Gyula bácsi megmondta, hogy a tömeg gravitációs töltésekből ered, és a nyugalmi és a tehetetlen tömeg nem azonos értékű. A mértéke, SI alapegysége a kg.;-)
Nem igazán értem,de a te irásod arra utal, hogy ezek olyan képletek, amik bizonyítják , hogy a fénysebességnél nincs, nagyobb sebesség. Nem lettem okosabb.
"A "v" bármilyen értéket felvehet 0 és "c" között... Illetve, ha tömege van, akkor a "c" nem elérhető, mert ott már végtelen lenne a tömege, és oda semmi nem tudná felgyorsítani."
Hát tessék, oldd meg például a sebességtől függő tömegre ("m").
Ez az "m" úgy számolandó ki ezserint, hogy veszem a nyugalmi tömeget ("m0"), és osztom egy számmal. Utóbbi szám az 1 minusz a "v"/"c" arányszám négyzete, és ez az egész a gyök alatt.
Ha a "v" = 0, akkor a gyök alatt 1 lesz, tehát "m" = "m0".
A másik szélsőérték akkor van, ha a "v" egyenlő "c" (fénysebesség), akkor a gyök alatt 0 van, ezzel kellene osztani az "m0"-át, a nyugalmi tömeget, mert ilyenkor az "m" elméletileg végtelen lenne. De éppen ezért a "v" teljesen soha nem érheti el a "c" értékét, semmilyen tömeg nem haladhat fénysebességgel.
"A V- t a fénysebességhez viszonyítják. A V sebesség nincs megadva, csak az ,hogy"
.
Hát ja, egy képletnek az a lényege, hogy változók szerepelnek benne. :)
A "v" bármilyen értéket felvehet 0 és "c" között... Illetve, ha tömege van, akkor a "c" nem elérhető, mert ott már végtelen lenne a tömege, és oda semmi nem tudná felgyorsítani.
Einstein szerint amúy az idő a gravitációs térben is lassabban telik, nem csak a gyorsan mozgó űrhajóban... Nyilván egy külső megfigyelőhöz képest.
A helymeghatározási rendszer műholdjait tehát kétféle korrekcióval kell kezelni, egyiket azért, mert különböző távolságban vannak a Földtől (a felhasználó a földfelszínen, a műhold meg odafent, más a gravitáció), a másik az visszakorrigál kicsit, mert a műhold sebessége is számít.
A V- t a fénysebességhez viszonyítják. A V sebesség nincs megadva, csak az ,hogy az álló valaminek nincs sebessége. Az álló valaminek a sebessége 0. Ezután jön a tömeg mértékegység nélkül.Engem is felettébb zavar , mert ha meglenne adva mértékegység jobban tudnék gondolkodni. Ezek arányszámok.