Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Tudom sajnos, hogy gyakorlatilag annyi esélye van, mint hóembernek a kánikulában, de próba-cseresznye... Tényleg nem volt más lehetőség, még kikerülni sem lehetett, szinte közvetlenül a felszín alól növekedett, míg a testvére lentebből. Annyi pozitívum talán, hogy az elválasztás óta egyik banán sem "vesztett" az életerejéből, vagyis a levelek nem lettek kókadtak sem az anyánál, sem a két sarjnál. Majd meglátjuk...
Szerintem az a banánsarj így nem nagyon fog megmaradni. Jó lett volna addig várni a leválasztással, míg saját gyökere lesz. Persze azért próbálkozz, nem akartam elvenni a kedved. Egy zöld ujj kivételt eredményezhet.
Amire én gondoltam, az a föld. 1 liter tömörödött, nedves föld garantáltan nehezebb 1 kg-nál. Abban viszont igazad van, hogy itt - legalábbis részben - virágföldről van szó, ami a tőzeg és egyéb szerves anyagok miatt sokkal könnyebb 1 kg-nál.
"Mindenesetre, egy 80x80x80-as akváriumba 512 kg víz férne. A föld meg leülepszik a vízben, tehát nehezebb." Ok-Ok , de ha egy liter víz egy kiló , akkor ugye egy liter virágföld nem egy kiló? Amire Te gondolsz az már a SÁR!
Sziasztok, gondoltam feldobom a mai borongós napot, egy fényképpel: a nagyim mintáslevelű kalamondinjával. Még csak 3 éve van meg neki, de most is legalább 50 kis gyümi van rajta.
Ez konkrétan tavalyi kép, úgy márciusi. Idén kicsit eltúloztam a permetezést, mert saccra szoktam bekeverni, és a levelek meg mandarinok többsége lement.
Általában a gyümölcsök zöme karácsony tájára érik meg, a tél folyamán meg még a később kötődöttek. Nem nagyon szüretelek, csak alkalomszerűen szedek le egyet-egyet, kóstolónak, ha van itt valami rokon, ismerős. De mindig hagyok rajta párat mutatóba, ez inkább a látványért van, a boltban sokkal olcsóbb étkezési célra. Ki van próbálva, 2 év után sem esnek le, akkor is úgy kell leszedni őket, csak már nem olyan szépek.
Képzeld, a kis citromfám, melyet Rappaiéktól kaptam, hozott egy virágot, ami meg is maradt. Így most egy "hatalmas" citromom van, kb. mogyorónyi nagyságú.
A narancsomon lévő virágok sajnos lepotyogtak, szegénykét nagyon megviselte, hogy nyáron nem törődtem vele, vashiányos lett. Azóta már orvosoltam, most már több időm van rá. (ketten is vizsgálgatjuk a fejlődését)
Nem igazán. Anyukám fogja a metszőollót, hogy most egy kicsit visszábbmetszi, de legtöbbször megkegyelmez az ágaknak, mert mindegyiken van vagy citrom, vagy sok-sok virág. Pár ág azért lehullik ilyenkor.
Mindig van rajta virág, ahogy olvastam, idős növénynél már nem annyira különül el a fő virágzási időszakok egymástól, egybefolynak. Így csak terem, terem.
Tavaly mikor visszábbmetszette, a levágott ágakat ledugdosta, több meg is fogta. Volt olyan, melyik pár héttel a metszés után már virágot hozott, igaz le is potyogott, még gyökere se volt igazán.
Költözés után én is tudom garázsban teleltetni a fáimat, ahol elvileg kb. 8-10 fok lesz, lévén társasház alagsorában van a garázs. Viszont az alagsor miatt nincs ablak, csak egy világító akna, ami sokkal kevesebb fényt enged be, mint az ablak. Gondolom ezt nem bírnák ki a fák, ugye? Így meg csak a meleg lakásban fogom tudni teleltetni őket :(.
Freddy vagyok a "szomszédból"! (kb: 25 km a távolság, de Te tudod, csak a többiek kedvéért írtam).
Amit írtál, mindenkinek igazolom: igaz!! Személyesen láttam Évi anyukájánál a fákat! Eszméletlen!! Sok Füvészkert, Növényház (meg mit tudom én, milyen néven nevezik magukat), megirígyelhetnék azt a kertet, amit ott lehet látni!!
A saját citromra rátérve: én már akkor szedem le általában, amikor a magjai már ki is csíráztak, van kis gyökerük, sziklevelük. (szóval már túlérettek).Tényleg finomabbak, mint a boltiak!
Nálam a teleltetési helyen 6,4 fokot mutatott a hőmérő ma 18 óra körül. Pár levélen pajzstetveket észleltem, így holnap permeteznem kell. A kumkuatnál pár szem elkezdett sárgulni, lassan jön az érési idő.
Nálam is öregek a citromfák - még édesapámtól "örököltem", Ő már több, mint 25 éve meghalt - de az általa alkalmazott metszési módszert alkalmazom, azaz a fák úgy kb. szintén 35-40 évesek, de úgy 130-150 cm magasak, szóval "bonsai" citromfák. (Ezt nem Neked írtam, hiszen Te láttad a fáimat, hanem a többieknek).
A bonsai rendszer előnye: egyedül is be tudom vinni a fákat, a hátránya (lehet, hogy nem is ez???): kevesebbet terem!! Én nem dicsekedhetem több 100 darabos terméssel. Nem sok, de saját!
Hát igen, így utánaszámolva... :( Én csak olyan 50-100 kilóra gondoltam. Mindenesetre, egy 80x80x80-as akváriumba 512 kg víz férne. A föld meg leülepszik a vízben, tehát nehezebb.
Jó ötlet, de akkor az egész ládát meg kell erősíteni, mert a láda tetejének, oldalának kell a súly nagy részét elviselnie egy rövid ideig.
Átültetni pedig nem egyszerű. Mikor legutóbb a pálma át lett ültetve, akkor anyukám volt az egyik "emelő". Két rudat a pálma törzséhez erősítettek, majd kiemelték a ládából, majd bele az újba. A bibi ott volt, hogy anyukám kerek 160 centijével nem tudta felemelni olyan magasra, hogy a gyökeres föld a láda teteje fölött átmenjen. Így először pálmát felemelni, kissámlira rálépni, majd onnan a pálmát leengedni.
Számold ki, hány kilós lehetett a pálma földestől, gyökerestől: a mostani láda mérete: 80 cm x 80 cm x 80 cm.
Tulajdonképpen még az elfektetve való tologatásra is lehet megoldást találni. :) Feltéve, ha van egy barkácsoló illető az ismeretségi körben. Fél óra alatt lehet gyártani egy F betű formájú vasat, aminek az alján van egy kerék, vagy fotelgörgő. Szállításkor a F két vízszintes részét rá kell húzni felülről a ládára, hogy a görgős rész előre álljon. Esetleg a szerkezetet egy facsavarral rögzíteni is lehet. Aztán mikor ajtó jön, az egészet meg kell billenteni, és a kinyúló görgős szár megdöntve tartja a növényt. Na jó, ez már a dolog túlbonyolítása. :)
Nem is a kerekek a gondok, hanem az elfektetve való tologatás, hiszen az összes lombja az ember nyakába bukik, tele tüskékkel és citrommal, mely azért elég jól hókon tudja nyomni az embert.
Az erős férfiak jobbnál-job tanácsot szoktak adni a szállítással kapcsolatban. A "legjobb": zsanér. Tőnél elvágni, zsanért beilleszteni, és egyszerűen a lombozatot el lehet buktatni, majd az adott helyen visszaállítani. Csak kereket kell alá szerelni, nem kell eldönteni.
Ha nekem lenne citromom ilyen nagy ládában, kukáznék egy babakocsit, kiszedném a kerekeit, a láda alsó sarkait átfúrnám, átmenő tengelyekre szerelném a kerekeket, hogy lefelé és oldalra is kilógjanak, és így mikor meg van döntve az ajtóban, úgy is gurul.