Havas tájat úgy lehet a legjobban megfesteni, hogy nem a havas részekkel kezded, hanem a sötétekkel, pl fák törzse, meg a háttér, vagy ég kékje, mert a "fehér" csak akkor érvényesül, ha van mellette sötét szín. Vagy próbálkozhatsz sötét színű papírra is festeni, bár akvarellel nem jó, ott úgy tudom nem használnak fehéret, csak a papír fehérjét hastnálják fehérnek. A hó szinét illetően azért idézőjelesen írtam a fehéret, mert az szinte soha nem igazi fehér. Hol inkább szürkés árnyalatú, hogy halványkék, hol halovány ibolyaszín, de főleg hideg szín. Ha kérdésetek van afelől, hogy mik a hideg szinek és a meleg szinek, azt is elmondhatom. Először is egy festményen minden relatív, szóval az a lényeg, hogy egyik szín hogyan hat a másikra egy képen. Szal lehet, hogy festessz egy narancssárga képet terrakottával és beteszel egy pici halványkéket, akkor a halványkék hidegnek fog tűnni akkor is, ha eredetileg meleg árnyalatú kék lenne. Egyszer festettem egy képet, amin volt halványbarna és a mellette levő szinek miatt lilásnak tűnt. De különben általánosságban a közhiedelemmel ellentétben pirosból is van hideg árnyalat és kékből is van meleg árnyalat, holott sokan azt hiszik, h a piros egyértelműen meleg szín és a kék meg hideg. A börvörös, a cseresznye, a meggypiros, a burgundi hidegvörösek. A paradicsompiros, a téglavörös, rézvörös, terrakotta, lazacszín pedig meleg szinek. Az olajkék, türkizkékek a melegkékek, az eredeti farmerkék, királykék, égszínkék, füstös szürkéskékek pedig hidegek. Az almazöld, sima fenyőzöld, kekizöldek, barnászöldek, olajzöldek melegek, az ezüstfenyő zöld, szürkészöldek, méregzöld hidegek. A napsárga és a narancsosabb sárgák melegek, a fehérrel kevert sárgák hidegek. A barackszín és a sárgásrózsaszínek, a narancsba hajló rózsaszinek melegek, a kékes ibolyaszínbe, levendulába hajló rózsaszinek hidegek. Barnából igazából nem nagyon tudok hideg színt felsorolni, sztem a barna csak meleg lehet, vagy semleges, amihez tulajdonképpen minden megy, ezért is szeretem ruházatban is. Semleges barna a kakaó vagy a kávébarna és meleg az olajbarna, a sárgás, vagy narancsosbarnák. Kékkel nem nagyon lehet keverni, mert abból mindig szürkés vagy feketének tűnő szín lesz. A lilák pedig általában hideg szinek.
Művészkellék katalógusokat gyűjtök, magyar és idegennyelvűt is. Ha van valakinek felesleges példánya, akkor szívesen megvásárolnám. Csere is szóba jöhet, jelenleg van egy felesleges, aktuális ArtExport művészkatalógusom.
Sziasztok! Rólam annyit, hogy egy botladozó, kezdő vagyok, aki szeretne festegetni a magam örömére, csak még nem tudom hogyan is kezdjek hozzá. Nagyon sok szép alkotást láttam tőletek és kedvet kaptam hozzá. Rendeltem könyveket, csak éppen nem jöttem rá még az ecsetkezelés technikájára. Erre is szeretnék tippet kérni. Akvarellel kezdtem, talán rossz témát választottam, mivel nálunk fehér karácsony volt, lencsevégre kaptam a havas tájat és nekiálltam lefesteni, amiből inkább maszatolás lett,
Szeretném megkérdezni tőletek, hogyan lehet havas tájat festeni? Hogy lesz a fehér táj, olyan igazi havas...
Ami még nagyon érdekel a fény és árnyak ábrázolása a festészetben. Tegnap olvastam, hogy Leonardo, a Mona Lisat egészen egyedi stilusban festette meg, valami sfumato féle technikával, http://www.sg.hu/cikkek/43845/mona_lisa_pettyes_mosolya
Érdekelne ez a technika, de sehogy sem találtam rá.
Figyelem!!!! Gyerekek! Mától a Lidl-ben akcióban : 30x40-es vakkeret, alapozott vászonnal:699Ft!!! 2.5 méter hosszú, 50 cm széles alapozott vászon 1500.-Ft, festőkarton, alapozott,, 5 db (két méretben is van) 690 Ft.!!!
kérdésem az lenne, hogy ki tudja mennyibe kerülnek mostanába itthon a wacom táblák? a picik... nekem egy nagy genius van de már eléggé öreg, nem tudja érzékelni a nyomás erősséget meg ilyesmi, szal szeretnék egy újat...
Melyik járművel lehet Békásmegyerre jutni? (hányas busz) És honnan indul? Még sosem voltam Békáson, kivéve egyszer, mikor még kicsi voltam és eredetileg a szüleim ott néztek lakást, de végül nem oda költöztünk.
Van szerencsém meghívni benneteket életem első kiállítására, ahol lehetőséget kaptam két nagyszerű festőművésznővel együtt kiállítani a képeimet (üvegfestmények).
A kiállítás megnyitója március 26-án 17 órakor lesz, és április 6-ig megtekinthető lesz a Békásmegyeri Közösségi Házban (1039 Bp. Csobánka tér 5.)
Neked meg azt szánom, h :))) Nekem nincs kocsim és nem is nagyon szeretnék városban. Rengeteg pénzt visz el és valszleg csak ritkán használnám, pl. mikor bevásárolok, vagy hétvégén kiutazni piknikezni/bográcsozni vhová. A városban nem annyira praktikus. Állandóan dugó van és esküszöm, hogy gyorsabban haladok gyalog, mint az autók mellettem, mikor du 4-5 körül jövök a gurulós bevásárlószatyrommal hazafelé a Fő utcán. A szagukról nem is beszélve :(
Jé, nem is ide akartam kilyukadni :) szóval én nem tudom milyen stresszek adódnak vezetés közben és sajnálom szegény férfiakat, akik a buta szőkék miatt keverednek balesetbe, mert az édeske éppen szépítkezett a visszapillantó tükörben, vagy a körmeit nézegette, amikor a lámpa már rég zöldre váltott stb. De ennél még rosszabb lehet, mikor telefonál vezetés közben. Én inkább megspórolom magamnak ezeket a stresszhelyzeteket. Elvileg a BKV bérlet havi díja még mindig olcsóbban jön ki, mint a benzin ára havonta rendszeres használat közben. Ráadásul helyettem a buszvezető stresszeli magát. Hát nem jobban megéri?