Keresés

Részletes keresés

lalá Creative Commons License 2007.02.02 0 0 1511
-Talán természetes akar az lenni?(hihihi)
Azokat a borokat hívják termelőinek, amelyeket a szőlő megtermelője készít. Az olyan cég amelynek szőlőterülete van és bort is vásárol fel egyszerre van termelői és felvásárolt bora.
Előzmény: Cirfandlia (1509)
szava23 Creative Commons License 2007.02.02 0 0 1510
Nagyapámék mindig dróton függő gyertyát engedtek a hodóba, ha éget jöhet a kénezés. Ráadásul a hordót is jobban szeműgyre veheted belülről megvilágitva.
Előzmény: Ferig (1506)
Cirfandlia Creative Commons License 2007.02.02 0 0 1509

LEhet itt borászkodni (is), sztem itt inkább van helye mint az inkább fogyasztói boros topikban.

Mi az hogy "termelői boroknál"? máshol nem? vagy vannak másmilyen -pl. kereskedői- borok?

Ferig Creative Commons License 2007.02.01 0 0 1508
OK! A bor lefejtve, a hordó kimosva, kicsepedtetve, lekénezve, jöhetnek a szőlész-szólászok.
Előzmény: lalá (1507)
lalá Creative Commons License 2007.02.01 0 0 1507
-Bizony azt jelenti. A penész mint oxigénkedvelő gomba ellélegzi azt. Természetesen ha hagyjuk. Lánc, kavics mindkettő jó. Itt is előjött az üres hordók havonkénti kénezése. Az egy szál kén/hl ezért jó, mert könnyű megjegyezni. De az biztos, ha egy száz hl-es hordóban száz szál ként akar az ember elégetni az pocsékolás. A hordók töltögetése nagyon fontos. A kukorica csuhét, rongyot miegymást viszont el kell felejteni. Inkább az akonanyílást kell kiigazítani és kell egy nagyobb dugót keresni.
off: van boros topik is, félek, hogy a szőlész kollegákat kiszorítjuk on (hehe)
Ferig Creative Commons License 2007.02.01 0 0 1506
Egy újabb vélemény, név nélkül.

Boroshordók kezelése

Minden jó bor alfája és ómegája a tisztaság. Márton-nap után már jórészt minden idei borunk teljesen kierjedt. Egy hónappal az erjedés befejeződése után a hordó aljára kiülepedett seprőről (boraljáról) le kell fejtenünk az újbort.

A termelői boroknál általában 6-8 százalék seprő képződik. Fejtés közben ajánlatos a borhoz ismét 10 gramm borként keverni 100 literenként. Ilyenkor a fogadóhordó mindig legyen frissen kiöblítve és lekénezve. Ha a fogadóhordó belsejében a meggyújtott kénlap elalszik, az azt jelzi, hogy a hordó penészes. Ezért kell különös gonddal átmosni kívül-belül tiszta vízzel, többször megforgatva, hogy minden hézagából kimosódjon a tisztátalanság.

Vizsgáljuk meg mosás közben elemlámpával, hogy a dongákon látunk-e penészfoltokat. Elárulja a penész jelenlétét a szaga is. Ekkor forró vízből 2 százalékos trisós oldatot kell készíteni és ezzel átmosni, majd újra kétszer meleg vízzel, és még háromszor hideg vízzel kiöblíteni a hordót. Erősebb penész esetén vékony láncot engedjünk a hordóba és azzal forgassuk, rázogassuk a trisós oldatot. Amennyiben ecetszagú a hordó, házilag nem érdemes vele foglalkozni, hanem rá kell bízni a dolgot a kádárra, aki kifenekli és a dongákat kigyalulja. Csak kicsorgatott, szikkadt hordót állítsunk vissza a pincébe, ebbe fejtsük át a finom nedűt.

Amint a fogadó hordó a helyére került, égessünk el benne 100 liter űrtartalomra egy-egy szál kénlapot. Mindig a lap felső csúcsát gyújtsuk meg, különben a kén lecsepeg és a bornak záptojáshoz hasonlító íze lesz. A kénezett hordót fadugóval, légmentesen zárjuk le (kukoricacsuhéval tekerjük be a dugót). Ha valamelyik hordó üresen marad, azt egy hónap elteltével megint kénezzük ki és írjuk rá krétával a kénezés időpontját. Fejtéskor mindig töltsük csordultig a hordót, soha ne maradjon „darabban”!
Forrás:http://www.ujneplap.hu/index.php?apps=cikk&c=162320&d=2002-12-04

"Ha a fogadóhordó belsejében a meggyújtott kénlap elalszik, az azt jelzi, hogy a hordó penészes." Ehhez mit szóltok?
lalá Creative Commons License 2007.02.01 0 0 1505
Drága öregapám - az Isten nyugtassa - mondogatta, hogy:-A suszter is tud csizmát készíteni, meg a cipész is. A csizmadia meg nem akar cipőt fabrikálni.
Gondolhatod, hogy az öregnek csizmadia volt a szakmája.
Előzmény: Ferig (1499)
lalá Creative Commons License 2007.02.01 0 0 1504
-Nem lihegjük túl csak nem vagyunkojjan okossak, hogy félszavakból is értsük a témát. A rongyos téma Zalancelot olvtársé.(hehe)
Előzmény: RAMBO (1498)
lalá Creative Commons License 2007.02.01 0 0 1503
két és fél=másfél (na csak összejön hehe)
Előzmény: lalá (1502)
lalá Creative Commons License 2007.02.01 0 0 1502
-Igazad van, az első kettőnél lemaradt a hl-enként. (5hl-re két és fél, 20hl-re négy szelet.)
Előzmény: Ferig (1500)
lalá Creative Commons License 2007.02.01 0 0 1501
-Ja, ja. Én egy kicsivel nagyobbakhoz vagyok szokva. (hehe)
Előzmény: Ferig (1496)
Ferig Creative Commons License 2007.02.01 0 0 1500
Az ajnltt knzsi szblyt nm egszn értm. Errefelé 1hektoliter=100 liter. 1000 literes hordóba a másfél kénlapot kevesellem (a mezőgazdasági boltokban kapható nornál, most éppen nemtudom ? g-os kénlapokból.)
Előzmény: lalá (1494)
Ferig Creative Commons License 2007.02.01 0 0 1499

A magyar Néprajzi lexikon szerint:

A ,hordó’ megnevezést ma az egész magyar nyelvterületen egységesen használják, a 17–18. században azonban még gyakori volt a fa (például szerémi fa, gönci fa), borosfa vagy karikafa megjelölés is. A bortárolásra szánt hordókat a 18. század végéig tölgyfából készítették, mert azt tartották, hogy ebben érlelődik legzamatosabbra a bor. Később, az erdők fogyatkozásával gesztenyefából, eperfából, utóbb pedig már akácfából is hasították a dongákat. Az abroncs hasított mogyorófavessző volt, melyet több sorban feltekerve kötötték meg a hordót. A hordókészítés külön mesterség volt, művelőit a régiségben hordógyártónak, a Dunántúlon pintérnek, Északkelet-Magyar-országon bodnárnak, az újkori magyar nyelvben pedig általában kádárnak nevezték.

Előzmény: Flanell (1497)
RAMBO Creative Commons License 2007.02.01 0 0 1498
Én borászati kénlapot használok (OBI-ban is kapható), abból 1 lap kell hektoliterenként. Havonta újra kell kénezni.

Szerintem a kénessav problémát kicsit túllihegitek: nagyon gyenge kénessav keletkezik, minimális vízbe oldódik be egy nem túl tömény gáz, mire az szétroncsolja a fát, addigra a hordó szétesik magától. Ugyanakkor a hordót elég tömény trisóval mossuk, az sztem sokkal komolyabb roncsolást okoz - de attól se kell parázni.

A hordót 1-2 napig kell kicsöpögtetni, akkor rendesen kiszárad. Én a fejtés után rögtön kiöblítem tiszta vízzel, csöpögőre állítom, és amikor elmegyek, akkor kénezem le. Utolsó percben meggyújtok egy fél kénlapot a pince légterében is - aztán futás!

A hordón nincs akkora akonanyílás, hogy azon egy botra kötött rongy beférne, így ez a kitörlés dolog megoldhatatlan. 200 literes (és kisebb) hordókat használok, akkora nyílása van, hogy egy pinponglabda se férne be rajta.

Ez a hordóméret azért jó, mert egyedül is ki tudom vinni a pincéből - segítségem még nemigen van. Ugyanakor jó nagy felülete van, és így a bor rendesen oxidálódik benne. Egyelőre még kicsit sok faízt ad le, de ezt csak az idő fogja megoldani.
Előzmény: lalá (1494)
Flanell Creative Commons License 2007.02.01 0 0 1497
Csak érdekesség, most jutott eszembe, a szülőfalumban (Észak-Alföldön) azt az embert hívják pintérnek az öregek, aki a disznót vágja. (Vagyis, a böllért.)
Ferig Creative Commons License 2007.02.01 0 0 1496
Nos! Az én hordóimat még a pintér készítette, de már a kádár javítja. Erre felé a hordóknak, legalábbis a kisebbeknek, tényleg ablaka van. Azon bemenni nem lehet, így kinézni sem, de benézni igen, ha ki mered nyitni. Mellesleg az ajtó az az ablak, amelyiknek földig ér a lába. Egyébként értékelem a humorodat.
Előzmény: lalá (1495)
lalá Creative Commons License 2007.01.31 0 0 1495
-Valószínű a nevezéktannal van gond, hiszen a törzsoldatot nyugodtan lehet fahordóban tartani. A kénsav viszont rongálja a fát. (v.ö. nedves hordó kénezése.)

Apropó:-Aminek a fém csavarját marja, azt én ajtónak hívom, mert ugye nem kinézünk rajta, hanem bemegyünk. (hehehe)
Előzmény: Ferig (1493)
lalá Creative Commons License 2007.01.31 0 0 1494
-Nagyjából-egészéből én is ezt mondom. Az egyszerűség kedvéért maradjunk abban, hogy most kéndioxid keletkezik. (Már csak azért is mert a kéntrioxid kevésbé stabil vegyület mint a dioxid.)

Kénezés 5hl-ig egyharmad kénszelet(5g-osból), 5-20hl egynegyed, az ennél nagyobb hordókat egy-másfél szelet 10hl-enként.
Előzmény: Ferig (1492)
Ferig Creative Commons License 2007.01.31 0 0 1493
Ezt a véleményt idősebbektől már én is hallottam, de fizikai-kémiai magyarázatát még nem. Azt értem, hogy a hordóablak fém csavarját marja a sav, de a dongákat ...
Előzmény: jacsoj (1491)
Ferig Creative Commons License 2007.01.31 0 0 1492
S +O2 = SO2 (a kén oxigén jelenlétében elégve kén-dioxidot képez)

2 SO2 +O2 = 2 SO3 (fölös oxigén jelenlétében kéntrioxid keletkezik)

Ezek szerint annyi kénlapot kell a hordóba begyújtani, hogy ne maradjon fölös oxigén, azaz a teljes kénlap ne tudjon elégni, mert ha elégett akkor valószínűleg maradt még. Jól gondolom?

Ez esetben víz jelenlétében kénsav keletkezik, ami pedig nem kívánatos.

SO3 +H2O = H2SO4 (kéntrioxidból és vízből létrejön a kénsav)

Ha tévedtem, javítsatok ki!

jacsoj Creative Commons License 2007.01.31 0 0 1491
Nedvesen nem ajánlatos kénezni, mert a keletkező kénessav roncsolja a dongákat.
A hordót ki kell mosni, napokig ki kell csepegtetni, és utána havonta kell kénezni.
Ezt ajánlják a szakemberek.
Előzmény: Ferig (1471)
Zalancelot Creative Commons License 2007.01.31 0 0 1490
Hát nem.
Ilyenkor különösen hasznát veszi az ember, ha van a környéken elég "likas" pince.
:-)))
Előzmény: Ferig (1484)
Zalancelot Creative Commons License 2007.01.31 0 0 1489

Nélkülözhető, ha van más mód is, vagy idő a hordó kiszárítására.

Én is csak akkor alkalmazom, ha tudom, hogy a közeljövöben nem tudok a hegyre menni, és azt akarom elkerülni, hogy sokáig nyitva legyen a hordó.

Előzmény: RAMBO (1487)
lalá Creative Commons License 2007.01.31 0 0 1488
-Éppen ideje. (hihihi)
Előzmény: RAMBO (1487)
RAMBO Creative Commons License 2007.01.31 0 0 1487
Szerintem felesleges a hordót kitörölni, én még ilyet nem hallottam.
Előzmény: Zalancelot (1482)
lalá Creative Commons License 2007.01.31 0 0 1486
-Igen, az emlékek jók. Az üres hordónál a légtérkénezés szabályait kell figyelembe venni, azt, hogy ne maradjon oxigén. Ugyanis kénessav+oxigén=kénsav(->szulfát).
Vizes közegben (borban) a kénessav véd, illetve a szabad kénessav disszociálatlan része.
-Amikor volt pincém, illetve borkamrám (azért írtam múlt időben) nem volt gond a páratartalommal, mert 80-90cm vastag vályog fala volt.
Előzmény: Ferig (1483)
lalá Creative Commons License 2007.01.31 0 0 1485
-No megkaptam a választ, melyből kiderült, hogy a szerkesztő érthetett félre valami.
Laci:
Észrevételed jogos, nagyon félre magyarázhattam valamit, nem hiyzem, hogy én olyan kijelentésem lett volna, hogy a levágott vessző cspegjen.
A termés jóslás ünnepkörébe tartozó Vince nap, azt jelentette a korábbi megfigyelések alapján, hogy a Kárpát-medence nagy általános éghajlati megfigyelések alapján, a nagyon hideg napok nem következnek be. Az éghajlatunkat a sarkvidéki, hideg légtömegek január középső idusától elkerülik, s enyhébb óceáni és mediterán légtömegek uralják.Ez az alapja, hogy ha nagyobb hidegek vannak azok sokkal ritkábban fordulnak elő februártól mint december elejétől. Ha az ősz csapadékos, a vesszők nem tudnak normálisan beérni, ezeket jobban sújtja a hosszan tartó hideg amelynek előfordulása az éretlen vesszőknél nagyobb kárt tud csinálni. A napok is hosszabbodnak, így a kisugárzási hideg idő tartalma is rövidebb ez is hozzá járul a felmelegedés erősödéséhez.
A Vince napmondásához a kukorica cső hossza is társulhat, azaz a tavasz korábban köszönt be, s a mezei munkákat hamarabb el lehet végezni, s ahosszabb vegetációs idő, pedig nagyobb termésre adhat alapot.

> A kérdésedre remélem olyan választ adtam, amely tisztázza jobban a termésjóslás idejét.

Üdvözlettel: Dr. Fülöp Mihály
Előzmény: Cirfandlia (1460)
Ferig Creative Commons License 2007.01.31 0 0 1484
Egy korábbi hozzászólásodhoz hozzáfűzött fényképen egy akkora hordó mögött állsz, hogy annak a pincébe belépve  már köszönni illik. A képen éppen egyedül birkózol vele. Feltételezem, ennek a mozgatása, tisztítása nem egy emberes feladat.
Előzmény: Zalancelot (1481)
Ferig Creative Commons License 2007.01.31 0 0 1483

Tulajdonképeen mi védi meg a hordót, a kén-dioxid, vagy az abból keletkező kénessav?

Vagy amúgy is mindkettő jelen van?

Emlékeim szerint:

kén +oxigén = kén-dioxid.

kén-dioxid +víz = kénessav.

Zalancelot Creative Commons License 2007.01.31 0 0 1482
Ha van rajta ablak, akkor könnyen, ha nincs, akkor az alját az akona nyíláson át egy fahusángra kötözött tiszta ruhával.
Előzmény: gertibor (1474)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!