Keresés

Részletes keresés

Zitka Creative Commons License 2007.10.10 0 0 1615

487-es hsz.  (chutney)

 

valamint:

 

Zoldparadicsom dzsem
--------------------
A zold szin nem haragoszold, teljesen eretlen paradicsomot jelent, hanem
azt az eres elotti allapotot, amikor a bogyok zold szine mar vilagosodni
kezd.

* 5 kg kemeny zold paradicsomot meteltre vagunk, majd gyenge ecetes, fovo
vizbe dobjuk. Felforras utan azonnal kiszedjuk, majd ha kihult, enyhen
kinyomkodjuk.
* 4 kg cukorbol es 8 dl vizbol szirupot fozunk. Az izesiteshez citromhejat
es fel rud vaniliat hasznalhatunk. (Lam, itt is irja a vaniliat!)
* Az ecetes vizbol kiszedett, kinyomkodott paradicsomot a szirupba rakjuk
es addig fozzuk, mig uvegesedni nem kezd. Ekkor levesszuk es masnapig allni
hagyjuk.
* Masnap lassan melegitve ismet felfozzuk. A fozest addig folytatjuk, amig
a gyumolcs szep attetszo, uveges nem lesz. Ezutan uvegekbe toltjuk, azonnal
lezarjuk es szaraz dunsztban hagyjuk kihulni.

 

És hát a "hagoymányos" savanyúság.  

Előzmény: nyakashegyi (1614)
nyakashegyi Creative Commons License 2007.10.10 0 0 1614
Tudtok valami jó zöldparadicsomos eltevéses módszert? Nem hinném, hogy be fognak már érni a paradicsomaim.
ptp2 Creative Commons License 2007.10.05 0 0 1613
Lassan kezd tönkremenni a pari ebben az esős időben, ma is esett 13 mm, szeptemberben pedig 120 mm. Azért még van a Caspian Pink-en a családi szükséglet ellátására, csak kezd már sajnos kirepedezni.
il1321 Creative Commons License 2007.09.28 0 0 1612
Üdv! Receptet kérhetem? Mutatós, biztos finom is.
Előzmény: covycovy (1610)
TAF69 Creative Commons License 2007.09.28 0 0 1611
Ez igen! :-)
Előzmény: covycovy (1610)
covycovy Creative Commons License 2007.09.27 0 0 1610

Ime egy kis san manzaro olívában bazsalikommal és fokhagymával.

 

 

 

CBNora Creative Commons License 2007.08.26 0 0 1609
Befőzés előtti helyzet. Ezek a fajtáink vannak szabad földben.
1. befőző
2., 3. ausztrál
4. apró bogyójú, a gödöllői egyetemi botanikus kertbe kaptuk
5. de Berao
6. ausztrál és valamelyik másik keveréke
7. piros és sárga körte
8., 9. paprika alakú
10., 11. szilva










ptp2 Creative Commons License 2007.08.26 0 0 1608
Alternariara tippelek. Majd még küldök rá egy kis Championt ha baj lesz. Úgy látom ezeknek szép termés ígérkezik: :) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ef/Tomato_P5260299b.jpg
Erkélykertész Creative Commons License 2007.08.21 0 0 1607

Erre én is kíváncsi lennék, nálam ugyanez a helyzet.

 

Lehet valamilyen nyomelem hiány?

 

Időnként kaptak tápoldatot ezért nem is értem.

Előzmény: ptp2 (1606)
ptp2 Creative Commons License 2007.08.17 0 0 1606
Sziasztok! Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok,hogy szerintetek mi okozza a paradicsomnál a levél elszáradását? Kell e esetleg valamilyen 3 napos szerrel (szüret lévén) védekezni, a helyzet romlásának megakadályozása érdekében? Itt egy kép: http://img407.imageshack.us/img407/2483/1000039dh2.jpg
zsebi41 Creative Commons License 2007.08.16 0 0 1605

Szia!

 

 

Hálásan várok minden infót.

 Én már túl vagyok a befőzésen és kb. 16 kg. szárítottam napon. Ami még van paradicsom azt most már megesszük.

Előzmény: Matykoka (1602)
Zitka Creative Commons License 2007.08.16 0 0 1604

Sajnos az enyémek még "olyanabbak". A lugasparadicsomon már csak papírszáraz levél van (már amelyik le nem hullott...).

Pedig mikor alulról kezdődött a vész, még permeteztem is. Ez egy ilyen év. :-((( Vmi gombafertőzés, jún. táján beszélgettünk itt róla.

Előzmény: Bubinko (1603)
Bubinko Creative Commons License 2007.08.16 0 0 1603

Help! Segítségre lenne szüxségem, igazából nem is nekem, hanem a kollégám paradicsomjai eddig gyönyörűen zöldeltek, rendszeresen volt locsolva is, s egyiszercsak összesodródott a levele, majd leszáradt. Van 5letetek mi történhetett??

 

 

Matykoka Creative Commons License 2007.08.15 0 0 1602
Szia,

nekem most idén rengeteg paradicsomom lett, most főzök be belőle harmadszorra. Jelenleg is gőzerővel forr a paradicsom, főzöm vagy 5-6 órát, mert jó sűrűre főzőm, gondolom ez a vitaminoknak nem nagyon tesz jót, dehát bolognait nem lehet léből főzni.
Két kis lábatlankodótól nem lehet napközben ilyen forró dolgokat csinálni.

Örülök a sikereidnek, itt Szadán akiktől először hallottam az EM-1-ről már három éve használják és idén használták először megelőzésre is. Sajnos még nem jutottam el a kertjükbe, de telefonon sok tanácsot kaptam majd megosztom veled is, illetve a fórummal hátha valakit még érdekel.

Előzmény: zsebi41 (1601)
zsebi41 Creative Commons License 2007.08.14 0 0 1601

Szia Szomszédasszony!

 

Örülök, hogy jobb kedved van.

 

A paradicsom megállt a romlásban a babnak már késő volt halál ellen nincs orvosság. Majd jövőre előbb kezdem, de mindenképp folytatom.

 

Azért még van egy kis paradicsomom. 

 Mikor elkezdtem az EM1-et használni  nagyon kilátástalan volt, hogy életben maradnak a paradicsomok, egy csomó rossz levél lehullott, és új hajtások nőtek.
Előzmény: Matykoka (1599)
Akka81 Creative Commons License 2007.08.11 0 0 1600

Szia! Ha rám gondoltál, akkor nem bántottál meg annak idején, csak rosszul esett, hogy így minősítetted azokat, amikkel foglalkozom, meg foglalkozunk még egy páran. Abban viszont igazad van, hogy erős volt ez a szabadidős tanítás-dolog; el is számolhattad, nem kell mindjárt rosszat gondolni.

 

Üdv

Előzmény: Matykoka (1599)
Matykoka Creative Commons License 2007.08.10 0 0 1599
Köszönöm Zsebi, persze semmi baj, csak egy nagyon szar nap után néztem rá a fórumra, úgy vártam, hogy valami jót is olvassak és akkor ezt látom. Mert lehetett volna úgy is irni, hogy : bocs, de nem elszámoltad véletlenül, vagy esetleg elirtál valamit ..., Nem pedig azt, hogy: ugye te nem matematikát tanitasz szabadidődben.

Bár az is lehet, hogy csak viccesre akarta irni a szerző, és nem is bántani akart vele, úgy mint mikor én a "nembiosz.rról" beszéltem, azzal is megbántottam valakit, pedig tényleg eszem ágában sem volt.

Szóval nagyon örülök, apuékra tudok csak megint hivatkozni, mert én idén még nem használtam az EM-1-et, szedik rendületlenül a babot, rengeteg van nekik, örömmel csinálják, pedig nem kis munka 50-60 kg babot leszedni. De most a babnak jó ára van, 500 ft-ért árulják a piacon.
Ja és még mindig szedik az ubit, igaz már nem 15-20 kilókat, de 3-4 naponta 4-5 kilót. Azért az jó szerintem.

Nekem már az is megérte, hogy egy újabb ember fog megpróbálni vegyszerek nélkül kertészkedni, különösen jó ez, főleg ha egy vegyész hölggyel állunk szemben :-))).
Aztán hátha ellesik tőled a szomszédok, megirigyelve a kertedet.

Sok sikert, jövőre én is használni fogom, de most két kicsi mellett örültem, hogy az uram sovány tejjel megpermetezett (akkor még nem hallottam az EM-1-ről) a nyár elején, aztán azóta se.
Előzmény: zsebi41 (1598)
zsebi41 Creative Commons License 2007.08.10 0 0 1598

Hát csak ne menjen el a kedved, ez a hígitási példát nem sikerült jelesre.

De szorgalomból segítőkészségből kitünőt kaptál.

 

Én köszönöm neked, hogy megismertem ezt a szert, a babomon nem segített, de az uborkám újra hajt és terem, a kinti és a szobai virágimon látható a fejlődés gyönyörűek, a paradicsom is megállt a romlásban, és elkezdett újra virágozni. Jövőre már nem gyógyításra, hanem megelőzésre fogom használni.

 

 

Csak folytasd tovább, és mindenre nyitott vagyok és minden új információt megköszönök.

 

Feltételezem, hogy még sokan vagyunk ilyenek.

Előzmény: Matykoka (1589)
Ergobácsi Creative Commons License 2007.08.06 0 0 1597

Köszi. Esetleg itt megpróbálhatod beazonosítani.

Egyébként rendesen metszeni kell őket mert már a 2m-es magasságot is tullépték volna(mármint az enyémekről beszélek).

Előzmény: ptp2 (1595)
Ergobácsi Creative Commons License 2007.08.06 0 0 1596
Köszi. Egy részét a paradicsom001 nicknevű sráccal cseréltem a magcsere topicból még 2004-ben, másik részét a főnököm hozta  Mauiról és Maurítiusról. Az az igazság hogy ahol honosak ott 1 kg-osra is megnőnek, dehát itt más a klima.
Előzmény: Matykoka (1594)
ptp2 Creative Commons License 2007.08.05 0 0 1595
Sziasztok! Nagyon szépek a paradicsomjaid Ergobácsi. Nem tudjátok ennek a fajtának mi a neve? http://img523.imageshack.us/img523/9676/1000095fg4.jpg  http://img442.imageshack.us/img442/4950/1000090sb9.jpg
Matykoka Creative Commons License 2007.08.05 0 0 1594
egyébként gyönyörű nagy paradicsomok, hol lehet ilyen magokat venni?
Előzmény: Ergobácsi (1592)
Matykoka Creative Commons License 2007.08.04 0 0 1593
hát én nem vagyok egy nagy szakértő, még én is csak tanulom, én már május elején kiültettem őket, emlékszem is, hogy mondták, hogy még jöhetnek május közepén (Zsófia napja) az utolsó fagyok.
Szerintem előbb - utóbb beindul az érés, lehet , hogy az a 2-3 hét ennyit számít.
Előzmény: Ergobácsi (1592)
Ergobácsi Creative Commons License 2007.08.04 0 0 1592
Helyesbítek: május végén. Egyébként a fajták: Big Boy Hybrid, Better Boy Hybrid, Top Sirlion(asszem igy kell írni), Azoycka, White Snowball, Cherokee Chocolate.
Előzmény: Matykoka (1591)
Matykoka Creative Commons License 2007.08.04 0 0 1591
melyik fajtát ültetted? Én áprilisban tettem szabadföldbe őket és már kb. 3 hete esszük, meg már be is főztem belőle. Lehet, hogy ez kései nem? Nagyon korán kiültetted őket, szerintem korábban mint bárki más, azzal nem lehet gond.
Előzmény: Ergobácsi (1590)
Ergobácsi Creative Commons License 2007.08.04 0 0 1590

Sziasztok.

Csináltam pár képet, remélem sokáig jó idő lesz még és be fognak érni.

 

   

Kérdés: szerintetek mi az a legkorábbi időpont amikor el lehet ültetni a magokat palántának? Ezeket februárba ültettem, utána a palántákat március végén tettem ki szabadföldbe és még csak 2 db érett be. Vagy nem ez a mérvadó?

Matykoka Creative Commons License 2007.08.03 0 0 1589
Te most tényleg ezért irtál, remélem mindenki jót nevetett!!! Arra nem is gondoltál, hogy elirhattam? Tudod mit egyszerűen nem veszem a fáradtságot, hogy visszakeressem a bejegyzésemet, de arra emlékszem, hogy már akkor gondoltam, hogy gyorsan ki kellene javitanom, mert elirtam, de ez elmaradt.

Az EM-1-et 300x-ra kell higítani tehát 1 liter kell 300 literhez, vagyis 15x tudsz egy 20 literes kannával megpermetezni.

Nem nem tanítok matematikát szabadidőmben, kapálok, lehet, hogy azért is vagyok ilyen bunkó?
(már elnézést mindenkitől, aki diplomával vagy anélkül kapál és egyáltalán nem ilyen szerény lelkületű ember mint én vagyok)

Na most egy kicsit elment a kedvem ettől az egésztől.
Előzmény: Anzika (1588)
Anzika Creative Commons License 2007.08.03 0 0 1588

Ugye nem matematikát tanítasz szabadidődben?

Ha 0,5dl-t 300-szorosára higítunk, az 150dl, ez viszont csak 15l.

Előzmény: Matykoka (1564)
KTa Creative Commons License 2007.08.02 0 0 1587
Nálunk nagyon meszes a talaj egyébként is, szerintem akkor aligha van jelentősége a meszezésnek. A kártevő gombák viszont így is jól érzik magukat :((
Előzmény: Bubinko (1586)
Bubinko Creative Commons License 2007.08.02 0 0 1586
Ja még valami. Amióta paradicsomot termelek mindig rakok hozzá meszet, eddig még soha nem kezeltem (nem is látszott szüxségesnek) semilyen növényvédőszerrel a paradicsomjaimat. Nem tudom van e közte összefüggés.
Előzmény: zsebi41 (1583)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!