Keresés

Részletes keresés

lalá Creative Commons License 2007.01.24 0 0 1441
-A metszlapot nem hasi-háti oldalra kell képezni, hanem arra merőlegese. (ha van rá időd, hehehe) Egy kis penész nem nagy gond. Olvasni való:(ha van időd, hihi)
Szôlészeti szakirodalom - metszés

Csepregi P.
A szôlô metszése, fitotechnikai mûveletei
Mezôgazdasági Kiadó, 1982.

Kriszten Gy.
Tavasztól tavaszig a szôlôben. A termô szôlô gondozása
Mezôgazdasági Kiadó, 1985.

Kriszten Gy.
Szôlôlugas
Mezôgazdasági Kiadó, 1988.

Sz. Nagy L.
A kordonmûvelésû szôlô
Mezôgazdasági Kiadó, 1990.

Kriszten Gy.
A szôlô metszése
Mezôgazdasági Kiadó, 1991.

Szôke L.
Oktatási segédlet a "Szôlôtermesztés"c. tantárgyhoz (ábraanyag)
GATE Mg. Fôiskola, Gyöngyös, 1996.

Bényei F., Zanathy G., Lôrincz A.
A telepítés, a szôlô- bor ágazat egyik sorskérdése 1-2. rész
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1996.

Bényei F., Lôrincz A., Zanathy G.
A szôlôtôkék kialakítása
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1998
Előzmény: Jani71 (1440)
Jani71 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 1440

 

 Nálunk ezen a télen még nem esett hó!!! Elég durva!

 

 Bocs, hogy OFF-olok, többet nem írok a télről és a hóról.

 

 Nekem még eszembe se jutott metszeni (pár tőke csemegém van).

 Elég egyértelmű, hogy akármilyen enyhe is az időjárás, nem fog januárban

 kitavaszodni, és úgy is maradni, hogy most kivételesen öt hónapos tavasz legyen.

 Lesz itt még fagy! Bár legbelül nem kívánom egy cseppet sem (borzasztóan

 tavaszpárti vagyok), de az időjárást ez egy kicsit sem érdekli.

 

 Nem gond a nedvfolyás miatt a barackvirágzáskor metszeni?

 Én ha egy kicsit elmaradok a munkával, folyik a szőlő nedve és volt már, hogy

 emiatt bevakult a szem (ezen az sem segített, hogy a rüggyel ellentétes

 oldalra döntöttem a metszlapot). A nedven aztán szépen megtelepedett

 valami rusnya gomba is. Ti sokkal jobban tudjátok nálam, hogy az mi volt.

Előzmény: Jani71 (1439)
Jani71 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 1439

 

 Szakad! Ömlik! :-(((

Előzmény: Jani71 (1438)
Jani71 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 1438

 

 Pakstól DNY-ra kb. 15 km-re is esik, épp az előbb néztem meg a kilátásokat a

 met.hu-n (radarkép), nem jók.  :-(((

 Talán nem fog egész éjjel nagyon esni, de a zöme most kezdődött és egyre

 jobban beterít minket.  :-(((

Előzmény: Derekhegy (1437)
Derekhegy Creative Commons License 2007.01.24 0 0 1437
Én is így hallottam. Zalában már esik a hó! :)
De itt semmi... :(
Előzmény: Ferig (1436)
Ferig Creative Commons License 2007.01.24 0 0 1436
Zalancelot!

Mesélj a vörösborodról. Kérlek, írd le részletesebben, hogy egy kicsit mi is "megízlelhessük"!
Milyen szőlőből készítetted? Vitted-e már minősítésre? Volt-e már sikered? Mi a titka az idei jobbnak?

Jelentem hozzánk megérkezett a tél.
Előzmény: Zalancelot (1431)
Ferig Creative Commons License 2007.01.24 0 0 1435
Rambo!

"Elindultam hozzád fel a hegyre." Úgy látom ez egy hosszabb kirándulás lesz.
Ferig Creative Commons License 2007.01.24 0 0 1434
Két napja vagyok fenn a listán, máris több benyomás ért, mint a munkahelyemen több év alatt. Nem szeretném elkiabálni, de ez így nagyon jól van.
lalá Creative Commons License 2007.01.24 0 0 1433
-Kicsit elkapkodta. Semmi sem indokolja. Az idén meg pláne.
Előzmény: Ferig (1429)
RAMBO Creative Commons License 2007.01.24 0 0 1432
Sztem sem érdemes nekiállni metszeni, ha jön rá egy fagy, akkor a beállított szemszám csökkenhet.
Előzmény: Ferig (1429)
Zalancelot Creative Commons License 2007.01.24 0 0 1431

A régi parasztember úgy tartotta, akkor metszd meg a szőlődet, amikor a barackvirág a boroskorsódba hullik.

Jó közelítés ez, és a kistermelők nyugodtan tarthatják is magukat ehhez a régi szokáshoz.

A nagyüzemek, ahol az idénymunka szűk keresztmetszete többek közt a metszés, nekiállnak, amikor az idő engedi. Van ebben jócskán rizikó.

Nekem 10 teljes munkanap míg megvágom a birtokot (általában magam metszek), de meg sem fordult afejemben, hogy neki álljak. (néhány gyümölcsfát kopasztottam csak meg)

 

 

Ki kivánkozik belőlem, a múlt hétvégen az egyik kollégának vittem az idei vörös mixemből. Kedden találkoztunk, csak úgy futólag megemlítette: már jónéhány mintámat kóstolta, de ilyet még nem sikerült elkövetnem ezidáig.

Kb. egy hónap múlva lesz a helyi borbírálat, kíváncsian várom a hozzáértők véleményét, és kritikáját.

Előzmény: Ferig (1429)
RAMBO Creative Commons License 2007.01.24 0 0 1430
Háááát, ha képet is akarsz: http://szolo.blogspot.com
:))
Előzmény: Ferig (1427)
Ferig Creative Commons License 2007.01.24 0 0 1429

Közeledik a tavaszi metszés időszaka.

 

Telekszomszédom, neki kb. 500 tőkéje van, január 2. hetében, szép tavaszias napsütésben fullra megmetszette a teljes szőlőjét (egy szálvessző, 10-12 szem, lekötözve). Magam is gondolkodtam a metszésen, de legfeljebb előmetszést mertem volna bevállalni (Két három szállvessszőt meghagyva, véglegesen pedig csak a tavasz fagyok elmúltával kialakítani).

 

Mit szóltok Ti ehhez? Metszettetek-e már januárban?

Derekhegy Creative Commons License 2007.01.23 0 0 1428
Hát nagyon egyetértek. El sem tudom mondani, h hányszor hallgattam meg! :))
Nagyon megfogott, amiket mond. Az a szemlélet, látásmód, amiben a szőlőnek, bornak is helye van, de szerintem azon túl is mutat.

És ahogyan beszél az már az általa emlegetett öreg zalai gazdákra hasonlíthat. :)

Én sajnos még nem találkoztam vele. A metszéses gondolat bizony megfordult már nekem is a fejemben, csak sajnos most még az időm nagyobbik részében távol vagyok, még az otthonomtól is. És Bussay után én is csak azt tudnám idézni, h olyan itt nekem, mint levegőtlen présben állni (Pilinszky). Na de ez a topic nem erről szól. :)

Bussay interjút mindenkinek! (18MB)
Szívből ajánlom mindenkinek!
Előzmény: Ferig (1425)
Ferig Creative Commons License 2007.01.23 0 0 1427
Rambo!

Köszi a részletes, informatív válaszodat!

Kép nélkül is itt van előttem a szőlőd.
A muskotály szőlőjét magam is kóstoltam már, nagy finom kellemes zamatos íze van. Azt halottam róla, hogy ha virágzáskor sok a csapadék gyengébb lesz a termése.

Beleolvasva a korábbi témákba, látom, hogy néhányan nagyon otthon vagytok a borászkodásban. Időnként lesznek majd kérdéseim.
Előzmény: RAMBO (1426)
RAMBO Creative Commons License 2007.01.23 0 0 1426
1. Nálam, Balatonfüred-Csopak borvidék, Dörgicse, Becce hegy szeptember közepére, harmadik hetére beérik.
2. Normál fürtszám mellett nem tudom, én terméskorlátozást használok (1 fürt/hajtás, 12 hajtás), akkor az előprésmust 18, a présmust 19,5 cukorfokos volt idén.
3. Két éves tapasztalatom van, eddig igen.
4. A gombabetegség nagyon függ a fertőzés időpontjától, de ha jól védekezel (felszívódó+kontakt), nem hajlamosabb, mint a rizling.
5. Nem tudom, nincs ilyen tapasztalatom.
6. Én Guyot metszést alkalmazok, két félszálvessző (6-6 szem).
7. Savszegény, gömbölyű, illatos, olajos "kontyalávaló" (oxidatív, fahordós technológia). Én házasítom hárslevelűvel.
Előzmény: Ferig (1423)
Ferig Creative Commons License 2007.01.23 0 0 1425

Szia Derekhegy!

 

Megnéztem a honlapodat, ajánlom a többieknek is. Merítettem belőle, igazán sokoldalú vagy. Letöltöttem róla pl. a Bussay L.-val készült interjút,  végighallgattam (46 perc) és elmentettem egy gyorsan előkeríthető helyre. Néhány jelző ami eszembe jutott róla: okosító, elgondolkodtató, gondolatébresztő, szemléletformáló, lelkesítő, iránymutató. Kapott is tőlem rögtön egy szavazatot.

Találkoztam már vele, a boromat is minősítette már, de személyesen még nem volt alkalmam beszélni vele. Legközelebb felajánlom neki, hogy elmegyek hozzá 1-2 napra metszeni, természetesen ha Ő is ott lesz.

 

Ami a szürkebarátot illeti kacérkodom a gondolattal, nagyon jól mutatna s kék és fehér szőlőm között.

Előzmény: Derekhegy (1424)
Derekhegy Creative Commons License 2007.01.22 0 0 1424
Mint északi szomszéd ajánlottam Neked a Szürkebarátot.

Az írás szerint a Chardonay és a Szürkebarát is ajánlott fajta (mint ahogy a Rizlingszilváni is az).

Hozzáteszem, h nekem nincs még Szürkebaráttal tapasztalatom, de a Mesternél ez egy bevált fajta, ahogy Ő mondaná odavaló fajta.

- közepes termőképességű
- korai érésű, kissé rothad
- bora illatos, zamatgazdag, extrakttartalma nagy

18 fölötti cukorfokkal számolhatsz, és a Mester 8-12fürt/tő hozamkorlatozást alkalmaz (ugyanis a Szürkebarátnak kicsi fürtjei vannak, ezért javasolható ennyi).

A helyedben ezt választanám. Szívből ajánlom a Szürkebarátot. :)

Előzmény: Ferig (1423)
Ferig Creative Commons License 2007.01.22 0 0 1423
Köszi, hogy reagáltatok.

Milyen tapasztalatok érdekelnek, sorolom:

1. Mikor érik?
2. Általában, hány cukorfokkal szüretelhető (normál évben, normál fürtszám mellett)?
3. Egyenletes-e a terméshozama?
4. Gombabetegségekre mennyire kényes? Rothadásra hajlamos-e?
5. Fagyot, szárazságot mennyire bírja?
6. Hogyan célszerű metszeni?
7. Milyen a bora? Önálló borként, vagy inkább házasítani való bornak ajánlható?

Tudom, hogy szakkönyvekben ezeknek utána lehet járni, de a személyes tapasztalatok gyakran többet érnek.
Előzmény: RAMBO (1422)
RAMBO Creative Commons License 2007.01.22 0 0 1422
Milyen tapasztalatok érdekelnének? Nekem van Muscat Ottonel, de nem tudom, mire vagy kíváncsi.
Előzmény: Ferig (1420)
Derekhegy Creative Commons License 2007.01.21 0 0 1421
Szia!

Mindenfajta magyarázat nélkül a szürkebarát kell neked! :)
Ferig Creative Commons License 2007.01.21 0 0 1420
Sziasztok!

Tapasztalataitokat szeretném kérni.

Az idén tervbe vettem, hogy lecserélem a rizlingszilváni tőkéimet (kb. 100 db) valamilyen ellenállóbb fehérszőlő fajtára.

Három féle fehérszőlőben gondolkodom: Chardonnay, Ottonel muskotály, szürkebarát

Mellete van még kb. 200 tőke olaszrizling, 250 tőke Zweigelt és 50 tőke Cabernet sauvignon. A szőlő a Muravidék naposabbik oldalán hozza a termést.

Van-e valamelyikőkötnek tapasztalata az említett szőlőfajták termesztésében? Jó és rossz tapasztalatok egyaránt érdekelnek.

Cirfandlia Creative Commons License 2007.01.18 0 0 1419
Helo! Lelágyult az olaszod? :) Az a fajta sztem néhány termőhelytől kivéve késői szüretben szinte mindíg kevés savval bír már...
Előzmény: GLEVENTE (1418)
GLEVENTE Creative Commons License 2007.01.18 0 0 1418

Üdv a Topictársaknak!

 

A lelágyulás vonatkozásában az idei év tapasztalat az volt, hogy nem csak az augusztusi hőség lehet a savak "gyilkosa", hanem a száraz és meleg szeptember és október is. Tehát egy közép-késői érésű fajta (pl. olaszr.) esetében problémás lehet a hosszú, meleg és száraz ősz is.   

Előzmény: Cirfandlia (1416)
Derekhegy Creative Commons License 2007.01.17 0 0 1417
Sziasztok!
A segtségeteket kérném a a következőben!

Bzonyára ismeritek a kiváló borászt Bussay Lászlót! Kérlek szavazzatok az alábbi linken az év zalai emberére, hogy olyan kapja ezt a díjat, aki megérdemli!
Szóljatok minél több embernek. Egy IP-ről naponta egyszer lehet. 24.én zárul a szavazás!Hajrá!

http://forum.zalaihirlap.hu/evembere2006/

Előre is köszi.
Cirfandlia Creative Commons License 2007.01.17 0 0 1416

Nem volt meleg az idei nyár! :) Legalábbis az augusztus amikor a savak már éghettek volna hüvös esős volt. A vörösöknél "élénk" savak vannak, semmiképp sem egy 2003as, 2000es évjárat, fehéreknél is igen jó savak vannak; nálam meg amúgy is mindíg szépen marad (2003ban is 6,7 a 22mustfok mellett) és igen, a töppedt szemekben jól be tud koncentrálódni a sav (is).

Kóstoltam ismerősnél 2 rajnait (2 hét szüreti differencia) a későbbinél a jelentős cukortöbblet mellett savakból is jóval nagyobb csapat volt - ott is töppedés miatt.

 

Kupfát 1g/hl volt, nekem is volt fura szappanos íz pár napig, de elment. (megijedtem én is)  

Előzmény: RAMBO (1415)
RAMBO Creative Commons License 2007.01.16 0 0 1415
Én úgy tudom, hogy a meleg időben (mint az idei nyár volt) a savak "elégnek". Hűvösebb, napos, száraz helyen lehet az, hogy a töppedt szemekben koncentrálódik a sav, nem?
Előzmény: Cirfandlia (1411)
lalá Creative Commons License 2007.01.16 0 0 1414
-Hát igen, a réz csak akkor jó, ha 1,0mg/liter alatt van. Nálad ez most legalább a húsz-szorosa. Biztos, hogy ennyi kellett?
Előzmény: zsebpiszok0510 (1412)
szalonspicc Creative Commons License 2007.01.15 0 0 1413

Nekem volt szerencsém kóstolni Rambó borait hétvégén, ragyogó napsütésben a dörgicsei présháznál. Jó volt látni a szépen művelt szőlőt és kóstolni a már most is tényleg finom borokat. A Muskotály és a Rizling is nagyon szépen összeállt már, a fásság biztos szépen belesimul még tavaszig a borba (még csak 3 hónapja van hordóban, ilyenkor még intenzívebb a faíz). Savak és beltartalom viszont már nagyon ott vannak. Szerintem már nem csak egyedül elbújva  kell dagadni a büszkeségtől!

Arról nem beszélve, hogy a kis 2 éves Rambó a legügyesebb idegenvezető a borospincében. Borász lesz belőle ha így folytatja:)

Rambó, mégegyszer kösz a lehetőséget és sok sikert továbbra is!

Előzmény: RAMBO (1410)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2007.01.15 0 0 1412
Nekem a kupfát nem jött be pedig nem tettem bele sokat :hektonként 2 grammot.A szag az elment de nagyon rosz ize lett a kupfáttól!
Legközelebb inkább gálicot teszek bele 1g kell belöle.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!