Igen,gondoltam én is,hogy ez egy kicsit sok érte,de manapság már nem vágnak az ember fejéhez minden sarkon egy ilyent...De ha tényleg 5-10-ért lehet már venni,akkor valóban várok vele,amíg lesz normális árban.
Amúgy az 50 láb hosszúság,az kb. hány perc felvételt jelent?És nincs valami honlap,ahol meg lehet nézni,hogy mennyiért hívják elő?
Véleményem szerint sok. Ne vedd meg! Ugyanis hangos filmet nem gyártanak már, így ez a része teljesen felesleges (hangosítani lehet utólag is ha digitalizálod. állítólag valaki tud hangcsíkot ragasztani a mostani némafilmanyagra de ez aelég misztikus :) )
Egyébként a Bolex jó kamera, de ennyit nem kell erre költened. Úgy vélem olyan 5 - 10 között elég jó kamerák kaphatók, gyakran pedig a 3-5 ezer közötti árban is elérhetők egész jó szép kis kamerák. Láttam a vaterán valamikor Canon 1014-est. Na, az megér mondjuk egy 20-ast.
Számold ki, ha veszel egy 5-6 ezres kamerát és egy 5 ezres vetítőt minden kész a kezdéshez. Persze legyen minden működőképes.
Egyáltalán nem vagyok jártas a super8-as filmezésben,ezt előre leszögezném,de nagyon érdekel a téma,mert láttam egy-két felvételt,amik ezzel a technikával készültek,és hogy is mondjam,megragadott...
Szóval elhatároztam,hogy veszek egy super8-as kamerát.
Az első kérdésem az lenne hozzátok,szakavatott emberekhez,hogy Magyarországon hol van lehetőség nyersanyag vásárlásra és előhívásra? (Itt az is érdekelne,hogy színes/fekete-fehér, hangos avagy hangtalan filmek vételezésének lehetősége és előhívatása,esetleg árak,ha valaki nagyon guru a témában...)
A másik,hogy van a Vaterán egy eladó kamera 21.000 ft-ért. A típusa: Bolex 581 super8, hangot is tud meg minden.Ezt érdemes-e megvenni?Jó kamera-e?(A link: http://www.vatera.hu/item/view/index.php?cod=4030593 ) (Ha valaki segítene ennek eldöntésében,azt nagyon megköszönném...)
Tudom,egy kamera megvétele még nem minden,mert kell hozzá vetítő is,meg hasznos lehet egy vágógép,de hát idővel bármit...egyelőre egy kamerát szeretnék a saját tulajdonomnak nyilvánítani...:)
Azértírok erre a fórumra, mert elég sok pontatlanságot olvastam a super 8-assal kapcsolatban és segíteni szeretnék azoknak, akik szintén kedvelik ezt a technikát!
Megadnék egy-két infót:
-előhívás: Szilas Szilárd 30-4658874 Ő a színes fordítós (ektachrome 64 T) és a fekete-fehér fordítós (tri-x, Plus-x) anygokat gyönyörűen hívja. Én nála hivatom elő a profi munkáimat is, amik 8-asra készültek.
-szkennelés: Kamerda Károly 20-9310101 Ő pedig az anyagok digitalizálásában "Isten"!!!! Miden típusú8-as anygot be tud szkenneli. Volt az Mtv1-en Nagykönyv sorozatban Az egri csillagok (én voltam az operatőre) egy harmadát negatív super 8-ra forgattuk, Berlínben hivattuk (www.andecfilm.de) és a Karcsi szkennelte! egy-két jelenet, mintha 16-osra lett volna forgatva... Engem is meglepett. Persze ez Profi kamerával készült ( sajátom) Beaulieu 6008 Pro és 7008 Pro-val.
Én kamera bérbeadással is foglalkozom, tehát ebben is tudok segíteni. Főleg profi kameráim vannak (qvarc pontos is) tehát komolyabb mozikat is el tudok látni!
Köszönöm a válaszokat! Egy hétre én is eltűnök(falu...haza!:), ha addig sikerül valamit alkotnom azt elmesélem :) Nincs valakinek régi ORWO UP 21 (vagy más) DS8 as filmje...valami filmfelvevő tokban exponálatlanul, jól jönne pár tekercs kisérletezni. Kösz, üdv!
Még a végén kiutálnak innen a sok OFFomért... Nem tudom így fejből, hogy a 100 fotóreceptben benne van-e, de a piros könyvben (Fotólabor zsebkönyv vagy ilyesmi ) benne van. Az ORWO fordítós receptjét is kipróbáltam, de maradok a magyarnál. A fenidon ritka állatfajta, nehéz beszerezni. Rengeteg receptem van mindenhonnan, ha irsz magánba, adsz címet, küldök tömörítve. Mondd mi érdekel. Üdv, legközelebb hétfőn kerülök géphez. Ihagee
Szerintem 250 g-os kiszerelésű metol is létezik, és az is évekig elég. Lengyel tankban hívtam, mert annak átlátszó a spirálja. A második megvilágítást víz alatt csinálom, ezért nem kell kivenni a filmet, nem sérül az emulzió. Én super 8-cal nem foglalkozom, 2x8-as AK8 és Kvarc kameráim vannak.
Kösz a választ! A 15-20e az ugy jön ki, hogy 1000 g-s szettben lehet kapni metolt, ez 9000 ft, a többi mind olcsóbb, de az is 1000 g-s, összvissz 7 alkotó, ha minden igaz. Tankban hívtál, vagy házikészitésü valamivel?
A kazetta működne (mármint a szétszedett Agfachrome pl.)? Csak reménykedem.
Én fekete fehér Forte 100-as és Foma 100-as negatívokat fordítottam Forte recept szerint saját keverésű oldatokkal, és tök jó diáim lettek. Régi Reanalos készletet is használtam Forte/ORWO 2X8-as filmekhez, az is működött. Szerintem a Reanalos készlet uaz, mint a Forte recept, mert uazokkal az időkkel használtam őket. Sok sikert! Ihagee (az ár sokkal kevesebb mint15-20 ezer pénz!!!)
Sok éve kölcsönadtam az egyik kamerámat (Nizo 801) és most visszaadnák, de azt mondták: Nem működik. Ismertek magyarországon olyan szervízt, ahol értenek hozzá? Mivel nem láttam a kamerát évek óta nem tudom, hogy mi baja lehet, de betegen nem akarom visszakérni.
Az igazdág az, hogy a FOMA az csak az ár miatt feküszik, elvileg 2x8 mm 10 m tekercs (azaz 20 m nyers) kb. 1400,- a Soósnál (egy barátom mondta, hogy ott is van). A kazettát igazából óvatosan szétszedett, régi agfachromeok kazettájaként gondoltam némi módositással nyilván (ASA 100), de ha van eredetileg is utántölthető kazi, igyekszem találni párat. Ha nagy marhaság amire gondolok, akkor bocsánat, igazából kresem a (kényszer)megoldásokat...
Más.
Egy pécsi öreg szaki okított a házi fordítós hívás gyönyöreiről. Az igazság az, hogy ő csakis alkotókból kever vegyszereket (metol, hidrochinon, blabla) nos ezek 15-20e forintos szettben elég sok (több liter) hívót adnak, próbálkozott ilyesmivel valaki? Vannak receptjeitek pl. barnitásra? Bár elöször is csak simán hivni akarok :)
SOS! Nemrég kaptam egy Canon Auto Zoom 518 SV kamerát. Sajnos nem volt hozzá semmilyen tartozék vagy leírás. Minden jól megy, de egy óriási problémám van: Kodachrome 40-es filmre forgatok és sok a külső jelenet. Azt olvastam a neten, hogy van beépített zselészűrője. De azt hogy lehet pozícióba tenni? Van egy Remote bemenete, de ezt hiába birizgáltam, nem történt semmi. Valakinek van ötlete? Sürgős!! Köszi! pet (p25_5@yahoo.com)
- A 2004-es fesztivál díjnyertes filmjének levetítése
- A Gepleki Csoport performansza: A leves
(A Grand Caféban Gepleki Csoport tárlata tekinthető meg)
- Super 8 –as klippek a nagy, magyar zenei valóságban: Amber Smith, The Casio Samples, Colorstar, Tankcsapda, E.Z. Basic
21:00 Nyitó Parti: Jazz horizont, Nagyvárosi filmzenék, Dj. Corp
Péntek ¨¨¨¨¨¨¨¨ ×Belvárosi Mozi, aula
18:00 Privát filmmúzeum ( A Filmmúzeum Televízió gyűjteményéből)
×Régi Zsinagóga
20:30 Időutazás
A Szegedi Super8as Akrobatacsoport analóg multimédiás performansza.
A Szegedi Super 8 mm Filmklub már több mint három éve szervezi super 8 mm-es technikára épülő előadásait, fesztiváljait. Az Időutazás című analóg, multimédia performance megpróbálja bebizonyítani, hogy komputerek nélkül is lehet ámulatba ejtő, multimédia előadás produkálni. A mozi „szagát” a nézőtér és a forró celluloid filmszalagok adják, a fényt 2 bakelit lemezjátszó lámpácskái, 4 – ketyegő - super 8 mm-es vetítőgép, a villódzó film-motázsok a mozivászon és a színpadon feltűnő kerékpárok reflektorai sugározzák a szemekbe, a hangot egy DJ és egy hús-vér költő keveri. A vászon alatt mozigépészek és akcióhősök serénykednek. Időtartam: 35 perc
A stáb: zene: Dj. Megyeri, költő: Weiner Sennyei Tibor, kerékpáros: Széll Misi, mozigépész: Sziszi, szövegelő: Rózsa Péter
21:15 Pozvakowski koncert
2000-ben, Győrött alakult ki a zenekar mai felállása. A csapat fő vezérelve már ekkor a kísérletezés és a hangulati szélsőségek, melyet igyekeznek a koncertek során vizuális elemekkel is megtámogatni. A csapat kibővült egy vetítős taggal, aki 16-os és 8 mm-es gépeket használ.
×Móló Café (kék úszóház a Stefánia mellett)
22:00 III. Orion Űrhajó Parti
- E.Z. Basic koncert
- Undorgrund /Dj. Viorel POP
- Pop-Csajok-Stb. /nők a (Dj.)-pult mögött
- Special Kraftwerk sett...
Szombat ¨¨¨¨¨¨¨¨ ×Belvárosi Mozi, aula
18:00 Hangos super 8 mm-es filmek vetítése
Filmek: 1. -Silent Movie-(vígjáték) r.:Mel Brooks sz.:-Marty Feldman,-Dom de Luise,-Liza Minelli,-Paul Newman,-Burt Reynolds (ÉLŐ MAGYAR HANGALÁMONDÁSSAL)
2. -20.000 Meilen unter dem Meer- (fantasztikus-thriller-horror) r.:Jules Vernes sz.:-Kirk Douglas.-James Mason (ÉLŐ MAGYAR HANGALÁMONDÁSSA)
Új vagyok itt és örömmel olvasom, hogy van akit még érdekel az általam egykor annyira szeretett 8mm-es, pontosabban super 8-as filmezés. Ma is örzöm a filmfelvevőmet.
Nem tudom mennyit érhet a barátod kamerája, bár láttam egy hirdetést a super8film.at oldalon, ott ez van:
CANON 310 XL Super 8 moviecamera canon zoom lens 1,0/8,5-25,5mm functional and in best condition
49,- euro
De ők garantálják, hogy működőképres és jó kameráról van szó, szerintem Magyarországon nem lehet ennyiért eladni, inkább csak ennek az árnak mondjuk a feléért, harmadáért, ha van aki megveszi.
Filmet Budapesten a Soós fotónál tudtok venni (www.soosfoto.hu) vagy jelentősen olcsóbban Németországban, lásd a fórum előző hozzászólásait...
Ne adjátok el, inkább filmezzetek vele! :))
Az, hogy mennyire működőképes és ez miből derül ki, abban a nálam hozzáértőbb fórumozók tudnak tippeket adni!