És ugyanolyan lett a bolti magjából, mint amilyet vettél? Nagyon szépek, nem sokára eheted ezeket is. Én képtelen vagyok ilyen pedánsan, egy száron nevelni. Szeretem, ha kicsit dzsungeles, nyár végén el lehet tűnni köztük. Persze valamennyire ritkítom, de egy idő után némelyik fajta, főleg az apró bogyójúak, követhetetlenül elburjánzik, nagy ágat meg már nem szívesen török le.
Nálam is rohamosan érik a korai fajta.Leszedtem a pirosakat, és kitettem a napra, utóérni.A maradék így mégjobban érik.Az első kép a "bolti", amit télen kacsosan árultak mindenhol.Abból szedtem ki magot.Vetés után 5. napon kikelt.
Ezeket a bogyókat azokról az atkás-tetves-kabócás balkonparadicsomokról szedtem. Van még rajtuk rengeteg picit sárgásabb. A sok kertevő ellenére még mindig egész jól néznek ki, úgy tűnik, fogunk tudni szedegetni róluk, míg a nagyobb bogyójú fajták is szedhetők nem lesznek. Jövő hét elején már a Subarctic Maxikról is lehet enni. Azoknak is foltosodik a levelük, az szerintem is gomba. Azon se izgatom magam, azzal a foltosodással elég sokáig el szoktak éldegélni a növények, és teremnek is. Az igazán finomak meg úgyis a magas fajtákon lesznek, azok közül a szilva hasonlóan gombás-foltos, de fejlődik rendesen tovább.
A korai paradicsom, nálam is szárad alul, de szépen érnek a bogyók.Ezeket idén messze ültettem a karósaktól, mivel számítottam rá, hogy felszabadul a helye.
Hát szerintem elég jól látszanak, és elég rondák. Nem voltak illuzióim evvel a nyárral kapcsolatban, ilyen enyhe tél után ez várható volt.
Most örülök, hogy nincs meg a nagy kert a 36 gyümölcs fával, ott lenne még csak probléma, most majd ehetem a szép egészséges agyon permetezett gyümölcsöt vagy nem eszem.
Itt csak eper, málna, és ribzli van.
Még az uborkámban bízom nagyon, azt még jobban szeretem mint a gyümölcsöt. képes vagyok 1/2kg. nyers uborkát egyszerre megenni. Az apró cukkini, és patiszon első adagja már finom savanyú alig birom megállni, hogy ne egyem meg.Olyan szépek a sárgák és zöldek vegyesen, ja és finomak.
Ha vírus, akkor csak kidobni lehet. Vírusfertőzés esetén szerintem rovarölővel érdemesebb permetezni, ha mindenképpen permetezni akarunk, mert a vírusokat általában a levéltetvek terjesztik, meg esetleg mi magunk fertőzött késsel.
Valami hosszúkás állatkák is mászkálnak a levélen, atka méretűek. A mikroszkópban jól látszott a szövedék is a levél fonákán. A felvétel sajnos nem adja vissza, videokamera van a mikroszkópon, nem fényképezőgép, nincs igazán jó képe.
Az enyémen biztos, hogy nem gomba van. Megnéztem mikrószkóppal, tényleg atkás. Azon kívül szabad szemmel láthatók rajta levéltetvek és kicsi zöld kabócák. Ezek a kabócák is veszélyesek tudnak lenni, a fiatal paprika palánták pár napra lekókadnak, ha belekóstolnak. Találtam még a paradicsom levelén egészen fiatal imádkozó sáskát is, van mit egyen.
A gombabetegség azért is valószínűtlen volt, mert nálunk mióta kitettem őket, összesen talán 3x esett az eső, és még a harmat sem éri őket az ablakban. Az atkáknak viszont kedvez a száraz levegő.
Nem lesznek semmivel permetezve, a szabad földieknek nincs bajuk, a balkonparadicsomok nem nélkülözhetetlenek.
Persze attól még a tieden lehet gomba, fényképen más, mint életben.
A betegséget megelőzően már kétszer kaptak rezet. 1x csak tisztán réz hatóanyagut rézoxikloridot, utána mikált ezért aztán nem azt adtam hanem a kasumint.
Bele gondolni se szeretnék abba ha mind így nézne ki. Tavaly vettem 4 tövet kertésztől, hogy legyen koraim is abbol 1 u.i. lett.
Ebben az évben csak magam nevelt palántát ültettem, hogy ne hurcoljak be betegséget. hát ez se vált be.
Kapaszkodj meg, ilyen van nálam is, ha nem is ennyire erős...13 éve nem láttam ilyet, legalább is az én kertemben. Kitépni, eltüntetni. aztán rezet neki! Alternatív megoldás a Mikal C 64, ez felszívódó komponenst is tartalmaz. Szerintem a betegséget az évszakhoz képesti brutál hőség hozhatta elő.
Én hasonlót találtam egyetlen tővel, de azonnal, cirka 5 mp gondolkodási idő után felhúztam, és elégettem. A helyét is bepermeteztem, meg a többi paradicsomot is Zetanillal. (Azért azzal, mert éppen az volt itthon, meg Champion, de előzőleg Championnal kaptak.) És azóta nálam nem terjedt tovább - most én is kopogok a fán :-)
Én is küldök nektek 2 beteget, ahogy elkezdődött a betegség, kasuminnal permeteztem ez nekem mindig bevált én virusra gondoltam.Nálam ezt kapja az uborka és a bab is rövid lejáratú és egy kis üveg /50ml/ 570 Ft. 5l-hez 15ml. kell. ezt még bevállalom
Nem fajta specifikus a betegség, mert ami beteg az korál de két oldalról mellette is az van. Kihúzni se mertem, hogy nehogy jobban szétszórjam a betegséget. Most úgy néz ki megállt a baj mert egy hete nincs újabb beteg.
Nálam a korai paradicsomnál volt hasonló tünet.Jól megöntöztem, tápoztam,az alsó leveleket leszedtem.Úgy néz ki, hogy nem betegség, de én előre védekeztem.A képek a karósról készültek, az első 2 az öntözött, védett helyen lévő, a második 2 a szeles kertemben lévő.
Legjobban az Amistart ajánlotta (csak 3 nap az ÉVI-je), de hanyattestem, mikor megláttam az árát a gazdabolt weboldalán - 5e ft a 2 dl-es. Kicsit drága lenne idén nálunk az a 10-15 tő paradicsom.... :-)
Mindenseetre létezik olcsóbb megoldás is:
Dithane M45
Mikal C64
Champion 50 WP
(ezek 7 nap ÉVI-sek)
Ahogy néztem egy kis zacskó ezekből 100 ft alatt van. Most megyek gyorsan a boltba, talán délig még nyitva vannak.
Itt vannak a képek a levelekről. A teljesen sárgákat nem fotóztam, azokon már nem látszanak a tünetek. Sajnálom a növényeket, de nekem szerencsére van sok másik, ennél finomabba fajta szabad földben, dísznövény is van, amivel ezeket esetleg pótolni tudom, de szerinetem még egy jó darabig nem fognak tönkremenni. Úgy tudom, az atkák nem szeretik a párás környezetet, de a sok nedvesség a paradicsomnak sem tesz jót. Atkaölő szerekkel nyilván lehetne permetezni, de a termés nem sokára érik, úgyhogy így maradnak. Sorrendben: 1. a növényről leszedett levél fonáka 2. színe 3. lehullott levelek
az enyém megállt a fejlődésben. A 12 tőből három vagy négy olyan van, amin az elmúlt napokban indult egészséges hajtás. nagyon sajnálom őket, de azért öntözgetem meg nevelgetem őket.
Az én balkonparadicsomjaimnak is sárgulnak az alsó levelei. A termésnek nálam nincs baja. Tápanyaghiány nem lehet, mert sokkal erőteljesebb növekedésű fajtám is van ugyanebben a virágföldben, és azok kifogástalanul fejlődnek. Időnként Wuxalt is kapnak. Én atkákra gyanakszom. Nagyon picik, alig látszanak, de nagyon tönkre tudják tenni a növényeket. Az egészséges leveleken is vannak apró sárguló foltok, és sok levél félig zölden lehullik. Az enyémek helyenként tetvesek is, de nem ez a fő baj, meg azt te is látnád. Tavaly ugyanilyenek voltak a balkonparadicsomjaim, csak később jelentkeztek a tünetek. Akkor a fagyokig megmaradtak. Majd teszek föl képeket a levelekről.
A paradicsom-, a paprika- és az uborkatermesztésben a kalciumnak van különösen fontos szerepe, mivel a szénhidrát- és a nitrogén-anyagcsere zavartalanságát biztosítja. A másik lényeges szerepe a pektin - anyagcserében van, s ilyen értelemben a bogyók keménységét befolyásolja, ami növeli a termés szállíthatóságát. Közismert élettani betegség a bogyók csúcsrothadása, amelynek oka éppen a kalcium hiánya.
JAVASOLT KIJUTTATÁSI IDOPONTOK ÉS MENNYISÉGEK:
Palántanevelés: hetente 3-szor öntözni 0,2%-os, kéthetente permetezni 1%-os BIOMIT PLUSSZ® oldattal. Állandó helyre vetett paradicsom, paprika, uborka: 4 alkalommal (2-szer aktív növekedéskor, virágzás kezdetekor és terméskötés-termésnövekedéskor) permetezni, esetenként 2-5 1/ha dózisban. Fólia alatt, üvegházban: 4 alkalommal (palánta kiültetés utáni 6-8. napon, aktív növekedéskor, virágzás kezdetekor, terméskötés-termésnövekedéskor), vagy folyamatosan 2 hetente permetezni, esetenként 5-6 dl/1000 m2 dózisban. A BIOMIT PLUSSZ® használata elosegíti a paradicsom, a paprika és az uborka fürtök kötodését és a. éréslefutás felgyorsulását, ami cc~;t jelenti, hogy az áru korábban kerül piacra. Emeli a termés tápértékét (növeli az ásványi anyagok tartalmát) és ízesebbé teszi azt (javuja a sav-cukor aránytj. A szer magas kalciumtartalma megakadályozza a paradicsom és a paprika csúcsrothadását. Folyamatos permetezéssel csökkentjük a paradicsom, a paprika és aa uborka gomba- és baktériumbetegségeinek a megjelenését. Gazdasági elonnyel is lehet saámolni, mivel minél hamarabb kerül piacra a primoráru, annál magasabb az ára.