemben a bogyók keménységét befolyásolja, ami növeli a termés szállíthatóságát. Közismert élettani betegség a bogyók csúcsrothadása, amelynek oka éppen a kalcium hiánya.

JAVASOLT KIJUTTATÁSI IDOPONTOK ÉS MENNYISÉGEK:

Palántanevelés: hetente 3-szor öntözni 0,2%-os, kéthetente permetezni 1%-os BIOMIT PLUSSZŽ oldattal.
Állandó helyre vetett paradicsom, paprika, uborka: 4 alkalommal (2-szer aktív növekedéskor, virágzás kezdetekor és terméskötés-termésnövekedéskor) permetezni, esetenként 2-5 1/ha dózisban.
Fólia alatt, üvegházban: 4 alkalommal (palánta kiültetés utáni 6-8. napon, aktív növekedéskor, virágzás kezdetekor, terméskötés-termésnövekedéskor), vagy folyamatosan 2 hetente permetezni, esetenként 5-6 dl/1000 m2 dózisban.
A BIOMIT PLUSSZŽ használata elosegíti a paradicsom, a paprika és az uborka fürtök kötodését és a. éréslefutás felgyorsulását, ami cc~;t jelenti, hogy az áru korábban kerül piacra. Emeli a termés tápértékét (növeli az ásványi anyagok tartalmát) és ízesebbé teszi azt (javuja a sav-cukor aránytj. A szer magas kalciumtartalma megakadályozza a paradicsom és a paprika csúcsrothadását.
Folyamatos permetezéssel csökkentjük a paradicsom, a paprika és aa uborka gomba- és baktériumbetegségeinek a megjelenését. Gazdasági elonnyel is lehet saámolni, mivel minél hamarabb kerül piacra a primoráru, annál magasabb az ára.

Előzmény: Norbipapa (1474)
Norbipapa Creative Commons License 2007.06.08 0 0 1476
Persze. Szerintem abból csak hétfőre lesz valami.
Előzmény: CBNora (1475)
CBNora Creative Commons License 2007.06.08 0 0 1475
Képet nem tudsz feltenni róluk?
Előzmény: Norbipapa (1474)
Norbipapa Creative Commons License 2007.06.08 0 0 1474
Zöld flakon, elején nagy betűkkel, hogy "40 Ca". Piros kupak. Nem tudom a nevét, nincs itt. Tegnap adtam nekik belőle, de már két olyan véleményt is hallottam, hogy gombafertőzésük van. Topsin vagy mi a neve annak a szernek amit ajánlottak.

Komolyan mondom, ahány embert kérdeztem, annyi mindent mondtak.

-sok víz
-kevés víz
-kicsi élettér
-gombafertőzés
-kén, foszfor, vas, kalcium-hiány (külön-külön)
-kalcium hiány biztos nem, az a paprikára jellemző

Megjegyzem, hogy a paradicsom mellett az erkélykorláton van három láda paprikám, és azok GYÖNYÖRŰEK. A pritaminpaprikán 27 kis virágot számoltam össze.
Előzmény: Gox (1471)
zsebi41 Creative Commons License 2007.06.07 0 0 1473

Paradicsom aszalás. Paradicsom csak lukulusz lehet. Hozzávaló régi hűtő rácsa, alá akármilyen tálca arra fog csepegni a lé. Só nem jódozott. A paradicsomot hosszába három felé vágom, ha kicsi csak két felé, a két szélső szelet héját levágom nagyon erőssen besózommind a két oldalról és a rácsra rakom. Álltalában ezt este v. délután készítem reggelig hagyom lecsöpogni akkor kitörlöm alóla a lét és kiteszem a napra. a legyek nem mennek rá mert nagyon sós. Ha nagy meleg van 3-4 nap alatt kész. minden este behozom az elején ha van alatta lé mindig kitörlöm és ahogy aszalódik össze úgy rendezem át a tálcákat. Én egyszerre három tálcányit aszalok Sajnos volt már olyan, hogy esett az eső akkor a légkeveréses sütőben fejeztem be kb. 80 fokon.Van aki gyümölcs aszalóban készíti, de anpon szárítottnak nincs párja.

Nem kell csontszáraznak lenni csak olyannak, hogyha  megfogod a kezeddel ne maradjon a kezed nedves.

Ekkor fogom a háztartási ollóm és kis darabokra felvágom , ezt álltalában a TV előtt ülve hajtom végre.

Amit az üzletekben árulnak az szeletben van, és úgy teszik olajba, na ha ebből akarok a salátába tenni, vagy belesütöm a toszkán lapos kenyérbe, vagy a csilis muffinba akkor azt az olajos valamit kéne vagdosni. Egyszer volt nekem olyan csak mert először vettem egy üveg olasz terméket, hogy tudjam milyennek kell legyen az íze. És sokkal több olaj kell hozzá ha szeletben van. A megmaradó fűszeres olajat télen saláta készítésre és ételek ízesítésére használom.

Ezután kis csinos üvegekbe töltöm teszek bele fekete, és piros borsot, egy apró csilit, egy levélke rozmaringot-és bazsalikomot amit már előtte 1 napig fonnyasztottam. felöntöm olajjal készítettem már olivával, kukorica olajjal,  vegyes

dió, buzacsíra, rizs fekete ribizli olajjal erről van képem.

Másnapig nem zárom le mert még utána kell tölteni. Kb. 6-7 éve készítem, még soha nem romlott el, azt, hogy meddig nem avasodik meg nem sikerült kipróbálni mert minden évben elfogy pedig nagyon sokat készítek. De aki egyszer kapott az mindig kér belőle

Bemásoltam Neked mégegyszer, úgy szeretném ha másnak is lenne, mert nagyon finom és egészséges.

Előzmény: TAF69 (1463)
Zitka Creative Commons License 2007.06.07 0 0 1472

Meglódultak a paradicsomok az utóbb napok kiadós esőzései után. :-)

A saját palánták (manó) is hirtelen úgy megnőttek, hogy fel sem ismertem őket. :-)

Viszont a gyomok még náluk is erőteljesebben növekednek. :-((( Két napig nem voltam hátul, valami hihetetlen, milyen porcsinszerű szőnyeg van a paradicsomok között. :-( Jó kis hétvégi program lesz a gyomlálás... :-(

Gox Creative Commons License 2007.06.07 0 0 1471
Mit vetettek? A Calcidol levéltrágya jó erre is, vagy csak a paprika megégésére?
Előzmény: Norbipapa (1469)
Anzika Creative Commons License 2007.06.07 0 0 1470
BiomitPlusz
Előzmény: Norbipapa (1469)
Norbipapa Creative Commons License 2007.06.07 0 0 1469
Legnagyobb bánatomra, tegnap arra mentem haza, hogy a termések elkezdtek alulról feketedni. A szakik a mezgazd. boltban azt mondják, hogy egyértelmű kalcium-hiány. Vetettek velem 700,- Ft-ért egy liter folyadékot, amivel le kell permetezni csórikáimat. (mármint a paradicsomokat).
írhaTOM Creative Commons License 2007.06.05 0 0 1468
Francba, ha így nem megy, akkor itt van "mezítlábasan" a link, másold be a böngésződbe:

http://4e.plantphys.net/article.php?ch=t&id=289
Előzmény: írhaTOM (1467)
írhaTOM Creative Commons License 2007.06.05 0 0 1467
Van egy szuper hely, ahol képpel illusztrálva megtalálhatod, hogy melyik tápanyaghiány milyen tüneteket okoz. Ugyan angolul van, de a képek magukért beszélnek:
<a href="http://4e.plantphys.net/article.php?ch=t&id=289" target="_blank">ITT</a>
Előzmény: Zitka (1466)
Zitka Creative Commons License 2007.06.05 0 0 1466

Sajnos nem tudom. :-(

Tavalyelőtt volt az a borzalmas fitoftóra "járvány", amikor úgy nézett ki a paradicsomágyásom, mintha lángszóróval ment volna végig ott a Darth Wader. :-)))

Akkor - ha jól emlékszem - réztartalmú permetszert ajánlgattak, de nem tudom, hogy ez a sárgulás vmi hasonló gombafertőzés lehet-e, és hogy mi jó rá.

Én elvből nem szívesen permetezek, max. a szőlőt meg a gyümölcsfákat - ha nagyon muszáj....

Előzmény: Norbipapa (1465)
Norbipapa Creative Commons License 2007.06.05 0 0 1465
És mit lehet tenni ellene?
Előzmény: Zitka (1462)
Gox Creative Commons License 2007.06.04 0 0 1464
Nagyon szupi!Én a korai törpe paradicsomokat, amikor már szépen sárgul a termés, kicsit fel szoktam húzkodni, épp csak annyira, hogy megszakadjon kicsikét a gyökere.Így hamarabb bepirosodik.Ez csak az elsők siettetése.
Előzmény: TAF69 (1463)
TAF69 Creative Commons License 2007.06.04 0 0 1463

Sziasztok!

Teszek fel néhány képet helyzetjelentés gyanánt a paradicsomjaimról, igaz már több mint egy hetesek a képek, de elég ritkán jutok hozzá a fórumozáshoz. Amiken van bogyó, azok a piacon beszerzett palántákból vannak, de a többi saját nevelés amik egy irodában kezdték az életüket (San Marzano és Marmande).

A saját nevelésű Lugas F1-t elrontottam. Valószínűleg fiatal korában túlöntöztem ezért kellett a piacon venni néhány palántát. A tünet az volt, hogy belilultak a levelek és megáltak a fejlődésben. Amikor jelentősen visszavettem az öntözést lassan javulni kezdett az állapotuk. Mostanra viszonylag életre keltek és egy hete 2 tövet ki is ültettem, de a képeken még ezek még nincsenek rajta.

Remélem idén sikerül kifogni a fitoftórán (Ridomillal már felfegyverkeztem)és meg tudok valósítani néhány feldolgozási/tartósítási elképzelést. Pl szeretném kipróbálni a paradicsom napon aszalását amiről korábban már írt valaki ezen a fórumon, illetve fűszeres paradicsommártást is szándékozom készíteni amihez már terem a kiskertemben a fokhagyma, a bazsalikom és a koriander.

Üdv

Zitka Creative Commons License 2007.06.04 0 0 1462

Nálam is ilyen némelyik. :-((( Pedig már 3-4 cm-es sárguló paradicsomok is vannak rajtuk. Ez esetben a sárgulás pozitív... :-) Ellenben a levélsárgulással. :-(

Előzmény: Norbipapa (1461)
Norbipapa Creative Commons License 2007.06.04 0 0 1461
A paradicsomom termései szépen fejlődnek, viszont alulról elkezdett a növény sárgulni. A terméseket nem tartalmazó ágain a levelek tök sárgák. Ez mi a franc lehet?
zsebi41 Creative Commons License 2007.06.01 0 0 1460

Hát igen ebben a mostani kicsi kertben tudok locsolni van furt kút annyivizet ad amennit akarok. De a nagy kertben csak ásott kut volt 14 gyűrűvolt letéve és viz alig volt, gyűjtöttük az esővíz minden cseppjét de sokszor így sem volt elég.

Volt a 20 év alatt olyan szárazság, hogy még a gyümölcsfa is kiszáradt.

Szerencsés vagy, hogy egy telken belül kétféle talajod is van. Gyönyörű is minden nálad

Előzmény: CBNora (1459)
CBNora Creative Commons License 2007.06.01 0 0 1459
Az a jobb, locsolni mindig lehet, de kiszárítani nem tudod. Tavalyelőtt volt nálunk egy iszonyú nagy eső, a kert alja napokig víz alatt volt. Akkor is a kert kötött talajú részén voltak a paradicsomok, néhány fajtánk pár nap alatt tönkrement. A legérzékenyebb a nagybogyójú befőző paradicsomunk volt, amelyiknek alig szeldelt a levele. Azóta azoknak a kert homokos részén keresek helyet.
Előzmény: zsebi41 (1458)
zsebi41 Creative Commons License 2007.06.01 0 0 1458

A nagy kertben mi is alkalmaztuk ezt a megoldást, de itt olyan kicsi szakaszról van szó, hogy nem vacakolunk vele.

Nálunk homokos a talaj, úgy,hogy ezt a variációt, hogy nem szárad ki sajnos én nem ismerem.

Előzmény: CBNora (1457)
CBNora Creative Commons License 2007.06.01 0 0 1457
Nálunk egy csappal le van választva a csepegtető csövük, ha túl sok lenne a víz, elzárjuk. Tavaly be se lett kötve, mire a férjem hozzájutott volna, hogy megcsinálja, lucskosra ázott a talaj, és egész nyáron ki se száradt.
Előzmény: zsebi41 (1456)
zsebi41 Creative Commons License 2007.05.31 0 0 1456

Köszi a gratulációt! De a dicséret a férjem illeti ő a megvalósítója a támnak. A futóbabot és az uborkát csepegtetővel öntözzük valamikor a paradicsomon is az volt de nem vált be mert a paradicsom jóval kevesebb vizet igényel mint a többi és nem tesz jót neki a sok víz. Így azt most ritkán öntözzük és akkor locsoló tömlővel a taljra kapja a vizet.

Ebben az évben vettem a Lidl-ben egy olyan paradicsom trágyát ami műtrágya és szerves trágya keverék. Én eddig ilyennel még nem találkoztam, megvan adva a m2-kénti szükséglet amit ültetéskor kell a talajba tenni és a tenyészidő alatt 4 hetente ismételni. Egyenlőre nagyon szépen fejlődnek és nincs rajtuk még nyavalya egy beteg tő volt azt elrendeztem azóta béke van.

Két lépésben ültettem ki a palántákat amit először ültettem már ma 3x kötöztem és kacsoltam.

Előzmény: Frint (1453)
Gox Creative Commons License 2007.05.28 0 0 1455
Ma már jobb a helyzet.Ez a Damisol magnus egy csodaszer.Redkívül gyorsan hat, és szinte minden van benne.Nem arra hozták, de paprikának nagyon jó volt, és valóban minden stressz helyzetre ajánlatos.Kiváncsi vagyok, hogy holnapra milyen lesz, az eső hatására a paradicsom.
Előzmény: Frint (1454)
Frint Creative Commons License 2007.05.28 0 0 1454
köszi :) Szerintem hirtelen megindult a törpeparadicsomod, és vashiányos lehet...én a Volldüngert ajánlgatom mindenkinek, plusz némi káliumot hozzá.
A talajt rengeteg fűrészporral, komposztált faforgáccsal, fűnyesedék-komposzttal gyorsan (1-3 év) feljavíthatod.
Előzmény: Gox (1450)
Frint Creative Commons License 2007.05.28 0 0 1453
Nagyon szép és precíz a megoldás, gratulálok Neked! Ém a hálóba alul-középen-felül belefűztem un."manila" zsinórt, azzal adok hosszirányú feszességet a támrendszernek. A keresztirányú merevítés nehezebb ügy, dolgozom a problémán...
Nálam most rettenetesen beindultak a paradicsomok, egész délelőtt a hónalj-hajtásokat szedtem/csíptem ki, meg kötöztem a hálóhoz. Gondolom nálad is ez a helyzet. Az öntözést hogy oldod meg? Én csepegtetővel locsolok, sőt jövőre a tápoldatozást is ezzel fogom megcsinálni. A mellékelt fotón jól látszik a befűzött zsinór , ( no meg a fél kert),meg az egyetlen megoldás -jelenleg- a keresztmerevítésre. :) Frint
Előzmény: zsebi41 (1448)
Gox Creative Commons License 2007.05.28 0 0 1452
Adtam neki Damisol Magnust, meg egyuttal Kasumint is.
Előzmény: zsebi41 (1451)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!