Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Abban teljesen igaza van, hogy a feljelentésnek sok értelme nincs, abból te sem pénzt, sem működő gépet nem fogsz látni.
Talán egy független szakvélemény kifizetése és utána vagy a békéltető testület vagy a fogyasztóvédelem lehet járható út - ez utóbbi csak akkor ha magánszemélyként vetted. Persze a fogyvédelem is csak megbüntetni fogja őket, utána neked polgári pert kell indítanod a cég ellen a szakértői vélemény és a fogyasztóvédelem határozata alapján. Semmiképp sem lesz egyszerű.
Ebben az a gáz hogy egy névváltás is kb 5x annyiba fáj a cégnek mintha téged lerendezne :-(
Ők már rögtön az elejétől nem akarták ennek a gépnek a nyűgjeit a nyakukba venni, pedig tök egyszerű lett volna az első körben adni egy újat, ha már szerintük nincs benne hiba. A szerintük tökéletes gépedet meg eladták volna bemutató darabként pár ezerrel olcsóbban valami madárnak...
Persze hogy messze vagyunk a nyugati ügyintézéstől, sose jutunk oda... sőt a nyugati ügyintézés fog a mi szintünkre visszaesni... erre tart a világ.
Azt sose írjátok le mit is szeretnétek hegeszteni (oké Te legalább írtál pár anyagvastagságot) meg főleg hogy mennyit, meg hogy üzletszerűen e vagy csak hobbiból. :-)
Elvileg tényleg tökmindegy hogy milyen legalább sg2 huzalt veszel, ha sok fogy belőle. Akkor viszont ha kevés fogy (pld 5kg/év) lehet hogy megéri a drágább esab huzal és mondjuk abból is az asc bevonatos ami kevésbé oxidálódik a gépben csücsülve. Ez kb 2x annyiba kerül mit egy no name huzal.
Szerintem az alufluxot vedd meg a max bt-nél, és akkor a huzal kérdés első körben megoldódott :-) (kapsz hozzá ajándékba 5kg huzalt)
Reduktor és palack kérdés örök szopás. Elvileg szabvány szerint már minden (minket érdeklő) palacknak W21,8 a menete, gyakorlatilag nálam pld az összes (saját és a bérpalackok is) G1/2-es menet...
Vagy azt csinálod hogy veszel egy reduktort és egy átalakító közdarabot (az is vagy 5000 Ft, és nagyon kevés helyen kapható) vagy ha megvan a palack akkor ahhoz veszed a reduktort. (és még itt sem tuti hogy egy következő palackcserekor ugyanilyet kapsz)
sg2 huzal, 0,8, márka kb tökmindegy.. Reduktor manapság co2/argon/corgon esetén ugyan az. 8+áfa körül már használhatóak vannak. (rhöna, gce, stb)
Gáz amennyiben műhelyben hegesztesz akkor kevert sokkal jobb, bár a töltése fajlagosan drágább, össz használatban olcsóbb és sokkal jobb minőségű munkát tudsz vele csinálni. (műhelyben le tudod tekerni elég alacsony liter/perc mennyiségre).
Az aluflux amúgy is szimpatikusabb volt de egy kis megerősítés jó azért.
Abban tudnál-e még segíteni hogy milyen huzalt vegyek (márka, fajta) zártszelvényhez főleg, plusz gázt milyet sima co2 vagy kevert, És reduktort a palackhoz vegyek majd vagy egyforma menetűek és előre meg lehet venni?
Holnap vagy szerdán kerül pont a dolgokra. Ma telefonon beszéltem velük,holnap ,ha időben hazaérek akkor megyek be az üzletbe személyesen. Ha nem érek oda akkor marad a szerda.
Valamint teljesen más hangnemben beszéltek velem mint eddig.
Én kábelt is kaptam hozzá bennt volt a kofferba testkábel 2m, munkakábel 3m. Original bontatlan csomagolásba jött még a szokásos gagyi salakoló/drótkefe is volt hozzá.
Szerintem most is jár hozzá csaknem szedik ki a dobozból, és felárért odaadják hozzá.
Igen fortrans én is tőlük vettem. Pontosan Fimer K185.
Ha érdekel, hogy milyen, akkor fórumon belül keress rá a Fimer-re nem is olyan rég leírtam valakinek, hogy kb mit érdemes tudni róla.
Érdekesség amit akkor nem írtam le:
A gép külsőre teljesen megegyezik a Daihen Varstroj Varin gépeivel, és talán az sem teljesen véletlen, hogy a Daihen Varstroj Varin széria és a Fimer K széria gépeinek műszaki adatai is nagyrészt megegyeznek.
A Fimer K155/ Daihen Varstroj Varin 1305E
K185/Varin 1605E
K235/Varin 1805E
A teljesítmény és a bekapcsolási idő pontosan egyezik. Sajnos a Szlovén gépről nagyon más adatot nem közölnek.
Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a 2 gép teljesen ugyanaz de azért érdekes szerintem, főleg azért mert amíg a k185-öt 45 000-ért megveszed addig a Varin 1605E-ért majdnem 3x annyit kérnek még akciósan is 120 000-ért láttam legolcsóbban.
Kábelen, testcsipeszen, elektródafogón nem érdemes spórolni.
Illetve érdemes, jót kell valahol venni a legelérhetőbb áron. Nagyon sokat számít a megfelelő keresztmetszetű kábel a jó test, meg a stabil fogó. Nem olcsó, mert mondjuk 4m 25 mm2 kábel, egy jó 250-300A-es testcsipesz, meg egy dinse dugó már eleve több mint 7000 Ft
Ergushoz a 3 + 4 m 25-ös kábel, ESAB elektródafogó, és testcsipesz meg a 2db 35-50-es dugó kb 16.000-be volt úgy hogy nem gyári hanem magamnak raktam össze ...
Ugyanezt megkapta a gorilla is csak 10-25-ös dinse dugókkal, és a gyári 16-os kábelhez meg a szar gyenge csipesz után mintha más géppel hegesztettem volna.
Az aluflux tuti jó gép, a BLM is valószínűleg de arról nem sok infónk van. Tudomásom szerint az fórumon még senki nem vett ilyet.
A heginfo nemrég lépett kapcsolatba a BLM-el, elvileg hamarosan lesz róla némi infó (mondjuk a kicsomagolós videóból max a menürendszer, és általános szemrevételezős tapasztalatok vannak csak, nem fogjuk megtudni hogy hegeszt)
Segítséget szeretnék kérni gépvásárlás ügyben. Amire nekem kell a gép 1.5, 2 és 3-as falú zártszelvény főleg de 8-10mm es anyaghoz is. Inverteres mma és migmag gépre van szükségem hogy tudjam cipelni magammal. Amikkel szemezgetek a 195 aluflux és a BLM SMART 2100 MIGTIGM 200A. Az alufluxrol (visszaolvasva látom) jó a vélemény az oldalon, de a blm-ről lehet valamit tudni? Esetleg van valakinek itt? Szervíz, milyen gyártmány?
Egyébként nagyon tetszik a fórum, örülök neki h rátaláltam!