Keresés

Részletes keresés

KTa Creative Commons License 2007.07.03 0 0 1535
Valóban fűszerpaprika jellegű, de annál jóval nagyobbra is megnő és vastagabb a húsa. Különleges formája van, kb. a felső harmadában megtörik növekedés közben. Ettől lesz bocskor alakja. Én még csak egyszer permeteztem, mert tetű támadta meg. Négy éve termesztem, de eddig még semmilyen betegség nem támadta meg, permetezni sohasem kellett, kivéve egyszer-egyszer az említett okból.
Előzmény: Anzika (1533)
írhaTOM Creative Commons License 2007.07.02 0 0 1534
Azok között a fajták között, amik ú.n. "ősi fajták", azaz nem nemesítettek, és többé-kevésbé őrzik a jellegzetességüket sok-sok generáció óta, több olyan is van, aminek zárt a portoka (v. portokja?) és ezek csak akkor szoktak kötni, ha kopogtatja őket az ember, mert ettől felpattannak. Leglábbis valami ilyesmit olvastam, és azóta így csináltam, nekem bejött. A bolti magról kelteket sose szoktam kopogtatni, csak ezeket.
Előzmény: Ergobácsi (1523)
Anzika Creative Commons License 2007.07.02 0 0 1533

Úgy néz ki, mint a fűszerpaprika.

Az én fűszerpaprikám már pirosodik, de sok beteg van közte, pedig permetezem, még BIOMITplusszal is.

Előzmény: KTa (1526)
vitirama Creative Commons License 2007.07.02 0 0 1532
Köszönöm válaszod, eképpen fogok eljárni.
Előzmény: CBNora (1531)
CBNora Creative Commons License 2007.07.02 0 0 1531

Nekem nem kelt ki ilyen gyorsan, februárban vetettem és áprilisra kelt ki. Már van rajtuk éretlen termés.

Át is lehet teleltetni, akkor hamarabb kezd virágozni és egyszerre több ágon. Tavalyról van 4 tövem. Tavaly cserépben voltak, idén kiültettem szabad földbe és valószínűleg az idei 8 tövet próbálom átteleltetni. De próbaképpen lehet, hogy a tavalyiakat is kásom, attól függ, hogyan tudom elhelyezni.

Nem kényesek, tavaly semmiféle kártevő vagy betegség nem támadta meg, teleltetés után viszont úgy néztek ki, mintha valami vírusfertőzést kaptak volna. De élnek, virágoznak és hozzák a termést. Érett még azokon sincs.

A Házi veteményesbe korábban tettem fel róluk képet.

Előzmény: vitirama (1530)
vitirama Creative Commons License 2007.07.02 0 0 1530

Kedves Paradicsomosok,

Bár nem paradicsom, de az ehető földicseresznye (Physalis peruviana) is a solanacea családba tartozik.Egy hete vetettem el és már hajt. Ha valakinek van tapasztalata vele kapcsolatban szivesen vennék egy kis okítást.

CBNora Creative Commons License 2007.07.02 0 0 1529
A legnagyobb bogyójú, kevéssé szeldelt levelű paradicsomom az első virágokat mindig le szokta dobni, akármit csinálok vele. Aztán később terem, úgyhogy most már ezen nem szoktam izgatni magam. Ha a második, harmadik fürt is lepotyog, akkor lehet kezdeni aggódni. Annál a fajtánál az összes virágból soha nem lesz bogyó, fürtönként max. 2-3, akárhány virág volt rajta.
Előzmény: Ergobácsi (1521)
CBNora Creative Commons License 2007.07.02 0 0 1528
A balkon?
Előzmény: Norbipapa (1527)
Norbipapa Creative Commons License 2007.07.02 0 0 1527
hétvégén előszüret volt. nagyon finom a paradicsomom!!
KTa Creative Commons License 2007.07.02 0 0 1526
"Bocskor" paprika
No. Csak megjelenik.
KTa Creative Commons License 2007.07.02 0 0 1525
Úgy tudom, ide paprikával kapcsolatos dolgokat is lehet írni. A képen bocskor fajta van, már 12-13 cm. Ez egy különleges magyar fajta, bőtermő, illatos és nagyon jóízű. Elég nehezen tudtam szerezni. Azért mutatom be, mert szívesen adok másnak is magot belőle ősszel. Érdemes a fajtát ápolni.
KTa Creative Commons License 2007.07.02 0 0 1524
Minden szakirodalom azt írja, hogy csak a tövét szabad locsolni. Gondolom, a gombafertőzés miatt. Az is lehet, hogy a locsolástól lehűlnek a virágok. A vezetékes víztől össze is tapadhatnak a portokok. Szokták rázogatni is a virágzatot, de ennek inkább csak a fólia alatt van jelentősége, ahol nincs szél. Nálunk az árnyékosabb helyeken kevésbé kötnek a virágok, de azért ott is terem. Csak el ne kapja valami gombabetegség.
Előzmény: Ergobácsi (1523)
Ergobácsi Creative Commons License 2007.07.01 0 0 1523

Ja, és mellette a Kecskeméti Jubileum, a Big Boy Hibrid és a koktélparadicsom meg  ugyanilyen körülmények között igy néz ki.

Előzmény: Ergobácsi (1522)
Ergobácsi Creative Commons License 2007.07.01 0 0 1522
Nem tudom van-e jelentősége, de azt nem írtam hogy ezek nagytermésű fajták (Azoychka,Cherokee Chocolate, Top Sirlion, Snowball, stb...)
Előzmény: Ergobácsi (1521)
Ergobácsi Creative Commons License 2007.07.01 0 0 1521

Sziasztok.

Eddig csak olvasgattam a topicot, de most már sajnos hozzátok kell fordulnom egy kérdéssel. Mitől lehet az hogy a virágok általában nem hoznak termést , hanem csak úgy elszáradnak. Idáig esténként úgy locsoltam őket hogy az egész növényt érje a víz tetőtöl a talpáig. Mióta ezzel felhagytam és csak a tövét locsolom, talán jobb a helyzet, de még mindig elég sok elszárad. Egy pár kép:

Zitka Creative Commons License 2007.06.30 0 0 1520
Akit esetleg érdekel: az Auchan 250 ft-os akciójában van spirál paradicsomkaró! Szerintem nagyon jó ár, az OBI-ban - emlékeim szerint - jóval drágább.
zsebi41 Creative Commons License 2007.06.30 0 0 1519

Tegnap a piacon vettem 5 csokor kovászoshoz való kaprot  200 FT-ért, megkérdeztem az eladót, hogy mi van a kaporral amikor úgy jár valaki mint én, azt mondta fogalma sincs, a mellette levő kertben nincs Tőle kérnek tavaly meg neki nem volt.

De idén tököm se lesz normális 2 tővet ültettem más évben ennyin terem annyi, hogy minden szomszédot a tökeimmel zaklatok.

Idén, az egyik tő valami csíkos csoda lett a másikon lett egy szép nagy, aztán egy ami elrohadt, azóta szünet. Majd megyek a piacra.

Még gondolkozom, hogy esetleg fekete szeder főzeléket eszünk télen tök helyett, mert az soha nem látott mennyiségben van.

Előzmény: CBNora (1518)
CBNora Creative Commons License 2007.06.29 0 0 1518

Nálunk a szomszéd gyerekek már számítanak a koktélparadicsomra, rengeteget tudnak megenni belőle. Tavaly nem nagyon jutott nekik, a sok eső miatt a nagyok tönkrementek, mi is a koktélt ettük.

Idén szerencsém volt a kaporral, a magától kikeltekből lett néhány szép tő. Persze  ez relatív, nem biztos, hogy elég lenne, ha sok savanyúságot tennék el. Salátákba elég. Tavasszal csupa tetű volt az összes kapor, mostanra letisztultak. Amit vetettem, most kezd csokorba való méretű lenni. El ne kiabáljam, rendesen fejlődnek, nálunk se nőnek meg minden évben. Nem tudom, min múlik.

Előzmény: zsebi41 (1515)
Gox Creative Commons License 2007.06.28 0 0 1517
Szerintem fóliában termelik a kaprot.Én is elég szerencsétlen vagyok vele.Alig van.Most megint cserépbe vetettem, hogy alkalmas időben kiültethessem.A paradicsom képek az öntözetlen kertemben készültek.Még palántázáskor sem öntöztem, mert esett az eső.A növ.védelmi permetezésekkor kaptak egyuttal levéltrágyát is.Itt még nem volt érett.
Előzmény: Zitka (1516)
Zitka Creative Commons License 2007.06.28 0 0 1516

Én is szedtem már érett paradicsomot, kb. 4-5 darabot. Részben a palántaként vásárolt korai zömökről, részben a koktélparadicsomról. És élvezkedtünk a családban, hogy "ugye mennyire más ízű, mint a piaci???" :-)

Kapor - ne is mondd...! :-( Szépen kikelt, és kb. 10 centisen virágba szökött. A korianderem dettó.  Én is piacra járok kaporért, mert azt a sötétzöld, sűrűlevelűt szeretem, amit a savanyúságosok árulnak. Ilyet itthon képtelen vagyok nevelni. Nem tudom, vmi más fajta lehet, vagy hogyan lesz nekik olyan szép sötétzöld?

Előzmény: zsebi41 (1515)
zsebi41 Creative Commons License 2007.06.28 0 0 1515

Igazán nagyon szépek!

Az enyémek még nem tartanak itt az érésben, de remélem hamarosan már nem kell vegyek tegnap vettem és úgy gondolom ezután már majd tudok szedni.

A padlizsánom nagyon szép, de kész röhej, hogy kaprot az uborkába a piacon kell vegyek.

Tavaly rengeteg volt de most a mádodik vetés satnya, két éve u.ez volt. A kaporral megvagyok átkozva vagy valamit nagyon nem tudok.

Az a pár szál lett szép, ami itt ott magától kelt ki.

Ötlet, tanács?

Egyébként a ribizli pariból csak 1 tövet ültettem illetve 1 tő sárgát ebből az apróból elég nekem ennyi főleg fagyasztani szoktam

Előzmény: CBNora (1514)
CBNora Creative Commons License 2007.06.28 0 0 1514
Tulajdonképpen én is vágyom ilyen ribizliparadicsomra, de azt hiszem túlzott mohóság. Így is alig fér, ami van. Az én koktélom nem pereg - ollóval kell szedni - finom is, burgonyavésszel fertőzötten is elég sokáig terem, de nincs ilyen szép nagy fürtje.
A nagytermetűek közül ezek kezdenek érni.

Előzmény: zsebi41 (1508)
zsebi41 Creative Commons License 2007.06.28 0 0 1513
Hát Te se panaszkodhatsz!!!!!!!!!!!!!!!!
Előzmény: Bubinko (1511)
zsebi41 Creative Commons License 2007.06.28 0 0 1512

Ez a neve ez volt a mag zacskón, Párkányban vettem.

Szívesen küldök őszre ha kérsz úgyis szedek magamnak is. Van egy jó kis technológiám hozzá.

Van u.i. magas sárga parim is az olyan alakú mint egy kis körte.

Előzmény: Zitka (1510)
Bubinko Creative Commons License 2007.06.28 0 0 1511

Sziasztok,

nálunk ilyen a paradicsom:

Zitka Creative Commons License 2007.06.27 0 0 1510
Mi a fajtaneve ennek a ribizli paradicsomnak? Magot hol vetted?
Norbipapa Creative Commons License 2007.06.27 0 0 1509
hú de szépek!!
zsebi41 Creative Commons License 2007.06.26 0 0 1508

Nézzétek meg a ribizli paradicsomom, azelőtt koktélt ültettem, de nem voltam vele megelégedve, mert mikor megérett több volt alatta mint rajta.

Ez ugyan olyan finom mint a koktél de nem hullik, most az alsó fürtöket fel kell kötözni mert mint látjátok csupa sár

Szerencsére nem hibrid így biztosítva van a magom is
Előzmény: zsebi41 (1507)
zsebi41 Creative Commons License 2007.06.26 0 0 1507
Az én paradicsomjaim az éréssel eléggé elvannak maradva, most kezdik el. Iszonyú nagy szél van az első szemet már leverte, pedig még nem tökéletesen érett
Előzmény: CBNora (1506)
CBNora Creative Commons License 2007.06.25 0 0 1506
Az alját és is igyekszem lecsupaszítani, aztán hagyom kétfele ágazni, egy állványon két párhuzamos zsineg fut több szintben, azokhoz kötözöm. Már palántakorban letördeltem a legalsó ágakat. Egy darabig nem figyeltem rájuk, szombaton kötöztem, hát addigra a paprika alakú paradicsomunk a letisztított helyekről kihajtott több hosszú, vastag ágat, azt már inkább nem törtem ki, nagy sebet hagyott volna. Azokaon nem szeretnék már oldalágat hagyni, de a gyakorlatban általában a paradicsomok gyorsabbak nálam. Az állványokból összesen 2 sor van, kb 2 méterre egymástól, tud járni köztük a levegő. Meg nem tapasztaltam nagy különbséget a zsúfoltabb és az erősebben metszett tövek között. Ilyen szárazságban semmi bajuk, ha sok eső lesz, úgyis elrohad. A nyár végi, őszi harmat meg több kárt tett a szellős részeken, a tő belsejében már nem csapódott le annyi víz.
Előzmény: Gox (1505)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!