-A metszlapot nem hasi-háti oldalra kell képezni, hanem arra merőlegese. (ha van rá időd, hehehe) Egy kis penész nem nagy gond. Olvasni való:(ha van időd, hihi) Szôlészeti szakirodalom - metszés
Csepregi P. A szôlô metszése, fitotechnikai mûveletei Mezôgazdasági Kiadó, 1982.
Kriszten Gy. Tavasztól tavaszig a szôlôben. A termô szôlô gondozása Mezôgazdasági Kiadó, 1985.
Mesélj a vörösborodról. Kérlek, írd le részletesebben, hogy egy kicsit mi is "megízlelhessük"! Milyen szőlőből készítetted? Vitted-e már minősítésre? Volt-e már sikered? Mi a titka az idei jobbnak?
A régi parasztember úgy tartotta, akkor metszd meg a szőlődet, amikor a barackvirág a boroskorsódba hullik.
Jó közelítés ez, és a kistermelők nyugodtan tarthatják is magukat ehhez a régi szokáshoz.
A nagyüzemek, ahol az idénymunka szűk keresztmetszete többek közt a metszés, nekiállnak, amikor az idő engedi. Van ebben jócskán rizikó.
Nekem 10 teljes munkanap míg megvágom a birtokot (általában magam metszek), de meg sem fordult afejemben, hogy neki álljak. (néhány gyümölcsfát kopasztottam csak meg)
Ki kivánkozik belőlem, a múlt hétvégen az egyik kollégának vittem az idei vörös mixemből. Kedden találkoztunk, csak úgy futólag megemlítette: már jónéhány mintámat kóstolta, de ilyet még nem sikerült elkövetnem ezidáig.
Kb. egy hónap múlva lesz a helyi borbírálat, kíváncsian várom a hozzáértők véleményét, és kritikáját.
Telekszomszédom, neki kb. 500 tőkéje van, január 2. hetében, szép tavaszias napsütésben fullra megmetszette a teljes szőlőjét (egy szálvessző, 10-12 szem, lekötözve). Magam is gondolkodtam a metszésen, de legfeljebb előmetszést mertem volna bevállalni (Két három szállvessszőt meghagyva, véglegesen pedig csak a tavasz fagyok elmúltával kialakítani).
Mit szóltok Ti ehhez? Metszettetek-e már januárban?
Hát nagyon egyetértek. El sem tudom mondani, h hányszor hallgattam meg! :)) Nagyon megfogott, amiket mond. Az a szemlélet, látásmód, amiben a szőlőnek, bornak is helye van, de szerintem azon túl is mutat.
És ahogyan beszél az már az általa emlegetett öreg zalai gazdákra hasonlíthat. :)
Én sajnos még nem találkoztam vele. A metszéses gondolat bizony megfordult már nekem is a fejemben, csak sajnos most még az időm nagyobbik részében távol vagyok, még az otthonomtól is. És Bussay után én is csak azt tudnám idézni, h olyan itt nekem, mint levegőtlen présben állni (Pilinszky). Na de ez a topic nem erről szól. :)
Kép nélkül is itt van előttem a szőlőd. A muskotály szőlőjét magam is kóstoltam már, nagy finom kellemes zamatos íze van. Azt halottam róla, hogy ha virágzáskor sok a csapadék gyengébb lesz a termése.
Beleolvasva a korábbi témákba, látom, hogy néhányan nagyon otthon vagytok a borászkodásban. Időnként lesznek majd kérdéseim.
1. Nálam, Balatonfüred-Csopak borvidék, Dörgicse, Becce hegy szeptember közepére, harmadik hetére beérik. 2. Normál fürtszám mellett nem tudom, én terméskorlátozást használok (1 fürt/hajtás, 12 hajtás), akkor az előprésmust 18, a présmust 19,5 cukorfokos volt idén. 3. Két éves tapasztalatom van, eddig igen. 4. A gombabetegség nagyon függ a fertőzés időpontjától, de ha jól védekezel (felszívódó+kontakt), nem hajlamosabb, mint a rizling. 5. Nem tudom, nincs ilyen tapasztalatom. 6. Én Guyot metszést alkalmazok, két félszálvessző (6-6 szem). 7. Savszegény, gömbölyű, illatos, olajos "kontyalávaló" (oxidatív, fahordós technológia). Én házasítom hárslevelűvel.
Megnéztem a honlapodat, ajánlom a többieknek is. Merítettem belőle, igazán sokoldalú vagy. Letöltöttem róla pl. a Bussay L.-val készült interjút, végighallgattam (46 perc) és elmentettem egy gyorsan előkeríthető helyre. Néhány jelző ami eszembe jutott róla: okosító, elgondolkodtató, gondolatébresztő, szemléletformáló, lelkesítő, iránymutató. Kapott is tőlem rögtön egy szavazatot.
Találkoztam már vele, a boromat is minősítette már, de személyesen még nem volt alkalmam beszélni vele. Legközelebb felajánlom neki, hogy elmegyek hozzá 1-2 napra metszeni, természetesen ha Ő is ott lesz.
Ami a szürkebarátot illeti kacérkodom a gondolattal, nagyon jól mutatna s kék és fehér szőlőm között.
Mint északi szomszéd ajánlottam Neked a Szürkebarátot.
Az írás szerint a Chardonay és a Szürkebarát is ajánlott fajta (mint ahogy a Rizlingszilváni is az).
Hozzáteszem, h nekem nincs még Szürkebaráttal tapasztalatom, de a Mesternél ez egy bevált fajta, ahogy Ő mondaná odavaló fajta.
- közepes termőképességű - korai érésű, kissé rothad - bora illatos, zamatgazdag, extrakttartalma nagy
18 fölötti cukorfokkal számolhatsz, és a Mester 8-12fürt/tő hozamkorlatozást alkalmaz (ugyanis a Szürkebarátnak kicsi fürtjei vannak, ezért javasolható ennyi).
A helyedben ezt választanám. Szívből ajánlom a Szürkebarátot. :)
1. Mikor érik? 2. Általában, hány cukorfokkal szüretelhető (normál évben, normál fürtszám mellett)? 3. Egyenletes-e a terméshozama? 4. Gombabetegségekre mennyire kényes? Rothadásra hajlamos-e? 5. Fagyot, szárazságot mennyire bírja? 6. Hogyan célszerű metszeni? 7. Milyen a bora? Önálló borként, vagy inkább házasítani való bornak ajánlható?
Tudom, hogy szakkönyvekben ezeknek utána lehet járni, de a személyes tapasztalatok gyakran többet érnek.
A lelágyulás vonatkozásában az idei év tapasztalat az volt, hogy nem csak az augusztusi hőség lehet a savak "gyilkosa", hanem a száraz és meleg szeptember és október is. Tehát egy közép-késői érésű fajta (pl. olaszr.) esetében problémás lehet a hosszú, meleg és száraz ősz is.
Sziasztok! A segtségeteket kérném a a következőben!
Bzonyára ismeritek a kiváló borászt Bussay Lászlót! Kérlek szavazzatok az alábbi linken az év zalai emberére, hogy olyan kapja ezt a díjat, aki megérdemli! Szóljatok minél több embernek. Egy IP-ről naponta egyszer lehet. 24.én zárul a szavazás!Hajrá!
Nem volt meleg az idei nyár! :) Legalábbis az augusztus amikor a savak már éghettek volna hüvös esős volt. A vörösöknél "élénk" savak vannak, semmiképp sem egy 2003as, 2000es évjárat, fehéreknél is igen jó savak vannak; nálam meg amúgy is mindíg szépen marad (2003ban is 6,7 a 22mustfok mellett) és igen, a töppedt szemekben jól be tud koncentrálódni a sav (is).
Kóstoltam ismerősnél 2 rajnait (2 hét szüreti differencia) a későbbinél a jelentős cukortöbblet mellett savakból is jóval nagyobb csapat volt - ott is töppedés miatt.
Kupfát 1g/hl volt, nekem is volt fura szappanos íz pár napig, de elment. (megijedtem én is)
Én úgy tudom, hogy a meleg időben (mint az idei nyár volt) a savak "elégnek". Hűvösebb, napos, száraz helyen lehet az, hogy a töppedt szemekben koncentrálódik a sav, nem?
Nekem volt szerencsém kóstolni Rambó borait hétvégén, ragyogó napsütésben a dörgicsei présháznál. Jó volt látni a szépen művelt szőlőt és kóstolni a már most is tényleg finom borokat. A Muskotály és a Rizling is nagyon szépen összeállt már, a fásság biztos szépen belesimul még tavaszig a borba (még csak 3 hónapja van hordóban, ilyenkor még intenzívebb a faíz). Savak és beltartalom viszont már nagyon ott vannak. Szerintem már nem csak egyedül elbújva kell dagadni a büszkeségtől!
Arról nem beszélve, hogy a kis 2 éves Rambó a legügyesebb idegenvezető a borospincében. Borász lesz belőle ha így folytatja:)
Rambó, mégegyszer kösz a lehetőséget és sok sikert továbbra is!
Nekem a kupfát nem jött be pedig nem tettem bele sokat :hektonként 2 grammot.A szag az elment de nagyon rosz ize lett a kupfáttól! Legközelebb inkább gálicot teszek bele 1g kell belöle.